Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Πιτούλες με σάλτσα ντομάτας

Τελευταία μέρα του Ιουλίου σήμερα, πέρασαν ήδη δύο μήνες του καλοκαιριού στο άψε σβήσε. Το καλοκαίρι όμως είναι ακόμη εδώ, μαζί και ο ήλιος και η θάλασσα και φυσικά όλοι οι καλοκαιρινοί μεζέδες! Σήμερα λοιπόν θα κάνουμε πιτούλες με τριμμένη ντομάτα κάτι δηλαδή σαν μπρουσκέτες με τη διαφορά ότι θα κάνουμε εμείς τα ψωμάκια και δεν θα πάρουμε έτοιμο ψωμί! 


Υλικά
για τις πιτούλες
3 φλ. τσαγιού αλεύρι για ψωμί
1/2 φλ. τσαγιού χλιαρό γάλα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 αυγό
1/2 μαγιά σε σκόνη
2 κ.γ. αλάτι
για τη σάλτσα ντομάτας
2 κ.σ. ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες σφιχτές τριμμένες στον τρίφτη
μερικά φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

Διαδικασία

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη και σφιχτή ζύμη. Αφήνουμε τη λεκανίτσα για μισή ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη. Αφού ξεκουραστεί τη ξαναζυμώνουμε και την κόβουμε σε μικρά μπαλάκια. Με τη βοήθεια του πλάστη κάνουμε μικρά πιτάκια και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί αρκετά μακριά το ένα με το άλλο για να μην κολλήσουν καθώς θα φουσκώσουν. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς στον αέρα μέχρι να αρχίζουν να παίρνουν χρώμα. (Προσοχή, αν τα παραψήσετε θα σκληρύνουν.) Τότε βγάζουμε το ταψί, τα αναποδογυρίζουμε και λαδώνουμε τη μια πλευρά με τη βοήθεια ενός πινέλου και τρίβουμε πάνω τη σκελίδα σκόρδου. Τέλος προσθέτουμε 1-2 κουταλιές τριμμένη ντομάτα και ρίγανη (και το βασιλικό). Ψήνουμε άλλα πέντε λεπτά και τα σερβίρουμε ζεστά!




Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Λικεράκια της γιαγιάς και cocktails!

Τα σπιτικά λικέρακια είναι όντως λίγο γιαγιαδίστικα αλλά μπορούν πάντα να χρησιμοποιηθούν για τα πιο φευγάτα cocktails! Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα για πως να τα χρησιμοποιήσετε για cocktails αφού φτιάξουμε τα παραδοσιακά λικεράκια μας!
Τα λικέρ που θα φτιάξουμε σήμερα είναι με δυόσμο, το χωνευτικό λικεράκι, το λικέρ με κράνα, το αντιοξειδωτικό και το λικέρ φράουλας, το δημοφιλές!



Για το λικέρ δυόσμου

2 ματσάκια φρέσκου δυόσμου
1/2 κιλό ζάχαρη 
1 λίτρο αλκοόλ όπως τσίπουρο, κονιάκ, βότκα και τζίν (Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κονιάκ βάζουμε τη μισή ζάχαρη)

Πλένουμε το δυόσμο και τον αφήνουμε να στραγγίσει για λίγο, βάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο που κλείνει αεροστεγώς όλα τα υλικά και το αφήνουμε για περίπου σαράντα μέρες στον ήλιο μέχρι να βγάλει ο δυόσμος όλο το άρωμα του και να λιώσει η ζάχαρη.  Κάθε 4-5 μέρες ανακινούμε το βάζο να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά τις σαράντα μέρες το σουρώνουμε σε μια κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα τούλι για να μην μείνουν κομματάκια δυόσμου και ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά το λικεράκι μας να διαλυθεί αν έχει μείνει λίγη ζάχαρη αδιάλυτη. Τοποθετούμε σε μπουκάλια και το σερβίρουμε σαν χωνευτικό παγωμένο.


Για το λικέρ με κράνα


1 κιλό κράνα 
1/2 κιλό ζάχαρη 
1 λίτρο αλκοόλ όπως τσίπουρο, κονιάκ, βότκα και τζιν (Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κονιάκ βάζουμε τη μισή ζάχαρη)

Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με το λικέρ δυόσμου.

Για το λικέρ φράουλας

500 γραμ. φράουλες ώριμες και σφιχτές χωρίς χτυπήματα
1 ποτήρι ζάχαρη 
1 λίτρο αλκοόλ όπως τσίπουρο, κονιάκ, βότκα και τζιν (Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κονιάκ βάζουμε τη μισή ζάχαρη)

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια βδομάδα. Μετά από μια βδομάδα στραγγίζουμε το μείγμα και το ζεσταίνουμε ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσοχή δεν θέλουμε να βράσει. Τοποθετούμε σε μπουκάλια σε δροσερό μέρος. Δεν χρειάζεται ψυγείο.

Cocktails με λικέρ

Εναλλακτικές επιλογές σερβιρίσματος για το λικέρ δυόσμου, είναι να τρίψουμε πάγο και να σερβίρουμε το λικέρ μας σε χαμηλό ποτήρι με λίγες φέτες λάιμ ή να το αναμείξουμε με σαμπάνια σε αναλογία 3 μέρη σαμπάνια 1 λικέρ, τέλος μπορείτε να αναμίξετε ένα μέρος λικέρ με ένα μέρος ρούμι και να προσθέσετε ένα μέρος γρεναδίνη - για εντυπωσιακό αποτέλεσμα σερβίρετε σε κολονάτο ποτήρι!
Τα λικέρ φρούτων όπως το λικέρ κράνων και το λικέρ φράουλας συνδυάζονται εύκολα με ρούμι και τεκίλα γιατί είναι αρκετά γλυκά και φρουτώδη, ιδανική επιλογή για δροσιστικά ποτάκια!

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Ομελέτα φούρνου, η εναλλακτική!

Ομελέτα φούρνου με λαχανικά! Εύκολη, γρήγορη και πολύχρωμη συνταγή! Είναι ιδανική για καλοκαιρινό μενού καθώς φτιάχνεται με λαχανικά εποχής και είναι χορταστική χωρίς να χρειάζεται πολλά σκεύη μαγειρικής και πολύ χρόνο... Μην ξεχνάμε το καλοκαίρι ενδείκνυται για βόλτες και όχι για να κλεινόμαστε στο σπίτι!
Σερβίρεται με ζεστό ψωμάκι και κρύα μπιρίτσα!






Υλικά
4 μερίδες
2 μελιτζάνες 
2 ντομάτες 
1 κρεμμύδι (προαιρετικά)
4 πιπεριές (σε διάφορα χρώματα) 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
8 αβγά
200 γρ. φέτα τριμμένη
1/2 φλ. τσαγιού γάλα
1/2 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι 

Eκτέλεση

Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα λαχανικά. Τα τοποθετούμε σε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι αντικολλητικό που το έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μέχρι να ψηθούν χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ με το γάλα, τη φέτα, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε. Βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και ρίχνουμε το μείγμα των αυγών. Ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε περίπου για 15 λεπτά. 

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2013

Ligt κοτομπουκιές και πατάτες τηγανητές, σπιτικό junk food

Ποιος είπε πως η απόλαυση δεν μπορεί να έχει λίγες θερμίδες; Το ελληνικό χρέος στη γαστρονομία συνεχίζει τις αναρτήσεις με τις χαμηλές θερμιδικά συνταγές που δεν υστερούν καθόλου σε γεύση! Σήμερα φτιάχνουμε κοτομπουκιές και πατάτες σαν τηγανητές ιδανικές για τα παιδάκια σας αλλά ακόμη και για δίαιτα!






Υλικά

4 μερίδες
Για τις κοτομπουκιές

4 φιλέτα κοτόπουλο από στήθος 
1 φλ. τσαγιού τρίμμα φρυγανιάς 
1/2 κ.σ. μουστάρδα σκόνη
2 αυγά βιολογικά
1 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
Αλάτι 
Πιπέρι 
Ελαιόλαδο για το ταψάκι


Για τις μούφα τηγανητές πατάτες 

4 μέτριες πατάτες
Ρίγανη
Αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Για τις κοτομπουκιές

Πλένουμε τα φιλέτα και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν καλά. Τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα αλατοπιπερώνουμε. 

Βάζουμε τρία μπολ στη σειρά. Στο πρώτο βάζουμε το αλεύρι, στο δεύτερο χτυπάμε τα αυγά και στο τρίτο βάζουμε τη φρυγανιά ανακατεύοντας καλά με τη μουστάρδα. Βουτάμε μια μια τις κοτομπουκιές στο πρώτο μπολ τινάζοντας τις ελαφρά να φύγει το περιττό αλεύρι. Έπειτα τις βουτάμε στα αυγά και τέλος στη φρυγανιά. 

Τοποθετούμε σε ένα ρηχό ταψάκι μια λαδόκολλα και την αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε πάνω μια μια τις κοτομπουκιές ώστε να μην ακουμπά η μία την άλλη. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για δεκαπέντε λεπτά, μετά βγάζουμε το ταψί μας τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλα δεκαπέντε λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. 

Για τις μούφα τηγανητές πατάτες

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε καλά. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν και τις κόβουμε όπως θα τις κόβαμε για να τις τηγανίσουμε. Τις αλατίζουμε και τις πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Παίρνουμε μια λαδόκολλα και την κάνουμε σαν πουγκί βάζουμε μέσα τις πατάτες και τις περιχύνουμε με το λάδι. Κλείνουμε ερμητικά τη λαδόκολλα και τη βάζουμε σε ένα ταψάκι, ψήνουμε περίπου σαράντα λεπτά ανακατεύοντας ενδιάμεσα 2-3 φορές. 

Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013

Φολέγανδρος - Μέρος 2 - Ματσάτα

Συνεχίζουμε το ταξιδάκι μας στη γραφική και εναλλακτική Φολέγανδρο φεύγοντας από τη Χώρα και ανεβαίνοντας στην Παναγία την Παντάνασσα. Η διαδρομή είναι λίγο κουραστική όπως βλέπετε και από τη φωτογραφία (και εννοείται απαγορευτική με τακούνια) αλλά η θέα είναι εντυπωσιακή και αν τύχει να συμπέσει η βόλτα σας με το ηλιοβασίλεμα θα μαγευτείτε.



Μετά το κουραστικό ανέβασμα και τις απαραίτητες φωτογραφίες στο προαύλιο του ναού μην παραλείψετε να προσκυνήσετε την εικόνα της Παναγιάς και να διαβάσετε την ιστορία της. Περιληπτικά θα σας πω  πως οι Τούρκοι είχαν κλέψει την εικόνα όταν είχαν καταλάβει το νησί αλλά εξαιτίας ενός εφιάλτη που έβλεπε ο Χότζας στον ύπνο του την πέταξε στη θάλασσα, έπειτα την βρήκαν ψαράδες και την επέστρεψαν στο νησί.
Αλλά ας κατεβούμε από το εκκλησάκι για να ετοιμαστούμε για την παραλία! Εδώ οι επιλογές για να πάτε σε όλες τις παραλίες είναι δύο είτε καραβάκι αν ο καιρός το επιτρέπει, είτε αθλητικά παπούτσια και περπάτημα! Σε όλο το νησί υπάρχουν ταμπέλες που ενημερώνουν τον οδοιπόρο σε πόση ώρα θα φτάσει περπατώντας στην παραλία και πολύ καλά σημαδεμένα μονοπάτια όποτε δεν πρόκειται να χαθείτε. Αν δεν σας αρέσει το περπάτημα τότε προτιμήστε τα καραβάκια. 

Οι πιο γνωστές παραλίες του νησιού είναι η Αγκάλη, το Λιβαδάκι και το Αμπέλι. Η πρώτη θεωρείται η πιο κοσμοπολίτικη αλλά η λέξη κοσμοπολίτικη εδώ απέχει πολύ από αυτό που έχετε στο μυαλό σας καθώς δεν έχει beach bar και πάντα έχει αρκετό χώρο για να στρώσετε την πετσετούλα σας. Το Λιβαδάκι και το Αμπέλι είναι ακόμα πιο απόμερες αλλά εξίσου μαγευτικές, τα νερά είναι κρυστάλλινα και οι βράχοι γύρω τους δίνουν στο τοπίο μια άγρια ομορφιά. Τέλος για μένα η πιο όμορφη παραλία είναι το Κάτεργο, τα βράχια γύρω έχουν ένα πολύ ιδιαίτερο χρώμα από την εξόρυξη αιματίτη που γινόταν παλιότερα και το χρώμα της θάλασσας είναι βαθύ μπλε.
Μια και περπατήσαμε όμως τόσο πολύ για να πάμε για μπάνιο ας περπατήσουμε λίγο παραπάνω για να επισκεφτούμε το Φάρο της Ασπρούντας και τη Χρυσοσπηλιά... Ο Φάρος της Ασπρούντας λειτουργεί ακόμη και είναι ορατός από το Λιβαδάκι. Ενώ η Χρυσοσπηλιά είναι μια σπηλιά που κρύβει μεγάλο μέρος της ιστορίας του νησιού καθώς μέσα βρίσκονται επιγραφές από ονόματα νέων των αρχαίων χρόνων που περνούσαν μια τελετή ενηλικίωσης μέσα στη σπηλιά. Και αργότερα όμως η Χρυσοσπηλιά λέγεται ότι έσωσε πολλές φορές του κατοίκους του νησιού από πειρατές και άλλους επιδρομές καθώς κρυβόταν μέσα. Η Χρυσοσπηλιά θεωρείται αρχαιολογικός χώρος και ακόμη και σήμερα δεν έχει πλήρως εξερευνηθεί. Η πρόσβαση γίνεται είτε με καραβάκι (αλλά δυστυχώς δεν πλησιάζει αρκετά κοντά) είτε από ένα πολύ δύσβατο δρόμο εφόσον ο καιρός το επιτρέπει.

Μετά από τόσο όμως περπάτημα μας άνοιξε η όρεξη ας κάτσουμε να φάμε να φάμε μια ματσάτα! Η Ματσάτα είναι ένα παραδοσιακό πιάτο της Φολεγάνδρου από μακαρόνια σπιτικά που μοιάζουν λίγο με χυλοπίτες και συνδυάζεται συνήθως με κόκκορα ή κουνέλι. 




Υλικά
6 άτομα
για τη ματσάτα


1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ποτήρια νερό (περίπου)
1 κ.σ. αλάτι


για το κουνέλι στιφάδο

1 κουνέλι τεμαχισμένο
5-6 κ.σ. αλεύρι
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
1 νεροπότηρο τριμμένη ντομάτα
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.σ. ζάχαρη
1/4 νεροπότηρο ελαιόλαδο
1 κιλό κρεμμυδάκια 
1/2 κούπα ζεστό νερό

Υλικά - Εκτέλεση

Για τη ματσάτα

Σε μια λεκανίτσα ετοιμάζουμε τα υλικά για το ζυμάρι και ζυμώνουμε καλά. Προσοχή με το πόσο νερό θα προσθέσουμε για είναι το μείγμα μας αρκετά σφικτό αλλά και εύπλαστο. Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με μια βρεγμένη πετσέτα περίπου μια ώρα για να ξεκουραστεί. Αφού ξεκουραστεί ανοίγουμε τη ζύμη σε 5 φύλλα και τα πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Τυλίγουμε ένα ένα τα φύλλα σε ένα πλάστη και τα κόβουμε σε λωρίδες με πάχος περίπου μισό δάκτυλο. Αφού τα κόψουμε τα ξεχωρίζουμε λίγο με τα χέρια μας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τα αφήνουμε σε στεγνές πετσέτες για να 1-2 ώρες για να στεγνώσουν λίγο σε ζεστό και προφυλαγμένο από τα ζουζούνια μέρος. Τα βράζουμε μερικά λεπτά σε αλατισμένο νερό και σουρώνουμε όπως τα συνηθισμένα μακαρόνια.

Για το κουνέλι

Σε μια λεκανίτσα τοποθετούμε το τεμαχισμένο κουνέλι με 4-5 κουταλιές ξύδι για περίπου μια ώρα στο ψυγείο. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά λάδι σε βαθύ τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι λίγο να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και προσθέτουμε λίγο λάδι έπειτα αφού αλευρώσουμε τα κομμάτια του κουνελιού τα τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές ώσπου να ξανθίσουν. Προσθέτουμε ένα ποτήρι λευκό ξηρό κρασί και περιμένουμε να πάρει μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, την τριμμένη ντομάτα και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και αφήνουμε σιγοβράσουν μαζί με το κουνέλι (χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου). Αν στη διάρκεια του βρασμού έχουν εξατμιστεί τα υγρά προσθέτουμε το ζεστό νερό. 
Σερβίρουμε μαζί με τη ματσάτα.

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Φολέγανδρος (Μέρος 1ο) Καλασούνα


Καλημέρα από την πανέμορφη Φολέγανδρο! Καιρό έχουμε να τα πούμε αλλά που να βρεις χρόνο σε ένα νησί σαν αυτό! Πριν σας δώσω τη συνταγή από την πεντανόστιμη τοπική πίτα, καλασούνα, θα προσπαθήσω να σας ταξιδέψω νοερά στο κυκλαδίτικο νησί με δυο αναρτήσεις, η μια θα αφορά την καλασούνα και τη χώρα της Φολεγάνδρου και η άλλη τις παραλίες, τις περιπατητικές διαδρομές και το παραδοσιακό πιάτο, ματσάτα!



Καταρχήν, η Φολέγανδρος δεν είναι ένα νησί για όλους, αλλά για λίγους και φανατικούς θαυμαστές! Προσωπικά ανήκω στη δεύτερη κατηγορία, αλλά για να σας εξηγήσω τι εννοώ... Πρώτα από όλα να σας πω ότι στη Φολέγανδρο τον Αύγουστο κυριαρχούν τα μελτέμια για αυτό πάρτε οπωσδήποτε ένα ζακετάκι και ένα μακρύ παντελόνι για το βραδάκι. Βέβαια από τον καύσωνα τής εννοείται ότι είναι προτιμότερος ο αέρας καθώς η Φολέγανδρος έχει ελάχιστα δέντρα, το τοπίο της θυμίζει κάτι από Σελήνη ή από την έρημο τουΤέξας. Μάλιστα θα δείτε ότι οι παλιοί κάτοικοι είχαν φτιάξει πέτρινα κυκλικά κτίσματα για να φυτέψουν δέντρα όπως συκιές ή λεμονιές για να μην τα παρασύρει ο αέρας! Και ενώ σχεδόν όλο το νησί είναι πετρώδες και ο ταξιδιώτης από τον Καραβοστάση, το λιμάνι της Φολεγάνδρου, κατευθυνθείτε στη Χώρα βλέποντας πέτρες και βουνά φτάνει στην όαση της Χώρας. Ότι και να σας πω για τη Χώρα είναι λίγο, είναι πανέμορφη και γραφική, γεμάτη μικρά μαγαζάκια που βρίσκονται γύρω από τις πλατείες της και είναι όλα πανέμορφα και προσεγμένα. Οι πλατείες της είναι καταπράσινες με ανθισμένες βουκαμβίλιες και κληματαριές και όλα τα κτίρια κάτασπρα με τις παραδοσιακές ξύλινες καρέκλες σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή... Είναι δύσκολο να διακρίνεις που τελειώνει το ένα μαγαζί και που αρχίζει το άλλο, που αρχίζει η μια ταβέρνα και που η άλλη, στα περισσότερα όμως θα βρείτε καλό φαγητό, ρακόμελο, ψημένη ρακί και κρασί που το προμηθεύονται από άλλα νησιά. Όσο για νυχτερινή διασκέδαση αν ονειρεύεστε κοκτέιλς και ξένα hits να ακούγονται δυνατά θα απογοητευτείτε! Όχι πως δεν υπάρχουν καθόλου αλλά κατά κύριο λόγο η νυχτερινή ζωή βρίσκεται σε μαγαζάκια που σερβίρουν ρακόμελα, με χαλαρή μουσική και καλή διάθεση. Τα πάντα στη Φολέγανδρο κινούνται χαλαρά φανταστείτε ότι σχεδόν όλα τα μαγαζιά το μεσημέρι κλείνουν από τα παντοπωλεία μέχρι και τις ταβέρνες! 

Επίσης αν βρεθείτε στη χώρα ευκαιρία να προχωρήσετε στο Κάστρο και στην Πούντα. Μιλώντας για Κάστρο δεν εννοούμε τίποτα άλλο από τα παλιά σπίτια της Χώρας, ένα μέρος ιδανικό για μια απογευματινή βόλτα και μερικές φωτογραφίες. Ενώ στην Πούντα θα μπορέσετε να καταλάβετε ιδίοις όμμασι ότι η Χώρα είναι κυριολεκτικά χτισμένη στο χείλος του γκρεμού...Η θέα θα σας κόψει την ανάσα!
Πριν αρχίσουμε όμως τη μαγειρική μας να σας πω ότι αν πάτε αρχές Ιουλίου με μέσα Αυγούστου φροντίστε να ενημερωθείτε για τις γιορτές Φολεγάνδρου, που γίνονται κάθε χρόνο και κερδίζουν το κοινό κάθε φορά!
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ποιος θα το φανταζόταν άλλοτε πως ένα νησί που αποτελούσε από τα χρόνια ακόμη της Ενετοκρατίας τόπο εξορίας κρύβει τόσες ομορφιές ώστε να ζηλεύεις τους κατοίκους της που ζουν εκεί.

Σήμερα λοιπόν μαγειρεύει μια ντόπια Φολεγανδρίτισσα για μας την παραδοσιακή πίτα, καλασούνα. Η καλασούνα φτιάχνεται από το παραδοσιακό φολεγανδρίτικο τυρί, σουρωτό που έχει μια υπόξινη γεύση και από κρεμμύδια που το γλυκαίνουν υπέροχα. Αν είστε από τους τυχερούς που θα επισκεφτούν το νησί δοκιμάστε την για πρωινό αλλά και για ορεκτικό, καθώς είναι μια σίγουρη επιλογή! 




Υλικά 

2-3 κρεμμύδια
χοντρό αλάτι
1/2 κιλό σουρωτό ή ξινομυζηθρα
Πιπέρι (προαιρετικά)
1/2 κιλό αλεύρι για πίτες
1/3 ποτήρι ελαιόλαδο
1 μαγιά
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό (ανάλογα με το αλεύρι μας)
λάδι για το ταψί



Διαδικασία

Πρώτα από όλα καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τρίβουμε ή τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ανάλογα με το αν θέλουμε να νιώθουμε το κρεμμύδι ή όχι, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλάτι και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ για να μαραθούν τα κρεμμύδια μας. Αφήνουμε για μισή ώρα και μετά τα ξεπλένουμε. Αφού τα ξεπλύνουμε τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το σουρωτό (επειδή ενδέχεται να μην βρίσκουμε σουρωτό μπορούμε να βάλουμε ξινομυζήθρα) και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Για το φύλλο μας σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Πρώτα στη λακουβίτσα ρίχνουμε τη μισή ποσότητα νερού και προσθέτουμε τη μαγιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά κρατώντας το μισό νερό και με τα δάχτυλά μας αναμειγνύουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη, εύκολη στο πλάσιμο. Ενδέχεται να χρειαστούμε λιγότερο ή περισσότερο νερό ανάλογα με το αλεύρι που χρησιμοποιήσαμε. 

Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 
στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών 
και ανοίγουμε 2 μεγάλα χοντρά φύλλα. Αν θέλουμε να κάνουμε ατομικές καλασούνες όπως της φωτογραφίας κόβουμε και τα δύο φύλλα σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα, τοποθετούμε στο κέντρο τη γέμιση και καλύπτουμε ώστε να σχηματίσουμε πακετάκια. Αν κάνουμε μια πίτα τοποθετούμε το ένα από τα δύο φύλλα στο ταψάκι, ώστε να καλύπτει και μέρος από τα τοιχώματα του ταψιού. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση από πάνω και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Τέλος με ένα μαχαίρι χαράσσουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της πίτας για να κοπεί ευκολότερα και να ψηθεί ομοιόμορφα. 

Και στις δυο περιπτώσεις αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια της πίτας μας ή των ατομικών καλασούνων και ψήνουμε περίπου μια ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.



Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2013

Mousse καρύδας, ένας τροπικός παράδεισος

Χαίρετε και καλώς σας βρήκαμε! Μετά από ένα ολιγοήμερο διάλειμμα διακοπών το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία επιστρέφει με μια άκρως τροπική και καλοκαιρινή συνταγή! Μousse καρύδας με σοκολάτα! Δοκιμάστε να τη σερβίρετε μέσα σε μια καρύδα και θα καταπλήξετε τους καλεσμένους σας και θα ταξιδεύσετε γευστικά στον πιο ονειρεμένο και τροπικό προορισμό!


Υλικά 

6 άτομα
2 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γρ. κρέμα γάλακτος
50 ζάχαρη
1/2 φλ. ινδική καρύδα
λίγη τρούφα
1 καρύδα (για το σερβίρισμα)

Διαδικασία

Ανοίγουμε την καρύδα στα δύο (μπορείτε να βρείτε μερικά βιντεάκια στο ίντερνετ για το πως να ανοίξετε μια καρύδα-δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε) και αφαιρούμε το γάλα της (που είναι πολύ νόστιμο!) και μέρος της σάρκας της. Αλέθουμε στο μπλέντερ τη σάρκα της καρύδας, χρειαζόμαστε περίπου μισό φλιτζάνι. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Έπειτα χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να πήξει ελαφρά και να αφρατέψει. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Στη ζεστή κουβερτούρα και ενώ βρίσκεται ακόμη στο μπεν μαρί προσθέτουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε έντονα. Προσθέτουμε στη συνέχεια αρχικά τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια τη μαρέγκα ανακατεύοντας. Τέλος βάζουμε τη τριμμένη καρύδα (σε περίπτωση που δεν ανοίξαμε καρύδα χρησιμοποιούμε το τυποποιημένο ινδοκάρυδο. Ρίχνουμε τη mousse στα μισά της καρύδας και τοποθετούμε στο ψυγείο μια-δύο ώρες. Σερβίρουμε με λίγη πολύχρωμη τρούφα. 
Διατηρείται στο ψυγείο 2-3 μέρες. 

Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Γαριδομακαρονάδα χωρίς τύψεις

Πρώτη Ιουλίου σήμερα (Καλό μήνα!) και φίλοι, γνωστοί και συνάδερφοι όλοι ζούμε στον πυρετό της δίαιτας για να βγούμε στην παραλία, μπας και προλάβουμε να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα... Αλλά αν στο άκουσμα μόνο της λέξης δίαιτας δεν αισθάνεστε καλά, κρύος ιδρώτας σας πιάνει και καταφεύγετε στο ψυγείο σας για να ξεαγχωθείτε! Απλά ξεχάστε την! Βγάλτε την από το λεξιλόγιο και το μυαλό σας και προτιμήστε τη ισορροπημένη διατροφή! 
Στα πλαίσια του παραπάνω προλόγου το Ελληνικό Χρέος στη γαστρονομία μαγειρεύει ένα αγαπημένο ελληνικό γεύμα, γαριδομακαρονάδα χωρίς τύψεις!

Γαριδομακαρονάδα χωρίς τύψεις

Υλικά 
4 άτομα
1 kg γαρίδες
1 πακέτο σπαγγέτι ολικής αλέσεως
3 ντομάτες 
1 μικρό ξηρό κρεμμύδι
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
4 κ.σ. ελαιόλαδο 
Μερικά φύλλα δυόσμου για το γαρνίρισμα
Αλάτι 
Πιπέρι

Διαδικασία

Σε αλατισμένο βραστό νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια και τα βράσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες για να γίνουν al dente. (Προσοχή τα μακαρόνια ολικής αλέσεως θέλουν περισσότερο χρόνο για βράσιμο συνήθως από ότι τα κλασικά και αν και δεν έχω μεγάλη θερμιδική διαφορά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.) Μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια, καθαρίζουμε τις γαρίδες, ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τρίβουμε το κρεμμύδι.
Σε καυτό λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει, έπειτα προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα ανακατεύοντας που και που. Αμέσως μετά προσθέτουμε το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί αφού εξατμιστεί προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα φύλλα δάφνης.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μερικά λεπτά να δέσει η σάλτσα μας. Αλατοπιπερώνουμε. Μόλις δέσει η σάλτσα (δηλαδή αρχίζει να πήζει) σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε για 1 λεπτάκι και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με το φύλλο δυόσμου!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...