Κυριακή, 28 Δεκεμβρίου 2014

Βασιλόπιτα με γλάσο λευκής σοκολάτας

Καλημέρα και Χρόνια πολλά! 
Αυτή είναι η τελευταία συνταγή που θα ανεβάσουμε για το 2014 και δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο εκτός από Βασιλόπιτα!
Μετά την περσινή βασιλόπιτα που κάναμε με γλάσο κουβερτούρας, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, (την οποία μπορείτε να την βρείτε εδώ), φέτος ετοιμάζουμε μια βασιλόπιτα με λευκή σοκολάτα και κουφετάκια! 








    Βασιλόπιτα με γλάσο λευκής σοκολάτας

    Υλικά για μια στρογγυλή 
    150 γραμ. κουβερτούρα σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια
    4 αυγά
    1 κούπα γάλα
    2.5 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    2 κούπες ζάχαρη
    1 πρέζα αλάτι
    1 κ.γ. baking powder
    125 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    2 βανίλιες
      1/4 κούπας ρούμι ή κονιάκ
      1 κούπα κερασάκια μαρασκίνο (προαιρετικά)
      Για το γλάσο
    300 γραμ. λευκή σοκολάτα
    1/2 κούπα άχνη ζάχαρη
    100 γραμ. κρέμα γάλακτος 
    Κουφετάκια για το στόλισμα
      1 φορμάκι για μπισκότα σε σχήμα αστεριού

Εκτέλεση 

Για τη ζύμη
Λιώνουμε τη σοκολάτα για τη ζύμη σε μπεν μαρί και αφού λιώσει καλά, την ανακατεύουμε και  την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο. Κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα κερασάκια. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε 2 μεγάλα μπολ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Χτυπάμε τα ασπράδια με την πρέζα αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Μετά προσθέτουμε και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.Βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τους κρόκους και τη λιωμένη σοκολάτα σε ένα μπολ και τα χτυπάμε πολύ καλά.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και τις βανίλιες.
Στο μπολ με το βούτυρο βάζουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ. Προσθέτουμε και τα κομμένα κερασάκια και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα της μαρέγκας μας στη ζύμη και ανακατεύουμε με μια συρμάτινη κουτάλα και με απαλές κινήσεις.

Για το ψήσιμο
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα. 
Ρίχνουμε το ωμό μείγμα της βασιλόπιτας στη φόρμα και είναι έτοιμη για ψήσιμο. Παίρνουμε ένα πολύ ελαφρύ νόμισμα, όπως 1 πεντάλεπτο ή ένα ψεύτικο νόμισμα (το πλένουμε με σαπουνάδα και το στεγνώνουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε). Αφού ρίξουμε το μείγμα στη φόρμα, τέλος βάζουμε το νόμισμα σε μια άκρη. 
Σε αυτό το σημείο να σας πω πως επειδή η ζύμη μας είναι ανάλαφρη αν βάλουμε βαρύ νόμισμα απλά θα πέσει στον πάτο της βασιλόπιτας στη διάρκεια του ψησίματος ενώ αν βάλουμε ένα ελαφρύ στη διάρκεια του ψησίματος θα βυθιστεί σιγά σιγά και θα μείνει κάπου ενδιάμεσα. 
Ψήνουμε σε 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και βγάζουμε τη βασιλόπιτα μας αφού μπήξουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της και βγει καθαρή.
Μετά από 1 ώρα βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνουμε περίπου ένα τέταρτο να κρυώσει πριν την ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο. Αρχικά λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί, έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την άχνη και χτυπάμε με το μίξερ για να αφρατέψει. Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα, την ραντίζουμε με το κονιάκ και απλώνουμε το γλάσο.

Για το στόλισμα
Τέλος, τοποθετούμε στο κέντρο της βασιλόπιτας (χωρίς να το πιέσουμε) ένα φορμάκι σε σχήμα αστεριού για μπισκότα και ρίχνουμε μέσα σε αυτό μερικά κουφετάκια για να σχηματίσουμε ένα αστέρι. Προσοχή, μην ρίξετε πάρα πολλές καραμελίτσες/κουφετάκια γιατί όταν σηκώσουμε το φορμάκι θα πέσουν τα κουφετάκια μας και θα χαλάσουν το σχήμα του αστεριού. Με τα υπόλοιπα κουφετάκια μπορούμε να γράψουμε "Καλή Χρονιά" και να στολίσουμε όπως θέλουμε τη βασιλόπιτά μας. 
Αν χρειαστεί με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας μπορούμε να διορθώσουμε τα σχήματα που κάναμε. Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την κόψουμε!

Καλή επιτυχία! 

Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Παραδοσιακά Μελομακάρονα με αλισίβα

Χρόνια πολλά! Θα σας δώσω σήμερα τη δεύτερη συνταγή που σας υποσχέθηκα για μελομακάρονα, την παραδοσιακή και γνήσια για την οποία πραγματικά είμαι πολύ περήφανη! 


Παραδοσιακά Mελομακάρονα με αλισίβα 

για 40 κομμάτια
Για τη ζύμη
1 baking powder (20 γραμ.)
1/2 λίτρο καλαμποκέλαιο
1/2 ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
1/2 ποτήρι αλισίβα
1 σφηνάκι κονιάκ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
Για το στόλισμα
100 γραμ. κουβερτούρα
150 γραμ. ινδοκάρυδο
Για τη γέμιση
1/2 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα 
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
2 ποτήρια ζάχαρη
1 λεμονόκουπα
2-3 κ.σ. μέλι

Διαδικασία

Για τη γέμιση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά σε ένα μπολ.

Για την αλισίβα
Η αλισίβα χρησιμοποιούνταν από τις γιαγιάδες μας για πολλές χρήσεις, από πλύσιμο των ρούχων ως και σε γλυκά. Μην την φοβάστε να την χρησιμοποιήσετε θα δώσουν στα μελομακάρονα σας τέλεια παραδοσιακή γεύση κάνοντας τη ζύμη ελαστική και τα μελομακάρονα υπέροχα τραγανά και η παρασκευή της δεν είναι και τόσο δύσκολη όσο νομίζετε. 
Λοιπόν παίρνουμε 1.5 κουταλιά της σούπας στάχτη από ξύλα τζακιού. Προσοχή, θα πρέπει η στάχτη να προέρχεται μόνο από ξύλα που δεν είναι βερνικωμένα, χωρίς πλαστικό ή άλλες προσμίξεις. Την κοσκινίζουμε και την βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 2.5 ποτήρια νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση και έπειτα κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε δημιουργήσει ίζημα η στάχτη (να κατασταλλάξει), δηλαδή μετά από 1-2 ώρες. Βάζουμε σε ένα ποτήρι ένα μικρό σουρωτήρι και πάνω ένα κομμάτι καθαρό βαμβάκι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το σταχτόνερο στο ποτήρι προσπαθώντας να μην ανακινήσουμε τη στάχτη που έχει συγκεντρωθεί στον πάτο της κατσαρόλας. Πετάμε το υπόλοιπο σταχτόνερο που έχει μείνει μέσα στην κατσαρόλα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία σουρώνοντας το νερό από το ποτήρι σε ένα άλλο ποτήρι με καθαρό βαμβάκι. Η αλισίβα μας είναι έτοιμη για χρήση.

Για το πλάσιμο και το ψήσιμο
Παίρνουμε δύο λεκανίτσες, βάζουμε σε μία όλα τα υγρά και στην άλλη όλα τα στερεά και τα ανακατευτούμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν με μια συρμάτινη κουτάλα. Έπειτα τα ενώνουμε όλα μαζί στη μία λεκάνη και τα ζυμώνουμε με το χέρι. Προσοχή, τα μελομακάρονα δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα γιατί αν τα ζυμώσουμε πολύ θα σκληρύνει η ζύμη. 
Πλάθουμε τη ζύμη σε μπαλάκια και με το αντίχειρά μας κάνουμε σε καθένα από αυτά μια λακουβίτσα. Βάζουμε σε κάθε λακουβίτσα 1 κουταλάκι κοφτό από τη γέμισή μας και την κλείνουμε καλά για να μην ανοίξει στη διάρκεια του ψησίματος.
Λαδώνουμε το ταψί ελαφρά και τοποθετούμε πάνω τα μελομακάρονα σε σειρά χωρίς να ακουμπάει το ένα το άλλο για να μην κολλήσουν όταν φουσκώσουν. 
Ψήνουμε σε 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 με 40 λεπτά μέχρι να κοκκινίσουν καλά. Προσοχή, το ταψί μας θέλουμε να είναι λίγο βαθύ γιατί μέσα σε αυτό θα σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα.

Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε το χλιαρό σιρόπι στα κρύα μελομακάρονα και τα αφήνουμε για 30 λεπτά να απορροφήσουν σιρόπι. Γυρίζουμε τα μελομακάρονα από την ανάποδη να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά και τα αφήνουμε άλλα τριάντα λεπτά.

Για το στόλισμα
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αφού κρυώσει λίγο ενώ είναι ακόμη ρευστή θα τη χρησιμοποιήσουμε για να στολίσουμε τα μελομακάρονά μας.
Τα πασπαλίζουμε με ινδοκάρυδο και διακοσμούμε με τη σοκολάτα. Για να κάνουμε γραμμές σοκολάτας, βάζουμε τη σοκολάτα σε ένα σακουλάκι τροφίμων (όχι πολύ λεπτό), κόβουμε την άκρη του και έτσι δημιουργούμε ένα πρόχειρο κορνέ. Προσεχτικά κάνουμε 2 γραμμές με σοκολάτα πάνω από κάθε μελομακάρονο και τα τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε πιατέλες.  

Καλή επιτυχία!

Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Γαλοπούλα γεμιστή, το απόλυτο εορταστικό γεύμα!

Και όμως η γαλοπούλα δεν είναι τόσο δύσκολη στο μαγείρεμα όσο νομίζετε! Αν προσέξετε 2-3 πράγματα σε καθένα από τα 5 στάδια της προετοιμασίας της θα δείτε πόσο εύκολα θα έχετε το απόλυτο Χριστουγεννιάτικο Γεύμα, ψημένο και εντυπωσιακό! 
Τα στάδια λοιπόν είναι τα εξής:
1. Προετοιμασία της γαλοπούλας, προσέξτε να την αλείψετε πολύ καλά και παντού
2. Γέμιση, τα υλικά που δεν ταιριάζουν με τα γούστα σας αποφύγετε τα, σε πολλούς για παράδειγμα δεν αρέσουν τα εντόσθια, σε άλλους δεν αρέσουν οι σταφίδες. Απλά μην τα χρησιμοποιείτε, είναι κρίμα να σας χαλάσουν τη συνολική γεύση και τον κόπο σας. 
3. Γαρνιτούρα, η ρετσίνα θα δώσει μια πιο πικάντικη γεύση στο πιάτο σας. Πρέπει να προσέξουμε καθώς η γαρνιτούρα δεν χρειάζεται τόσο πολύ χρόνο ψησίματος όπως η γαλοπούλα μας.  
4. Ράψιμο, θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες παρακάτω και θυμηθείτε πως μπορούμε να απλοποιήσουμε τη διαδικασία κλείνοντας το κάτω μέρος της γαλοπούλας με μια καθαρισμένη πατάτα ή ένα μήλο.
5. Ψήσιμο, εδώ χρειάζεται υπομονή, το αποτέλεσμα όμως θα μας ανταμείψει! 

Γεμιστή γαλοπούλα
Για τη γαλοπούλα 
1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
1/4 κούπας χυμό λεμονιού
1/2 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα μαργαρίνη
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη γέμιση
1/2 κούπα ρύζι πιλάφι
500 γραμ. κιμάς (μισό μοσχάρι, μισό χοιρινό)
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 κούπα κάστανα ωμά
τα εντόσθια της γαλοπούλας πλυμένα και ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
5-6 κ.σ. κουκουνάρι 
1/4 κούπας βούτυρο φρέσκο
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. σταφίδες + 2 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
1/2 κούπα κρασί λευκό
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη 
Πιπέρι
Για τη γαρνιτούρα
500 γραμ. baby πατάτες
2 μεγάλες γλυκοπατάτες
500 γραμ. μανιτάρια μικρά
1 κούπα ρετσίνα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κ.σ. δεντρολίβανο
Αλάτι

Διαδικασία

1. Προετοιμασία
Πρώτα καψαλίζουμε τη γαλοπούλα καλά, έπειτα την ξεπλένουμε για να φύγει η μυρωδιά της κάπνας και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της. Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τους χυμούς από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Με ένα πινέλο σιλικόνης αλείφουμε τη γαλοπούλα στο εσωτερικό της. Τέλος την αλατοπιπερώνουμε. Το μείγμα μαργαρίνης και χυμών που περίσσεψε το κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. 

2. Για τη γέμιση
Αν μας αρέσουν οι σταφίδες τις μουλιάζουμε στο κονιάκ μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε στη συνταγή μας.
Έπειτα ξεφλουδίζουμε τα κάστανα από το εξωτερικό σκληρό περίβλημα. Σε νερό που βράζει τα ρίχνουμε να πάρουν μια βράση 3-4 λεπτά ώστε να ξεφλουδίζονται πιο εύκολα από το εσωτερικό χνουδωτό τους περίβλημα. Προσοχή όμως, δεν θέλουμε να βράσουν τελείως. Τα αποσύρουμε από το νερό με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο. Τέλος ξεφλουδίζουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τα μισοβρασμένα κάστανα. 
Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να ξανθίσουν. Μετά βάζουμε τον κιμά και τα εντόσθια να καβουρντιστούν και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει ο κιμάς. Προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί. Όταν απορροφηθεί το κρασί αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση και ανακατεύουμε. 
Γεμίζουμε τη γαλοπούλα με τη γέμισή μας έχοντας υπόψιν πως  η γέμιση με το ψήσιμο θα φουσκώσει.
Για να μην μας φύγει η γέμιση της γαλοπούλας στο ψήσιμο και να μην χρειαστούμε να τη ράψουμε μπορούμε να κλείσουμε τη γαλοπούλα με μια πατάτα ή ένα μήλο. Εναλλακτικά μπορούμε να τη ράψουμε.

3. Για τη γαρνιτούρα
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια σκουπίζοντας τα με μια καθαρή και βρεγμένη πετσέτα. Ξεφλουδίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Πλένουμε καλά τις πατατούλες, τις αφήνουμε όμως με τη φλούδα τους και τέλος βάζουμε όλα μας τα υλικά σε μια σαλατιέρα και τα αλατίζουμε.

4. Για το ράψιμο
Στο ταψί μας τοποθετούμε τη γαλοπούλα με το στήθος προς το πάνω. Παίρνουμε μια μεγάλη βελόνα με μια κλωστή (ειδική για ψήσιμο) και αφού πλύνουμε τη βελόνα, περνάμε τη βελόνα με τη κλωστή από την κλείδωση της μέσα στο μπούτι της γαλοπούλας και την βγάζουμε από το άλλο μπούτι. Μετά τρυπάμε με τη βελόνα στο κάτω μέρους του στήθους (στο σημείο που ακουμπά το πόδι με τη φτερούγα) και περνάμε τη κλωστή μέσα από το στήθος. Γυρίζουμε τη γαλοπούλα από το άλλο μέρος και περνάμε τη βελόνα μέσα από τη μια φτερούγα στην άλλη πιάνοντας και το κόκαλο της πλάτης. Δένουμε καλά τις άκρες της κλωστής μεταξύ τους και η γαλοπούλα μας είναι έτοιμη για να την αλείψουμε με το μείγμα μαργαρίνης και να την αλατοπιπερώσουμε. Έτοιμη για ψήσιμο.

5. Για το ψήσιμο 
Τοποθετούμε τη γαλοπούλα στο ταψί ώστε το στήθος να βρίσκεται προς τα πάνω. Γύρω από τη γαλοπούλα βάζουμε όλο το περιεχόμενο από το μπολ που φτιάξαμε τη γαρνιτούρα μας. Παίρνουμε μια λαδόκολλα και τη φτιάχνουμε σαν κώνο ή αν προτιμάτε σαν καπελάκι για παιδικό πάρτυ. Έπειτα λαδώνουμε τη λαδόκολλα με το μείγμα που περίσσεψε από τη μαργαρίνη και τους χυμούς που αλείψαμε τη γαλοπούλα μας (από την πλευρά που θα ακουμπά τη γαλοπούλα) και καλύπτουμε με αυτό τη γαλοπούλα μας. Προσπαθούμε να τοποθετήσουμε τη γαλοπούλα με τέτοιο τρόπο ώστε να την καλύπτει αλλά να την ακουμπά όσο το δυνατόν λιγότερο. 
Στη διάρκεια του ψησίματος με το ίδιο μείγμα αλείφουμε τη γαλοπούλα μας κάθε περίπου 45' λεπτά και αν χρειαστεί (επειδή έχει εξατμιστεί η ρετσίνα) προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό για να ψηθεί η γαρνιτούρα μας. Συνολικά θα την ψήσουμε περίπου 4 με 5 ώρες στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Όταν η γαρνιτούρα μας ψηθεί την αφαιρούμε με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και συνεχίζουμε το ψήσιμο της γαλοπούλας. Την τελευταία μισή ώρα αν το χρώμα της γαλοπούλας μας δεν είναι τόσο ροδοκόκκινο όσο θα θέλαμε απομακρύνουμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε χωρίς αυτή. Αφαιρούμε την κλωστή κόβοντας την και σερβίρουμε.

Χρόνια Πολλά!

Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014

Glühwein και Σανγκριά, εδώ θα βρείτε όλα τα ποτά που θα φτιάξετε τις γιορτές!

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένα Χριστούγεννα! Υγεία και ευτυχία για όλους! Σήμερα μιας και οι περισσότεροι έχουν ήδη μαγειρέψει το Ελληνικό Χρέος θα ετοιμάσει για σας δυο εύκολα και γρήγορα ποτά με βάση το κρασί που θα εντυπωσιάσουν τους καλεσμένους σας!

Πρώτα θα φτιάξουμε ένα ζεστό κρασί που φτιάχνουν στις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες που γνωρίζουν από κρύο και ονομάζεται Glühwein, σερβίρεται ζεστό και μοσχοβολάει κανέλα και γαρύφαλλο θα ζεστάνει την καρδιά σας.

Το δεύτερο ποτό ονομάζεται Σανγκριά, και είναι ένα φρουτώδες κρασί από την Ισπανία και είναι ιδανική επιλογή για τις κυρίες της παρέας και όχι μόνο.







Σανγκριά

Υλικά
για 6-8 μερίδες

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (όπως ημίγλυκο και merlot) (750 ml)
1/4 κούπας ζάχαρη

1 κούπα κονιάκ ή μπράντι
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
2 πορτοκάλια



Διαδικασία


Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σε μια κανάτα μεγάλη βάζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Σκεπάζουμε την κανάτα με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες μέχρι να κρυώσει το κρασί και να βγάλει το πορτοκάλι όλη τη γεύση του και τα αρώματά του.

Glühwein

Υλικά
για 6-8 μερίδες

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί (750 ml)
1 φλιτζάνι νερό
3-4 ξυλάκια κανέλας
4-5 γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο σε μικρά κομμάτια (προαιρετικά)


Διαδικασία



Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα (εκτός του πορτοκαλιού) και τα ζεσταίνουμε να σιγοβράσουν περίπου 30 λεπτά. Σερβίρουμε σε κούπες ενώ είναι ακόμη ζεστό αφού αφαιρέσουμε τις κανέλες και τα γαρύφαλλα. Προαιρετικά σερβίρουμε με λίγα κομματάκια από το πορτοκάλι. 





Στην υγειά σας!

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014

Εορταστική πατατοσαλάτα με μαγιονέζα

Ένα εορταστικό τραπέζι πρέπει να συνοδεύεται και από σαλάτες. Τώρα όμως στις γιορτές εκτός από τις αγαπημένες "πρασινάδες" όπως η ρόκα, το μαρούλι και τις βραστές σαλάτες μπορούμε να το "ρίξουμε" λίγο έξω και να φτιάξουμε πιο λαχταριστές σαλάτες όπως η σημερινή πατατοσαλάτα με μαγιονέζα, που αν την βάλετε στο γιορτινό σας τραπέζι, πιστέψτε με, θα εξαφανιστεί πρώτη από το τραπέζι σας!


Εορταστική πατατοσαλάτα με μαγιονέζα

Υλικά
1 κιλό πατάτες
250 γραμ. μαγιονέζας
4 αυγά
100 γραμ. γιαούρτι (1/2 γιαουρτάκι)
1 κρεμμύδι ξερό
4-5 αγγουράκια τουρσί με 2-3 κ.σ. από το ζουμί του 
2-3 κ.σ. γάλα
1 μεγάλο καρότο
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και το καρότο και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να  μαλακώσουν αρκετά ώστε να τσιμπιούνται με το πιρούνι αλλά να μην λιώνουν.
Βράζουμε μετά τα αυγά μέχρι να είναι σφιχτά.
Κόβουμε τις πατάτες, τα αυγά, το καρότο και το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε μέσα σε μια σαλατιέρα. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ανακατευούμε.
Σε ένα μπολάκι βάζουμε τη μαγιονέζα, το γιαούρτι, το ζουμί από το τουρσί και το γάλα και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα μαγιονέζας μέσα στη σαλατιέρα και ανακατεύουμε.
  

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Σοκολατάκια με χουρμάδες, ένα ξεχωριστό δώρο

Καλημέρα σας, 
συνεχίζουμε τις εορταστικές αναρτήσεις με μια λαχταριστή συνταγή για σοκολατάκια με γεμιστούς χουρμάδες. Τη συνταγή αν την δοκιμάσετε είμαι σίγουρη πως θα την λατρέψετε. Οι χουρμάδες έχουν απαλή γλυκιά γεύση, σε αντίθεση με άλλα αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα που είναι πιο γλυκόξινα, και έχουν αρκετά σκληρή σάρκα για αυτό είναι πολύ εύκολο να τους γεμίσεις. Λοιπόν, μην διστάσετε να τους φτιάξετε, είναι πανεύκολοι, πρωτότυποι και εξωτικοί και ένα υπέροχο δώρο για τις γιορτές. Απλά αφού κρυώσουν τοποθετήστε τους σε συσκευασίες για τρουφάκια και βάλτε τους σε ένα ωραίο κουτί και θα έχετε φτιάξει ένα εντυπωσιακό δώρο τελείως μόνοι σας!

Χουρμάδες σοκολατάκια με γέμιση ινδοκάρυδο

Υλικά για 40 σοκολατάκια
40 χουρμάδες με τον πυρήνα τους
1 κούπα ινδοκάρυδο
4 κ.σ. ηλιέλαιο
4 κ.σ. μέλι
250 γραμ. κουβερτούρα
2 κ.σ. βούτυρο

Διαδικασία 

Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε από τους χουρμάδες το κοτσανάκι τους. (Το κοτσάνι είναι το σκληρό μέρος από τη μια μεριά του χουρμά, μπορεί στους χουρμάδες σας να έχει ήδη αφαιρεθεί.)

Μετά με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε τον χουρμά από τη μία πλευρά και βγάζουμε το κουκούτσι του. Σε αυτό το σημείο πρέπει να είμαστε προσεχτικοί γιατί θέλουμε να κόψουμε τον χουρμά μόνο από τη μια πλευρά και να μην το χωρίσουμε σε 2 κομμάτια, διαφορετικά όταν θα τον βουτήξουμε στην σοκολάτα θα χυθεί η γέμιση. 

Σε ένα μπολ βάζουμε το ινδοκάρυδο κρατώντας στην άκρη 2-3 κουταλιές που θα τις χρησιμοποιήσουμε για να περιχύσουμε με αυτές στο τέλος του χουρμάδες μας. Προσθέτουμε στο μπολ το λάδι και το μέλι και ανακατεύουμε. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια πηχτή γέμιση οπότε αν η καρύδα μας είναι πολύ αφυδατωμένη μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε ακόμη λίγο μέλι. 

Σε κάθε χουρμά με τη βοήθεια ενός κουταλιού βάζουμε λίγο από τη γέμιση μας και με τον ίδιο τρόπο γεμίζουμε όλους τους χουρμάδες. 


Σε μπεν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα και το βούτυρο. Όταν λιώσουν βουτάμε έναν έναν τους χουρμάδες μας ώστε να καλυφθούν παντού με σοκολάτα και τους αφήνουμε σε μια λαδόκολλα για να κρυώσουν. 

Αφού τους καλύψουμε όλους με σοκολάτα τους πασπαλίζουμε με την καρύδα που κρατήσαμε.

Τους αφήνουμε 2-3 ώρες πάνω στη λαδόκολλα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Αν θέλουμε να επισπεύσουμε τη διαδικασία, τότε τοποθετούμε τη λαδόκολλα σε ένα πιάτο και τους βάζουμε στο ψυγείο.  

Καλή επιτυχία! 

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Κότα γεμιστή, για το εορταστικό τραπέζι και όχι μόνο!

Επειδή στις μέρες μας το να ετοιμάσουμε γαλοπούλα γεμιστή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είτε λόγω κόστους είτε γιατί δεν είναι τόσο εύκολο να την προμηθευτούμε είτε επειδή η γαλοπούλα παραείναι μεγάλη για το εορταστικό μας τραπέζι, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα πεντανόστιμο και εορταστικό τραπέζι με κοτόπουλο γεμιστό. Ειδικά η γέμιση είναι τόσο νόστιμη που θα την τρώτε και σκέτη!


Κότα Γεμιστή
Υλικά
για 4-6 άτομα
Δυσκολία: Μέτρια
Διάρκεια: 2 ώρες

1 κοτόπουλο ολόκληρο περίπου 2 με 2.5 κιλά καψαλισμένο με την πέτσα του
250 γραμ. κιμά
1 μικρό μήλο
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1 φλ. καφέ ρύζι
1/3 κούπα κουκουνάρι
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κ.σ. πάστα ντομάτας διαλυμένη σε 1 κούπα νερό ή 250 γραμ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
8-10 βρασμένα κάστανα ξεφλουδισμένα και τεμαχισμένα
100 γραμ. συκωτάκια ψιλοκομμένα
1 κ.σ. μαϊντανό
1 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι
1/2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο
Πιπέρι
5 κ.σ. βούτυρο
1/2 κούπας λάδι
5-6 μέτριες πατάτες
1 ποτήρι νερό ή 1 ποτήρι ρετσίνα

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε τη γέμιση βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το βούτυρο και αφού ζεσταθεί βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Όταν ξανθίνει το κρεμμύδι προσθέτουμε το κουκουνάρι να καβουρντιστεί λιγάκι. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά και τα συκωτάκια. 

Ανακατεύουμε τον κιμά με μια ξύλινη κουτάλα να ξεσβολιάσει. Αφού σωταριστούν λιγάκι και αποβάλλουν τα υγρά τους τα σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί και το κρασί προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, βάζουμε το ρύζι και όλα τα μυρωδικά (σκόρδο, πάπρικα, ρίγανη, μαϊντανό). Αλατοπιπερώνουμε. 

Τέλος περιμένουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά της γέμισης σιγοβράζοντας τη γέμιση με κλειστό καπάκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά τη γέμιση και προσθέτουμε τα κάστανα και τρίβουμε μέσα στη γέμιση ένα μήλο αφού το ξεφλουδίσουμε.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Αλατοπιπερώνουμε την κότα εσωτερικά και την τοποθετούμε σε ένα ταψί με καπάκι για να την γεμίσουμε. Αν δεν έχουμε ταψί με καπάκι ή γάστρα χρησιμοποιούμε λαδόκολλα για να κλείσουμε το ταψί μας.

Όταν γεμίσουμε  το εσωτερικό της κότας με τη γέμιση μπορούμε να σφραγίσουμε τη γέμιση με τρεις τρόπους:

  • Να τη ράψουμε με βελόνα και άσπρο σπάγκο μαγειρικής (ώστε να μην λιώσει και να μην ξεβάφει) προσέχοντας όμως να μην το σφίξουμε πολύ και σχιστεί καθώς ψήνεται.
  • Να την κλείσουμε τσιμπώντας τη με οδοντογλυφίδες.
  • Ή να εμποδίσουμε να χυθεί η γέμισή μας φράζοντας την οπή της κότας με μια καθαρισμένη πατάτα.

Την αλείφουμε με λεμόνι και λάδι την αλοπιπερώνουμε και στο εξωτερικό της και την ψήνουμε.Αν μας περισσέψει γέμιση γεμίζουμε μερικές πατάτες και μερικά μήλα.

Καθαρίζουμε μερικές πατάτες, τις κόβουμε κυδωνάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις βάζουμε περιμετρικά από την κότα μας. Ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό ή τη ρετσίνα μας για πιο πικάντικη γεύση το λάδι που περισσσέψε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά. Μετά σκεπάζουμε με το καπάκι ή τη λαδόκολλα (αν το ταψάκι μας δεν έχει καπάκι) και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά στους 180 βαθμούς. 

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

Τρουφάκια με ινδοκάρυδο και γλυκό πορτοκάλι

Σήμερα θα φτιάξουμε τρουφάκια ή αν προτιμάτε φοντάν με ινδοκάρυδο και γέμιση από γλυκό πορτοκάλι. Είναι πανεύκολα και θέλουν ελάχιστα υλικά και λίγο χρόνο. Μπορείτε να τα σερβίρετε αντί για σοκολατάκια αλλά και σαν επιδόρπιο. 

Πολλοί κάνουν τη συγκεκριμένη συνταγή με εβαπορέ, ζαχαρούχο γάλα, γάλα σκόνη ή με βούτυρο, η εκδοχή του Ελληνικού Χρέος στη Γαστρονομία έχει πιο απαλή και σοκολατένια γεύση γιατί χρησιμοποιούμε λευκή σοκολάτα και η γέμιση από γλυκό πορτοκάλι απλά το απογειώνει. Εναλλακτικά αν δεν έχετε γλυκό πορτοκάλι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως γέμιση άλλο γλυκό κουταλιού της αρεσκείας σας όπως κάστανο ή σύκο και έτσι να φτιάξετε ένα υπέροχο εύκολο γλυκάκι και να ξε-στοκάρετε τα ράφια σας από τα γλυκά κουταλιού!
Τρουφάκια με ινδοκάρυδο, λευκή σοκολάτα και γέμιση γλυκό πορτοκάλι


Υλικά



1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
200 γραμ. λευκή σοκολάτα

2 κ.σ. βούτυρο
1 κούπα ινδοκάρυδο
1/2 κούπα αμύγδαλα
1/2 κούπα γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας (κεράσι, πορτοκάλι, σύκο)
Για την επικάλυψη 
1 κούπα ινδοκάρυδο


Οδηγίες


Κόβουμε τη σοκολάτα σε κομματάκια για να λιώσει ευκολότερα και τη βάζουμε σε μπεν μαρί για να λιώσει μαζί με την κρέμα γάλακτος. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί ώστε το νερό κάτω από το μπεν μαρί να μην κοχλάζει γιατί η λευκή σοκολάτα είναι πολύ ευαίσθητη και επίσης το νερό να μην ακουμπά το σκεύος με τη σοκολάτα μας γιατί σε αυτή την περίπτωση θα την ψήσει. 

Όταν λιώσει η σοκολάτα αποσύρουμε το μπεν μαρί από τη φωτιά και προσθέτουμε τις 2 κουταλιές βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα και το ινδοκάρυδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για να πήξει λίγο το μείγμα μας. Θα πρέπει να καλύψουμε το μείγμα μας πρωτού το βάλουμε στο ψυγείο με μια μεμβράνη ή ένα πιάτο για να μην " πάρει" από τις μυρωδιές του ψυγείου.

Κόβουμε το γλυκό κουταλιού σε μικρά κομματάκια.

Αφού κρυώσει το μείγμα μας, μετά από περίπου 2 ώρες, πλάθουμε μικρά μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού και βάζουμε ως γέμιση ένα από τα κομματάκια του γλυκού κουταλιού. 

Τέλος βάζουμε το ινδοκάρυδο που κρατήσαμε για επικάλυψη σε ένα μπολ και ρολάρουμε εκεί μέσα τα τρουφάκια μας!

Διατηρούνται στο ψυγείο!
Έτοιμα!


Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014

Η μοναδική συνταγή που θα χρειαστείτε για μελομακάρονα!

Καλημέρα, καλημέρα! Αυτή είναι η πρώτη από τις δύο συνταγές για μελομακάρονα που θα σας δώσω, με τη σημερινή να είναι η πιο εύκολη συνταγή και την άλλη που θα σας δώσω να είναι η παραδοσιακή εκδοχή με αλυσίβα (σταχτόνερο). 

Γιατί να προτιμήσετε όμως αυτή τη συνταγή; Θα σας πω αμέσως ή δοκιμάστε τα για να καταλάβετε τι εννοώ! Αυτά τα μελομακάρονα θα τα λατρέψετε καθώς μοσχοβολούν Χριστούγεννα, έχουν τέλεια υφή, τραγανά από έξω, μαλακά από μέσα και παραδοσιακή γεύση. Άλλωστε προέκυψε μετά από μελέτη και δοκιμή δεκάδων συνταγών (χωρίς υπερβολή) συμπεριλαμβανομένου των συνταγών της Βέφας, του Παρλιάρου, του Άκη, του Τσελεμεντέ, άλλες παραδοσιακές και πολλές άλλες... και ουσιαστικά είναι η βελτιστοποίηση και ένα μείγμα όλων αυτών. 

Για αυτό πάμε γρήγορα γρήγορα στην κουζίνα...












Μελομακάρονα 

Υλικά (περίπου 50 κομμάτια)

2 κούπες ηλιέλαιο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. τριμμένη κανέλα 
1/2 κ.γ. τριμμένο γαρύφαλλο
1/4 κούπας κονιάκ
1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα ζάχαρη
7 κούπες αλεύρι 
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό 
2 κ.γ. μπέικιν (baking powder)
1 κ.γ. γλυκού σόδα 

Για σιρόπι 

2 κούπες μέλι 
2 κούπες ζάχαρη
2,5 κούπες νερό
1 πορτοκάλι κομμένο στα δύο
2 ξυλάκια κανέλας
3-4 γαρίφαλα

Για γαρνίρισμα

1 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα μέλι 

Εκτέλεση

Πρώτα θα φτιάξουμε το σιρόπι μας. 
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι, τις κανέλες και τα γαρύφαλλα να βράσουν για περίπου 1 λεπτό ανακατεύοντας για να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Προσοχή! Το λεπτό το μετράμε από το σημείο βρασμού και μετά. Αφού βράσει αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει και πριν βουτήξουμε τα μελομακάρονα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα το πορτοκάλι, τα γαρύφαλλα και τις κανέλες.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, με το αλεύρι και το baking powder.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και μέσα σε αυτό βάζουμε τη σόδα να αφρίσει.Στη λεκανίτσα προσθέτουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά μας. Θα πρέπει να προσέξουμε ώστε το ανακάτεμα να γίνει απαλά όπως και το πλάσιμο γιατί αλλιώς στο ψήσιμο θα βγάλουν όλα τα ζουμιά τους και θα γίνουν σκληρά. 

Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι πάνω στο οποίο βάλαμε μια λαδόκολλα και τη λαδώσαμε. Πρέπει τα μελομακάρονα να είναι ισομεγέθη διαφορετικά δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα. Προαιρετικά περνάμε την επιφάνειά τους με ένα κόσκινο ή τρίφτη.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά. Ο χρόνος βέβαια εξαρτάται από το φούρνο, να θυμάστε πως ο στόχος είναι ένα σκούρο χρυσαφί χρώμα. ( Έχετε υπόψιν πως αφού τα βουτήξουμε στο σιρόπι θα σκουρύνουν και άλλο.)

Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα με το που τα βγάλουμε από το φούρνο στο κρύο σιρόπι για ένα λεπτό (κρατήστε χρονόμετρο! Αν τα αφήσετε αρκετά παραπάνω θα σας διαλυθούν.) Στη διάρκεια του σιροπιάσματος, πιέζουμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μελομακάρονα μέσα στο σιρόπι για να σιροπιαστούν από όλες τις πλευρές. Τα αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. 

Πασπαλίζουμε από πάνω από τα μελομακάρονα τα ψιλοκομμένα καρύδια. Στο τέλος σε ένα βαθύ πιάτο βάζουμε το μέλι που κρατήσαμε για γαρνίρισμα και 3-4 κ.σ. από το σιρόπι που περίσσεψε και το ανακατεύουμε να αραιώσει ελαφρώς. Με το αραιωμένο μέλι ραντίζουμε τα μελομακάρονα. 

Αριστούργημα!


Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2014

Χιονούλες, για χιονισμένα Χριστούγεννα

Καλημέρα, καλημέρα! Συνεχίζουμε με τις εορταστικές συνταγές και σήμερα φτιάχνουμε χιονούλες. Για όσους δεν γνωρίζετε τις χιονούλες να σας πω πως είναι παστάκια με κρέμα και πασπαλισμένα με ινδοκάρυδο που τα κάνει να φαίνονται σαν μικρές χιονόμπαλες. Μερικοί πάλι λένε χιονούλες κάποια φοντάν με  κύρια βάση το ινδοκάρυδο, τα οποία επιφυλάσσομαι ναι μαγειρέψω σύντομα!  
Τις χιονούλες λοιπόν τις θυμάμαι που τις έκανα παιδάκι μαζί με τη μαμά μου στις γιορτές των Χριστουγέννων τότε που τα σχολεία ήταν κλειστά και τις λάτρευα γιατί έμοιαζαν με χιονόμπαλες και κάθε φορά έλεγα "Μακάρι να χιονίσει φέτος τα Χριστούγεννα!"  

Xιονούλες ή παστάκια με ινδοκάρυδο




Υλικά 
Για το παντεσπάνι
4 αυγά
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1/4 κούπας γάλα
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 γραμ. βούτυρο

Για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό

Για την κρέμα
1/2 κούπα βούτυρο
1/2 κούπα ινδοκάρυδο
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
4 κ.σ. λικέρ

Για επικάλυψη
200 γραμμάρια καρύδα τριμμένη

Διαδικασία

Για το παντεσπάνι

Ζεσταίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου. 
Λιώνουμε το βούτυρο.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για να αφρατέψουν σε ένα μεγάλο μπολ. 
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 18 εκατοστών και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη μας.
Ψήνουμε το παντεσπάνι περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα. 
Βγάζουμε το παντεσπάνι αφού ροδοκοκκινίσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
Με το στόμιο ενός φλιτζανιού καφέ ή χρησιμοποιώντας ένα καλούπι για στρογγυλά μπισκότα, κόβουμε το παντεσπάνι σε κυκλάκια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ταψάκι για μάφινς και απλά θα ρίξετε μερικές κουταλιές από τη ζύμη σε κάθε θήκη. Έπειτα παίρνουμε ένα ένα τα παντεσπανάκια που φτιάξαμε και τα κόβουμε στη μέση με τη βοήθεια ενός αιχμηρού μαχαιριού ώστε να σχηματίσουμε  2 πιο λεπτά κυκλικά παντεσπανάκια.
Βάζουμε τα μικρά παντεσπάνια που δημιουργήσαμε σε  μια μεγάλη πιατέλα και τα ραντίζουμε με το σιρόπι ελαφρά και μόνο από τη μία πλευρά για να μην γίνουν υπερβολικά μαλακά.


Για την κρέμα
Λιώνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με τη ζάχαρη. 
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και το λικέρ μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί.
Τέλος αναμειγνύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη σαντιγί, το λικέρ και το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές.

Για το στρώσιμο
Παίρνουμε δυο δυο τα παντεσπάνια και βάζουμε το ένα κάτω, ενδιάμεσα κρέμα και με το άλλο σκεπάζουμε την κρέμα, σαν σαντουϊτσάκια. Κρατάμε λίγο κρέμα για να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Τα βάζουμε δύο-τρεις ώρες στο ψυγείο για να στέκονται. 
Στη συνέχεια καλύπτουμε  τα πλαϊνά τους με μια ελαφριά στρώση κρέμας και τα κυλάμε στην καρύδα. Αλείφουμε και την πάνω τους επιφάνεια με κρέμα και ρίχνουμε από πάνω ινδοκάρυδο.  Τέλος τις βάζουμε πάλι στο ψυγείο. 

Σημειώσεις
Οι άκρες από το παντεσπάνι που περίσσεψαν και δεν γίνονται παντεσπανάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουμε μια χιονούλα σε μορφή triffle! Απλά βάλτε τα παντεσπάνια σε μπολάκια, ραντίστε με το σιρόπι που περίσσεψε και προσθέστε την κρέμα που δεν χρησιμοποιήσαμε. Γενικά συνδυάστε τα υλικά που περίσσεψαν και θα έχετε ένα πεντανόστιμο εύκολο trifle!

Μην ανησυχείτε για το σχήμα που μπορεί να πάρουν τα παντεσπανάκια σας καθώς τα κόβετε αλλά ούτε και για το αν θα τρέξει έξω από κάθε "σαντουϊτσάκι" λίγη κρέμα,γιατί όταν το καλύψουμε με το ινδοκάρυδο δεν θα φαίνεται τίποτα απολύτως.

Είναι πολύ σημαντικό όταν κάνουμε την κρέμα να χτυπήσουμε σε διαφορετικό μπολ την κρέμα γάλακτος με την άχνη για να κάνουμε τη σαντιγί και σε διαφορετικό το βούτυρο με τη ζάχαρη διαφορετικά η κρέμα μας δεν θα γίνει αρκετά παχύρρευστη.

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Μυστικά για Τέλειους Κουραμπιέδες!

Φέτος θα φτιάξουμε κουραμπιέδες σε σχήματα χριστουγεννιάτικα που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους! Διαβάστε την παρακάτω υπεραναλυτική συνταγή για σίγουρη επιτυχία και ακολουθείστε την κατά γράμμα! 

Κουραμπιέδες σε σχήματα

Υλικά
Διάρκεια: 2 ώρες
Δυσκολία: Μέτρια
40-45 κομμάτια
250 γραμ. φρέσκο βούτυρο
1 φλ.του καφέ κονιάκ
250 γραμ. μαργαρίνη
3 κ.σ. ζάχαρη
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
2 κρόκους αυγών
1 συσκευασία baking powder (20 γραμ.)
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ωμά
1 κιλό αλεύρι 
1 κιλό άχνη περίπου για το πασπάλισμα

Διαδικασία

Αρχικά καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα. Για να τα καβουρντίσουμε βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό ως τη μέση και προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Μετά από 10 λεπτά (αφού αρχίσει να βράζει το νερό) κατεβάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και τα στραγγίζουμε από το νερό. Τα ξεφλουδίζουμε και τα ξεπλένουμε. Τα κόβουμε σε κομμάτια με το μαχαίρι. Βάζουμε σε ένα ταψάκι μια λαδόκολλα και ψήνουμε στους 150 βαθμούς τα αμύγδαλα μας μέχρι να ροδίσουν ανακατεύοντας που και που για περίπου 20 λεπτά.

Έπειτα λιώνουμε το βούτυρο και τη μαργαρίνη σε ένα κατσαρολάκι (Θέλουμε να ζεσταθεί το βούτυρο χωρίς να κάψει). Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρευστό μας βούτυρο και τη μαργαρίνη σε μια λεκανίτσα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Στην συνέχεια βάζουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι, τα αμύγδαλα και το baking powder και αναμειγνύουμε. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder και τα ανακατεύουμε να πάει το baking powder παντού στο αλεύρι μας. Προσθέτουμε κούπα-κούπα το αλεύρι ζυμώνοντας ταυτόχρονα μέχρι να φτιάξουμε μια εύπλαστη μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Ενδέχεται να μην χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και 1 ολόκληρη κούπα από το αλεύρι μας, αν το αλεύρι μας είναι πολύ σκληρό. Αν δεν είμαστε σίγουροι για το αν η ζύμη μας είναι αρκετά σκληρή μπορούμε να πλάσουμε και να ψήσουμε σε ένα πυρίμαχο πιάτο μόνο έναν κουραμπιέ για μισή ώρα και αν ο κουραμπιές μας απλώσει τότε σημαίνει πως χρειάζεται να συμπληρώσουμε και με το υπόλοιπο αλεύρι. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξαναζυμώσουμε τη ζύμη μας πριν την πλάσουμε. Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ζυμώνουμε μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη μας.

Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς και στον αέρα.
Παίρνουμε ένα κομμάτι της ζύμης και ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο πάχους περίπου 1 εκατοστού. Με τα φορμάκια για μπισκότα κόβουμε τη ζύμη μας σε σχήματα όπως αστεράκια και καμπανούλες. Αν δεν θέλουμε τους κουραμπιέδες μας σε σχήματα μπορούμε να τους πλάσουμε στο κλασικό τους σχήμα με την ίδια ζύμη. 

Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και τοποθετούμε πάνω τους κουραμπιέδες μας. Προσοχή σε κάθε ταψάκι πρέπει να είναι ισομεγέθη τα κουραμπιεδάκια μας και οχι άλλα μεγάλα και άλλα μικρά γιατί αλλιώς άλλα θα ψηθούν και άλλα θα μείνουν άψητα. Επίσης δεν πρέπει να ακουμπούν το ένα με το άλλο γιατί θα φουσκώσουν κιόλας.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.

Οι κουραμπιέδες μας είναι έτοιμοι όταν αναποδογυρίσουμε έναν και έχει ροδίσει και από την κάτω του πλευρά και η επιφάνεια τους σχηματίσει μικρές σχισμές.  
Μόλις τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε 2-3 λεπτά να φύγουν οι υδρατμοί τους. Και έπειτα πασπαλίζουμε με μια λεπτή σίτα 1 κούπα άχνη πάνω από τους κουραμπιέδες για να μην ιδρώσουν. Μόνο όταν κρυώσουν καλά μετά από περίπου 20 λεπτά τους πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη άχνη. Έπειτα παίρνουμε έναν έναν τους κουραμπιέδες και τους ακουμπάμε στην άχνη που έχει συσωρευτεί στα πλαινά του ταψιού μας για να κολλήσει η άχνη και από την κάτω τους πλευρά και τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Τους διατηρούμε σε μια πιατέλα με καπάκι χωρίς όμως το καπάκι να ακουμπά τους κουραμπιέδες μας γιατί στα σημεία που ακουμπά η άχνη μας θα μουσκέψει.

Καλά Χριστούγεννα! 

Σημειώσεις
Γενικά πρέπει να γνωρίζετε πως στα γλυκά με βούτυρο όπως τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες πρέπει να μην τα ζυμώνουμε υπερβολικά διαφορετικά στο ψήσιμο θα βγάλουν όλες τις λιπαρές ουσίες στο ταψί και θα γίνουν σκληρά. 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...