Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015

Όλα τα μυστικά για τέλεια donuts!

Τελευταία ανάρτηση για το μήνα Ιανουάριο, το μήνα των πρωινών και σήμερα φτιάχνουμε donuts, σοκολατένια ή απλά, στο φούρνο ή στο τηγάνι, γεμιστά με μαρμελάδα ή μερέντα, ό,τι χρειάζεται να ξέρετε για τα ντόνατς θα το βρείτε εδώ!  


Donuts
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά   Συνολικός Χρόνος: 2.5 ώρες  Βαθμός Δυσκολίας: Mέτριο
Υλικά
για 15 ντόνατς
1 φακελάκι μαγιά
500 γραμ. αλεύρι για ψωμί
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα
4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 μεγάλο αυγό
2 βανίλιες σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
Φυτικό λάδι για το τηγάνισμα
Ιδέες για διακόσμηση
Κρυσταλλική ζάχαρη
Κουβερτούρα
Τρούφα
Ξηροί Καρποί

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το γάλα ώστε να είναι χλιαρό αλλά να μην καίει.
Διαλύουμε στο γάλα τη μαγιά και περιμένουμε λιγάκι για να ενεργοποιηθεί.
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι, και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό και λιώνουμε το βούτυρο.
Προσθέτουμε και το αυγό και το βούτυρο στο μείγμα της ζύμης.
Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι η ζύμη μας να γίνει εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια μας ή στη λεκάνη.
Αν η ζύμη κολλάει πολύ στα χέρια μας προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή αν δεν μπορεί να απορροφήσει όλο το αλεύρι προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό αντίστοιχα.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια καθαρή πετσέτα που βρέξαμε ελαφρά και τη τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί και να ξεκουραστεί.
Μετά από τουλάχιστον 1 ώρα η ζύμη μας θα είναι έτοιμη.

Σε περίπτωση που θέλουμε να τα ψήσουμε:
1. Κόβουμε τη ζύμη μας σε μικρά μπαλάκια και πλάθουμε σε κρικάκια. Τα κρικάκια μας θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτά γιατί θα διπλασιαστούν πριν τα ψήσουμε.
2. Σε ένα ταψί φούρνου τοποθετούμε μια λαδόκολλα και την αλείφουμε με λάδι.
3. Βάζουμε τα ντόνατς μέσα στο ταψί σε κάποια απόσταση μεταξύ τους για να μην κολλήσουν και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά.
4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
5. Ψήνουμε στο φούρνο αφού προθερμανθεί πολύ καλά για περίπου 15 με 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
6. Αφού ψηθούν τα βγάζουμε από το ταψί και τα αφήνουμε να κρυώσουν για μερικά λεπτά.
7. Λιώνουμε μερικές κουταλιές βούτυρο και βουτάμε ένα ένα τα ντόνατ μας στο μπολ με το βούτυρο και από τις πλευρές.
8. Παίρνουμε το βουτυρωμένο ντόνατ και το πασπαλίζουμε και από τις 2 πλευρές με κρυσταλλική ζάχαρη.

Σε περίπτωση που θέλουμε να τα τηγανίσουμε:
1. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι λάδι τόσο ώστε να καλύπτει 2-3 δάχτυλα από τον πάτο του και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
2. Παίρνουμε τη ζύμη που έχουμε αφήσει στη λεκάνη μας να φουσκώσει και φτιάχνουμε κρικάκια.
3. Αφού το λάδι έχει κάψει καλά βάζουμε ένα ένα τα κρικάκια μας.
4. Όταν πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά τα αναποδογυρίζουμε για να πάρουν χρώμα και από την άλλη.
5. Με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα στην οποία απλώσαμε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
6. Όσο είναι ακόμη ζεστά τα πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.

Για να φτιάξουμε σοκολατένια donuts:
Σε μπεν μαρί λιώνουμε 1 κουβερτούρα με 2-3 κ.σ. βούτυρο και πριν ζαχαρώσουμε τα ντόνατ τα βουτάμε από τη μία μόνο τους πλευρά στη σοκολάτα. Τα αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσουν και αν θέλουμε και πριν κρυώσει η σοκολάτα τα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς ή τρούφα.

Για γεμιστά donuts:
Αντί για πλάσουμε κρικάκια, πλάθουμε στρογγυλά ντόνατ σαν ψωμάκια, με τον αντίχειρα μας κάνουμε ένα βαθούλωμα στο κέντρο και προσθέτουμε μια κουταλιά μαρμελάδα ή μερέντα. Χρησιμοποιούμε τα πλαϊνά του για να κλείσουμε το ντόνατ μας και το ψήνουμε ή το τηγανίζουμε αντίστοιχα.

Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Τηγανίτες μήλου, σε 15 λεπτά!

Καλημέρα, καλημέρα! Σήμερα κάνουμε τηγανίτες μήλου που γίνονται σε λιγότερο από 15 λεπτά και έχουν γεύση μηλόπιτας, για τα πρωινά που μας έλειψε η αγαπημένη μας συνταγή από κέικ μήλου αλλά δεν έχουμε χρόνο για να φτιάχνουμε κέικ! 
Έτοιμες σε 15 λεπτά!

Τηγανίτες Μήλου 

Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά    Συνολικός Χρόνος: 15 λεπτά   Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά 
για 2 μερίδες
1 αυγό 
3/4 κούπας γάλα
2 μεγάλο μήλα
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κούπα ζάχαρη ή μέλι
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. λάδι για το τηγάνισμα 
άχνη ή μέλι για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό.
Προσθέτουμε το γάλα και τη ζάχαρη και χτυπάμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε μέσα στο μπολ (είτε στο μπλέντερ είτε στον τρίφτη).
Ανακατεύουμε καλά.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Με τη βοήθεια μιας κουτάλας ρίχνουμε μισή κουταλιά ζύμης στο τηγάνι.
Γυρίζουμε πλευρά με τη βοήθεια μιας ξύλινης  επίπεδης κουτάλας όταν ξεκολλά εύκολα η κάτω πλευρά της τηγανίτας και έχει πάρει ένα ελαφρύ καφετί χρώμα.
Ψήνουμε και από την άλλη πλευρά μέχρι να πάρει και αυτή χρώμα. 
Κάνουμε το ίδιο για τις υπόλοιπες τηγανίτες. Συνολικά θα γίνουν περίπου 10 και θα πρέπει να είναι αρκετά λεπτές για να ψηθεί και το εσωτερικό τους. 
Τις σερβίρουμε ζεστές με άχνη ή μέλι και κανέλα.
Καλή σας μέρα! 

Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Συνταγή για σταφιδόψωμο

Και μετά τα κουλούρια Θεσσαλονίκης, δεν θα μπορούσαμε να μαγειρέψουμε τίποτα άλλο εκτός από Σταφιδόψωμα. Δοκιμάστε τα και θα μοσχοβολήσει το σπίτι σας κανέλα και πορτοκάλι!


Σταφιδόψωμα
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά    Συνολικός Χρόνος: 2.5 ώρες   Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος

Υλικά 
για 10 σταφιδόψωμα
500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1/2 κ.γ. αλάτι
3 κ.σ. μέλι
3 κ.σ. λάδι
1/2 κούπα σταφίδες
1/3 φλ. ζάχαρη
1 κ.σ. κανέλα
1/2 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 φλ. νερό
1 αυγό, χτυπημένο με 3-4 κ.σ. γάλα, για το ψήσιμο (προαιρετικά)

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το νερό ώστε να είναι χλιαρό και το χύνουμε σε ένα μπολ μαζί με το αλάτι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε 2-3 λεπτά για να ενεργοποιηθεί πριν την χρησιμοποιήσουμε.

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε. Έπειτα προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή προσθέστε ακόμη λίγο χλιαρό νερό, αν κολλάει στα χέρια προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι, καθώς η ζύμη μας εξαρτάται από το είδος του αλευριού που χρησιμοποιούμε.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την αφήνουμε μέσα στη λεκανίτσα σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα για περίπου 1 ώρα σε ζεστό μέρος μέχρι να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Κόβουμε τη ζύμη μας σε κομμάτια και τη πλάθουμε σε μπαλάκια. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί φούρνου και τοποθετούμε πάνω τα σταφιδόψωμά μας. 
Με τη βοήθεια ενός πινέλου σιλικόνης αλείφουμε την επιφάνεια των σταφιδόψωμων μας με το χτυπημένο αυγό με το γάλα. (Παραλείπουμε αυτό το βήμα αν θέλουμε να τα κάνουμε νηστίσιμα). Αφήνουμε μισή ώρα τα σταφιδόψωμα μας μέσα στο ταψί μέχρι να φουσκώσουν.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν.

Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015

Σπιτικά Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Καλησπέρα, σήμερα φτιάχνουμε σπιτικά κουλούρια Θεσσαλονίκης! Η συνταγή είναι πανεύκολη, διατηρούνται για μέρες φρεσκότατα και μπορείτε να κάνετε πολλές (μα, πάρα πολλές) παραλλαγές! Με καλαμπόκι, με ηλιόσπορους, με κασέρι, με ελιές, με νιφάδες βρώμης, ολικής αλέσεως, με τυρί με σοκολάτα... και γενικά με ό,τι σκεφτείτε και σας κάνει όρεξη! Στην φωτογραφία κάτω βλέπετε τι μου έκανε εμένα όρεξη... Απλά κρατήστε την παρακάτω βασική συνταγή και χωρίστε τη ζύμη σας σε τόσα κομμάτια όσες και οι παραλλαγές που θέλετε να κάνετε, μετά κάθε κομμάτι ζύμης ζυμώστε το χωριστά (άλλο με σοκολάτα άλλο με τυρί...) και συνεχίστε τη διαδικασία του ψησίματος κανονικά. 



Κουλούρια Θεσσαλονίκης

Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά    Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες   Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο



Υλικά
για 10 κουλούρια

4 κούπες αλεύρι (δυνατό)
2 κούπες νερό
3 κ.σ. μαργαρίνη λιωμένη ή λάδι
1 κ.γ. ξύδι
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. ταχίνι
1 μαγιά σε σκόνη (9 γραμ.)  
για την επικάλυψη
200 γραμ. σουσάμι 

Διαδικασία
Βάζουμε σε μια λεκανίτσα το αλεύρι με το αλάτι.
Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη.
Όταν το νερό έχει ανεβάσει θερμοκρασία και είναι χλιαρό προσθέτουμε μέσα τη μαγιά και την ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθεί. 
Έπειτα ρίχνουμε τη μαγιά στο αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά το ζυμάρι μας.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου 40 λεπτά για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Μετά κόβουμε τη ζύμη μας σε μικρά μπαλάκια και πλάθουμε κάθε μπαλάκι με τα χέρια μας σε μπαστουνάκι. Κάθε μπαστούνι πρέπει να είναι περίπου 50 εκατοστά (5 χαλαρές παλάμες).
Σε ένα μπολ βάζουμε νερό και διαλύουμε μέσα 3-4 κ.σ. ζάχαρη και σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σουσάμι.
Βουτάμε το μπαστουνάκι στο ζαχαρόνερο (για να κολλήσει ευκολότερα το σουσάμι) και έπειτα στο σουσάμι.
Λαδώνουμε ένα ταψί φούρνου και τοποθετούμε τα κουλούρια μας αρκετά μακριά το ένα από το άλλο (γιατί θα φουσκώσουν κιόλας.)
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς.
Όση ώρα προθερμαίνετε ο φούρνος τα κουλούρια μας ξεκουράζονται στο ταψί. 
Τα ψήνουμε περίπου 15 λεπτά ανάλογα με το πόσο τραγανά ή μαλάκα μας αρέσουν.

Καλή επιτυχία! 

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2015

Αυγοφέτες, French Toast

Σήμερα φτιάχνουμε κλασικές αυγοφέτες ή όπως τις λένε εκτός Ελλάδος French toast. Θα σας δώσω δύο εκδοχές η πρώτη κλασική γιαγιαδίστικη που τρώγεται με τυράκι και η δεύτερη συνταγή θα είναι γαλλική για γλυκιές αυγοφέτες πλούσιες σε αρώματα που συνήθως συνδυάζονται με maple syrup (σιρόπι σφενδάμου) για ένα χορταστικό και εύκολο πρωινό!

Αυγοφέτες 
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 10 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο


Υλικά
Για 4 μερίδες
Η αλμυρή εκδοχή
8 φέτες χθεσινού ψωμιού ή ψωμί του τοστ
4 αυγά
4 κ.σ. λάδι ή βούτυρο
1/4 κούπας γάλα
1/2 κ.γ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
Τυρί για το σερβίρισμα

Η γλυκιά εκδοχή
8 φέτες χθεσινού ψωμιού ή 
ψωμί του τοστ
4 αυγά
4 κ.σ. λάδι ή βούτυρο
1/4 κούπας γάλα
1/4 κ.γ. κανέλα
1 βανίλια σκόνη
Σιρόπι ή μέλι για το σερβίρισμα

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ χτυπάμε τα αυγά και το γάλα μαζί. 
Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι ή την κανέλα και τη βανίλια αντίστοιχα. 
Βουτάμε μία μία τις φέτες του ψωμιού μέσα στο μπολ αφήνοντας λίγη ώρα από κάθε πλευρά το ψωμί για να ρουφήξει το μείγμα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι ή το βούτυρο και τηγανίζουμε τις αυγοφέτες μία μία και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρυσαφί-ελαφρά καστανό χρώμα. 
Σερβίρουμε με τυρί ή με μέλι αντίστοιχα.
Καλή σας όρεξη!


Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου 2015

Rugelach, μπισκοτο-κρουασανάκια

Η σημερινή συνταγή είναι εβραϊκή και φτιάχνεται κυρίως για τον εορτασμό της Χάνουκα από τους Εβραίους, με γέμιση είτε κάποια μαρμελάδα, είτε σοκολάτα είτε ένα μείγμα ζάχαρης με κανέλα. Εμείς θα μαγειρέψουμε τα σοκολατένια. 
Για όσους δεν το έχετε ξανακούσει πρόκειται για ένα γλυκάκι που είναι κάτι ανάμεσα από κρουασανάκι, στην εμφάνιση και μπισκότο, στη γεύση. Το ζυμάρι του φτιάχνεται πανεύκολα και με ελάχιστα υλικά με μοναδικό μειονέκτημα πως πρέπει να το αφήσετε αρκετή ώρα στο ψυγείο πριν το ψήσετε, παρόλο αυτά μην αποθαρρύνεστε γιατί μπορείτε να καταψύξετε τη μισή δόση και όποτε θέλετε να έχετε φρεσκοψημένα και πεντανόστιμα μπισκότα rugelach, για το πρωινό και σαν κέρασμα για τον καφέ σας.   

Rugelach

Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες & 30 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
για 30 περίπου κομμάτια


2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 τυρί κρέμα (όπως μασκαρόπονε, τύπου Φιλαδέλφεια κτλ.) σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κ.γ. αλάτι
1 βανίλια
1/4 κούπας ζάχαρη
Για τη γέμιση 
1 κούπα φουντούκια καβουρντισμένα
1 ζαχαρούχο γάλα
100 γραμ. λιωμένη κουβερτούρα
3 κ.σ. κακάο
1/4 κούπας ηλιέλαιο
Για το ψήσιμο
1 κρόκο αυγό 
3 κ.σ. γάλα
5-6 κ.σ. ζάχαρη

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι. Προσθέτουμε την κρέμα και το βούτυρο και χτυπάμε το μείγμα μας στο μίξερ για περίπου 2-3 λεπτά.
Κλείνουμε το μίξερ μας και κάνουμε το μείγμα μας μια μεγάλη μπάλα με τα χέρια μας. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα σακουλάκι τροφίμων και το κλείνουμε καλά. Βάζουμε το σακουλάκι στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. (Μπορούμε να διατηρήσουμε στο ψυγείο τη ζύμη μας ως ένα εικοσιτετράωρο.)
Για τη γέμιση βάζουμε στο μπλέντερ τα φουντούκια και το λάδι και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σαν πάστα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε.
Βγάζουμε τη ζύμη μας από το ψυγείο και την κόβουμε στα 4.
Παίρνουμε ένα κομμάτι και με τη βοήθεια του πλάστη μας κάνουμε ένα στρογγυλό φύλλο με διάμετρο περίπου 15 εκατοστά.
Απλώνουμε πάνω τη γέμιση μας. 
Κόβουμε το φύλλο μας στα 4 και στη συνέχεια στα 8.
Τυλίγουμε σε ρολάκι το κάθε τρίγωνο κομμάτι και τοποθετούμε όλα τα ρολάκια στο ταψί μας.
Χτυπάμε τον κρόκο με το γάλα και αλείφουμε την επιφάνεια από τα ρολάκια μας.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Βάζουμε το ταψάκι μας στο ψυγείο περίπου για μισή ώρα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 
  
Διευκρινίσεις

Για να τα καταψύξουμε αφού τα αλείψουμε με τον χτυπημένο κρόκο, τα βάζουμε σε ένα πιάτο μέσα στην κατάψυξη για να παγώσουν. Μετά από καμία ώρα βγάζουμε το πιάτο και τα τοποθετούμε σε σακούλακι τροφίμων. Τα διατηρούμε στην κατάψυξη μέχρι να τα ψήσουμε. 

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

Ελβετικό Μούσλι, το υγιεινό πρωινό

Καλημέρα! Μετά το προηγούμενο βαρύ αγγλικό πρωινό, σήμερα ετοιμάζουμε ένα πρωινό επίσης λαχταριστό αλλά πολύ πιο ελαφρύ και υγιεινό, ελβετικό μούσλι. Η συγκεκριμένη συνταγή λίγο παραλλαγμένη δημιουργήθηκε το 1900 από ένα γιατρό για τους ασθενείς του στο νοσοκομείο, καθώς ήταν πολύ υγιεινό και θρεπτικό. Πρώτη φορά το δοκίμασα σε ένα πρωινό ξενοδοχείου στο εξωτερικό και ενθουσιάστηκα από τότε το τρώω σαν πρωινό σε όλες τις περιόδους της ζωής μου που κάνω δίαιτα γιατί είναι πεντανόστιμο, με λίγες θερμίδες και σε κρατά χωρίς να πεινάς για πολλές ώρες. 


Ελβετικό Μούσλι
Χρόνος Μαγειρέματος: 5 λεπτά    Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα & 5 λεπτά   Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ Εύκολο
Υλικά
4 μερίδες

Κυριακή, 18 Ιανουαρίου 2015

English Breakfast

Σήμερα το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία ταξιδεύει ως το Λονδίνο (νοητά) για να μαγειρέψει English Breakfast. Για να δούμε όμως τι τρώνε οι Άγγλοι για πρωινό... Από τη φωτογραφία βλέπετε πως το πρωινό τους περιλαμβάνει τηγανητά αυγά, φρυγανισμένο ψωμί, μπέικον, λουκάνικα και φασόλια! Όπως βλέπετε τα λιπαρά δεν τα φοβούνται!
Πως όμως εδραιώθηκε αυτό το πάρτι λιπαρών για πρωινό;
Σύμφωνα με την ιστορία της Αγγλίας, το συγκεκριμένο πιάτο έχει τις ρίζες του στον 19ο αιώνα και σε μια μερίδα του πληθυσμού που ήταν πλούσια και ήθελε να αποδείξει την αφθονία των αγαθών που είχε στους φιλοξενούμενους της. Από την αγγλική ύπαιθρο και από τους πλούσιους ζωέμπορους προήρθε με λίγα λόγια το αγγλικό πρωινό για αυτό και περιλαμβάνει τόσα πολλά ζωικά προϊόντα.
Είχαν κάνει μάλλον πράξη και μάλιστα με το παραπάνω αυτό που λένε πως το κυριότερο γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι το πρωινό!



Αγγλικό Πρωινό - English Breakfast

Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά     Συνολικός Χρόνος: 15 λεπτά   Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
2 άτομα
4 φέτες ψωμί του τόστ
4 λουκάνικα της αρεσκείας σας
6 φέτες μπέικον
1 κονσέρβα φασόλια
4 αυγά 
Αλάτι
Πιπέρι
6 κ.σ. καλαμποκέλαιο

Διαδικασία

Βράζουμε τα λουκάνικα για περίπου 10 λεπτά. 
Ενδιάμεσα ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και αφού ζεσταθεί τηγανίζουμε τα αυγά.
Τα τοποθετούμε σε 2 πιάτα.
Τηγανίζουμε το μπέικον σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ξεροψηθεί.
Το αναποδογυρίζουμε μια φορά.
Στραγγίζουμε τα λουκάνικα και τα βάζουμε και αυτά στο τηγάνι να πάρουν χρώμα.
Βγάζουμε τα λουκάνικα και το μπέικον από το τηγάνι και τα τοποθετούμε στο πιάτο.
Ψήνουμε τις φέτες του τοστ είτε στην τοστιέρα είτε και στο λάδι που έμεινε στο τηγάνι μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα.
Τις κόβουμε διαγώνια και τις τοποθετούμε στα πιάτα.
Σβήνουμε το μάτι και ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι τα φασόλια για να τα ζεστάνουμε λιγάκι.
Σερβίρουμε και τα φασόλια στο πιάτο.
Αλατοπιπερώνουμε.

Μπορείτε επίσης να τηγανίσετε στο ίδιο τηγάνι ντομάτες κομμένες σε φέτες ή μανιτάρια.

Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

Μπουγάτσα, η σερραϊκή



Σήμερα επισκεπτόμαστε τις Σέρρες για να φτιάξουμε παραδοσιακή μπουγάτσα! Αν επισκεφτείτε τις Σέρρες θα βρείτε πάρα πολλά μπουγατσοπωλεία είτε μικρά μαγαζάκια είτε υποκαταστήματα κάποιας γνωστής αλυσίδας.





Η παράδοση της πόλης στη μπουγάτσα είναι άλλωστε γνωστή και οι ρίζες της φτάνουν στους πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία, από τότε που οι Έλληνες της Πόλης ετοίμαζαν τις μπουγάτσες και αλμυρές και γλυκιές για να έχουν κάτι να τσιμπήσουν σε όλη τη διάρκεια της μέρας. 



Το ενδιαφέρον είναι πως η παρασκευή της παρά τους αιώνες που πέρασαν είναι η ίδια καθώς το φύλλο της μπουγάτσας ακόμη ανοίγεται με το χέρι και όχι με μηχανήματα. Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρίσκεται και η διαφορά της μπουγάτσας με τις υπόλοιπες πίτες, καθώς το φύλλο της μπουγάτσας ανοίγεται με το χέρι χωρίς πλάστη πετώντας το φύλλο στον αέρα με εντυπωσιακές κινήσεις. 



Φανταστείτε μόνο τη δεξιοτεχνία χρειάζεται για να ανοίξεις ένα φύλλο περίπου 2 μέτρων μόνο με τα χέρια και μάλιστα τόσο λεπτό που να είναι σχεδόν διάφανο! Για αυτό σήμερα τα εργαστήρια μπουγάτσας στις Σέρρες στέλνουν τα προϊόντα τους σε όλη τη χώρα καθώς δεν είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις μπουγάτσα...



Μάλιστα το 2008 εδώ στις Σέρρες καταρρίφθηκε το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη μπουγάτσα στον κόσμο με μήκος που άγγιζε τα 20 μέτρα και βάρος τα 180 κιλά!

Για αυτό, αν βρεθείτε στις Σέρρες εκτός από τη λίμνη Κερκίνη επισκεφτείτε και ένα εργαστήριο μπουγάτσας θα εντυπωσιαστείτε από την ευκινησία των ζαχαροπλαστών και τις κινήσεις τους. 

Όσο όμως και να τους ζηλέψετε μην το δοκιμάσετε στο σπίτι, στο κάτω κάτω και το φύλλο κρούστας την δουλειά του την κάνει! Άντε πηγαίνετε να αγοράσετε έτοιμο φύλλο κρούστας σήμερα φτιάχνουμε σερραϊκή σπιτική μπουγάτσα.

Μπουγάτσα με κρέμα
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά     Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα & 10 λεπτά   Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά

για 8-10 μερίδες

500 κιλό φύλλο κρούστας
1 λίτρο γάλα
1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
1 ποτήρι ζάχαρη
125 γραμ. φρέσκο βούτυρο


Για το πασπάλισμα
Άχνη ζάχαρη
Κανέλα

Διαδικασία


Ζεσταίνουμε το 1/3 του βουτύρου σε μια μεγάλη κατσαρόλα και καβουρντίζουμε ελαφρά το σιμιγδάλι για μερικά λεπτά (3-4). 

Ρίχνουμε το γάλα, τις βανίλιες και τη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να πήξει το μείγμα ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει όσο είναι ακόμη πηχτή και παχύρρευστη.

Λιώνουμε σε ένα μπρίκι το υπόλοιπο βούτυρο.


Παίρνουμε ένα-ένα όλα τα φύλλα και τα αλείφουμε με βούτυρο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο σιλικόνης. Βάζουμε τα μισά φύλλα που βουτυρώσαμε στην επιφάνεια ενός τραπεζιού και βάζουμε από πάνω την κρύα γέμιση και τη στρώνουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Θα πρέπει να τοποθετήσουμε τη γέμιση στον κέντρο των φύλλων αφήνοντας μεγάλο μέρος από τις άκρες των φύλλων χωρίς γέμιση. 



Γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου πάνω στη γέμιση και τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα γυρίζοντας τις άκρες τους προς τα μέσα. Με αυτόν τον τρόπο κλείνουμε τα φύλλα σαν φάκελο, έπειτα, βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε μέσα τη μπουγάτσα. 


Χαράσσουμε
 με το μαχαίρι μας τη άψητη μπουγάτσα σε κομμάτια και ψήνουμε στους 180' βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της περίπου 30 λεπτά. 


Όταν είναι ακόμα ζεστή η μπουγάτσα την πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Pizza rolls, ατομικά πιτσάκια

Σήμερα θα κάνουμε πίτσα σε ρολάκια (pizza rolls), τα οποία, όπως φαντάζεστε έχουν με τα κοινά πιτσάκια πολλές ομοιότητες, με τη διαφορά πως δεν περιέχουν σάλτσα ντομάτας αλλά προαιρετικά μπορούν να συνδυαστούν με ένα ντιπ ντομάτας, για να βουτάμε τα ρολάκια μέσα σε αυτό. Θέλουν ψήσιμο μόνο 10 λεπτά ή λίγο παραπάνω αν έχουν βγει από την κατάψυξη και μπορούμε πολύ εύκολα να τα καταψύξουμε και να τα ψήνουμε λίγα λίγα κάθε πρωί, για να έχουμε κάθε μέρα φρεσκοψημένα και πεντανόστιμα πιτσάκια.



Ρολάκια πίτσας


Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά     Συνολικός Χρόνος: 1.5 ώρα    Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο


Υλικά

Για τη ζύμη

800 γραμ. δυνατό αλεύρι για ψωμί
200 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. αλάτι
2 φακελάκια μαγιά στιγμής (16 γραμ.)
2 κούπες νερό (440 γραμ.)
1 κούπα λάδι (220 γραμ.)
1 κ.γ. ζάχαρη


για τη γέμιση 
20 φέτες αλλαντικά της αρεσκείας μας
20 φέτες τυριά κίτρινα
ψιλοκομμένες πιπεριές και μανιτάρια
4-5 κ.σ. λάδι

για το ντιπ ντομάτας
400 γραμ. τοματάκια σε κονσέρβα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
2-3 κ.σ. ψιλοκομμένο βασιλικό
4 κ.σ. ελαιόλαδο

Διαδικασία


Ζεσταίνουμε το νερό μέχρι να γίνει χλιαρό και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά.

Στη συνέχεια βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λάδι, το σιμιγδάλι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το νερό και τη μαγιά στο μείγμα αλευριού και ζυμώνουμε καλά. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα, την οποία βρέξαμε ελαφρά και αφήνουμε το ζυμάρι μας σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει.

Αφού διπλασιαστεί χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη 4 μακρόστενα φύλλα (δηλαδή σκεφτείτε στο μέγεθος ενός ορθογώνιου ταψιού.) Επειδή θα φουσκώσει κιόλας προσπαθήστε να κάνετε τα φύλλα πίτσας όσο πιο λεπτά γίνεται χωρίς όμως να είναι τόσο λεπτά ώστε να τρυπάνε γιατί σε αυτή την περίπτωση στη διάρκεια του ψησίματος όλη η γέμιση θα χυθεί έξω.


Απλώνουμε τις φέτες των τυριών, των αλλαντικών και τα μανιτάρια και τις πιπεριές πάνω στη ζύμη και την κλείνουμε σαν ρολό. Κόβουμε σε φέτες το ρολό μας. Τοποθετούμε σε ένα ταψί μια λαδόκολλα και τη λαδώνουμε ελαφρά. 
Βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα τα ρολάκια και τα ραντίζουμε ελαφρά με το ελαιόλαδο. 






Τα ψήνουμε στους 250 βαθμούς και σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι τα πιτσάκια μας να γίνουν τραγανά.

Ενώ τα ψήνουμε ετοιμάζουμε το ντιπ ντομάτας. Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το λάδι και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το σκόρδο μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα αλλά να μην μαυρίσει. Βγάζουμε το σκόρδο και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Σερβίρουμε τα πίτσα ρολλς μαζί με το ντιπ. 


Μπορούμε αφού κόψουμε τη ζύμη μας σε ρολάκια και πριν ακόμη την ψήσουμε να καταψύξουμε μερικά και όποτε θέλουμε να τα βγάζουμε από την κατάψυξη και να τα ψήνουμε κατευθείαν σε προθερμασμένο φούρνο. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ψηθούν τα πιτσάκια μας. 

Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Σοκολατόψωμο, υπέροχο και...σοκολατένιο!

Καλημέρα και καλή βδομάδα να έχουμε! Σήμερα μαγειρεύουμε ένα υπέροχο σοκολατένια ψωμί χορταστικό και λαχταριστό ιδανικό για πρωινό!




Σοκολατόψωμο

Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά   Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες   Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
για 2 μικρές φραντζόλες
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου μισό κιλό)
1 φακελάκια μαγιά στιγμής
1/4 κούπα γάλα
1/4 κούπα ζάχαρη
1 αυγά
1/4 κούπα βούτυρο
1 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
100 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
1 κρόκο αυγού ελαφρά χτυπημένο

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το γάλα ώστε να είναι χλιαρό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός του κρόκου και τα ζυμώνουμε ώστε να είναι μια εύπλαστη, μαλακή ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει προσθέτουμε ακόμη λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να ενοποιηθεί με τη ζύμη μας.
Σκεπάζουμε το μπολ που βάλαμε τη ζύμη μας με μια καθαρή πετσέτα που βρέξαμε ελαφρά και αφήνουμε τη ζύμη μας να διπλασιαστεί σε ζεστό μέρος περίπου 1 ώρα.

Όταν διπλασιαστεί ξαναζυμώνουμε τη ζύμη μας για περίπου άλλα 5 λεπτά και χωρίζουμε τη ζύμη μας σε δύο κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε μακρόστενες φόρμες για ψωμί στις οποίες τοποθετήσαμε μια βουτυρωμένη λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το σοκολατόψωμο μας να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού φουσκώσει ξανά το αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και το αφήνουμε στη φόρμα του άλλα 10 λεπτά. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, τον οποίο ραντίσαμε με λίγο νερό για να δημιουργηθεί υγρασία, στους 180 βαθμούς για περίπου 40΄ και μέχρι να ροδίσουν. Πριν τα βγάλουμε κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας.

Κυριακή, 4 Ιανουαρίου 2015

Κουλουράκια, κλασικά και αγαπημένα

Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις για το μήνα Ιανουάριο με θέμα τα πρωινά, φτιάχνουμε μια κλασική συνταγή για κουλουράκια, ιδανικά για να συνοδεύσουμε τον καφέ μας και φυσικά για το γάλα των παιδιών. Διατηρούνται πολλές μέρες και είναι από έξω τραγανά και από μέσα μαλακά, πράγμα που κάνει ακόμη και το τελευταίο κουλουράκι μετά από μέρες υπέροχο! 


Κουλουράκια, κλασικά και αγαπημένα
                 Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά   Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα   Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
Για περίπου 40 μπισκότα

4 αυγά
1 3/4 κούπας ζαχαρη
250 γραμ. λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη
1 πορτοκάλι (και το ξύσμα του και το χυμό του)
1 φλ. καφέ γάλα χλιαρό
0.5 κ.γ. σόδα
2 κ.γ. baking powder
2 βανίλιες σκόνη
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κρόκο αυγού
2-3 κ.σ. λάδι για το ταψί 
1 κρόκο αυγού  

Εκτέλεση

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι. 
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε τα 3/4 του αλευριού (δηλαδή όλο το αλεύρι εκτός από μια κούπα που την κρατάμε για αργότερα), το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες και το baking powder και ανακατεύουμε. 
Στο κέντρο του μείγματος ρίχνουμε σιγά σιγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή τη ζάχαρη με τα αυγά, το χυμό πορτοκάλι με τη διαλυμένη σόδα και το γάλα και τα ζυμώνουμε καλά.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη αλλά να μην κολλάει στα χέρια μας. 
Για να πετύχουμε να έχει η ζύμη μας τέτοια υφή προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, αν χρειάζεται, καθώς πάντα η ακριβής ποσότητα του αλευριού εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το αλεύρι. 
Αφού ζυμώσουμε τη ζύμη πλάθουμε κουλουράκια και τα βάζουμε σε ένα ταψί, στο οποίο προηγουμένως απλώσαμε και λαδώσαμε μια λαδόκολλα. 
Τοποθετούμε τα κουλουράκια αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά το ένα από το άλλο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους στη διάρκεια του ψησίματος. Προσπαθούμε να τα κάνουμε ισομεγέθη για να ψηθούν και ομοιόμορφα.
Χτυπάμε ελαφρά τον κρόκο του αυγού και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε την επιφάνεια τους. 
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και στον αέρα για περίπου 25 λεπτά και αφού έχουν ροδοκοκκινίσει τα βγάζουμε από το φούρνο και είναι έτοιμα!

Καλή Επιτυχία!


Cookies βρώμης με σοκολάτα ή κανέλα, soft kings or digestive


Καλημέρα! Σήμερα θα κάνουμε υπέροχα cookies με βρώμη σε δύο λαχταριστές εκδοχές με σοκολάτα ή με κανέλα. Η βρώμη (κουάκερ) πλούσια σε φυτικές ίνες και η καστανή (ή μαύρη ζάχαρη) κάνει τα μπισκότα μας πιο υγιεινά ενώ από γεύση ό,τι και να σας πω είναι λίγο...

Το μυστικό των συγκεκριμένων μπισκότων είναι το ψήσιμο και οι 2 επιλογές για τραγανά ή μαλάκα. Προσωπικά όταν κάνω τη συνταγή με κανέλα τα ψήνω ώστε να γίνουν τραγανά και έτσι γίνονται τύπου digestive και όταν κάνω με σοκολάτα δεν τα ψήνω πάνω από 10 λεπτά και έτσι μένουν μαλακά. Ειδικά τη στιγμή που βγαίνουν από το φούρνο και η σοκολάτα είναι ακόμη ρευστή είναι ακαταμάχητα! Αν θέλετε να δοκιμάσετε και τις δύο συνταγές χωρίς να διπλασιάσετε την ποσότητα στη ζύμη απλά διαχωρίστε τη ζύμη σε δύο χωριστά μπολ και προσθέστε τη μισή ποσότητα σοκολάτας στο ένα και τη μισή ποσότητα της κανέλας στο άλλο, έτσι θα έχετε περίπου είκοσι σοκολατένια μαλακά μπισκότα και είκοσι τραγανά μπισκότα κανέλας!  
 

Μπισκότα βρώμης

Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά   Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες   Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο


Υλικά
Για 40 μπισκότα
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα καστανή ή μαύρη ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες
2 κούπες αλεύρι
0.5 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. baking powder
0.5 κ.γ. αλάτι
3 κούπες νιφάδες βρώμης (κουάκερ)
Για τα σοκολατένια
200 γραμ. σοκολάτα κουβερτούρα
Για cookies με σταφίδα
1 κούπα σταφίδες
1.5 κ.γ. κανέλα



Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο με τη άσπρη και την καστανή (ή μαύρη) ζάχαρη για να αφρατέψουν περίπου 5 λεπτά.

Προσθέτουμε και τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, τις βανίλιες, το baking powder και τη μαγειρική σόδα.

Προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης στο μείγμα του αλευριού και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το μείγμα βρώμης-αλευριού στο μείγμα βουτύρου και συνεχίζουμε το χτύπημα για να ομοιογενοποιηθούν.

Για τα σοκολατένια, κόβουμε τη σοκολάτα με το μαχαίρι σε μικρά - μικρά κομματάκια, τα προσθέτουμε στο μείγμα μας και ανακατεύουμε πολύ καλά με τη βοήθεια ενός κουταλιού.

Για τα μπισκότα με τις σταφίδες, βάζουμε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό για περίπου 10 λεπτά για να μαλακώσουν. Έπειτα στραγγίζουμε το νερό και τις σκουπίζουμε με λίγο απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Προσθέτουμε τις σταφίδες και την κανέλα και ανακατεύουμε πολύ καλά με τη βοήθεια ενός κουταλιού.

Καλύπτουμε το μπολ με τη ζύμη μας με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά ώστε όταν τα ψήσουμε να μην απλώσουν υπερβολικά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο (στον αέρα)στους 180 βαθμούς Κελσίου.


Σε ένα μεγάλο ταψί τοποθετούμε μια λαδόκολλα και τη λαδώνουμε ελαφρά με τη βοήθεια ενός πινέλου για να μην κολλήσουν τα μπισκότα μας.

Με τη βοήθεια ενός κουταλιού τοποθετούμε μια μεγάλη κουταλιά από τη ζύμη (στο μέγεθος ενός καρυδιού.) Τοποθετούμε όλα τα μπισκότα σε απόσταση το ένα με το άλλο γιατί διαφορετικά θα κολλήσουν στη διάρκεια του ψησίματος καθώς θα φουσκώσουν και θα απλώσουν.

Προαιρετικά διορθώνουμε λίγο το σχήμα των μπισκότων που βάλαμε στο ταψί με ένα κουτάλι. Σε αυτό το σημείο να σας πω πως δεν πρέπει να σας ανησυχεί το σχήμα τους πριν το ψήσιμο, γιατί καθώς απλώνει η ζύμη παίρνουν στρογγυλό σχήμα.

Ψήνουμε 8 λεπτά αν θέλουμε να είναι μαλάκα και 12 αν μας αρέσουν τραγανά. (Προσωπικά επιλέγω τα μαλακά χωρίς δεύτερη σκέψη.) Μπορεί ο χρόνος να σας φαίνεται λίγος αλλά μετά το ψήσιμο θα χάσουν μέρος της υγρασίας τους οπότε αν τα ψήσετε παραπάνω απλά θα γίνουν σαν πέτρα.

Αφού τα ψήσουμε βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν πριν τα βγάλουμε από το ταψί.

Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου και σε καλά κλεισμένο βάζο για περίπου 1 βδομάδα.

Καλή σας επιτυχία!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...