Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Κοτόπουλο με χυλοπίτες

Ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά και ένα άκρως εποχικό και παραδοσιακό φαγητό είναι οι χυλοπίτες με κοτόπουλο. Υπάρχουν πολλές συνταγές για αυτό το πιάτο. Παρακάτω σας παραθέτω μια παραλλαγή που έκανα την προηγούμενη βδομάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία και σίγουρα θα επαναλάβω!


Υλικά
4 μερίδες

1/2 κιλό χυλοπίτες χωριάτικες 
4 μπουτάκια κοτόπουλου ολόκληρα
1/2 φλιτζάνι κόκκινο λιαστό κρασί 
1 φύλλο δάφνης
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα 
2 πιπεριές
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
5 ώριμες ντομάτες 
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κανέλα
Ρίγανη


Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου για να ψηθούν ένα δεκάλεπτο. Τα γυρίζουμε για να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε τα καρότα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε  λίγα λεπτά να τσιγαριστούν ανακατεύοντας περιοδικά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει ο πάτος. Σβήνουμε με  το λιαστό κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί. 

Τοποθετούμε τις ντομάτες μέσα σε βραστό νερό για μισό λεπτό μετά τις βγάζουμε από το ζεστό νερό και τις ξεπλένουμε με κρύο. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα. Αφού ξεφλουδίσουμε λοιπόν τις ντομάτες τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το φύλλο ρίγανης και νοστιμεύουμε με λίγη ξερή ρίγανη και κανέλα (Προσέξτε τις ποσότητες από τη ρίγανη και την κανέλα γιατί μπορεί να πικραίνουν το φαγητό.) Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2 κούπες ζεστό νερό, καλύπτουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε τα μπουτάκια μέχρι να βράσουν περίπου δηλαδή μια ώρα σε μέτρια φωτιά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα όταν τσιμπήσετε με το πιρούνι τα μπουτάκια και φαίνονται έτοιμα. 

Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό. Όταν βράσουν τα στραγγίζουμε και προαιρετικά ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. 
Τοποθετούμε σε μια πιατέλα τις χυλοπίτες και τα μπουτάκια κοτόπουλου. Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα από την κατσαρόλα και γαρνίρουμε με ένα φρέσκο κλαδάκι ρίγανης. 

Μικρά μυστικά
  • Σε περίπτωση που το νερό έχει εξατμιστεί αλλά τα μπουτάκια δεν έχουν γίνει προσθέστε ακόμη λίγο ζεστό νερό.
  • Αν δεν έχετε λιαστό κόκκινο κρασί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο είδος κόκκινου κρασιού αλλά συστήνω σίγουρα το λιαστό!


Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Λαχταριστή σαλάτα με γαρίδες και σος λεμονιού!






Υλικά

4 μερίδες
30 γρ. μαρούλι
200 γρ. καθαρισμένες γαρίδες
Μισό αβοκάντο
4 τοματάκια 
3 κ.σ. καλαμπόκι σε κονσέρβα
2 μικρά πορτοκάλια
2 λεμόνια
2 κ.σ. μουστάρδα
8 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μέλι
100 γρ. γιαούρτι
Λίγο σκόρδο σε σκόνη
Λίγη ρίγανη
Λίγο αλάτι
Λίγο πιπέρι

Διαδικασία

Βράζουμε τις γαρίδες για 5 λεπτά και τις αφήνουμε να στραγγίσουν. Μετά τις μαρινάρουμε για μισή ώρα σε ένα μπολ με 1 κ.σ. μέλι με το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη, το πιπέρι και το αλάτι. Ενδιάμεσα πλένουμε και κόβουμε το μαρούλι. Κόβουμε το αβοκάντο και τα τοματάκια σε μικρά κυβάκια το ίδιο και το πορτοκάλι αφαιρώντας την φλούδα του και τα άσπρα μέρη. Τηγανίζουμε τις γαρίδες στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Για τη σος λεμονιού αναμειγνύουμε το γιαούρτι με το χυμό και το ξύσμα ενός λεμονιού, 1 κουταλιά ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και 1 κουταλιά μέλι. Ρίχνουμε αλάτι και αναμειγνύουμε μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Σερβίρουμε ως εξής: σε ένα μεγάλο πιάτο τοποθετούμε κεντρικά το μαρούλι και περιμετρικά τα υπόλοιπα λαχανικά ανακατεμένα, τοποθετούμε από πάνω τις γαρίδες και συνοδεύουμε με την κρύα σος.

Παπαρδέλες με κοτόπουλο

Καλησπέρα και καλό μήνα! Θα είμαι περιληπτική με τους προλόγους μου γιατί σήμερα έχω σκοπό να κερδίσω το χαμένο χρόνο των προηγούμενων ημερών και να αναρτήσω αρκετές συνταγές. Ξεκινάμε λοιπόν με μια υπέροχη και αγαπημένη συνταγή Παπαρδέλες με κοτόπουλο, μανιτάρια και κολοκύθα! Ελπίζω να μην σας φοβίσει η ιδέα της κολοκύθας δίνει μια γλυκιά γεύση που συνδυάζεται καταπληκτικά με το κοτόπουλο!


Συστατικά

2 μερίδες
120 γρ. παπαρδέλες ή άλλα φαρδιά ζυμαρικά
5 φυλλαράκια βασιλικού
3 τοματίνια
60 γρ. κίτρινη κολοκύθα
150 γρ. στήθος κοτόπουλου
100 ml. κρέμα γάλακτος light
4 κ.σ. αγελαδινό βούτυρο  

1 πράσινη πιπεριά
1 κ.γ. αλάτι
Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
Λίγο πιπέρι
70 γρ. μανιτάρια τεμαχισμένα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
Λίγο σκόρδο σε σκόνη

Διαδικασία



Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό (να είναι al dente) κρατώντας ¼ κούπας νερό από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια. Στραγγίζουμε και αφήνουμε τα ζυμαρικά στην άκρη. Κόβουμε το κοτόπουλο και την κολοκύθα σε μικρούς κύβους. Σε τηγάνι ρίχνουμε το βούτυρο και σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το κοτόπουλο και την κολοκύθα. Μετά από δέκα λεπτά προσθέτουμε τα μανιτάρια και μαγειρεύουμε άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε ¼ της κούπας νερό μακαρονιών και την κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο. Όταν η κρέμα γάλακτος πάρει μια βράση προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και την κομμένη πιπεριά. Αφήνουμε να βράσουν για άλλα δέκα λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.  Ψιλοκόβουμε τα τοματίνια και το βασιλικό και τα αναμειγνύουμε με τα μακαρόνια στο πιάτο που θα σερβίρουμε. Τέλος στο πιάτο με τα μακαρόνια σερβίρουμε και το κοτόπουλο με τη σάλτσα.

Καλή σας όρεξη!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...