Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η στραπατσάδα του πρωτάρη

Προς όλους τους πρωτοετείς φοιτητές και εργένηδες που πρώτη φορά βρίσκεστε σε ένα άγνωστο για σας δωμάτιο του σπιτιού με το μυθικό όνομα, ΚΟΥΖΙΝΑ....
Δεν χρειάζεται να έχετε ξαναμπεί στην κουζίνα για να κάνετε μια στραπατσάδα (ή καγιανά, αν σας είναι πιο οικείο το όνομα). Αυτό το γευστικό μπλέξιμο των αυγών με την ντομάτα γίνεται πανεύκολα και θα σας κάνει όλους να αισθάνεστε περήφανοι για τον εαυτό σας και να αναρωτιέστε μήπως είστε κρυφό ταλέντο στη μαγειρική! Βρε μήπως....




Υλικά

4 άτομα
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
1 κιλό ντομάτες ώριμες
200 γρ. τυρί φέτα
2 πράσινες πιπεριές
1 κ.γ. ρίγανη 
1 κ.γ. ζάχαρη 
6 αβγά
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση

Βήμα 1 - Κάθε αρχή και δύσκολη 
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και τοποθετούμε μέσα στο νερό αφού βράσει τις πλυμμένες ντομάτες για μισό λεπτό περίπου. Οι ντομάτες πρέπει να καλύπτονται τελείως από το νερό. Αμέσως μετά τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις ξεπλένουμε με παγωμένο νερό για να σκάσει η φλούδα τους. Τώρα μπορούμε να τις ξεφλουδίσουμε πανεύκολα με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού. Αφού τις ξεφλουδίσουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις περνάμε από το χοντρό μέρος του τρίφτη. Κρατάμε στην άκρη το μπολ με τις τριμμένες ντομάτες.

Βήμα 2 - Καθώς κυλούν τα δάκρυά μας
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά σε ένα μεγάλο τηγάνι. Μέχρι να ζεσταθεί το λάδι ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας. Το κρεμμύδι θα είναι έτοιμο όταν ξανθίσει ελαφρώς και μαλακώσει προσοχή αν το παραμαγειρέψουμε θα μαυρίσει.  

Βήμα 3 - Μπερδε-way
Μόλις γίνει το κρεμμύδι ρίχνουμε στο τηγάνι τις ντομάτες που ετοιμάσαμε στο προηγούμενο βήμα. Κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες αφαιρώντας τα σπόρια και τις προσθέτουμε στο τηγάνι. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν ενιαία και να βγάλουν φουσκαλίτσες.  Όταν το μεγαλύτερο μέρος των υγρών της ντομάτας έχει απορροφηθεί προσθέτουμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς γιατί η φέτα που θα προσθέσουμε θα κάνει και εκείνη αλμυρή τη στραπατσάδα μας. Όταν τα αυγά αρχίσουν να γίνονται ρίχνουμε και τη φέτα που θρυμματίσαμε με τα χέρια μας. 

Βήμα 4 - Οι τελευταίες πινελιές
Με τη ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε με κινήσεις μπρος-πίσω να ψηθεί πολύ καλά, η στραπατσάδα μας χωρίς όμως να στεγνώσει, να μείνει δηλαδή λίγο ζουμάκι. Στο τέλος δοκιμάζουμε λίγο από τη στραπατσάδα μας για να προσθέσουμε λίγο αλατάκι αν χρειάζεται και αρωματίζουμε έπειτα με τη ρίγανη. Προσοχή αν και η ρίγανη δίνει πολύ ωραίο άρωμα στο φαγητό μας αν βάλουμε μεγάλη ποσότητα θα το πικρίσει. 

Βήμα 5 - Το χειροκρότημα
Σερβίρεται ζεστό με φρέσκο ψωμάκι!

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Μπακαλιαράκια με πατάτες

Τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη και αν και ο καιρός δεν επιτρέπει το μπάνιο στη θάλασσα, πηγαίνουμε στη θάλασσα για ψαράκι και ουζάκι με καλή παρέα φυσικά! Τι έχει όμως το μενού;
Ο Μπακαλιάρος, το ψάρι του λαού, σήμερα πρωταγωνιστεί στο κυριακάτικο τραπέζι του Ελληνικού Χρέους στη Γαστρονομία, το σερβίρουμε με πατάτες στο φούρνο και ουζάκι. 
Στην υγειά μας και καλή μας όρεξη! 


Μπακαλιαράκια στο φούρνο με πατάτες

Υλικά
4 άτομα
1 κιλό μπακαλιαράκια ολόκληρα
1 κιλό πατάτες
1 ξερό κρεμμύδι 
3 ώριμες ντομάτες
2 κόκκινες πιπεριές
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι 
πιπέρι
χυμός ενός λεμονιού
1/2 κουταλάκι ρίγανη 

Προετοιμασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες αλλά αρκετά λεπτές, ουσιαστικά λίγο πιο χοντρές από όσο κόβουμε τις πατάτες για τηγάνι. 
Βγάζουμε τα κοτσάνια από τις ντομάτες και τις κόβουμε μικρά κυβάκια. Τεμαχίζουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε ροδέλες. Τα βάζουμε όλα σε ένα ταψάκι και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. Βάζουμε το ταψάκι μας στο φούρνο και ετοιμάζουμε τα ψάρια. 
Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα ξελεπιάζουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό. Τα αλατίζουμε, τα πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού εξωτερικά αλλά και στο εσωτερικό της κοιλιάς τους. Μετά από σαράντα περίπου λεπτά βγάζουμε το ταψάκι μας και τοποθετούμε μέσα τα ψάρια ενδιάμεσα από τα υπόλοιπα υλικά αλλά χωρίς να ακουμπούν τον πάτο του ταψιού και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα. Σερβίρουμε ζεστά με έξτρα λεμονάκια.

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Σούπα ή δεν σούπα για τη Gazpacho;

Από την Ανδαλουσία έρχεται αυτή η σημερινή συνταγή και πρόκειται για μια σούπα Gazpacho. Η Gazpacho φτιάχνεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο με εποχικά υλικά και σερβίρεται κρύα σαν ορεκτικό. Το κύριο συστατικό της είναι η ντομάτα και σερβίρεται με μικρά μπολάκια που περιέχουν συνοδευτικά ψιλοκομμένα όπως πιπεριές, αγγουράκια και κρεμμύδι ώστε ο καθένας να διαλέξει αυτό που του αρέσει. Προσωπικά πιστεύω πως ταιριάζει καρμικά με τυρί φέτα σε κυβάκια και κρουτόνς.


Υλικά
4 άτομα
6 μεγάλες ώριμες και σαρκώδη ντομάτες
2 πράσινες πιπεριές
1 κόκκινη πιπεριά
1 αγγούρι
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
λίγο σκόνη σκόρδου
2 φέτες ψωμί χωρίς την κόρα (χθεσινό ψωμί)
Αλάτι
4 κ.σ. εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1-2 κ.σ. ξύδι
Πιπέρι (προαιρετικά)
λίγο κρύο νερό περίπου μισό ποτήρι

Προετοιμασία

Καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ. 
Ρίχνουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες σε ένα μπολ και βάζουμε μέσα το ψωμί να μουλιάσει. 
Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές, καθαρίζουμε το κρεμμύδι και ξεφλουδίζουμε το αγγουράκι. Τα κόβουμε όλα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το ψωμί που μουλιάσαμε. 
Ρίχνουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το ξύδι, το σκόρδο, το λάδι ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και το νερό. Ανακατεύουμε καλά. Η τελική μορφή της σούπας μας πρέπει να είναι σαν κρέμα λίγο νερούλη. 
Μπορούμε να σερβίρουμε αμέσως ή να διατηρήσουμε για κάποιες ώρες στο ψυγείο. 
Σερβίρουμε πάντα μαζί με τη γαρνιτούρα μας σε διαφορετικά μπολάκια για να διαλέξει ο κάθε καλεσμένος μας το δικό του συνδυασμό!

Pancakes - Τόσο ίδια αλλά και τόσο διαφορετικά!

Σήμερα μαγειρεύουμε pancakes ή σε ελεύθερη μετάφραση τηγανόψωμα, αν και προσωπικά όταν ακούω τη λέξη τηγανόψωμα σκέφτομαι κάτι υπέροχα τηγανητά τυρόψωμα που έκανε η γιαγιά μου... Τα pancakes λοιπόν τρώγονται για πρωινό, για σνακ αλλά και για επιδόρπιο (με σαντιγί, παγωτό, μερέντα, μαρμελάδες και σοκολάτα), είτε αλμυρά είτε γλυκά. 
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσουμε, και θα είμαι αυστηρή σε αυτό (!), πως τα pancakes δεν είναι κρέπες! Με τις κρέπες μοιάζουν αρκετά ως προς τα υλικά, την εμφάνιση και τη γεύση αλλά έχουν κάποιες βασικότατες διαφορές. 
Και για του λόγου το αληθές...

  1. Οι κρέπες είναι πολύ πιο λεπτές και φαρδιές, για αυτό ακριβώς είναι και πιο τραγανές. 
  2. Τα pancakes δεν τυλίγονται όπως οι κρέπες αλλά η γέμιση μπαίνει από πάνω. 
  3. Η ζύμη για τις κρέπες είναι πιο "νερουλή" και πιο βουτυράτη ενώ συνήθως δεν βάζουμε baking powder.
  4. Eπίσης αν και τα δυο συνδυάζονται είτε με αλμυρό είτε με γλυκό, τα pancakes συνήθως τρώγονται με σιρόπι μήλου.

Σας χρωστάω τη συνταγή για κρέπες... και ιδού η συνταγή για...


PANCAKES
Υλικά 
για 8 pancakes
2 αυγά
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. baking powder
1/4 κούπας καλαμποκέλαιο
1 κούπα αλεύρι για κάθε χρήση
1 κούπα γάλα
1 βανίλια σκόνη (μόνο για γλυκά pancakes)
ελάχιστη κανέλα (προαιρετικά και μόνο για γλυκά pancakes )
βούτυρο για το τηγάνι

Βήματα
  1. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα. 
  2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών σε ένα μεγάλο μπολ με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. 
  3. Μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο οποίο αναμίξαμε το baking powder και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιογενής. 
  4. Τέλος ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε πολύ μαλακά. Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι τόσο "αέρινες" στο ανακάτεμα που στο τέλος θα πρέπει να φαίνονται σε ορισμένα σημεία η μαρέγκα. 
  5. Αφήνουμε το μπολ μας στην άκρη περίπου 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο βούτυρο. 
  6. Όταν ζεσταθεί το τηγάνι μας χύνουμε με τη βοήθεια μιας μεταλλικής κουτάλας τη ζύμη στο τηγάνι. Θυμηθείτε πως αυτή η δοσολογία της ζύμης θα πρέπει να βγάλει περίπου 8 pancakes και τα pancakes είναι πολύ πιο χοντρά και μικρά από τις κρέπες. 
  7. Καταλαβαίνουμε πως έγινε ένα pancake όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, παίρνει χρυσαφί χρώμα όταν το ανασηκώσουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και οι άκρες ξεκολλούν εύκολα. Αναποδογυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Προσεγγιστικά κάθε πλευρά θέλει περίπου 2 λεπτά να γίνει αλλά πάντα εξαρτάται από το πάχος του pancake και το πόσο δυνατό είναι το μάτι της κουζίνας μας. Αν το πρώτο δεν σας πετύχει στο σχήμα, μην ανησυχείτε το επόμενο θα βγει πολύ καλύτερο! Προσθέτουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι για το επόμενο pancake και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε ζύμη για το επόμενο. 
  8. Σερβίρονται ζεστά και ιδανικά με μέλι ή μερέντα! 

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΑ ΖΕΣΤΟ ΚΑΡΒΕΛΙ ΨΩΜΙ

Το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία πήγε εκδρομή στην Αρναία Χαλκιδικής, ένα πανέμορφο χωριό με γραφικά σπίτια που σε γυρίζουν πίσω στο χρόνο. Αν τύχει και βρεθείτε κοντά κάντε μια βόλτα στο χωριό για να θαυμάσετε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τα πολύ προσεγμένα σπίτια. Προσέξτε και τους φούρνους σε κάποιες από τις αυλές των σπιτιών που ακόμη και όταν είναι έρημοι σου δίνουν την αίσθηση πως μυρίζουν πίτες, παραδοσιακά φαγητά και ψωμιά που μαγείρευαν οι παλιές νοικοκυρές σε ταψιά και πινακωτές. Με έμπνευση από αυτό το τόσο όμορφο χωριό σήμερα θα κάνουμε σπιτικό ψωμί ολικής άλεσης.  Μπείτε και εσείς στον κόπο να φτιάξετε ψωμί τουλάχιστον μία φορά για να γνωρίσετε την γεύση του πραγματικού ψωμιού που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας. 




Υλικά
για 1 φραντζόλα του 1 κιλού ψωμί ολικής αλέσεως ή μικρά ψωμάκια


50 γρ. μαγιά νωπή
750 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
2 κ.σ. καλαμποκέλαιο
1 1/2 φλ. τσ. νερό χλιαρό 30°C 


Βήματα


Τρίβουμε τη μαγιά με τα δάχτυλα μας και την διαλύουμε σε ένα μπολ με τη μισή ζάχαρη και το 1/2 φλιτζάνι νερό. Πρέπει να προσέξουμε ώστε το νερό να είναι χλιαρό και όχι καυτό δηλαδή περίπου 35 βαθμούς. Ανακατεύουμε τα υλικά μαζί ώσπου να γίνουν σαν αλοιφή. 
Αφήνουμε τη μαγιά σε ζεστό χώρο επί 2 ώρες περίπου για να φουσκώσει και να αφρίσει αφού σκεπάσουμε το μπολ.
Βάζουμε το αλεύρι, με την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια τρύπα στη μέση και ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς. Αναμειγνύουμε το αλεύρι και τη μαγιά προσθέτοντας σταδιακά νερό και δουλεύοντας το μείγμα ώσπου να ανακατευτούν καλά και να ξεκολλάει η ζύμη από το μπολ. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια που ρίξαμε λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε για περίπου δέκα λεπτά αλευρώνοντας τα χέρια αν κολλάει η ζύμη ώσπου να γίνει λεία και ελαστική. Σχηματίζουμε με τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα και τη βάζουμε πάλι στο μπολ. Έπειτα τη σκεπάζουμε με μια υγρή και καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μία με μιάμιση ώρα μέχρι να διπλασιαστεί. Αφού φουσκώσει τη βγάζουμε από το μπολ και τη ζυμώνουμε για άλλα δέκα λεπτά. Πλάθουμε μια μεγάλη στενόμακρη φραντζόλα ή εναλλακτικά κόβουμε σε κομμάτια για να φτιάξουμε ψωμάκια. Τοποθετούμε τα φραντζολάκια μας σε βουτυρωμένες φόρμες και χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια τους. Ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά στους 240 βαθμούς και για άλλη μισή ώρα στους 220 βαθμούς. Λίγο πριν βγάλουμε τα ψωμιά μας από το φούρνο τα βρέχουμε με νεράκι ελαφρώς με ένα πινελάκι για να αποκτήσουν γυαλιστερή επιφάνεια. Αφού ψηθούν βγάζουμε τα φραντζολάκια από τις φόρμες και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα μέχρι να κρυώσουν. 

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Η καλή μέρα από το πρωι(νό) φαίνεται! Γκρανόλα

- Τι καλύτερο από μια πολύ γλυκιά καλημέρα με ένα πλούσιο πρωινό σε ενέργεια, γεύση και βιταμίνες; 

- Κάτσε να σκεφτώ... Μια πολύ γλυκιά καλημέρα με ένα πλούσιο πρωινό σε ενέργεια, γεύση και βιταμίνες, σερβιρισμένη στο κρεβάτι με ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα! 
Μάλλον κοιμάμαι ακόμη γιατί ονειρεύομαι... Επανέρχομαι όμως στην πραγματικότητα για να ετοιμάσω το σούπερ πρωινό μου...

Λοιπόν, δεν θα αρχίσω να πολυλογώ για τα οφέλη του πρωινού και τις παροιμίες όπως «το πρωί φάε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πλούσιος και το βράδυ σαν ζητιάνος..». Θα μπω κατευθείαν στο ψητό γιατί κυριολεκτικά πρόκειται για ψητό! Αν σας μπέρδεψα λιγάκι και αναρωτιέστε πως γίνεται το πρωινό να είναι ψητό τότε ίσως να σας κατατοπίσω όταν σας πω πως μιλάω για τη γκρανόλα! 

Τη γκρανόλα τη "γνώρισα" πρώτη φορά σε ένα ταξίδι στην Αμερική και πραγματικά ενθουσιάστηκα! Αν δεν την έχετε ξανακούσει να σας πως η γκρανόλα κατάγεται από την Αμερική και πρόκειται για ένα μείγμα νιφάδων βρώμης, ξηρών καρπών και μελιού που ψήνεται στο φούρνο. Αν συνειρμικά σκεφτήκατε τις μπάρες δημητριακών που πουλάνε στα σούπερ μάρκετς (και καταβροχθίζουμε δύο-δύο όταν κάνουμε δίαιτα και αναρωτιόμαστε γιατί δεν χάνουμε κιλά) τότε έχετε δίκιο. Για την ιστορία οι μπάρες δημητριακών δημιουργήθηκαν σε μια (πολύ εμπορική) εξέλιξη της παραδοσιακής συνταγής της γκρανόλα. Η γκρανόλα στο πρωινό συνδυάζεται καταπληκτικά με φρέσκα φρούτα του δάσους όπως φράουλες, βατόμουρα, μούρα, σμέουρα (cranberries, blueberries, rasberries και γενικά όποιο φρούτο καταλήγει σε berries...) αλλά και μπανάνες, στραγγιστό γιαούρτι, γάλα και σαντιγί! 

ΓΚΡΑΝΟΛΑ

Υλικά 

1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
1 φλιτζάνι μείγμα δημητριακών πρωινού τύπου musli (μπορείτε να αντικαταστήσετε και αυτό το φλιτζάνι με νιφάδες βρώμης )
1 φλιτζάνι ανάλατοι ξηροί καρποί όπως ξεφλουδισμένα αμύγδαλα και καρύδια
1/4 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι μέλι
4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 βανίλια σε σκόνη
1 κ.γ. κανέλα
2 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)

Οδηγίες


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά.
Σε ένα ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και στρώνουμε πάνω το μείγμα μας όσο πιο απλωμένο γίνεται προσπαθώντας να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού μας.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ανά τέταρτο ανακατεύουμε το μείγμα μας για να ψηθεί ομοιόμορφα. Μετά από περίπου μιάμιση ώρα η γκρανόλα μας πήρε ένα υπέροχο χρυσαφί χρώμα και είναι έτοιμη. Αφήνουμε να κρυώσει και όταν φτάσει στη θερμοκρασία περιβάλλοντος, αποθηκεύουμε τη γκρανόλα σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και σε στεγνό χώρο.
Διατηρείται άφοβα εκτός ψυγείου για αρκετές μέρες

Καλή όρεξη και πάλι καλημέρα σας!

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Μπιφτέκια με μοσχάρι και κολοκυθάκια συνοδευόμενα με στικς καρότου!

Να που ήρθε κάποια στιγμή και αυτή η Δευτέρα και το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία μαγειρεύει ένα γεύμα με λιγότερες από 300 θερμίδες! Γεμάτο θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ενέργεια και φυσικά πολύ νόστιμο!


Υλικά για τα στικς καρότου
2 μερίδες
200 γρ. καρότα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι- Πιπέρι 
Ρίγανη
Άνηθο (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)

Βήματα

Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε λωρίδες.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και περιχύνουμε με αυτά τα καρότα.
Τα αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα για να μαριναριστούν. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα. 
Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε μια λαδόκολλα και από πάνω αραδιάζουμε τα καρότα χωρίς να ακουμπά το ένα το άλλο. 
Ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην μαυρίσουν. 

Υλικά για τα μπιφτεκάκια
2 μερίδες
250 γρ. άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
1 μικρό ξερό κρεμμύδι 
1 μικρό κολοκυθάκι 
1 μικρή ντομάτα τριμμένη
1 αυγό
2 κ.σ. αλεσμένη βρώμη (εναλλακτικά αλεύρι)
Ρίγανη
Αλατοπίπερο

Βήματα

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Τρίβουμε το κολοκυθάκια στον τρίφτη και το στραγγίζουμε με τα χέρια μας πολύ καλά. Αφού το στραγγίσουμε το βάζουμε σε ένα μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε το μείγμα μας πολύ καλά (περίπου 10 λεπτά) και πλάθουμε σε μπιφτεκάκια στραγγίζοντας λίγο το μείγμα. Προσοχή δεν πρέπει να τα πλάσουμε πολύ μεγάλα  και χοντρά γιατί θα διαλυθούν. Ψήνουμε στη σχάρα ανάλογα με τα γούστα μας. 

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ντοματοκεφτέδες επί δύο (Ν^2)

Ντοματοκεφτέδες, πολυαγαπημένος νησιώτικος μεζές! Προσωπικά τους κάνω σε δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι η αυθεντική συνταγή, ιδανική για νηστεία και χορτοφάγους (η δική μου επιλογή) και η άλλη είναι με φετούλα και αυγά, πιο γεμάτη γεύση (η αγαπημένη της οικογένειάς μου). Και οι δύο έχουν ακριβώς την ίδια διαδικασία απλά διαφέρουν σε κάποια υλικά.



Η αυθεντική νησιώτικη συνταγή

4 άτομα
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κιλό ντοματάκια Σαντορίνης ή ντομάτες (σφιχτές και ώριμες) ψιλοκομμένες
λίγο δυόσμο (ιδανικά ψιλοκομμένο)
λίγο θυμάρι
λίγη ρίγανη
λίγο σκόρδο
1/2 φλ. τσαγιού μπύρα
7-8 κουταλιές αλεύρι
αλάτι
πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Και...η "πονηρή παραλλαγή"

2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1 κιλό ντοματάκια Σαντορίνης ή ντομάτες (σφιχτές και ώριμες) ψιλοκομμένες
λίγο δυόσμο (ιδανικά ψιλοκομμένο και φρέσκο)
λίγο θυμάρι
λίγη ρίγανη
λίγο σκόρδο
1 αυγό (καλά χτυπημένο)
5-6 κουταλιές αλεύρι 
1/2 φλιτζάνι τσαγιού τυρί φέτα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα 

 Διαδικασία

Ανακατεύουμε όλα τα συστατικά για να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός. Αν είναι αρκετά ρευστός ο χυλός μας προσθέσουμε λίγο παραπάνω αλεύρι. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε τους ντοματοκεφτέδες μας και κουταλιά – κουταλιά τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσοχή πρέπει πρώτα να έχει ζεσταθεί το λάδι καλά. Όταν γίνουν τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί (κουζίνας) για να μην είναι υπερβολικά λαδεροί. Σερβίρουμε τους ντοματοκεφτέδες ζεστούς και λαχταριστούς.




Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Σαλάτα ψαριού

Μερακλίδικοι Ουζομεζέδες... αγαπημένη κατηγορία φαγητών! Σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε ψαροσαλάτα με φιλέτα γλώσσας, πατάτες βραστές και κόκκινο πιπέρι. Έχετε υπόψιν πως αντί για φιλέτα γλώσσας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φιλέτο ψάρι επιθυμείτε, φτάνει να έχει σφιχτή σάρκα.




Υλικά
4 μερίδες

1/2 κιλό φιλέτο λευκού ψαριού όπως γλώσσες
3-4 μέτριες βρασμένες πατάτες
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Αλάτι-Πιπέρι
1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
3-4 κ.σ. τοματοπελτέ
Ελαιόλαδο
χυμό ενός λεμονιού

Διαδικασία

Βάζουμε νερό να βράσει και όταν αρχίζει να κοχλάζει, προσθέτουμε τα φιλέτα. Βράζουμε για 7-10 λεπτά ανάλογα με το πόσα χοντρά είναι τα φιλέτα μας ώστε να είναι σφιχτά. Κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομματάκια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι με τον τοματοπελτέ, έπειτα προσθέτουμε τις πατάτες και το κόκκινο πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς. Μετά από 2-3 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά και τοποθετούμε σε ένα μπολ βαθύ. Κόβουμε σε κομμάτια το φιλέτο και το προσθέτουμε στο μπολ. Τέλος προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και το χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με ουζάκι!



Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Για εκπαιδευμένους ουρανίσκους, σαλάτα ρόκας με προσούτο και σύκα

Για την εκατοστή (!) ανάρτηση του Ελληνικού Χρέους στη Γαστρονομία επέλεξα μια αγαπημένη εποχική σαλάτα. 
Σαλάτα με προσούτο και σύκα! 
Σε αυτή την συνταγή παντρεύεται η γλυκύτητα του σύκου και η μοναδική γεύση του προσούτο με την πικάντικη γεύση της φέτας και την ελαφρώς πικρή γεύση της ρόκας. Δοκιμάστε την και κάθε μπουκιά θα σας ενθουσιάσει και θα σας μυήσει σε ένα γευστικό ταξίδι!

Υλικά 
4 άτομα
1 ματσάκι ρόκα
4-5 φέτες προσούτο
4 σύκα
1 αγγουράκι
100 γρ. φέτα τυρί
6 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
1 κ.σ. χαρουπόμελο
Αλάτι

Διαδικασία

Πλένουμε τη ρόκα και την αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσει καλά. Ξεφλουδίζουμε το αγγουράκι και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια. Σε ένα πιάτο τοποθετούμε πρώτα τη ρόκα και στη συνέχεια το προσούτο, τη φέτα και το αγγουράκι. Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και τα τεμαχίζουμε στα τέσσερα. Τοποθετούμε τα σύκα από πάνω. Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το λάδι, το χαρουπόμελο και το βαλσάμικο. Περιχύνουμε το μείγμα στη σαλάτα και αλατίζουμε ελαφρά! 

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Φακοσαλάτα

Σήμερα μαγειρεύουμε μια σούπερ τονωτική φακοσαλάτα! Τη συγκεκριμένη συνταγή την κάνω πάρα πολύ συχνά το καλοκαίρι γιατί θέλω να τρώω όσπρια και το καλοκαίρι αλλά οι φακές σούπα δεν είναι το ίδιο νόστιμες όταν έξω το θερμόμετρο βρίσκεται στα ύψη. 
Το ίδιο κάντε κ εσείς αν βαρεθήκαμε τις συμβατικές συνταγές με όσπρια αλλά θέλετε να τα εντάξετε στη διατροφή σας εξαιτίας των θρεπτικών ιδιοτήτων τους! Λοιπόν αυτοσχεδιάστε! Βάλτε τα όσπρια στις σαλάτες, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τυπικά υλικά όπως το ρύζι με τις φακές, συνδυάστε υλικά και γεύσεις!!!



Υλικά 
2 άτομα
1 φλιτζανάκι του καφέ φακές
2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές
3-4 ελιές 
100 γρ. φέτα τυρί
μερικά φύλλα φρέσκου δυόσμου
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
αλάτι
ρίγανη

Διαδικασία 

  1. Βράζουμε σε κατσαρόλα νερό, το οποίο αλατίσαμε με μισό κουταλάκι αλάτι. 
  2. Μόλις το νερό βράσει προσθέτουμε τις καθαρισμένες φακές. Τις αφήνουμε να βράσουν περίπου μισή ώρα, ώστε να βράσουν αλλά να είναι σφιχτοβρασμένες. 
  3. Όταν βράσουν τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν. 
  4. Κόβουμε τις ντομάτες και τη φέτα σε μικρά κυβάκια και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ μαζί με τις φακές (που έχουν κρυώσει).
  5. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το λάδι, το ξύδι και τα φύλλα του δυόσμου και αλατίζουμε (αν χρειάζεται).
  6. Σερβίρεται κρύα! 

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι


Mετά την συνταγή για αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα είναι η δεύτερη συνταγή για μελιτζανοσαλάτα από το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία. Η σημερινή εκδοχή έχει πιο ιδιαίτερη γεύση με υλικά όπως το ταχίνι και το σκόρδο που την κάνουν πιο πικάντικη και οριεντάλ και ταυτόχρονα με γιαούρτι που της δίνει ένα δροσιστικό τόνο. Για την ιστορία η συνταγή αυτή βασίζεται σε μια αραβική συνταγή που λέγεται Baba Ghanoush ή σε απλά ελληνικά ο πατέρας του γουδοχεριού. Αυτό το αστείο όνομα προέρχεται από τον τρόπο που πολτοποιούσαν τις μελιτζάνες για να κάνουν αυτή τη συνταγή και στη συνέχεια για να τις αναμείξουν με εποχικά μυρωδικά, ελαιόλαδο, ταχίνι και σκόρδο. Η σημερινή εκδοχή περιλαμβάνει και το ελληνικό γιαουρτάκι αφενός για να κρατήσουμε το ύφος του blog (!!!) και αφετέρου για να κάνουμε ελάχιστα πιο ουδέτερη την έντονη γεύση της αυθεντικής συνταγής.
Όσο για πρόταση σερβιρίσματος... δοκιμάστε την με κριτσίνια ή με ψωμί που έχετε ζεστάνει στο φούρνο ή στο μπάρμπεκιου, δεν θα χορταίνετε!

Υλικά
4 άτομα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο ή σκόνη 
1 κ.σ ταχίνι (προαιρετικά)
1/4 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κιλό φλάσκες μελιτζάνες (3-4 μεγάλες) 
Χυμό ενός λεμονιού
Μισό κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι (περίπου 100 γραμ.)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο σε μέτρια φωτιά. (Aν μπορέσετε να ψήσετε τις μελιτζάνες στο μπάρμπεκιου, το πιάτο σας θα απογειωθεί από τη γεύση της καπνιστής μελιτζάνας.) Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε με το πιρούνι σε μερικά σημεία. Τις ψήνουμε περίπου για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Όταν κρυώσουν πολύ καλά, παίρνουμε μια-μια μελιτζάνα και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού μαζεύουμε τη σάρκα τους, αφαιρώντας τα σποράκια. Τοποθετούμε τη σάρκα της μελιτζάνας στο μπλέντερ για να την πολτοποιήσουμε (ή στο γουδοχέρι!) και μετά σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Διατηρείται στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο βάζο για 2-3 μέρες.

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Πρωτοτυπήστε με γεμιστά... μανιτάρια!

Μια και είναι η εποχή των γεμιστών, ξέρετε των κλασσικών...πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, εσείς πρωτοτυπήστε και γεμίστε μανιτάρια! Όχι φυσικά για να ετοιμάσετε το κύριο γεύμα της ημέρας αλλά για να κάνετε ένα πεντανόστιμο και μυρωδάτο ορεκτικό που θα απογειώσει το κυρίως πιάτο σας! Παίρνουμε λοιπόν τα υλικά της συνταγής μας, μαδάμε τη γλάστρα με το δεντρολίβανο και σε λιγότερο από 15 λεπτά τα γεμιστά μανιτάρια μας είναι έτοιμα!















Υλικά

4 μερίδες

8 μανιτάρια portobello (μεγάλα)
2 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ξερό)
150 γρ. φέτα τυρί κομμένη σε μικρά κυβάκια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
μερικά κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι

Βήματα

  1. Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα.
  2. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με μια καθαρή βρεγμένη πετσέτα ώστε να διατηρήσουν την υγρασία τους. (Προαιρετικά τα ξεφλουδίζουμε.) Αφαιρούμε και ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια τους.
  3. Ψήνουμε τα μανιτάρια για 9-10 λεπτά. 
  4. Μέχρι να ψηθούν τα μανιτάρια μας θα ασχοληθούμε με τη γέμιση. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι. 
  5. Μόλις ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μανιταριών.
  6. Όταν το κρεμμύδι σοταριστεί (προσοχή να μην μαυρίσει) προσθέτουμε τις ντομάτες. 
  7. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας.
  8. Έπειτα σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε το τηγάνι από το μάτι για να κρυώσει λίγο το μείγμα μας.
  9. Μετά από 2-3 λεπτά που έχει πέσει λίγο η θερμοκρασία του, ρίχνουμε τη φέτα, το αλάτι, 2-3 φύλλα από το δεντρολίβανο και ανακατεύουμε καλά. 
  10. Βγάζουμε τα μανιτάρια από το φούρνο, τα γεμίζουμε με το μείγμα και προσθέτουμε το φρέσκο δεντρολίβανο για έξτρα άρωμα.

Σερβίρονται ζεστά! 

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ψαρονέφρι για απαιτητικούς καλεσμένους

Επίσημο δείπνο και μας πιάνει πανικός... Τι να μαγειρέψουμε; Θα πετύχει; Θα τους αρέσει; Θα προλάβω; Μήπως είναι πολύ απλή συνταγή; Χιλιάδες βασανιστικά ερωτήματα...Αλλά αρκετά δεν θα κάτσουμε και να σκάσουμε... Έχω τη λύση για να εντυπωσιάσετε τον άντρα σας, την κοπέλα σας, τους συναδέρφους σας, την πεθερά σας. Γενικά για όλες τις δύσκολες καταστάσεις! Δεν σας κρατώ άλλο σε αγωνία!
Ψαρονέφρι με μελωμένη σάλτσα και σπυρωτό πιλάφι!



Υλικά

4 μερίδες

για το ψαρονέφρι


1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια 
1 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί 
1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
4 κ.σ. μουστάρδα 
2 κ.σ. μέλι 
1 κ.σ. ρίγανη 
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 
2-3 στήμονες κρόκου Κοζάνης (προαιρετικά)
Αλάτι 
Πιπέρι


για το πιλάφι

200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
1 κρεμμύδι μικρό τριμμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 ml. ζωμός λαχανικών ή κότας ή κρέατος
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
2 κ.σ. βούτυρο

Διαδικασία 

Με τη βοήθεια μιας κουτάλας πιέζουμε τα κομμάτια ψαρονέφρι για να "πλατιάσουν" λιγάκι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα κομμάτια ψαρονέφρι χωρίς να καλύπτει το ένα το άλλο. Αφού ροδίσει η μια πλευρά τα γυρίζουμε να ροδίσουν και από την άλλη, ουσιαστικά ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρασί και αφού πάρει μια βράση προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν και να δέσει η σάλτσα άλλα 10 λεπτάκια. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά διατηρώντας το ψαρονέφρι ζεστό.
Βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι να μαλακώσει (αλλά προσοχή να μην μαυρίσει.) Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα για δύο λεπτάκια ώστε να γυαλίσει, στο μεταξύ ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε το ζωμό και το κλωνάρι δεντρολίβανου. Αφού πάρει μια βράσει το ρύζι, βγάζουμε το κλωνάρι δεντρολίβανου και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε περίπου 20 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι το μεγαλύτερο μέρος του ζωμού και μαλακώσει το ρύζι. 
Αποσύρουμε το ρύζι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με το καπάκι να μην εξατμιστούν τα υγρά του. Σερβίρουμε το σπυρωτό ρύζι μαζί με το ψαρονέφρι όσο είναι ακόμη ζεστό! 

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Μακαρόνια με κοτόπουλο

Χρώμα χρώμα και πάλι χρώμα! Μην ξεχνάτε πως τα έντονα χρώματα μας φτιάχνουν τη διάθεση, ακόμη και αν βρίσκονται στο μεσημεριανό μας πιάτο. Σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε ένα πανεύκολο και αγαπημένο πιάτο χρησιμοποιώντας πολύχρωμα μακαρόνια. Η συνταγή είναι απλούστατη και πολύχρωμη! Για την ιστορία τα κόκκινα μακαρόνια είναι με ντομάτα, τα πράσινα με σπανάκι και τα πορτοκαλί είναι με καρότο. Αν σας τρομάζει λίγο η ιδέα των τόσων πολλών γεύσεων σε ένα πιάτο, μια δοκιμή θα διώξει κάθε ενδοιασμό σας καθώς τα τρικολόρε μακαρόνια προσθέτουν γεύση αλλά δεν έχουν τρομερά διαφορετική γεύση από τα συμβατικά μακαρόνια.
Κοκκινιστό κοτόπουλο με πολύχρωμα μακαρόνια!


Υλικά 
4 μερίδες
1 πακέτο πολύχρωμα μακαρόνια (τρικολόρε)
4 φιλέτα στήθος κοτόπουλο κομμένα σε μικρούς κύβους
2 κρεμμύδια ξερά μικρά τριμμένα στον τρίφτη
5-6 μαύρες ελιές κομμένες σε φέτες
1 ποτήρι ντομάτες τριμμένες 
1/4 ποτηριού κόκκινο κρασί γλυκό
1/4 ποτηριού ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι

Διαδικασία

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Προσοχή κρατάμε μια κούπα από το νερό που βράζουν τα μακαρόνια για να τη χρησιμοποιήσουμε στο κοτόπουλο. Αφήνουμε τα μακαρόνια στην άκρη και ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Όταν ζεσταθεί το λάδι βάζουμε τη σκελίδα σκόρδου ολόκληρη, απλά να αρωματίσει το λάδι για 1-2 λεπτά και αφαιρούμε πριν μαυρίσει. Έπειτα προσθέτουμε τα τριμμένα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.  Μετά σειρά έχει το κοτόπουλο ανακατεύοντας το μέχρι να ροδίσει λιγάκι. Μετά προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, το ζεστό νερό από τα μακαρόνια και αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει και να δέσει η σάλτσα μας. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε τις ελιές και το κρασί, αφού πάρουν μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε και αρωματίζουμε με τη ρίγανη. Έτοιμο για σερβίρισμα! Καλή σας όρεξη!

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Πανδαισία σοκολάτας

Δεν έχω πολλά λόγια να πω για τη σημερινή συνταγή παρά μόνο ότι πρόκειται για μια τούρτα σοκολάτας!!!


Υλικά
Για μια φόρμα κυκλική 25 εκατοστών
Για τη γέμιση
200 γρ. κρεμώδες και άναλατο τυρί όπως μασκαρπόνε
4 κ.σ. βούτυρο
1 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1 1/4 κούπα άχνη
1/4 κούπας κακάο
Βανίλια σε σκόνη
Για το γαρνίρισμα
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος 
3 κ.σ. άχνη
20 κομμάτια σοκολατένια πουράκια
Πολύχρωμη τρούφα
Για το γλάσο 
250 γρ. σοκολάτα 
2 κ.σ. βούτυρο
Για το σοκολατένιο παντεσπάνι
3 φλυτζάνια αλεύρι
3/4 φλυτζανιού βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ
6 αυγά 
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλυτζάνι κακάο
1 βανίλια
1 κ.σ. baking powder

Διαδικασία

Καταρχήν, για τη γέμιση αφήνουμε το βούτυρο και το τυρί μια-δυο ώρες εκτός ψυγείου για να μαλακώσει. Μετά χτυπάμε το τυρί και το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. 
Για το παντεσπάνι, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κρόκους για 5-6 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε το αλεύρι, το baking powder, το κακάο και τη βανίλια τμηματικά στο μπολ με τους κρόκους και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να γίνει ενιαίο.  Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφριά. Ψήνουμε σε φόρμα που έχουμε βουτυρώσει σε μέτριο φούρνο για 45 περίπου λεπτά. Για να είμαστε σίγουροι πως ψήθηκε κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας. Μόλις ψηθεί το παντεσπάνι το αφήνουμε να κρυώσει και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού το κόβουμε σε 3 φέτες.
Για την παρασκευή του γλάσου, βάζουμε τη σοκολάτα κομματιασμένη μαζί με το βούτυρο σε μπαίν μαρί και αφήνουμε τη σοκολάτα να λιώσει ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. 
Για να συναρμολογήσουμε την τούρτα μας βάζουμε στη φόρμα τη πρώτη φέτα παντεσπάνι και την βρέχουμε με μια-δυο κουταλιές γάλα. Ρίχνουμε από πάνω μια στρώση κρέμας και από πάνω μια φέτα παντεσπάνι, μετά την υπόλοιπη κρέμα και τέλος πάλι παντεσπάνι. Αφήνουμε στο ψυγείο μερικές ώρες να παγώσει το γλυκό και μετά ξεφορμάρουμε. Στρώνουμε το γλάσο σοκολάτας και ρίχνουμε από πάνω την τρούφα. Κόβουμε όλα τα πουράκια στα 2 και τα τοποθετούμε περιμετρικά στη τούρτα. Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να σταθεί η σαντιγί και βάζουμε τις τελευταίες πινελιές στην τούρτα.
Σο-κόλαση!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...