Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2015

Μπαμπάδες για...σιρόπιασμα

Σήμερα, 14 Φεβρουαρίου, του Αγίου Βαλεντίνου ενισχύουμε τα "σιρόπια" των ερωτευμένων με παραδοσιακούς μπαμπάδες! Ακολουθήστε αυτή την 100% πετυχημένη συνταγή για λαχταριστούς μπαμπάδες, και μην ξεχνάτε, "ο έρωτας περνά από το στομάχι!"

Μπαμπάδες
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
4 αυγά
1 φλ. καφέ κονιάκ
1 φλ. καφέ γάλα εβαπορέ
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1.5 φλ. τσαγιού αλεύρι
1 κ.σ. baking powder
1 κ.σ. σόδα
2 βανίλιες
Για το σιρόπι
3 φλ. νερό
3 φλ. ζάχαρη
χυμό 1/2 λεμονιού
1.5 κούπα σαντιγί 
κερασάκια για το γαρνίρισμα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα και στους 180 βαθμούς.
Χωρίζουμε σε 2 μπολ τα ασπράδια από τους κρόκους. Χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα και έπειτα τους κρόκους με τα αυγά στο μίξερ στο δυνατό μέχρι να αφρατέψουν και να "ασπρίσουν" (να σπάσει το έντονο κίτρινο χρώμα τους).
Προσθέτουμε το κονιάκ, το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το baking powder και τις βανίλιες και προσθέτουμε και το μείγμα του αλευριού στο μπολ με τα αυγά, το κονιάκ, το γάλα και τη ζάχαρη.
Τέλος, ρίχνουμε και τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας κουτάλας και με ανάλαφρες κινήσεις.
Λαδώνουμε φορμάκια και ψήνουμε στον καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 λεπτά.
Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο μπαμπά σε μια στρογγυλή φόρμα.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι περίπου για 3 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει...
Αφού ψηθούν τα μπαμπαδάκια, τα ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε με το μαχαίρι ένα κομμάτι της κορυφής.
Τα ρίχνουμε στο σιρόπι (ενώ το σιρόπι είναι κρύο και αυτά είναι χλιαρά) λίγα λίγα μέχρι να απορροφήσουν σιρόπι αλλά να μην διαλύονται και τα αφαιρούμε χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα.
Σε περίπτωση που κάναμε ένα μεγάλο μπαμπά, τρυπούμε με μια οδοντογλυφίδα σε πολλά σημεία και σιροπιάζουμε ρίχνοντας σιρόπι λίγο λίγο με μια κουτάλα.
Τέλος προσθέτουμε τη σαντιγί και τα καπακώνουμε. Στολίζουμε με κεράσι γλυκό.
Έτοιμα για σερβίρισμα!

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Κουρκουμπίνια, όσο πιο απλά τόσο πιο νόστιμα

Το σημερινό σιροπιαστό είναι το ευκολότερο σιροπιαστό με διαφορά! Καθώς χρειάζεται ελάχιστα υλικά για να γίνει, οπότε απλά προμηθευτείτε φύλλο κρούστας και γλυκόζη και πάμε στην κουζίνα!

ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΙΑ
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1/2 φλ. σπορέλαιο
λάδι για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα νερό
2 βανίλιες
1/2 κούπα γλυκόζη

Διαδικασία

  • Στρώνουμε ένα φύλλο πάνω στον πάγκο εργασίας μας και το αλείφουμε με το σπορέλαιο με τη βοήθεια ενός πινέλου σιλικόνης.
  • Από πάνω από τη λαδωμένη επιφάνεια βάζουμε ένα άλλο φύλλο και αλείφουμε την πάνω επιφάνεια με λάδι.
  • Διπλώνουμε στη μέση και λαδώνουμε την πάνω αλάδωτη επιφάνεια.
  • Πιέζουμε με τα χέρια μας τα διπλωμένα φύλλα να φύγει ο αέρας.
  • Τυλίγουμε σε πολύ σφιχτό ρολό το φύλλο μας πιέζοντας συνεχώς για να φύγει ο αέρας.
  • Βρέχουμε ελαφρά την άκρη του ρολού για κολλήσει και πιέζουμε.
  • Συνεχίζουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Βάζουμε τα φύλλα μας στο ψυγείο για περίπου 20 λεπτά για να σφίξουν και στο μεταξύ φτιάχνουμε το σιρόπι.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι για βράσουν περίπου 10 λεπτά (από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει) και έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για να κρυώσει. (Η γλυκόζη συντελεί στο να μην ζαχαρώσει το σιρόπι μας, οπότε μην την παραλείπετε!)
  • Σε ένα μικρό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά βάζουμε περίπου 2 δάχτυλα λάδι να κάψει.
  • Κόβουμε τα ρολά των φύλλων σε κομμάτια περίπου 1.5 εκατοστό το καθένα (1 δάχτυλο) και τηγανίζουμε λίγα λίγα στο τηγάνι ανακατεύοντας με μια τρυπητή κουτάλα ώστε να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές.
  • Αποσύρουμε από το τηγάνι με τη βοήθεια της τρυπητής κουτάλας τα κουρκουμπίνια που έχουν πάρει χρώμα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα που έχουμε απλώσει απορροφητικό χαρτί.
  • Εναλλακτικά, για να αποφύγουμε το τηγάνισμα, μπορούμε να στρώσουμε ένα αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψάκι και αφού τοποθετήσουμε τα κουρκουμπίνια πάνω του και τα ραντίσουμε με λίγο λάδι να τα ψήσουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν χρώμα. 
  • Βουτάμε τα χλιαρά κουρκουμπίνια στο κρύο σιρόπι για 2-3 λεπτά ανάλογα με πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε. 

Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Πατσαβούρα με πορτοκάλι... και καθαρίσατε!

Η σημερινή γλυκιά σιροπιαστή πίτα, η πατσαβούρα, έρχεται από την Βόρεια Ελλάδα φτιάχνεται πανεύκολα, μυρίζει υπέροχα και θα την λατρέψετε!
Πατσαβούρα με πορτοκάλι


Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
4 αυγά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 ποτήρι σπορέλαιο/καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.σ. baking powder
1 γιαούρτι
1 βανίλια
χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό 
1 πορτοκάλι

Διαδικασία
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το μισό σπορέλαιο , τη ζάχαρη, τη βανίλια, το baking powder, το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε καλά.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψάκι φούρνου με μέγεθος μικρότερο από τις διαστάσεις του φύλλου.
  4. Στρώνουμε ένα φύλλο και το σουρώνουμε. 
  5. Το ραντίζουμε με λίγο από το σπορέλαιο.
  6. Βάζουμε από πάνω και το επόμενο φύλλο και το σουρώνουμε.
  7. Ραντίζουμε και αυτό με λάδι.
  8. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. 
  9. Βάζουμε μερικά λεπτά το ταψάκι το φούρνο για να στεγνώσουν τα φύλλα περίπου 5 λεπτά.
  10. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά και αφού ροδοκοκκινίσει το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  11. Όσο κρυώνει η πατσαβούρα ετοιμάζουμε το σιρόπι. 
  12. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη για να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση. Μετά από 5 λεπτά βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. Κόβουμε τη πατσαβούρα σε κομμάτια.
  14. Σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι την πατσαβούρα ρίχνοντας σιγά σιγά με μια κουτάλα σιρόπι πάνω στο γλυκό. 
  15. Καθώς το γλυκό θα απορροφά το σιρόπι θα φουσκώνει και θα διπλασιαστεί στον όγκο. Σταματάμε να ρίχνουμε σιρόπι όταν πλέον δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο η πατσαβούρα μας.


Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

Γαλακτομπούρεκο, το αγαπημένο

Καλημέρα σας, σήμερα φτιάχνουμε ένα παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο, γρήγορα στην κουζίνα έχουμε πολύ δουλειά!




Γαλακτομπούρεκο

Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 3 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Mέτριο

Υλικά
Για την κρέμα

1 λίτρα γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
3 κ.σ. βούτυρο
2 βανίλιες σκόνη
Ξύσμα 1 λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Για το φύλλο
10 φύλλα κρούστας
1/2 κούπα βούτυρο
Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 λεμονόφλουδα 

1 ξυλάκι κανέλας

Διαδικασία 


  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε όλα τα υλικά για την κρέμα εκτός από το βούτυρο και τα αυγά σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να πάρει μια βράση. 
  2. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το μείγμα γάλακτος που βράζει ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν τα αυγά. 
  3. Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα προσέχοντας να μην κολλήσει ο πάτος. 
  4. Όταν η κρέμα μας γίνει παχύρευστη αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας για να λιώσει. 
  5. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για να κρυώσει. 
  6. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει αφήνουμε το σιρόπι μας 5 λεπτά να δέσει και έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. 
  7. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας που έχουμε ξεπαγώσει σε μια επιφάνεια. 
  8. Λιώνουμε τη μισή κούπα βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. 
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. 
  10. Βουτυρώνουμε καλά με τη βοήθεια ενός πινέλου σιλικόνης το ταψί μας και τον πάτο του και τα πλαϊνά του. 
  11. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο του και το βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε πάνω του το επόμενο φύλλο και το βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Κάνουμε το ίδιο για τα πρώτα 5 φύλλα. 
  12. Αρχίζουμε να στρώνουμε 5 μόλις φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων. 
  13. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα. 
  14. Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα μας. 
  15. Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα και τα βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και τα 5 πρώτα. 
  16. Κόβουμε τα πλαϊνά των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί και αυτά που έχουν μείνει τα διπλώνουμε από κάτω. 
  17. Χαράσουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού το γαλακτομπούρεκο προσέχοντας να μην φτάσουμε το μαχαίρι ως τη γέμιση. 
  18. Περιχύνουμε με το βούτυρο την επιφάνεια που έχει περισσέψει και το ραντίζουμε με λίγο νεράκι για να μην φουσκώσουν τα φύλλα. 
  19. Ψήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα. 
  20. Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και με ένα κουτάλι της σούπας αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. 
  21. Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας εκτός ψυγείου και ξεσκέπαστο. 

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Εκμέκ Κανταΐφι, πολίτικο και αγαπημένο

Καλησπέρα σας και καλό μήνα, έστω και λίγο καθυστερημένα!

Μπήκαμε στο Φεβρουάριο, τον μήνα των Αποκριών και της νηστείας. Το ελληνικό χρέος στη γαστρονομία αφιερώνει αυτό το μήνα στα παραδοσιακά γλυκά, για αυτό μείνετε συντονισμένοι! 

Η πρώτη μάλιστα ανάρτηση θα είναι το εκμέκ κανταΐφι, ένα λαχταριστό και αγαπημένο πολίτικο γλυκό που θα το φτιάξουμε με μια υπέροχη κρέμα πατισερί που μπορείτε να τη βάλετε και σε άλλα γλυκά ή ακόμη και να τη σερβίρετε και σκέτη με φρούτα ή σαντιγί.

Εκμέκ Κανταΐφι

Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 4 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Mέτριο
Υλικά 
για ένα μέτριο ταψί φούρνου
Για την κρέμα
3 κούπες γάλα
3/4 κούπα ζάχαρη
1/3 κορν φλάουρ 
3 κρόκοι αυγού
1 μεγάλο αυγό
3 κ.σ. βούτυρο
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη βάση
500 γρ. φύλλο κανταΐφι
125 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
3 1/2 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 φλούδα λεμονιού΄
Για τη σαντιγί
600 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών
4 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας (ιδανικά λικέρ λεμόνι ή μαστίχα)
Για γαρνίρισμα
200 γραμ. αμύγδαλα ωμά

Διαδικασία
Για τη σαντιγί
Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη και πηχτή σαντιγί. Την αφήνουμε στο ψυγείο για να κρυώσει.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ στο μεταξύ χτυπάμε τους κρόκους με το αυγό, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τα χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν. 
Αφού το γάλα αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το βραστό γάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν τα αυγά αλλά να ανεβάσουν σιγά σιγά θερμοκρασία.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με τη γάλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς κυρίως τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει.
Όταν το μείγμα μας αρχίσει να γίνεται παχύρρευστο αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να λιώσει το βούτυρο και μεταφέρουμε τη κρέμα σε ένα μπολ. 
Για να την χρησιμοποιήσουμε την κρέμα μας θα πρέπει να έχει κρυώσει και να πήξει λίγο ακόμη για αυτό την αφήνουμε στο μπολ μας. Ένα χρήσιμο κόλπο για να μην πιάσει κρούστα καθώς κρυώνει είναι να απλώσουμε πάνω στην επιφάνεια της μια διάφανη μεμβράνη τροφίμων ώστε να ακουμπά την κρέμα μας. 
Για τη βάση
Ζεσταίνουμε το φούρνο μας στον αέρα και στους 170 βαθμούς.
Στο ταψί "ξεμαλλιάζουμε" το κανταΐφι ώστε να απλώσει όσο πιο καλά γίνεται. 
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι και το ρίχνουμε στο κανταΐφι ώστε να πάει παντού. 
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή ώσπου να πάρει καφετί χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Για το σιρόπι 
Βράζουμε για 5 λεπτά τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού για περίπου 5 λεπτά ώστε να πάρει άρωμα το σιρόπι και έπειτα αφαιρούμε.
Περιχύνουμε το χλιαρό σιρόπι στο κρύο κανταΐφι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για τα αμύγδαλα
Βράζουμε τα αμύγδαλα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά για ένα πεντάλεπτο και μετά τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεφλουδίζονται εύκολα. Αφού τα ξεφλουδίσουμε τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος που πάνω του τοποθετήσαμε μια λαδόκολλα. Ψήνουμε στο φούρνο στου 60 βαθμούς ανακατεύοντας που και που μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και να απελευθερώνουν τα αρώματα τους αλλά πριν κοκκινίσουν.
Για τη συναρμολόγηση
Παίρνουμε το σιροπιασμένο κανταΐφι και βάζουμε πάνω την κρέμα με τη βοήθεια μιας κουτάλας λειαίνουμε λίγο την επιφάνεια. Βάζουμε λίγο στο ψυγείο το γλυκό μας για να σφίξει (περίπου 20 λεπτά) και έπειτα στρώνουμε την σαντιγί και πασπαλίζουμε από πάνω με τα αμύγδαλα. 
Πριν το κόψουμε πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο για να σφίξει πάντα σκεπασμένο ερμητικά με διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να μην απορροφήσει τις μυρωδιές του ψυγείου.

Καλή επιτυχία!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...