Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Παραδοσιακά Μελομακάρονα με αλισίβα

Χρόνια πολλά! Θα σας δώσω σήμερα τη δεύτερη συνταγή που σας υποσχέθηκα για μελομακάρονα, την παραδοσιακή και γνήσια για την οποία πραγματικά είμαι πολύ περήφανη! 


Παραδοσιακά Mελομακάρονα με αλισίβα 

για 40 κομμάτια
Για τη ζύμη
1 baking powder (20 γραμ.)
1/2 λίτρο καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1/2 ποτήρι αλισίβα
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
Για το στόλισμα
100 γραμ. κουβερτούρα
150 γραμ. ινδοκάρυδο
Για τη γέμιση
1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα 
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 λεμονόκουπα
2-3 κ.σ. μέλι

Διαδικασία

Για τη γέμιση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά σε ένα μπολ.

Για την αλισίβα
Η αλισίβα χρησιμοποιούνταν από τις γιαγιάδες μας για πολλές χρήσεις, από πλύσιμο των ρούχων ως και σε γλυκά. Μην την φοβάστε να την χρησιμοποιήσετε θα δώσουν στα μελομακάρονα σας τέλεια παραδοσιακή γεύση κάνοντας τη ζύμη ελαστική και τα μελομακάρονα υπέροχα τραγανά και η παρασκευή της δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο νομίζετε. 
Λοιπόν παίρνουμε 1.5 κουταλιά της σούπας στάχτη από ξύλα τζακιού. Προσοχή, θα πρέπει η στάχτη να προέρχεται μόνο από ξύλα που δεν είναι βερνικωμένα, χωρίς πλαστικό ή άλλες προσμίξεις. Την κοσκινίζουμε και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 2.5 ποτήρια νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και έπειτα κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε δημιουργήσει ίζημα η στάχτη (να κατασταλλάξει), δηλαδή μετά από 1-2 ώρες. Βάζουμε σε ένα ποτήρι ένα μικρό σουρωτήρι και πάνω ένα κομμάτι καθαρό βαμβάκι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το σταχτόνερο στο ποτήρι προσπαθώντας να μην ανακινήσουμε τη στάχτη που έχει συγκεντρωθεί στον πάτο της κατσαρόλας. Πετάμε το υπόλοιπο σταχτόνερο που έχει μείνει μέσα στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σουρώνοντας το νερό από το ποτήρι σε ένα άλλο ποτήρι με καθαρό βαμβάκι. Η αλισίβα μας είναι έτοιμη για χρήση.

Για το πλάσιμο και το ψήσιμο
Παίρνουμε δύο λεκανίτσες, βάζουμε σε μία όλα τα υγρά και στην άλλη όλα τα στερεά και τα ανακατευτούμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν με μια συρμάτινη κουτάλα. Έπειτα τα ενώνουμε όλα μαζί στη μία λεκάνη και τα ζυμώνουμε με το χέρι. Προσοχή, τα μελομακάρονα δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα γιατί αν τα ζυμώσουμε πολύ θα σκληρύνει η ζύμη. 
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και με το αντίχειρά μας κάνουμε σε καθένα από αυτά μια λακουβίτσα. Βάζουμε σε κάθε λακουβίτσα 1 κουταλάκι κοφτό από τη γέμισή μας και την κλείνουμε καλά για να μην ανοίξει στη διάρκεια του ψησίματος.
Λαδώνουμε το ταψί ελαφρά και τοποθετούμε πάνω τα μελομακάρονα σε σειρά χωρίς να ακουμπάει το ένα το άλλο για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν. 
Ψήνουμε σε 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 λεπτά μέχρι να κοκκινίσουν καλά. Προσοχή, το ταψί μας θέλουμε να είναι λίγο βαθύ γιατί μέσα σε αυτό θα σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα.

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι στα κρύα μελομακάρονα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να απορροφήσουν σιρόπι. Γυρίζουμε τα μελομακάρονα από την ανάποδη να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε άλλα τριάντα λεπτά.

Για το στόλισμα
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφού κρυώσει λίγο ενώ είναι ακόμη ρευστή θα τη χρησιμοποιήσουμε για να στολίσουμε τα μελομακάρονά μας.
Τα πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και διακοσμούμε με τη σοκολάτα. Για να κάνουμε γραμμές σοκολάτας, βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα σακουλάκι τροφίμων (όχι πολύ λεπτό), κόβουμε την άκρη του και έτσι δημιουργούμε ένα πρόχειρο κορνέ. Προσεχτικά κάνουμε 2 γραμμές με σοκολάτα πάνω από κάθε μελομακάρονο και τα τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλες.  

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...