Σελίδες

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Cheesecake, η Greeklish εκδοχή


Η παραδοσιακή μαμά έχει πάντα κάτι γλυκό για να δροσίσει την οικογένεια το καλοκαιράκι. Τα γλυκάκια της έχουν πάντοτε κάτι από την παράδοση αλλά και κάτι από τα δώρα της φύσης. Φτιαγμένα με πολύ μεράκι και πολλή αγάπη, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί!

Υλικά 
για τη βάση
2 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
2 κρόκους ζάχαρη
6-7 κ.σ. κακάο άγλυκο
για την κρέμα
150 γρ. ζάχαρη
4 κρόκους
100 γρ. γάλα
500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
9 φύλλα ζελατίνας
250 γρ. κρέμα γάλακτος light
1 βαζάκι γλυκό κεράσι 

Βήματα 
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και του κρόκους αυγών.
Ζυμώνουμε έως ότου γίνει μια μαλακή και ομοιογενής ζύμη.
Ανοίγουμε ένα χόνδρο φύλλο με τη βοήθεια του πλάστη και το απλώνουμε σε μια στρογγυλή φόρμα (22 εκατοστών),  που έχουμε λαδώσει ελαφρώς. Προθερμαίνουμε το φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία. Τρυπάμε με ένα πιρουνάκι την επιφάνεια του φύλλου μας σε πολλά σημεία και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
Για την κρέμα 
Χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας διαδοχικά το γάλα και το γιαούρτι. Μουσκεύουμε τις ζελατίνες 10 λεπτά σε κρύο νερό και αφού μαλακώσουν τις ρίχνουμε μέσα  στο μείγμα (χωρίς το νερό) και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τοποθετούμε το μπολ στην ψυγείο. Μετά από μερικές ώρες μόλις μισοπήξει το βγάζουμε από το ψυγείο, χτυπάμε σε ένα άλλο μπολ τη κρέμα γάλακτος και αφού αφρατέψει ενώνουμε τα δύο μείγματα και τα ξαναχτυπάμε για 2-3 λεπτά. Τοποθετούμε και πάλι την κρέμα στο ψυγείο για να σφίξει.
Τέλος ρίχνουμε στην κρύα βάση την κρέμα και τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες για να στέκεται. Πριν σερβίρουμε στολίζουμε με γλυκό κεράσι και με το σιρόπι του.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Τηγανιά μανιτάρια, χορτοφαγική!

Πέρα από τις κλασικές (και πολυαγαπημένες) τηγανιές με χοιρινό και κοτόπουλο, τολμήστε να δοκιμάσετε και τηγανιά μανιτάρια! Νοστιμότατη!


Υλικά
4 άτομα

1/2 κιλό μανιτάρια λευκά της αρεσκείας σας 
2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί λιαστό (αν δεν βρείτε λιαστό βάλτε ημίγλυκο)
1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
1 κ.σ. μουστάρδα 
1 κ.γ. ρίγανη
Σκόρδο σε σκόνη
Δενδρολίβανο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Βήματα 
Για να τα καθαρίζουμε τα μανιτάρια απλά τα σκουπίζουμε με μια βρεγμένη καθαρή πετσέτα, συμπληρωματικά αν θέλουμε μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε. Αφού τα καθαρίσουμε τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις πιπεριές και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τα μυρωδικά, τη μουστάρδα και αλατοπιπερώνουμε. Τη σερβίρουμε ζεστή.

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Συκώτι, τζιέρι μου!

Αυτά τα τούρκικα σήριαλς πραγματικά μας έχουν γίνει έμμονη ιδέα... Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξεις το απόγευμα την τηλεόραση και να μην πετύχεις τουλάχιστον μια τούρκικη σειρά, σε λίγο θα μιλάμε όλοι φαρσί τούρκικα! Θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτός ο πρόλογος με τη σημερινή μαγειρική μας... ίσως να καταλάβετε όταν σας πω πως σήμερα μαγειρεύουμε συκώτι τηγανητά με πιπεριές! 


Υλικά

4 άτομα
500 γρ. συκώτι (αρνίσιο ή μοσχαρίσιο)
1/2 φλ. τσαγιού λευκό κρασί
3-4 κ.σ. αλεύρι
2 κόκκινες πιπεριές
3-4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Χυμός 1 λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη

Εκτέλεση

Κόβουμε το συκώτι σε στενόμακρα κομματάκια, το πλένουμε και το στραγγίζουμε πολύ καλά. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Αλευρώνουμε ελαφρώς τα συκωτάκια (δηλαδή τα βουτάμε στο αλεύρι που έχουμε βάλει σε ένα πιάτο και τα τινάζουμε ελαφρώς για να φύγει το περίσσιο αλεύρι) και τα τηγανίζουμε. Προσθέτουμε τις πιπεριές κομμένες σε λωρίδες και μετά από 1-2 λεπτά ρίχνουμε το κρασί. Τα συκωτάκια μας είναι έτοιμα όταν ροδίσουν αλλά δεν ξεροψηθούν. Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ελάχιστη ρίγανη. Αφού αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το μαϊντανό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε μαζί με το ζουμάκι του και με ένα λεμονάκι. Καλή επιτυχία!

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Φάβα,από τη Σαντορίνη με αγάπη

Ο σημερινός μεζές μας έρχεται από την πανέμορφη Σαντορίνη και φυσικά είναι η φάβα. Αν και θεωρείται δύσκολο πιάτο χωρίς πολλούς θαυμαστές αν την μαγειρέψετε σωστά θα σας κερδίσει! Συνδυάστε την με παστό σκουμπρί ή με λιαστές ντομάτες και φυσικά με ουζάκι. Στην υγειά μας!


Υλικά
4 μερίδες
500 γρ. φάβα
1 κρεμμυδάκι
1 κρεμμύδι ξερό
1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1/4 φλ. τσ. λευκό ξύδι
1/2 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Βήματα

Πλένουμε καλά τη φάβα, την καθαρίζουμε και τη βράζουμε σε άφθονο νερό, περίπου ενάμιση λίτρο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι. Βράζουμε για περίπου σαράντα λεπτά μαζί με το κρεμμύδι (καθαρισμένο και κομμένο στα 2) βγάζοντας που και που τον αφρό μέχρι να μαλακώσει. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τη φάβα στο σουρωτήρι και την περνάμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει χυλός. Βάζουμε και το ελαιόλαδο και το ξύδι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με ένα ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. 

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Κουτσομούρες,ψαράκια τηγανίζει μεσ’το μαγεριό

Καλημέρα-καλημέρα, το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία συνεχίζει τις καλοκαιρινές, μυρωδάτες και πεντανόστιμες διαδρομές του σε ουζερί, σε κουζίνες, σε παραλίες! Ότι και να λέμε ζούμε στην πιο όμορφη χώρα του κόσμου (αν και αυτό το πληρώνουμε με το παραπάνω) - τι να κάνουμε όμως τα ωραία σπίτια έχουν μεγάλα νοίκια!
Ας επιστρέψουμε όμως στις κουζίνες μας να τηγανίσουμε τις φρέσκες κουτσομούρες μας τραγουδώντας με τη Χαρούλα...

Άιντε, άιντε, Μπάρμπα Γιαννακάκη
Που’ναι, που’ναι, πουν το Μαρικάκι
Ψαράκια τηγανίζει μεσ’το μαγεριό,
Εγώ θα σου το πάρω και θα το παντρευτώ


Υλικά 
4 μερίδες

1/2 κιλό κουτσομούρες (να σπαρταράνε) 
Μερικές κουταλιές αλεύρι
Αλάτι
Λάδι για τηγάνισμα
Λεμόνι


Βήματα


Καθαρίζουμε τις κουτσομούρες ή ζητάμε στον ψαρά μας να τα καθαρίσει.
Και στις δύο περιπτώσεις τις πλένουμε με άφθονο νερό και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι στο νεροχύτη να στραγγίσουν.
Ρίχνουμε αλάτι και στις δύο πλευρές από κάθε ψάρι αλλά και στην κοιλιά τους. Σε ένα πιάτο βάζουμε λίγες κουταλιές αλεύρι, έπειτα βουτάμε ένα ένα τα ψαράκια στο αλεύρι και μετά το τινάζουμε λίγο για να φύγει το περίσσιο αλεύρι. Βάζουμε λάδι σε ένα τηγάνι να κάψει. 
Τοποθετούμε προσεκτικά τις κουτσομούρες στο τηγάνι και μετά από λίγο τις γυρίζουμε για να τηγανιστούν και από την άλλη μεριά. Όταν τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές τις βάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρουμε με φέτες λεμόνι.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Οι μακαρονάδες του καλοκαιριού

Με τόση ζέστη ποιος έχει όρεξη να κλειστεί με τις ώρες σε μια κουζίνα, όταν μπορεί να απολαύσει ένα μπανάκι στη θάλασσα, μια βόλτα στην κοντινή παραλία ή ένα παγωμένο καφεδάκι με φίλους; Για αυτό η σημερινή πρόταση του Ελληνικού Χρέους στη Γαστρονομία είναι δύο πολύ νόστιμες,  γρήγορες, ελαφριές και άκρως καλοκαιρινές μακαρονάδες μια με κόκκινη και μια με άσπρη σάλτσα για να διαλέξετε! Ξεκινάμε στα γρήγορα γιατί - είπαμε - βιαζόμαστε!

Υλικά
4 άτομα
400 γρ ζυμαρικά
αλάτι

1η σάλτσα
2  κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2 ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 κολοκυθάκι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
1 μελιτζάνα ψιλοκομμένη και ξεφλουδισμένη
¼ κουτί μπύρα
4-5 μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι και κομμένες στη μέση
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Βήματα

  1. Βάζουμε τα κομματάκια μελιτζάνας σε αλατισμένο νερό για τριάντα λεπτά για να ξεπικρίσει.
  2. Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή τις προτιμήσεις σας.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο (προαιρετικά) και το αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  4. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και ανακατεύουμε. Μετά από 3 λεπτά προσθέτουμε και το κολοκυθάκι και αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τη ντομάτα και τις ελιές και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  6. Προσθέτουμε τη μπύρα και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς.
  7. Αλατοιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη ρίγανη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Σερβίρουμε.


2η σάλτσα
100 γρ. κατσικίσιο τυρί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 
2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα και αποφλοιωμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Βήματα

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή τις προτιμήσεις σας.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το κρεμμύδι.
  3. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να φύγουν τα υγρά τους.
  4. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί που έχουμε θρυμματίσει.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Κέικ μπανάνας

Σήμερα το μενού έχει κέικ μπανάνας! Πεντανόστιμο, πολύ υγιεινό και χαμηλό θερμιδικά, ιδανικό σνακ για τις μέρες που κάνετε δίαιτα και για το πρωινό σας αλλά και για τα παιδάκια σας!


Υλικά

1/2 φλ. γάλα χαμηλών λιπαρών
2 αυγά
1/2 φλ. καλαμποκέλαιο
1 φλ. καστανή ζάχαρη
3 ώριμες μπανάνες
2 φλ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1/2 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. baking powder

Βήματα

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.
Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι σε ένα μπολ.
Παίρνουμε τα τέσσερα πρώτα υλικά και τα χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στο δεύτερο μείγμα και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν. Τέλος προσθέτουμε και τις μπανάνες και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε μια μικρή ορθογώνια φόρμα για κέικ και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς και στον αέρα για 40 περίπου λεπτά.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Noodles με γαρίδες, εντυπωσιακό κινέζικο από τα χεράκια σας

Ναι το ξέρω ότι το Blog λέγεται το Ελληνικό χρέος στην γαστρονομία αλλά μερικές φορές μου αρέσει να δοκιμάζω και συνταγές από άλλες χώρες. Σήμερα λοιπόν θα μαγειρέψουμε noodles ρυζιού με γαρίδες και λαχανικά! Αν σας αρέσει η διεθνής κουζίνα δοκιμάστε το, θα εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!



Υλικά
4 μερίδες
2 κ.γ. μέλι
2 κ.γ. βαλσάμικο ξύδι
4 κ.σ. σόγια σος
Σκόρδο σε σκόνη
1/2 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 κούπα φασολάκια
3 μεγάλα μανιτάρια
1 κόκκινη πιπεριά
225 γρ. noodles ρυζιού
σπορέλαιο
400-500 γρ. γαρίδες
4 κρεμμυδάκια



  • Διαδικασία
  • Πρώτα από όλα, καθαρίζουμε και πλένουμε τις γαρίδες.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το μέλι, το βαλσάμικο και τη σόγια σος. Τοποθετούμε τις γαρίδες σε ένα μπολ για να μαριναριστούν περίπου μισή ώρα στο ψυγείο. Βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες τις συσκευασίας (περίπου 3 λεπτά), τις στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε πολύ μικρά κομμάτια και σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (ιδανικά γουόκ) ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε τα λαχανικά, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά προσέχοντας να μην μαυρίσουν.
  • Αποσύρουμε τα λαχανικά και τα προσθέτουμε στα noodles. 
  • Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τις γαρίδες μαζί με τη μαρινάδα. Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα, ανακατεύουμε που και που. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε και τα noodles και τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως! 

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Εύκολο και ύπουλο μπισκοτογλυκό

Μπισκοτογλυκό με ζελέ!!! Εννοείται ότι είναι ένα γλυκό που το ξέρουν όλοι και ειδικά παλιότερα το κάναν όλοι φανατικά γιατί χρειάζεται ελάχιστα υλικά που δεν είναι ακριβά, γίνεται εύκολα και γρήγορα και είναι δροσερό ότι πρέπει για το καλοκαιράκι! Παρόλο αυτά έχει μερικές παγίδες που θα μπορούσε να την πατήσει ακόμη και κάποιος που δεν είναι αρχάριος! Όλα τα μυστικά και η συνταγή παρακάτω!!!



Υλικά
Για τη μπισκοτένια βάση 
250 γρ. μπισκότα της αρεσκείας (μπορείτε να βάλετε τα κλασσικά petit-beurres αν και εγώ προτιμώ τα σοκολατένια)
1/2 φλ.τσ. γάλα
3 κ.σ. κονιάκ ή λικέρ
Για την κρέμα 
2 φακελάκια κρέμα ζαχαροπλαστικής στιγμής βανίλια 
3 1/2 φλ.τσ. γάλα
Για το ζελέ
2 φακελάκια ζελέ της αρεσκείας σας 
2 ποτήρια παγωμένο νερό 
2 ποτήρια βραστό νερό

Διαδικασία

Πρώτα από όλα θα φτιάξουμε το ζελέ για να προλάβει να αρχίσει να πήζει. Διαλύουμε στο ζεστό νερό  τη σκόνη ζελέ και αφού διαλυθεί καλά προσθέτουμε και το κρύο νερό και ανακατεύουμε. Μέχρι να πήξει ελαφρώς το ζελέ φτιάχνουμε τη κρέμα βανίλιας.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα και το λικέρ, βουτάμε για ελάχιστα δευτερόλεπτα μέσα ένα ένα τα μπισκότα πριν τα στρώσουμε στη φόρμα μας. Προσοχή μην τα αφήσετε να μουλιάσουν, απλώς να μουσκέψουν ελαφρά. 

Χτυπάμε με τη βοήθεια του μίξερ τα υλικά για να φτιάξουμε τη κρέμα βανίλιας και αφήνουμε μερικά λεπτά στο ψυγείο για να σφίξει. 

Αφού σφίξει η κρέμα, τη στρώνουμε πάνω στα μπισκότα. 
Όταν το ζελέ αρχίσει να πήζει αλλά είναι ακόμη αρκετά παχύρρευστο το ρίχνουμε πάνω στη κρέμα. Καλύπτουμε το γλυκό και τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να πήξει το ζελέ.

Tips
Όλα ωραία και καλά, αλλά προσοχή γιατί μπορεί να φαίνεται πανεύκολο γλυκάκι αλλά είναι και αρκετά ύπουλο για αυτό προσέξτε και η κρέμα και το ζελέ να έχουν πήξει αρκετά πριν τα στρώσετε στο γλυκό γιατί διαφορετικά θα βρεθούν κάτω από τα μπισκότα! Αυτό βέβαια θα χαλάσει την εμφάνιση του γλυκού μας αλλά σε περίπτωση που σας συμβεί μην τα βάψετε και μαύρα η γεύση παραμένει η ίδια!

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Σιμιγδαλένιος χαλβάς,1-2-3-4 ή μήπως όχι;

Αν ζητήσεις να σου πει κάποιος τη συνταγή του σιμιγδαλένιου χαλβά είναι πολύ πιθανό να αρχίσει να μετρά, 1-λάδι, 2-σιμιγδάλι, 3- ζάχαρη, 4 - νερό, για όσους όμως τα μαθηματικά δεν ήταν και το καλύτερό τους, ας φύγουμε από την κλασική αναλογία! 

Χαλβάς σιμιγδαλένιος με σοκολάτα κουβερτούρα!

Υλικά

2 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι μέτριο ή χοντρό
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγιού μέλι
5 φλ. τσαγιού νερό
1/2 φλ. τσαγιού αμύγδαλα λευκά ωμά 
4 γαρύφαλλα 
2 ξυλάκια κανέλας
1 φλούδα λεμονιού

Διαδικασία

Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μέλι, τη φλούδα λεμονιού και τα μυρωδικά περίπου 3 λεπτά.  Σβήνουμε τη φωτιά αλλά αφήνουμε τη κατσαρόλα πάνω στο μάτι για να διατηρείται το σιρόπι ζεστό. Αφαιρούμε τα μυρωδικά από το σιρόπι.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά, όταν ζεσταθεί αρκετά προσθέτουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι και προσεχτικά γιατί πιτσιλάει. Στη συνέχεια βάζουμε τα αμύγδαλα και αφήνουμε στη φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει χρυσό το σιμιγδάλι. Μόλις γίνει και το σιμιγδάλι χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά το σιρόπι ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν απορροφήσει ο χαλβάς σχεδόν όλο το σιρόπι (δηλαδή να είναι αρκετά παχύρρευστο). Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μια πετσέτα για 5 λεπτάκια. Βάζουμε το χαλβά σε φορμάκια. Όσοι είναι εξαρτημένοι στη σοκολάτα όπως εγώ μπορούν να τρίψουν λίγη κουβερτούρα  πριν σερβίρουν το χαλβά!
Άντε να γλυκαθούμε λιγάκι!

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Σοτέ μανιτάρια

Τα μανιτάρια είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών και είναι πολύ καλό συνοδευτικό για κρέας, ενώ δεν έχουν πολλές θερμίδες αφού περίπου το 90% της περιεκτικότητάς τους είναι νερό! Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή με μανιτάρια είναι τα μανιτάρια σοτέ! Voila!

Υλικά
4 άτομα
500 γρ. μανιτάρια λευκά μικρά
4 κ.σ. λάδι
Χυμός ενός λεμονιού
4 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Σκόρδο σε σκόνη
Θυμάρι
Αλάτι 
Πιπέρι

Διαδικασία

Τα μανιτάρια σε αντίθεση με το τι πιστεύουν πολλοί δεν πρέπει να τα πλένουμε γιατί απορροφούν υγρασία! Για να τα καθαρίζουμε απλά τα σκουπίζουμε τα με μια βρεγμένη καθαρή πετσέτα, συμπληρωματικά αν θέλουμε μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε. Κόβουμε τα μανιτάρια στα δύο και βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι. Μόλις ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε τα μανιτάρια, μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και νοστιμεύουμε με τα μπαχαρικά (εκτός από το μαϊντανό). Αλατοπιπερώνουμε, σερβίρουμε σε πιάτο, προσθέτουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε! Καλή σας όρεξη!

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

Γρανίτα καρπούζι! Το Trend του καλοκαιριού!

Έχετε ποτέ σκεφτεί ποια φρούτο είναι το αγαπημένο σας φρούτο.  Για μένα η απάντηση είναι εύκολη.Το καρπούζι! Άκρως καλοκαιρινό και δροσερό. Σήμερα θα σας δώσω μια συνταγή για σορμπέ καρπούζι ή γρανίτα αν προτιμάτε, που είναι πολύ νόστιμη και δροσερή ειδικά όταν η θερμοκρασία φτάνει έως και 40 βαθμούς Κελσίου. Επιπλέον είναι πολύ πιο ελαφρύ από το παγωτό και χωρίς λιπαρά!
Δοκιμάστε και τη φανταστική γρανίτα ανανά.





Υλικά 
2 φλιτζάνια χυμό καρπουζιού 
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 φύλλα ζελατίνας (τα μουλιάζουμε σε κρύο νερό)
1 κουταλιά της σούπας χυμό λάιμ


Βήματα
Για το χυμό καρπουζιού μπορούμε είτε χρησιμοποιήσουμε αποχυμωτή είτε να το πολτοποιήσουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και μετά να το στραγγίσουμε για να διαχωρίσουμε το χυμό από τα κουκούτσια.
Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε τα δύο φύλλα ζελατίνας και το χυμό λάιμ στο χυμό καρπουζιού, και βάζουμε το μείγμα στο μπλέντερ για 2-3 λεπτά.
Τοποθετούμε το μείγμα στην κατάψυξη.
Μετά από δυο-τρεις  ώρες που το μείγμα έχει παγώσει  το βγάζουμε και το χτυπάμε στο μπλέντερ αρκετά χωρίς όμως να ρευστοποιηθεί τελείως και σερβίρουμε αμέσως! 
Απολαύστε το!

Πρόταση σερβιρίσματος



Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το σορμπέ  για να κάνετε και ένα φοβερό κοκτέιλ! Απλά σε ένα ψηλό ποτήρι για κοκτέιλ γεμίστε το με το σορμπέ, προσθέστε ρούμι και χυμό λάιμ, ανακατέψτε καλά. Γαρνίρετε με δυόσμο και λάιμ και φυσικά  σερβίρεται παγωμένο!

Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Τονοσαλάτα νόστιμη και light

Σήμερα θα μαγειρέψουμε μια τονοσαλάτα για να συνοδεύσει το γεύμα σας ή σαν κυρίως πιάτο για τους πιο λιτοδίαιτους καθώς είναι πολύ light και νόστιμη συνταγή, ιδανική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα και βαρέθηκαν να τρώνε άνοστες σαλάτες και σκέτο τόνο.

Υλικά

1 μαρούλι
1 κονσέρβα τόνου σε νερό
5-6 πράσινες ελιές
4 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μουστάρδα 
100 γρ. μανιτάρια λευκά (προαιρετικά)
Κάπαρη
Ρίγανη 
Αλάτι
2-3 κ.σ. 






Διαδικασία

Κόβουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε με ελάχιστο λάδι για να αποβάλουν τα υγρά τους. Βγάζουμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβουμε σε φετάκια. Ένα μυστικό για να βγάλουμε εύκολο τα κουκούτσια από τις ελιές είναι να τις βάλουμε πάνω σε ένα πιάτο και να τις πιέσουμε μία μία με το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας έτσι ανοίγουν εύκολα στα δύο. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κάπαρη, τις ελιές, τα μανιτάρια και τον τόνο. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το λάδι, τη μουστάρδα τη ρίγανη και το λεμόνι και προσθέτουμε στο μπολ με τον τόνο. Πλένουμε το μαρούλι, το κόβουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Σε ένα πιάτο βάζουμε το μαρούλι και το μείγμα τόνου και προσθέτουμε αλάτι.

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Μαρμελάδα κεράσι


Μαρμελάδα κεράσι ένας φρουτένιος πειρασμός! Τώρα που σιγά σιγά περνάει η εποχή των κερασιών είναι υπέροχη ιδέα να κάνουμε μαρμελάδα κεράσι. Τα κεράσια είναι ώριμα οπότε αρκετά γλυκά και πολύ φθηνά. Τολμήστε το λοιπόν και δεν θα χάσετε!

Υλικά

1200 γραμ. ζάχαρη
1500 γραμ. κεράσια 
χυμό ενός λεμονιού

Βήματα και μυστικά

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να διαλέξουμε τα σωστά κεράσια. Τα κεράσια μας πρέπει να είναι ώριμα αλλά όχι μαλακά και χωρίς χτυπήματα. 
Αφού τα διαλέξουμε αφαιρούμε τα κοτσανάκια, τα πλένουμε με άφθονο νερό και τα τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Σε μέτρια φωτιά βράζουμε 1 κούπα νερό και τα κεράσια για περίπου ένα τέταρτο ώστε να μαλακώσουν (δεν έχουμε ακόμη αφαιρέσει τα κουκούτσια).
Μετά από ένα τέταρτο αφαιρούμε τα κεράσια με μια τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και τα βάζουμε στο σουρωτήρι που το τοποθετήσαμε σε μια λεκανίτσα. Πλέον τα κεράσια μας έχουν μαλακώσει και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού είναι πολύ εύκολο να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια. Πιέζουμε τα κεράσια ώστε να φύγουν τα ζουμάκι τους από το σουρωτήρι μέσα στη λεκανίτσα.
Αλέθουμε τα κεράσια που δεν πέρασαν από το σουρωτήρι στο μπλέντερ, αν μας αρέσει η μαρμελάδα με κομμάτια αφήνουμε κάποια από τα κεράσια χωρίς να τα αλέσουμε, απλά αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Βάζουμε όλα τα κεράσια και τα αλεσμένα και τα μη στην κατσαρόλα που τα βράσαμε και μαζί με τη ζάχαρη και το ζουμάκι από τη λεκανίτσα και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Είναι πολύ σημαντικό να ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα ειδικά στην αρχή μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για να μην κολλήσει η μαρμελάδα. 
Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται περιοδικά. Μετά από κανένα εικοσάλεπτο προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού.
Καταλαβαίνουμε πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας όταν πλέον βγάζει πολλές φουσκάλες, πιτσιλάει έντονα και είναι αρκετά πηκτή (περίπου 30-45 λεπτά). Ένα άλλο κόλπο για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμη είναι να πάρουμε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα με τη ξύλινη κουτάλα και να τη χύσουμε σε ένα πιάτο, όταν η ροή της μαρμελάδας είναι συνεχόμενη σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη, αντίθετα όταν πέφτει σε κομμάτια σημαίνει ότι είναι έτοιμη. 
Μόλις πήξει η μαρμελάδα μας σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα με το καπάκι ανοιχτό μέχρι να σταματήσει να βράζει. Σε αποστειρωμένα και ζεστά βάζα ρίχνουμε μέχρι πάνω μαρμελάδα ώστε να γεμίσουν ερμητικά. Για να αποστειρώσετε τα βάζα και τα καπάκια, τα πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι και στη συνέχεια, τα βράζετε σε μια κατσαρόλα για περίπου ένα τέταρτο. Όταν κρυώσει η μαρμελάδα κλείνουμε με τα καπάκια και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα για να μην συσσωρευτεί αέρας και χαλάσει τις μαρμελάδες μας. Μπορούμε να τσεκάρουμε αν όντως κλείσαμε καλά τα βάζα μας, χτυπώντας με τα δάχτυλά μας το καπάκι αν ακουστεί έντονος  μεταλλικός θόρυβος σημαίνει ότι έχει αέρα οπότε πρέπει να τοποθετήσουμε τα βαζάκια μας στο ψυγείο για να μην χαλάσει η μαρμελάδα. Διαφορετικά διατηρούνται και εκτός ψυγείου μέχρι να ανοιχτούν. 

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Light club sandwich

Καλό μήνα! Καλό καλοκαίρι! Πρώτη Ιουνίου σήμερα και το καλοκαίρι έφτασε!!! Επιτέλους! Οι πρώτες σκέψεις που περνάνε στο μυαλό μας! Ήλιος,βόλτες, διακοπές, μπάνια, θάλασσα, παραλίες, νησιά... και συνεχίζουμε! Βουτιές! Μαγιό...Κιλά...Δίαιτα... και ο ενθουσιασμός είναι πλέον παρελθόν... Κάθε χρόνο την ίδια εποχή το ίδιο δράμα και στη συνέχεια αγώνας δρόμου για να προλάβουμε να χάσουμε μερικά κιλά... Η πρόταση του Ελληνικού Χρέους στη Γαστρονομία είναι ένα τοστ πολύ χορταστικό, πολύ υγιεινό και πολύ νόστιμο. Μην βγάλετε τεφτέρι να υπολογίσετε θερμίδες, τις έχω ήδη υπολογίσει και είναι μόλις  335!


Υλικά

2 φύλλα μαρούλι 5 θερμίδες
1/2 ντομάτα κομμένη σε φέτες 15 θερμίδες
3 φέτες ψωμί του τόστ 150 θερμίδες
20 γρ. ανθότυρο κομμένο σε φέτεσ 75 θερμίδες
1 κ.γ. μαγιονέζα light  ή 1 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό 20 θερμίδες
1 κ.γ. μουστάρδα 10 θερμίδες
2 φέτες βραστή γαλοπούλα 60 θερμίδες
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι

Βήματα


Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και τη ρίγανη. Προαιρετικά αλατοπιπερώνουμε. Στην τοστιέρα φρυγανίζουμε τις φέτες του τοστ. Μόλις γίνουν αλείφουμε με το μείγμα μουστάρδας μια πλευρά από κάθε φέτα ψωμιού. Συναρμολογούμε το τoστ μας και καλή μας όρεξη!