Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Mousse φράουλας, υπογλυκαιμία στη νηστεία


Καλησπέρα! Eίμαι ενθουσιασμένη για τη συνταγή που θα σας δώσω σήμερα αφενός γιατί χρειάζεται μόνο 3 υλικά αφετέρου γιατί είναι πολύ νόστιμη, γρήγορη και πολύ εντυπωσιακή! Ιδανική για τις εξής περιπτώσεις:

  1. Περιμένουμε φίλους στο σπίτι και είναι περίοδος νηστείας
  2. Νηστεύετε και θέλετε απεγνωσμένα γλυκό
  3. Είστε χορτοφάγος
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΜΟΥΣ ΦΡΑΟΥΛΑΣ


Υλικά

8 μερίδες
500 γρ. φράουλες ώριμες
200 γρ. φυτική κρέμα για σαντιγί
200 γρ. ζάχαρη
λίγο νεράκι


Βήματα



  1. Πλένουμε τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσανάκια.
  2. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα λίγο νεράκι ίσα που να καλύπτει τον πάτο της κατσαρόλας.
  3. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
  4. Όταν λιώσει προσθέτουμε τις φράουλες
  5. Αφαιρούμε περιοδικά τον αφρό
  6. Το σιρόπι φράουλας θα είναι έτοιμο όταν έχει σχηματιστεί ένα παχύρρευστο σιρόπι χωρίς όμως να λιώσουν τελείως όλες οι φράουλες. 
  7. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
  8. Χτυπάμε τη φυτική κρέμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.
  9. Ρίχνουμε το μισό από το μείγμα φράουλας στη σαντιγί και χτυπάμε ώστε να ομοιογενοποιηθούν.
  10. Σε ποτήρια ρίχνουμε εναλλάξ το μείγμα φράουλας και τη σαντιγί.
  11. Τοποθετούμε τα ποτήρια στο ψυγείο και σερβίρουμε με μια φραουλίτσα!
Περιμένω τα σχόλιά σας!

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Ψάρια στο φούρνο με μυρωδικά



Δεν υπάρχει τίποτα πιο χαλαρωτικό μετά από μια κουραστική εβδομάδα στην πόλη από ένα διάλειμμα στην παραλία ... Το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφτηκα μια παραλία στη Βόρεια Ελλάδα. Σε μία από τις βόλτες μου ανακάλυψα αυτό το όμορφο τοπίο που μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες, το οποίο είναι ένα μικρό λιμάνι για ψαράδες, όπου είχα την ευκαιρία να αγοράσω μερικά ψάρια από τους ντόπιους ψαράδες. Αγόρασα αυτά τα δύο ψάρια (μια χιόνα και ένα σαργό) τα μαγείρεψα την επόμενη μέρα για κάποιους φίλους. Τέλειος συνδυασμός με πατάτες τηγανητές, μια χωριάτικη και ούζο!


Υλικά

2 ολόκληρα ψάρια (700gr το καθένα, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και φιλέτο των ψαριών)
2 κ.σ. δεντρολίβανο
Χυμός από 2 λεμόνια
Χυμός από ένα λάιμ
Αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη 
½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
Αντικολλητικό χαρτί
1/4 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο


Οδηγίες


Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Καθαρίστε τα ψάρια και ξεπλύντε τα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό βρύσης. Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το αίμα από το εσωτερικό της κοιλιάς  των ψαριών. Κόψτε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί αρκετά μεγάλο για να καλύψει δύο φορές το κάτω μέρος του ταψιού σας. Τοποθετήστε το χαρτί στο ταψί ώστε οι άκρες του να βγαίνουν εκτός για να καλύψετε με αυτό τα ψάρια. Τοποθετήστε τα ψάρια στο κέντρο. Ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τα φρέσκα κρεμμυδάκια) και ρίξτε τη μισή ποσότητα στα ψάρια. Μην ξεχάσετε να βάλετε και στο εσωτερικό των ψαριών. Ψιλοκόψτε τα κρεμμυδάκια και προσθέστε τα στο ταψί. Τυλίξτε τα ψάρια με το χαρτί ερμητικά και αφήστε τα να μαριναριστούν στο ψυγείο σας για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 40 λεπτά, στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο του μείγματος σας με το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και τα βότανα και ψήστε για περίπου 15 λεπτά! Σερβίρετε αμέσως! 







Γιαουρτοπαγωτό με μέλι



Πρόσφατα επισκέφθηκα στη Χαλκιδική ένα μελισσοκόμο για να αγοράσω μέλι. Δοκίμασα όλες τις ποικιλίες: πευκόμελο, ανθόμελο, πορτοκαλόμελο και πολλές άλλες... Η καθεμία έχει το δικό της ξεχωριστό άρωμα, γεύση και χρώμα. Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσες πολλές γεύσεις του μελιού...ήταν ένα καλό μάθημα γευσιγνωσίας!  Δοκίμασα επίσης και κηρήθρα! Οι κηρήθρες όπως έμαθα στην πορεία περιέχουν πολλές  ευεργετικές ιδιότητες για το πεπτικό σύστημα. Πέρα όμως από αυτό όταν μασάς μια κηρήθρα το μέλι σου δίνει άλλη αίσθηση και είναι απολύτως  βρώσιμη... 

Αν τύχει και επισκεφτείτε κάποιο μελισσοκόμο ζητήστε του να σας δείξει πώς επεξεργάζεται το μέλι, είναι μια μοναδική εμπειρία. Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα από τις παρακάτω φωτογραφίες. Όσο για το μαγειρικό μέρος, όταν πήγα σπίτι, έκανα γιαούρτι παγωτό με μέλι. Ήταν υπέροχο!! Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τη συνταγή.
Εύκολη, πεντανόστιμη και πολύ υγιεινή!






Συστατικά

500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
150 γρ. κρέμα γάλακτος (προτιμώ αυτές με χαμηλά λιπαρά)
150 γρ. μέλι
Ξύσμα ενός λεμονιού ή ενός λάιμ

Οδηγίες
8 μερίδες


Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεταλλικό μπολ και χτυπήστε τα με το μίξερ μέχρι το μείγμα σας να αφρατέψει. Αφήστε το μπολ να παγώσει και μετά από μισή ώρα βγάλτε το από την κατάψυξη και ξαναχτυπήστε το. Επαναλάβετε για άλλες πέντε φορές. Αυτό το κάνουμε για να είναι το παγωτό μας αφράτο και όχι σαν τούβλο! Σε περίπτωση που έχετε παγωτομηχανή θα γλιτώσετε τη διαδικασία αλλά αν δεν έχετε όπως εγώ απλά θα παιδευτείτε λίγο παραπάνω! Σερβίρετε με κηρήθρα, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ανάλογα με τις προτιμήσεις σας!




Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Κρεμμυδοκεφτέδες

Αυτή είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές μου χωρίς δεύτερη σκέψη. Καταληκτική συνταγή για χορτοφάγους αλλά και ένα εξαιρετικό συνοδευτικό για ούζο!


Συστατικά

500 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
200 γρ. τυρί φέτα
2 ντομάτες
1 αυγό
250 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο ​​δυόσμο
1 κ.γ. αλάτι
Μια πρέζα πιπέρι
Μια πρέζα ρίγανη
Λάδι για τηγάνισμα


Βήματα

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια. Τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι περίπου τριάντα λεπτά μέχρι να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Συνεχίζουμε με την προετοιμασία των υπολοίπων συστατικών. Κόβουμε τη φέτα και τις ντομάτες σε πολύ μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε το baking powder με το αλεύρι. Στη συνέχεια, στύβουμε τα κρεμμύδια με τα χέρια μας για να αφαιρέσουμε τα υγρά τους. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε καλά.
Εάν το μείγμα σας είναι πολύ ξηρό προσθέτουμε λίγο νερό. Αν είναι πολύ νερούλο, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το φυτικό λάδι μέχρι να καλυφθεί ο πάτος. Όταν το λάδι θερμανθεί αρκετά, ρίχνουμε μια κουταλιά από το μείγμα στο καυτό λάδι.
Τηγανίστε και τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Πριν σερβίρετε τις κροκέτες τοποθετήστε τις πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Καλή σας όρεξη!

Παραλλαγή ταμπουλέ

Η Ελληνική κουζίνα έχει πολλές επιρροές από την Ανατολή, λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Προσωπικά βρίσκω την ανατολίτικη μαγειρική πολύ ενδιαφέρουσα. Μία παγκοσμίως γνωστή συνταγή του Λιβάνου είναι το ταμπουλέ,Tabouleh. Αυτή η συνταγή κυκλοφορεί σε πολλές παραλλαγές όλες όμως είναι θρεπτικές, νόστιμες και μια γρήγορη λύση για μια φρέσκια σαλάτα.




Συστατικά

1/4 ματσάκι μαϊντανό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 ντομάτες
1 κόκκινη πιπεριά
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι καφέ πλιγούρι ή κους-κους
200 γρ. φέτα
2 φλιτζάνια καφέ ζωμό κοτόπουλου
αλάτι
πιπέρι

Βήματα

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε υψηλή θερμοκρασία 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, στη συνέχεια, προσθέτουμε το πλιγούρι (ή κουσκούς) και μαγειρεύουμε για 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας για να μην καεί το πλιγούρι (ή κους-κους). Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό κοτόπουλου και περιμένουμε μέχρι και να απορροφηθεί όλος ο ζωμός. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε τις ντομάτες και την πιπεριά σε μικρά κυβάκια. Στο τέλος κόβουμε τη φέτα σε μικρούς κύβους. Όταν το πλιγούρι φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, το τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα λαχανικά, το μαϊντανό και τη φέτα. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε. 
Πριν το σερβίρετε μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο για μια ώρα.

Καλή όρεξη!

Τζατζίκι, το γνωστό γιαουρτο-σκόρδιο

Αυτή τη φορά θα φτιάξουμε τζατζίκι! Το τζατζίκι είναι στανταράκι στην ελληνική κουζίνα! Ένα must-have ορεκτικό όταν επισκέπτεστε μια ελληνική ταβέρνα. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε στο γύρο σας. Γενικά πάει πάντα και σχεδόν παντού εκτός βέβαια και αν έχετε προγραμματίσει ένα ρομαντικό βράδυ!  



Συστατικά

250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 μέτριο αγγουράκι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. λευκό ξύδι
1/2 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο ​​άνηθο
Μια πρέζα αλάτι

Βήματα

Ξεφλουδίζουμε και τρίβουμε το αγγουράκι στον τρίφτη. Το στραγγίζουμε. Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά καλά. Προσθέτουμε το αγγούρι και ανακατεύουμε ξανά. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Προαιρετικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ή δύο σκελίδες σκόρδου αντί για σκόνη σκόρδου, απλά τρίψτε το στον ειδικό τρίφτη πριν το χρησιμοποιήσετε.

Καλή επιτυχία!

Τάρτα λαχανικών!

Ας υποθέσουμε ότι μια μέρα βαρεθήκατε την πίτσα! Μάλλον θα αναρωτιέστε αν τρελάθηκα... αλλά θα μπορούσε να συμβεί ... και το λέω εγώ που λατρεύω την πίτσα! Ακούστε λοιπόν την πρόταση μου.

Τάρτα λαχανικών!



Συστατικά

Ζύμη

• 1 ½ φλιτζάνια για κάθε χρήση αλεύρι συν κάποια άλλα
• 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• 9 κουταλιές παγωμένο ανάλατο βούτυρο
• 1 αυγό
• 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
• Μια πρέζα ρίγανη
• ½ κουταλιά της σούπας αλάτι

Γέμιση

• 3 κόκκινες πιπεριές
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 8 τοματίνια
• 2 αυγά
• 8 μανιτάρια
• 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
• 6-8 μαύρες ελιές
• 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​βασιλικό
• 4 λιαστές ντομάτες
• 3 κ.σ. γάλα
• ½ φλιτζάνι γιαούρτι
• ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα (χρησιμοποίησα κατίκι, ένα μαλακό κατσικίσιο τυρί)
• 200 γρ. φέτα σε μικρά κομμάτια
• 100 γρ. τριμμένο τυρί ( ό,τι θα χρησιμοποιήσετε για πίτσα)



Βήματα

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 ° C. Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ρίγανη και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε το αυγό ελαφρά και στη συνέχεια το προσθέτουμε στο μείγμα με το αλεύρι. Προσθέτουμε το βούτυρο και το νερό και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, για να ηρεμήσει η ζύμη.
Λαδώνουμε ένα ταψάκι με 26 cm. διάμετρο. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, στη συνέχεια το μεταφέρουμε στο ταψί.  Πιέζουμε ελαφρά τη ζύμη στο ταψάκι. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί πάνω στη ζύμη και ρίχνουμε ξερά φασόλια για να μην φουσκώσει η ζύμη στο ψήσιμο. Ψήνουμε για 10 λεπτά σε μέτριο φούρνο. Αφαιρούμε το χαρτί και τα φασόλια. Ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Ανακατεύουμε Κόβουμε τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τα κρεμμύδια, τα τοματίνια και τις λιαστές ντομάτες σε μικρά κομμάτια. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις κόβουμε σε φετάκια. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τοποθετούμε πάνω στη ζύμη. Ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να φαίνεται ψημένο.  Προσθέτουμε ψιλοκομμένο βασιλικό για έξτρα άρωμα.

Καλή επιτυχία!

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Σολομός με λαχανικά

Γεια σας!!! Γεια σας! Επέστρεψα και εγώ μαζί με την άνοιξη! Ναι, ξέρω χάθηκα....αλλά θα επανορθώσω με μια άκρως ανοιξιάτικη, πεντανόστιμη και διαιτητική συνταγή. Να μην ξεχνιόμαστε το καλοκαίρι δεν είναι μακριά και το χειμώνα παραφάγαμε!!!!

  • Υλικά
  • 4 φιλέτα σολομού
  • 2 λεμόνια 
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 4 καρότα
  • 2 πατάτες
  • μερικές φουντίτσες μπρόκολο
  • 2 κρεμμυδάκια
  • Μερικές ελιές για γαρνιτούρα

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα σολομού. Κόβουμε τέσσερα κομμάτια αλουμινόχαρτο αρκετά μεγάλα ώστε να μπορέσουμε να τυλίξουμε ένα ένα τα φιλέτα σολομού  Τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο. Πλένουμε τα λεμόνια και τα κόβουμε σε λεπτές φετούλες. Τοποθετούμε μια στρώση με φετούλες λεμονιού στο αλουμινόχαρτο από πάνω τοποθετούμε το σολομό και από πάνω και άλλες φέτες λεμονιού. Κλείνουμε το αλουμινόχαρτο ώστε να γίνουν πακετάκια. Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Μέχρι να ψηθούν ετοιμάζουμε τις σαλάτες που θα το συνοδεύσουμε  Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με τα καρότα και τις πατάτες. Αλάτο-πιπερώνουμε και προαιρετικά προσθέτουμε λίγο μηλόξιδο. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε. Βράζουμε και το μπρόκολο και σερβίρουμε.  

Παγωτό σάντουιτς, πίσω στο χρόνο

Σε μια προσπάθεια να καθαρίσω το σπίτι μου το μάτι μου έπεσε σε μια παλιά φωτογραφία. Ήταν μια φωτογραφία μου από όταν ήμουν μικρή που κρατούσα ένα παγωτό. Πρέπει να ήμουν περίπου πέντε χρονών και ήταν τα γενέθλια μου. Η μαμά μου είχε κάνει τα παγωτά-σαντουϊτσάκια που πολύ πιθανόν και η μαμά σας ή εσείς να κάνατε κάποτε. Με νοσταλγική διάθεση τηλεφώνησα τη μαμά μου για να μου δώσει τη συνταγή. Θα ήθελα να αναφέρω ότι παρόλο που συνήθως αλλάζω τις συνταγές που μου λέει, τη συγκεκριμένη την ακολούθησα βήμα προς βήμα. Η διαδικασία ήταν πολύ εύκολη και δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσω παγωτομηχανή. Ήταν τόσο νόστιμα! Όπως άλλωστε είπε και το ανιψάκι μου...


Υλικά

Μερικά μπισκότα με ορθογώνιο σχήμα
400gr ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
400gr εβαπορέ γάλα
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές ζάχαρη 

Βήματα

Βάζουμε τη κρέμα γάλακτος στο ψυγείο για περίπου μία ώρα πριν από τη χρήση και το συμπυκνωμένο γάλα στον καταψύκτη για περίπου μισή ώρα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας και τη ζάχαρη με το μίξερ για περίπου 10 λεπτά. Ρίχνουμε στο μπολ το ζαχαρούχο γάλα και χτυπάμε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά ακόμα. Βγάζουμε το γάλα εβαπορέ από την κατάψυξη και το προσθέτουμε στο μπολ, το χτυπάμε με το μίξερ σε υψηλή ταχύτητα για 10 λεπτά. Χύνουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ και στη συνέχεια το τοποθετούμε στον καταψύκτη για περίπου μισή ώρα. Μετά από καμιά ώρα όταν αρχίσουν να παγώνουν οι άκρες, το βγάζουμε από την κατάψυξη και το χτυπάμε πάλι με το μίξερ για μερικά λεπτά. Επαναλαμβάνουμε το προηγούμενο βήμα δύο φορές. Κάνετε αυτό και πάλι, έτσι ώστε να έχουν ηττηθεί το μείγμα συνολικά 3 φορές, ενώ εν τω μεταξύ στην κατάψυξη. Θα είναι έτοιμο το παγωτό μας όταν είναι αρκετά μαλακό, αλλά δεν είναι πάρα πολύ δύσκολο να το χειριστούμε. Τότε παίρνουμε ένα μπισκότο και αλείφουμε το παγωτό με τη βοήθεια ενός κουταλιού το τοποθετούμε πάνω στο μπισκότο. Χρησιμοποιούμε το πίσω μέρος ενός κουταλιού για να λειαίνουμε την επιφάνεια. Τοποθετούμε από πάνω το άλλο μπισκότο και τα ξαναβάζουμε στην κατάψυξη. 

Συμβουλές
  • Για να πετύχει χωρίς παγωτό να σκληρύνει και χωρίς να κάνει κρυστάλλους, είναι πολύ σημαντικό να χτυπήσετε την κρέμα πολύ καλά.
  • Σε περίπτωση που θέλετε να αποφύγετε όλη αυτή τη διαδικασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παγωτομηχανή.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...