Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013

Πράσινη σαλάτα με σολομό

Καλήμερα! 30 Μαΐου σήμερα και αποχαιρετάμε σιγά σιγά την άνοιξη για αυτό εκμεταλλευτείτε την ημέρα μαγειρέψτε τη σαλάτα με σολομό στα γρήγορα και βγείτε μια βόλτα ο καιρός είναι υπέροχος, ο ήλιος θα σας φτιάξει τη διάθεση!

Υλικά 
4 άτομα
200 γρ. πράσινη σαλάτα (όπως ρόκα, μαρούλι, βαλεριάνα)
200 γρ. καπνιστό σολομό
2 κ.σ. σουσάμι
1 λεπτή φέτα πολύσπορο ψωμί
ο χυμός ενός λεμονιού
4 κ.σ. σησαμέλαιο
1/2 γιαούρτι στραγγιστό (περίπου 100 γρ.) 
5-6 πράσινες ελιές
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό. Ραντίζουμε τις φέτες σολομού με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Κόβουμε τις πράσινες ελιές σε φετάκια.
Βάζουμε τη φέτα ψωμί στην τοστιέρα (ή στη φρυγανιέρα) για να φρυγανιστεί, έπειτα το κόβουμε σε κυβάκια ώστε να μοιάζει με κρουτόν. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με το πιπέρι και μια κουταλιά λάδι.
Τέλος σε μια σαλατιέρα τοποθετούμε όλα τα υλικά, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και αλατοπιπερώνουμε! 

Τορτελίνια με μανιτάρια και σάλτσα λεμονιού


Καλημέρα σήμερα μαγειρεύουμε μια από τις αγαπημένες μου συνταγές για τορτελίνια.
Τορτελίνια με μανιτάρια και σάλτσα λεμονιού!

Υλικά
4 μερίδες
250 ml.κρέμα γάλακτος
3 κρόκους
ξύσμα λεμονιού από 3 ακέρωτα λεμόνια
250 γρ. μανιτάρια
300 γρ. τορτελίνια με γέμιση τυριού
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμός 1 λεμονιού

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με μια νωπή πετσέτα και τα τεμαχίζουμε. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα μανιτάρια. Μετά από 3-4 λεπτά σβήνουμε με το χυμό λεμονιού τα μανιτάρια και προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος. Προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιών. 
Αλατοπιπερώνουμε.  
Μόλις δέσει η σάλτσα μας αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βράζουμε τα τορτελίνια σε ελαφρώς αλατισμένο νερό με βάση τις οδηγίες τις συσκευασίας, σερβίρουμε τα ζυμαρικά και περιχύνουμε με τη σάλτσα! Σερβίρονται ζεστά!

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Πικάντικο χταποδάκι

Πεντανόστιμο και μαστιχωτό κοκκινιστό χταποδάκι, ιδανικό για περίοδο νηστείας αλλά και πολύ νόστιμος μεζές ή κυρίως πιάτο για τους λάτρεις των θαλασσινών!  Για να είμαι ειλικρινής, η συνταγή προέκυψε από ένα ατύχημα καθώς μου έπεσε λίγο πιπέρι παραπάνω...και μετά αυτοσχεδίασα και προέκυψε το παρακάτω πιάτο!  Εσείς μπορείτε να το κάνετε πικάντικο αν προσθέσετε την πάπρικα και την καυτερή πιπεριά ή σε περίπτωση που δεν είστε φαν των καυτερών επιλέξτε την κλασική εκδοχή. Πάντως όπως και να έχει το αποτέλεσμα θα είναι γευστικότατο! Καλή σας όρεξη λοιπόν...



Υλικά
4 άτομα
1 κιλό χταπόδι ολόκληρο
1 ξερό κρεμμύδι
1/4 φλ. τσ. λάδι
1 καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. πάπρικα (προαιρετικά)
1 κ.γ. ζάχαρη
1 ποτήρι νερού ψιλοκομμένη ντομάτα (ή 1/2 ποτήρι τοματοπελτέ αραιωμένο σε 1/2 ποτήρι νερού)
1/2 ποτήρι νερού κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι 
Μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι 

Διαδικασία

Βράζουμε το χταπόδι για 40 λεπτά σε άφθονο νερό με το ξίδι. Όταν γίνει το τεμαχίζουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Τρίβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μαζί με το χταπόδι στο λάδι για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε τη δάφνη και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, την πάπρικα και την καυτερή πιπεριά και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το χταποδάκι μας μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Λουκάνικα με σάλτσα ντομάτας!

Ενόψει του Champions League όλοι μιλάνε για ποδόσφαιρο,  προσωπικά δεν θα μπω στη διαδικασία να κάνω προγνωστικά καθώς οι γνώσεις μου για το ποδόσφαιρο περιορίζονται στο ότι ο Ντέμης είναι ο άντρας της Βανδή, ο Μπέκαμ είναι παντρεμένος με αυτή τη ξινή τη Βικτόρια και ο Πικέ έχει παιδί με τη Shakira. Επειδή όμως ισχύει ότι έκαστος στο είδος του το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία θα σας παρουσιάσει μια συνταγή για άντρες. Λουκάνικα κοκκινιστά! Μην διστάσετε να τη δοκιμάσετε γιατί είναι πολύ εύκολη και πολύ πιο γρήγορη συνταγή από το delivery της γειτονιάς σας!  
Βάζουμε τις μπίρες στο ψυγείο και ξεκινάμε!



Υλικά


4 άτομα
500 γρ. λουκάνικα της αρεσκείας σας κομμένα σε μπουκιές
4 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη ή 1 ποτήρι τεμαχισμένα τοματάκια από κονσέρβα 
2-3 κ.σ. τοματοπελτέ
1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σφηνάκι κόκκινο κρασί
1/4 κ.γ. κανέλα 
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι 
Φρεσκοτριμένο πιπέρι
Φρέσκια ρίγανη




Εκτέλεση



Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα λουκάνικα 3-4 λεπτά για να τσιγαριστούν ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί και όταν το κρασί εξατμιστεί προσθέτουμε τις ντομάτες και το τοματοπελτέ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φρέσκια ρίγανη. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σερβίρουμε με μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης.



Τετάρτη, 22 Μαΐου 2013

Ένοχη ή αθώα η σαλάτα του σεφ;

Εσείς τι λέτε; Μην βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα. Εκ πρώτης όψεως η σαλάτα του σεφ φαίνεται σαν μια αθώα σαλάτα με το μαρουλάκι της, με τη ντοματούλα της, τα αυγά της και φυσικά πάρα πολύ νόστιμη. Φυτικές ίνες και πρωτεΐνη και νοστιμιά στο φουλ. Μήπως όμως το κασέρι και η σος τη μετατρέπουν σε θερμιδική βόμβα; Μια κανονική σαλάτα του σεφ έχει περίπου 700 θερμίδες ανά μερίδα ενώ η πιο light εκδοχή της έχει μόλις 250. Τα συμπεράσματα δικά σας. Το ελληνικό χρέος στη γαστρονομία πάντως σας δίνει τη συνταγή και για τις δυο περιπτώσεις!

Υλικά
4 άτομα
Η ένοχη
1 μαρούλι
2 ντομάτες
1/2 αγγουράκι
2 αυγά
150 γρ. ζαμπόν
150 γρ. κίτρινο τυρί ή κασέρι
200 γρ. μαγιονέζα
4 κ.σ. κέτσαπ
1/2 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι

Η αθώα
1 μαρούλι
2 ντομάτες
1/2 αγγουράκι
2 αυγά
150 γρ. γαλοπούλα βραστή για τόστ σε φέτες
150 γρ. κασέρι χαμηλών λιπαρών
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
4 κ.σ. κέτσαπ
1/2 κ.σ. μουστάρδα
Αλάτι


Εκτέλεση



Πλένουμε τα λαχανικά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Βράζουμε τα αυγά να γίνουν σφιχτά, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα. Ξεφλουδίζουμε το αγγουράκι και το κόβουμε σε ροδέλες. Ψιλοκόβουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά.Τεμαχίζουμε το κασέρι και τα αλλαντικά σε κυβάκια. Τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα και τα ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά για της σος και περιχύνουμε την σαλάτα.

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

Ριζότο λαχανικών

Καλημέρα και χρόνια πολλά προκαταβολικά σε όλους τους εορταζόμενους!!!! Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα και φαντάζομαι όλοι θα έχουν σήμερα κάποιον που θα γιορτάζει! Αν έχετε καλέσει σήμερα φίλους, οικογένεια και συγγενολόι στο σπίτι για να τους τραπεζώσετε το Ελληνικό χρέος στη γαστρονομία σας προτείνει ένα κρεμώδες, πεντανόστιμο και πολύ γευστικό ριζότο που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε όλους! (Ακόμη και στην πεθερά σας!) Καλά να περάσετε!

Υλικά


  • 750 ml. ζωμός κοτόπουλου
  • 250 ml. κρέμα γάλακτος
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 φλ. ρύζι καρολίνα ή αρμπόριο 
  • 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • Αλάτι 
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 4 κ.σ. τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα 
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό καρότο χοντροτριμμένο
  • 30 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο




Διαδικασία


Βάζουμε το ζωμό και τα μανιτάρια σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε. Σε περίπτωση που βάλετε φρέσκα μανιτάρια και όχι αποξηραμένα μην τα βάλετε στην κατσαρόλα αλλά προσθέστε τα απευθείας μαζί με την πιπεριά. (Δείτε παρακάτω.)       

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο ή το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε το ρύζι 1-2 λεπτά με μια ξύλινη κουτάλα. Προσέχουμε να μην πάρει χρώμα το ρύζι και μετά ρίχνουμε το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά. Ανακατεύουμε για άλλο ένα λεπτό και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί. Όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το καυτό ζωμό και τα μανιτάρια σταδιακά ανακατεύοντας που και που στο ενδιάμεσο. Μετά από 20 λεπτά, όταν θα είναι έτοιμο το ριζότο μας (δηλαδή το ρύζι θα έχει μαλακώσει αλλά θα κρατάει ελάχιστα στο δόντι και θα έχει απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του ζωμού , αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε τη τριμμένη γραβιέρα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με βαθύ πιάτο με ένα κλαδάκι δεντρολίβανο.

Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

Σπανακο-κεφτεδάκια ή αν προτιμάτε κροκέτες σπανακιού!

 Ένας εύκολος τρόπος για να κάνετε τα παιδιά σας να φάνε σπανάκι!


Υλικά


4 άτομα

500 γρ. σπανάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. baking powder
4 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο (προαιρετικά)
2 αυγά
1-2 κ.σ. αλεύρι
150 γρ. σκληρό τυρί (κεφαλογραβιέρα ή φέτα)

Βήματα


Πρώτα από όλα ψιλοκόβουμε το σπανάκι και το πλένουμε πολύ καλά. Το αφήνουμε λίγο σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει. Μέχρι να στραγγίσει το σπανάκι ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια,  θρυμματίζουμε τη φέτα ή τη κεφαλογραβιέρα και χτυπάμε τα αυγά ελαφρώς. Ρίχνουμε το αλάτι στο σπανάκι, παίρνουμε λίγο σπανάκι στα χέρια μας και το σφίγγουμε για να το στραγγίσουμε. Βάζουμε το στραγγισμένο σπανάκι σε ένα μπολ, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Αν χρειάζεται προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμη. Ζεσταίνουμε λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφού κάψει παίρνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού από το μείγμα μας και ρίχνουμε στο τηγάνι. Μετά από λίγο όταν πάρουν χρώμα τα γυρίζουμε και όταν ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, τοποθετούμε τις κροκέτες σε μια πιατέλα που έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί.

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Πράσα με λουκάνικα στο φούρνο

Αν και το πράσο δεν αποτελεί την πιο δημοφιλή επιλογή για πολλούς και ιδίως τα παιδιά, υπάρχουν κάποιες συνταγές όπως η παρακάτω που μπορεί να τα καμουφλάρει μια χαρά και στο μάτι και στη γεύση!


Υλικά 
6 άτομα
3 πράσα
1 κρεμμύδι
100 γρ. φέτα 

½ κούπα κρέμα γάλακτος
100 γρ. ανθότυρο
5-6 κ.σ. κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας 
2 λουκάνικα γαλοπούλας
4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 αβγά

Βήματα

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί και ρίχνουμε τα πράσα. Τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για ένα δεκάλεπτο με κλειστό καπάκι, για να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους. Έπειτα προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε βράζουμε ακόμη για πέντε λεπτά με ανοιχτό καπάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μαγειρεύουμε τα ψιλοκομμένα λουκάνικα για μερικά λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρούμε τα πράσα με μια τρυπητή κουτάλα,  σε ένα λαδωμένο   ταψάκι ρίχνουμε το μείγμα και λειαίνουμε την επιφάνεια με τη βοήθεια ενός κουταλιού. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Έπειτα χτυπάμε τα αυγά στην κατσαρόλα με το ζουμάκι που έχει μείνει από τα πράσα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε πάνω από το μείγμα. Ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Καλή σας όρεξη!!!



Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013

Αυθεντική ιταλική πίτσα



Το Ελληνικό Χρέος στην Γαστρονομία ταξιδεύει...στη γειτονική Ιταλία και συγκεκριμένα στη Ρώμη! Προσωπικά τη λάτρεψα τη Ρώμη, κάθε γωνιά έχει κάτι να δεις, κάπου να χαζέψεις....Μου αρέσει η μαγεία που υπάρχει παντού ειδικά αν σου αρέσει η τέχνη και ψάξεις λίγο πριν πας θα ενθουσιαστείς. Τα πάντα είναι τόσο μεγαλοπρεπή και επιβλητικά σου προκαλούν δέος και σε προβληματίζουν λίγο για τη ματαιοδοξία των ανθρώπων...




Ας επανέρθουμε όμως στα γαστρονομικά θέματα... Πριν ταξιδέψω στην Ιταλία είχα ακούσει πολύ αντικρουόμενα πράγματα για την ιταλική κουζίνα. Πολλοί δήλωναν φανατικοί θαυμαστές και πολλοί απογοητεύτηκαν.... Προσωπικά όταν ταξιδεύω κάπου προσπαθώ να αποφύγω τα τουριστικά μέρη για φαγητό γιατί αφενός είναι πολύ ακριβά και αφετέρου υστερούν σε ποιότητα. Έτσι ακριβώς έκανα και στη Ρώμη και δεν το μετάνιωσα. ΄Ο,τι και να δοκίμασα ήταν φανταστικό. Το παγωτό  τα μακαρόνια, η τιραμισού, οι πίτσες...Όλα υπέροχα!

Εμπνευσμένη από αυτό το ταξίδι θα σας δώσω τη αυθεντική συνταγή της ιταλικής πίτσας.. Όσο για όσους είναι φαν της χοντρής ζύμης με πολλά υλικά και πολύ λάδι... μην μπείτε καν στη διαδικασία να τη δοκιμάσετε... Α!και επίσης σε μια συζήτηση που είχα με ντόπιους έμαθα ότι στη Ρώμη δεν έχουν παράδοση στην πίτσα και η original ιταλική μαργαρίτα πίτσα κατάγεται από τη Νάπολη...
Buon appetito!




Υλικά
3-4 λεπτές πίτσες
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι για ψωμί (περίπου 4 κούπες)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη 
300-350 ml νερό χλιαρό (περίπου 1 1/4 κούπας) ελαιόλαδο
2-3 φύλλα ψιλοκομμένο βασιλικό
Για τη γέμιση
2-3 κ.σ. ελαίλαδο
αλάτι
3 μπάλες μοτσαρέλα
1 κούπα τοματοπελτέ
2 σκελίδες σκόρδο

Βήματα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Στο κέντρο κάνουμε μια λακκούβα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο μέσα στο νερό και το αφήνουμε για λίγα λεπτά για να δράσει η μαγιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο λίγο το υγρό μείγμα στη λακκούβα ανακατεύοντας με τα δάχτυλά μας σιγά σιγά ώστε να απορροφάται από το αλεύρι. Όταν προσθέσουμε όλο το υγρό μείγμα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, ελαστική ζύμη. Ενδεχομένως να μην χρειαστεί να προσθέσουμε όλο το νερό ή να βάλουμε λίγο παραπάνω ανάλογα με το αλεύρι που χρησιμοποιήσαμε. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει η ζύμη να είναι εύπλαστη και μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια μας. 
Αφού ζυμώσουμε κάνουμε τη ζύμη σαν μια μεγάλη μπάλα, καλύπτουμε το μπολ με ένα υγρό πανί και τοποθετούμε τα σε ένα ζεστό δωμάτιο για περίπου μία ώρα μέχρι η ζύμη να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Όταν φουσκώσει η ζύμη τη διαχωρίζουμε σε μπαλάκια και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε στρογγυλά φύλλα πολύ λεπτά. Τοποθετούμε τη ζύμη σε στρογγυλά ταψάκια που έχουμε λαδώσει ελαφρώς. 
Για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα μας, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι και προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο αφήνουμε μερικά λεπτά για να δώσει το σκόρδο άρωμα στο λάδι. Βγάζουμε το τηγανάκι μας από τη φωτιά προτού μαυρίσει το σκόρδο και αφαιρούμε τις σκελίδες σκόρδο. Ανακατεύουμε τον τοματοπελτέ με το λαδάκι και ρίχνουμε μερικές κουταλιές πάνω στην πίτσα. 
Κόβουμε τη μοτσαρέλα σε φέτες και βάζουμε διάσπαρτα πάνω στη πίτσα. Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς περίπου 20 λεπτά.  Σερβίρουμε με μερικά ψιλοκομμένα φυλλαράκια βασιλικού. Αν θέλετε μπορείτε να τοποθετήσετε μερικές στην κατάψυξη για κάποια άλλη φορά, διατηρούνται για πολύ καιρό χωρίς κανένα πρόβλημα. 
Viva la pizza!

Κυριακή, 12 Μαΐου 2013

Αυγά καρδιές σε ψωμί

Καλημέρα! Καλημέρα! Σήμερα είναι η γιορτή όλων των μαμάδων! Αυτών που μας έφεραν στη ζωή, που μας φρόντισαν, που μας χάιδεψαν, που μας μάθανε να αγαπάμε, που μας μεγάλωσαν, που θυσίασαν πολλά για μας,  ακόμη και όταν δεν ήταν τέλειες έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν! Για αυτό σήμερα αλλά και κάθε μέρα κάντε στη μανούλα σας μια αγκαλιά, πάρτε της λουλούδια, δώστε της ένα φιλί, μαγειρέψτε της πρωινό, κάντε κάτι για αυτήν... Θυμηθείτε ό,τι δώρο και να της πάρετε δεν θα είναι αντάξιο αυτών που σας έδωσε! Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλες τις μαμάδες!
Το Ελληνικό Χρέος στην γαστρονομία προτείνει αυγά με ψωμί σε σχήμα καρδιάς!!! 


Υλικά για τα αυγά καρδιές σε ψωμί
1 φέτα ψωμί του τοστ 
Λάδι
1 αυγό (μικρό)
Αλάτι

Βήματα
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι. Παίρνουμε μια φέτα ψωμί και με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού ή ενός κουπάτ για μπισκότα κάνουμε το σχήμα καρδιάς. Βάζουμε το ψωμί και τη καρδιά στο τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα και αναποδογυρίζουμε. Ρίχνουμε το αυγό προσεχτικά στο  σχήμα καρδιάς για 1-2 λεπτά, ρίχνουμε και λίγο λάδι καυτό από το τηγάνι πάνω στο αυγό και σκεπάζουμε το τηγάνι, σε 2-3 λεπτάκια είναι έτοιμο. Σερβίρουμε με σπάτουλα σε πιάτο! 

Πέμπτη, 9 Μαΐου 2013

Χταποδάκι μεζέ

Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και όλοι ανυπομονούμε να βρεθούμε σε μια παραλία! Μέχρι να συμβεί αυτό όμως (και αν συμβεί βέβαια με τα οικονομικά όλων μας να έχουν τα χάλια τους) προτείνω ουζάκι με φίλους και συγγενείς σε μπαλκόνια και αυλές! Στο κάτω κάτω το καλοκαίρι είναι ήδη μέσα μας και όλα είναι καλύτερα μαζί με παρέα! Λοιπόν για να μπώ και στο κλίμα σήμερα θα μαγειρέψουμε ένα πεντανόστιμο χταποδομεζέ!


Υλικά
1 μέτριο χταπόδι ολόκληρο και καθαρισμένο περίπου 700γρ.
1/2 κούπα λευκό ξίδι
Ελαιόλαδο
7-8 πράσινες ελιές 
λίγο μαϊντανό
1 κρεμμυδάκι
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης από βάζο ή κονσέρβα
Αλάτι


Διαδικασία 
Βράζουμε σε άφθονο νερό το χταποδάκι με το μισό ξύδι για περίπου μία ώρα ώστε να μαλακώσει.Το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε φετούλες. 
Το τοποθετούμε σε ένα μπολ σκεπασμένο μαζί με το λάδι και το υπόλοιπο ξύδι για 2-3 ώρες στο ψυγείο για να μαριναριστεί καλά.
Ψιλοκόβουμε τις ελιές, το κρεμμυδάκι, την πιπεριά και τον μαϊντανό.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και αναμειγνύουμε όλα μαζί τα υλικά. Αλατίζουμε ελαφρά γιατί οι ελιές κάνουν ήδη το μεζέ μας αρκετά αλμυρό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε μαζί με ουζάκι.
Στην υγειά μας!


Τρίτη, 7 Μαΐου 2013

Μπουγιουρντί

BUYUR! ΟΡΙΣΤΕ!
Για να είμαστε και στο γενικό κλίμα της εποχής με τα τούρκικα σήριαλς είπα να κάνω και εγώ κάτι που θυμίζει τους γείτονες μας για αυτό σήμερα θα μαγειρέψουμε μπουγιουρντί. Το μπουγιουρντί είναι ένας καταπληκτικός μεζές που συνδυάζει άψογα τα τυριά, τη γλυκιά γεύση της ντομάτας, την πιπεριά και την πικάντικη γεύση των μυρωδικών. Το μπουγιουρντί το έχω συνδυάσει με τη Θεσσαλονίκη, ίσως επειδή πρώτη φορά έφαγα εκεί, πάντως πλέον είναι εκλεκτός μεζές που φτιάχνεται σε όλη την Ελλάδα. Όπως πιθανόν να φανταστήκατε, Η λέξη μπουγιουρντί είναι τούρκικη, αυτό όμως που είναι πιθανόν να μην γνωρίζατε είναι ότι σήμαινε κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία έγγραφη διαταγή από κάποια δημόσια αρχή συνήθως με άσχημο περιεχόμενο και προέρχεται από το ρήμα buyur που έχει δύο έννοιες: διατάζω και ορίστε. Ο λόγος που ονομάστηκε ο μεζές μπουγιουρντί είναι επειδή τρώγεται καυτερό και καυτό!



Υλικά

200 γρ. φέτα
1 πιπεριά πράσινη κέρατο
1 πράσινη καυτερή πιπεριά
2 ώριμες ντομάτες
100 γρ. άλλο τυρί  που λιώνει όπως κασέρι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ.ρίγανη
1/2 κ.γ. μπούκοβο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 πήλινο σκεύος περίπου 10 εκατοστά
1 κομμάτι αλουμινόχαρτο για να σκεπάσουμε το πήλινο

Βήματα

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Τρίβουμε το κασέρι στο τρίφτη και θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας.
Κόβουμε τις ντομάτες σε πολύ μικρά κομματάκια και τη πράσινη πιπεριά σε ροδέλες. (Μπορούμε να βάλουμε την καυτερή πιπεριά ολόκληρη ή να την κόψουμε και αυτή σε ροδέλες. Προσωπικά επειδή δεν είμαι πολύ των καυτερών την βάζω ολόκληρη για να δώσει μια καυτερή γεύση και μετά την αφαιρώ.) Βάζουμε όλα τα υλικά στο πήλινο αφήνοντας λίγο από τα δύο τυριά και ανακατεύουμε. Στο τέλος βάζουμε από πάνω μια στρώση με τα τυριά. Σκεπάζουμε με το αλουμινόχαρτο το πήλινο και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να σχηματιστεί μια κρούστα από τα λιωμένα τυριά. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε κατευθείαν. Νοστιμότατο!

Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

Χρόνια πολλά! Χριστός Ανέστη! Πώς περάσατε το Πάσχα; Ελπίζω να ξεκουραστήκατε, να είδατε φίλους και συγγενείς και φυσικά να φάγατε καλά! Το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία σας προτείνει μια υπέροχη συνταγή για κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, αν είστε κ εσείς από αυτούς που κρατάτε κατσικάκι στην κατάψυξη για να ψήσετε και μετά το Πάσχα δοκιμάστε την! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάστρα ή αν δεν έχετε ένα κοινό ταψί και στις δύο περιπτώσεις, θα γίνει λουκούμι!

Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

Υλικά
6 μερίδες
1 μπουτάκι κατσικάκι ή περίπου 2 κιλά σε μερίδες
7-8 μεγάλες πατάτες
3 κ.σ. μουστάρδα σκόνη
χυμό ενός λεμονιού
1 κ.γ. θυμάρι
1 κ.γ. ρίγανη
1 φλ. (καφέ) ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι
Κόκκινο πιπέρι
Νερό 
Λαδόκολλα για να σκεπάσουμε το ταψί μας (σε περίπτωση που δεν έχουμε γάστρα)



Διαδικασία


Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, το θυμάρι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει ομοιογενές. Βάζουμε το κατσικάκι στο ταψί ή τη γάστρα που θα το ψήσουμε και το πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και κόκκινο πιπέρι. Στη συνέχεια το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα του μείγματος που φτιάξαμε. Αφήνουμε στο ψυγείο το κατσικάκι μερικές ώρες για να μαριναριστεί (αν δεν βιαζόμαστε.)

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Ρίχνουμε νερό στο ταψάκι ώστε να καλύπτει περίπου 1-2 δάχτυλα από τον πάτο του ταψιού μας. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο. Σε περίπτωση που δεν έχουμε γάστρα και χρησιμοποιούμε ταψάκι παίρνουμε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας και το βρέχουμε. Καλύπτουμε το ταψάκι μας βάζοντας τις άκρες της λαδόκολλας με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείνει το ταψί μας όσο πιο ερμητικά γίνεται.  Μετά από λίγη ώρα όταν το νερό στο ταψάκι μας αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στο ενδιάμεσο καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες, τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και με λίγο από το μείγμα μουστάρδας. Μετά από μια περίπου ώρα βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και ρίχνουμε μέσα τις πατάτες, γυρίζουμε μεριά το κατσικάκι και το τοποθετούμε πάνω στις πατάτες. Αλείφουμε με το μείγμα μουστάρδας. Αφήνουμε συνολικά να ψηθεί περίπου άλλες 2 με 2.5 ώρες στο ενδιάμεσο μπορούμε μια-δυο φορές να αλείψουμε το κατσικάκι με το μείγμα μουστάρδας που περίσσεψε για να σχηματίσει αυτή την ωραία κρούστα. Αν εξατμιστεί το νερό ενδιάμεσα μπορείτε να προσθέσετε λίγο ζεστό νεράκι, περίπου μια κούπα πρέπει όμως υποχρεωτικά να είναι ζεστό. Την τελευταία μισή ώρα ξεσκεπάστε τη γάστρα ή το ταψί σας για να ξεροψηθεί το κρέας.

Παρασκευή, 3 Μαΐου 2013

Παραδοσιακά τσουρέκια

Τι πιο πασχαλινό από τσουρέκια! Όλο το σπίτι μοσχοβολάει όταν ψήνονται και αποτελεί και ιδανικό πρωινό τις ημέρες μετά την Ανάσταση! Η συνταγή που θα σας δώσω είναι η συνταγή που κάνει η οικογένεια μου και επίσης σχεδόν όλο μου το σόι τα τελευταία χρόνια, δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Η δοσολογία που κάνω είναι αρκετά μεγάλη αλλά γίνονται ανάρπαστα...Μπορείτε να βάλετε και μερέντα αν θέλετε ή να κρατήσετε την παραδοσιακή εκδοχή όπως και να τα κάνετε θα εντυπωσιάσετε!
Υλικά 
16 τσουρέκια
14 αυγά
1 κιλό ζάχαρη
1/2 λίτρο γάλα
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο
250 γρ. μαργαρίνη
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ή κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. καλαμποκέλαιο
3 κιλά σκληρό αλεύρι (για ψωμί)
1 νεροπότηρο χυμό πορτοκάλι
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 baking powder
1 φακελάκι μαχλέπι
1 φακελάκι κακουλέ
2-3 κόκκους μαστίχα 
3 κομμάτια νωπή μαγιά
σουσάμι 
φιλέ αμύγδαλο

Διαδικασία
Αρχικά είναι πολύ σημαντικό όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου για αυτό τα αφήνουμε μερικές ώρες πριν αρχίσουμε να μαγειρεύουμε εκτός από τη μαστίχα που την βάζουμε στην κατάψυξη. 
Ζεσταίνουμε το γάλα ώστε να είναι χλιαρό και μέσα στο ζεστό γάλα διαλύουμε τη μαγιά. Σκεπάζουμε  το μπολ με μια πετσέτα περίπου μισή ώρα για να φουσκώσει. Σε μια λεκανίτσα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder. Στο  μπλέντερ θρυμματίζουμε τη μαστίχα και αναμειγνύουμε μαζί με το μαχλέπι, το ξύσμα και το κακουλέ. Ο λόγος που βάλαμε τη μαστίχα στην κατάψυξη είναι για μπορέσουμε να τα θρυμματίσουμε στο μπλέντερ χωρίς να κολλήσει. Ρίχνουμε τα μυρωδικά στη λεκανίτσα με το αλεύρι  Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το χυμό μαζί με το baking powder αφού αφρίσει το baking προσθέτουμε το μείγμα στη λεκανίτσα. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη πολύ καλά ώστε να αφρατέψουν. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά στην λεκανίτσα και τη φουσκωμένη μαγιά. Ζυμώνουμε πολύ καλά.( Είναι όντως λίγο κουραστική διαδικασία αλλά αξίζει ο κόπος.)
Αφήνουμε τη λεκανίτσα σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει το ζυμάρι μας περίπου 1-1.50 ώρα. Μετά πλάθουμε σε πλεξούδες τα τσουρέκια μας και τα τοποθετούμε σε ταψάκια στα οποία έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί και αλείψαμε με λάδι. Προσοχή  αφού πλάσουμε τα τσουρέκια πρέπει να τα βάλουμε αρκετά μακριά το ένα από το άλλο καθώς δεν θα φουσκώσουν και άλλο. Αφού τα βάλουμε στα ταψιά τα αφήνουμε πάλι σε ζεστό μέρος για περίπου 1-1.50 ώρα να φουσκώσουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς στον αέρα τοποθετώντας στην τελευταία σχάρα ένα ταψάκι με νερό. Το ταψάκι με το νερό στη διάρκεια του ψησίματος θα βοηθήσει τα τσουρέκια μας να παραμείνουν πιο ζουμερά και να μην ξεραθούν υπερβολικά. Πριν τοποθετήσουμε τα ταψιά μας στο φούρνο ρίχνουμε προαιρετικά σουσάμι και το φιλέ αμυγδάλου και αλείφουμε με ένα χτυπημένο κρόκο. Ψήνουμε περίπου 45 λεπτά. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...