Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Quesadilla, τυρένια απόλαυση

Η Quesadilla (κεσαδίγια) είναι μια μεξικάνικη λιχουδιά που θα σας θυμίσει λίγο κρέπα αλλά ουσιαστικά είναι τορτίγια με τυρένια γέμιση. Η συνταγή της είναι πανεύκολη και μπορείτε να τη συνδυάσετε και με άλλες μεξικάνικες συνταγές όπως γουακαμόλε και με μεξικάνικο κοτόπουλο αλλά και με το αγαπημένο σας dip. Έτοιμη σε 20 λεπτά μπορείτε να την σερβίρετε σε βραδιές με φίλους μαζί με μια δροσερή μπύρα. Όσο για τη γέμιση είναι βασικό να κρατήσετε το τριμμένο τυρί και από εκεί και πέρα μπορείτε να βάλετε λαχανικά ή κοτόπουλο ή αβοκάντο. Καλή μας όρεξη!


Quesadilla
Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 20 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας:Πολύ Εύκολο


Υλικά
Για 4-6 άτομα

4 τορτίγιες
400 γραμ. κίτρινο τυρί τριμμένο
1 στήθος κοτόπουλο
2 κρεμμυδάκια πράσινα
1 ντομάτα
3 πιπεριές σε διάφορα χρώματα
Αλάτι
Πιπέρι
2-3 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά)
Λάδι για τηγάνισμα



Διαδικασία
Κόβουμε το κοτόπουλο, τη ντομάτα και τις πιπεριές σε κυβάκια. 
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια.
Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τηγανίζουμε το κοτόπουλο για μερικά λεπτά (3-4 λεπτά) ανακατεύοντας για να ψηθεί από όλες τις πλευρές. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ και ζεσταίνουμε 1-2 κουταλιές λάδι στο τηγάνι για να τηγανίσουμε τα κρεμμυδάκια και τις ψιλοκομμένες πιπεριές. Μετά από 2-3 λεπτά και αφού μαλακώσουν τα λαχανικά, τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε στο μπολ με το κοτόπουλο, τα αλατοπιπερώνουμε (προσθέτουμε τον κόλιανδρο) και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Στο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι και βάζουμε μια τορτίγια. Όταν πάρει ένα ελαφρύ καφετί χρώμα τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και πασπαλίζουμε όλη της την επιφάνεια με το ένα τέταρτο του τυριού. Στο μισό της τορτίγιας προσθέτουμε λίγο από το μείγμα κοτόπουλου και των πιπεριών και διπλώνουμε την τορτίγια στη μέση. Αφού πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η τορτίγια και λιώσει το τυρί, η κεσαδίγια μας είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Τη σερβίρουμε κομμένη σε κομμάτια και συνεχίζουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες τορτίγιες. 

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

Μακαρόνια με σπανάκι, δοκιμάστε το!


Αυτή είναι η αγαπημένη μου μακαρονάδα, απλή και πεντανόστιμη, που για να την φτιάξετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε φρέσκο σπανάκι είτε κατεψυγμένο χωρίς σημαντική διαφορά, τα μοναδικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι να είναι το σπανάκι πολύ ψιλοκομμένο και να μην παραβράσετε τα μακαρόνια στο πρώτο βήμα καθώς θα βράσουν και στη συνέχεια μαζί με το σπανάκι όταν τα αναμίξετε.


Μακαρόνια με σπανάκι
Χρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 20 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ εύκολο

Υλικά 
4 άτομα
1 συσκευασία σπαγγέτι ή ταλιατέλες
400 γραμ. σπανάκι ψιλοκομμένο 
250 ml. κρέμα γάλακτος
3-4 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/4 κούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο
1 κούπα τριμμένο τυρί όπως γραβιέρα, παρμεζάνα

Διαδικασία
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους ώστε να γίνουν al dente. Από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια κρατάμε μια κούπα βραστού νερού πριν τα στραγγίσουμε. 'Έπειτα τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να μην κολλούν και τα αφήνουμε στην άκρη.

Στην κατσαρόλα που βράσαμε τα μακαρόνια ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το σπανάκι. Ανακατεύουμε συνεχώς και μετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το βραστό νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση.


Όταν το μεγαλύτερο μέρος του νερού έχει εξατμιστεί προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά. 
Μετά προσθέτουμε τα μακαρόνια και το τριμμένο τυρί. 



Αλατοπιπερώνουμε και νοστιμεύουμε με το μοσχοκάρυδο. 



Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και να ανακατευτεί το σπανάκι με τα μακαρόνια. Σερβίρουμε όσο είναι ακόμη ζεστή η μακαρονάδα μας! Καλή μας όρεξη!

Σάββατο, 23 Μαΐου 2015

Banoffee, καραμέλα και μπανάνα

Καλησπέρα σας, το σημερινό post προέκυψε από την επιμονή μιας πολύς καλής μου φίλης να ανεβάσω μια συνταγή για banoffee που είναι ένα από τα αγαπημένα της γλυκά. Το banoffee είναι ένα υπέροχο και λαχταριστό γλυκό ψυγείου που μοιάζει λίγο με το cheesecake εξαιτίας της μπισκοτένιας βάσης άλλα σε συνδυασμό με μπανάνες και μιας καραμελένιας γέμισης, για αυτό λέγεται άλλωστε και banofee (banana + toffee, όπου toffee είναι η καραμέλα  βούτυρο.) 
Θεωρείται αγγλικής προέλευσης (!), τρανό παράδειγμα πως η αγγλική κουζίνα δεν είναι τόσο αδιάφορη όσο νομίζουμε... 
Στις συνταγές πάντως που κυκλοφορούν στο ίντερνετ θα βρείτε πως πολλές σας ζητούν να βράσετε ένα ζαχαρούχο γάλα στη συσκευασία του για πολλές ώρες ώστε να φτιάξετε την καραμέλα, προσωπικά δεν το προτείνω αφενός γιατί δεν θέλω να περιμένω τόσες ώρες για να κάνω ένα γλυκάκι και αφετέρου γιατί οι περισσότερες εταιρείες που παρασκευάζουν ζαχαρούχο γάλα δεν συστήνουν να βράζετε το ζαχαρούχο γάλα μέσα στη συσκευασία του εξαιτίας των ουσιών που εκκρίνει το τενεκαδάκι όταν ζεσταίνεται. 
Τέλος πριν πάμε στη συνταγή μας να ευχαριστήσω τη φίλη μου που επιμελήθηκε το food styling αλλά και τη φωτογράφιση! Φιλάκια!


BANOFFE
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 3 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά 

Για τη βάση
400 γραμ. μπισκότα digestive
200 γραμ. βούτυρο
Για τη καραμέλα
400 γραμ. συμπυκνωμένο γάλα
100 γραμ . βούτυρο
100 γραμ. καστανή ζάχαρη
Για τη γέμιση
χυμό 1/2 λεμονιού
4 μπανάνες
500 ml κρέμα γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη άχνη
Για το food styling
Σιρόπι καραμέλας
1 Μπανάνα

Διαδικασία
Βάζουμε λίγα λίγα τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν τρίμματα.
Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο με τα μπισκότα.
Στρώνουμε το μείγμα σε μια βάση (σαν και αυτή που κάνουμε το cheesecake) και το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει.
Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς. Η καραμέλα είναι έτοιμη όταν πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα και γίνει παχύρρευστη. Την αφήνουμε να κρυώσει μερικά λεπτά.
Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες και τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. 
Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.
Στην βάση μπισκότου απλώνουμε την κρέμα καραμέλα και από πάνω απλώνουμε τις φέτες μπανάνας. Στρώνουμε από πάνω τη σαντιγί και αφήνουμε το γλυκό μας σκεπασμένο στο ψυγείο 2-3 ώρες για να παγώσει. 
Πριν σερβίρουμε μπορούμε να στολίσουμε το πιάτο μας με φετούλες μπανάνας, σιρόπι καραμέλας, τριμμένους ξηρούς καρπούς ή τριμμένη σοκολάτα 

Κυριακή, 17 Μαΐου 2015

Πουρές πατάτας με βελούδινη γεύση!

Καλημέρα και καλή βδομάδα! Σήμερα θα μαγειρέψουμε πουρέ πατάτας ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα συνοδευτικά για κρέας και για ψάρι. Αν αναρωτιέστε πως θα πετύχετε απαλή υφή και βελούδινη γεύση ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα με μαθηματική ακρίβεια και θα φτιάξετε πεντανόστιμο πουρέ! Αν παρόλο αυτά προτιμάτε τις πιο έντονες γεύσεις ή δεν χρησιμοποιείτε βούτυρο στη διατροφή σας, μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο με ελαιόλαδο ή ακόμη και μέρος του γάλατος με κρέμα γάλακτος ή να προσθέσετε στο τελευταίο βήμα όταν ανακατεύετε τις πολτοποιημένες πατάτες με το γάλα, τριμμένο κασέρι. Ό,τι και να επιλέξετε η βασική συνταγή που πρέπει να ακολουθήσετε είναι εδώ! 
Πατάτες Πουρές
Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
4 μερίδες

1 κιλό πατάτες
4 κ.σ. βούτυρο
1 κούπα γάλα
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία

Πρώτα από όλα πρέπει να διαλέξουμε πατάτες που έχουν περίπου ίδιου μέγεθος για να βράσουν στο ίδιο χρόνο. Αν δεν είναι στο ίδιο μέγεθος μπορούμε να αφήσουμε τις μεγαλύτερες λίγο περισσότερο χρόνο για να βράσουν. 

Πλένουμε τις πατάτες πολύ καλά με τη φλούδα τους. Βάζουμε νερό (βρύσης, να μην είναι ζεστό) και μισή κουταλιά της σούπας αλάτι σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τις πατάτες, τις αφήνουμε να βράσουν περίπου 20-30 λεπτά από τη στιγμή που αρχίσουν να βράζουν μέχρι να μαλακώσουν και να τσιμπιούνται εύκολα με το πιρούνι.

Αφού μαλακώσουν τις βγάζουμε από την κατσαρόλα και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό και όσο είναι ακόμη ζεστές τις ξεφλουδίζουμε. 

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το γάλα για να ζεσταθεί, προσέχουμε να μην φουσκώσει.

Πολτοποιούμε τις πατάτες με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή με το ειδικό μηχάνημα και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το βούτυρο και το χλιαρό γάλα. Κλείνουμε το μάτι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά τον πουρέ μέχρι να γίνει ομοιογενές.

Σερβίρουμε με ένα κλαδάκι φρέσκου δεντρολίβανου. 

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Πολύχρωμα σοκολατένια τρουφάκια σε χρόνο dT!

Καλησπέρα! Σοκολατένια τρουφάκια θα φτιάξουμε σήμερα, πανεύκολα και πάρα πολύ γρήγορα! Τόσο εύκολα που ακόμη και ένα παιδάκι με λίγη επίβλεψη θα μπορούσε να φτιάξει!
Ιδανική επιλογή για να κεράσετε για τη γιορτή σας ή τα γενέθλια σας αλλά και για παιδικά πάρτυ. 
Οι παρακάτω αναλογίες είναι για 50 μικρά κομμάτια αλλά και τη διπλάσια ποσότητα να φτιάξετε, εμπιστευτείτε με, θα καταναλωθούν σε χρόνο ντετέ!


Τρουφάκια
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
50 κομμάτια στο μέγεθος καρυδιού
1 πακέτο πτι μπερ
150 γραμ. κουβερτούρα
1.5 κούπα καρύδια
2 βανίλιες σκόνη
1/2 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα σιρόπι γλυκό κουταλιού (της αρεσκείας σας)
1/2 κούπα κονιάκ η λικέρ
1/2 κιλό τρούφα πολύχρωμη ή σοκολάτα ή ινδόκαρυδο (τριμμένη καρύδα) ή τριμμένοι ξηροί καρποί

Διαδικασία
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα. 
Περνάμε τα καρύδια και τα μπισκότα από το μπλέντερ, λίγα λίγα κάθε φορά προσέχοντας να μην γίνουν τρίμματα αλλά να τα βγάλουμε ψιλοκομμένα.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη λιωμένη σοκολάτα, τα ψιλοκομμένα καρύδια, τα ψιλοκομμένα πτι μπερ, τη βανίλια, το χυμό πορτοκάλι και το σιρόπι από το γλυκό κουταλιού και τα ανακατεύουμε πολύ καλά για να ομοιογενοποιηθούν.
Σε ένα άλλο βαθύ πιάτο βάζουμε το λικέρ και σε ένα άλλο την τρούφα. 
Βουτάμε πρώτα τα χέρια μας στο λικέρ, μετά παίρνουμε μια πολύ μεγάλη κουταλιά από το μείγμα της σοκολάτας και το πλάθουμε ώστε να του δώσουμε τη μορφή μικρής μπάλας. 
Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε για όλα τα τρουφάκια. 
Στο τέλος βουτάμε ένα ένα τα μπαλάκια που πλάσαμε στο πιάτο με την τρούφα και τέλος τα τοποθετούμε σε τάπερ στο ψυγείο (μέχρι να κρυώσουν καλό θα ήταν να μην ακουμπά το ένα στο άλλο για να μην χαλάσουν το σχήμα τους).
Καλή επιτυχία!

Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

Κεμπάπ με Κιμά Κοτόπουλου

Καλημέρα σε όλους! Σήμερα θα φτιάξουμε ένα πεντανόστιμο κεμπάπ κοτόπουλου! Πραγματικά θα ενθουσιαστείτε! Σερβίρουμε με αραβικές πίτες, γιαούρτι, στο οποίο προσθέσαμε λίγο δυόσμο και πάπρικα και "τηγανιτές" πατάτες φούρνου.


Κεμπάπ με Κιμά Κοτόπουλου
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 90 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
1 κιλό κιμά από κοτόπουλο
1 κρεμμύδι 
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (προαιρετικά)
1 κ.γ. κύμινο
1/2 ματσάκι δυόσμο
1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 κ.γ. σούμακ
1 ώριμη ντομάτα τριμμένη ή 1 κ.γ. τοματοπελτέ
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι 
Πιπέρι

Διαδικασία

Τρίβουμε το κρεμμύδι και τη ντομάτα.
Ψιλοκόβουμε το δυόσμο.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε για περίπου 5 λεπτά. Σφραγίζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
Ζυμώνουμε τον κιμά σε μεγάλα κεμπάπ και τα περνάμε σε ξύλινα ή μεταλλικά σουβλάκια.
Για το ψήσιμο, μπορούμε είτε να τα ψήσουμε στο μπάρμπεκιου, είτε στο τηγάνι είτε στο φούρνο. 

Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Λαχανοντολμάδες με κοτόπουλο, πλιγούρι και μανιτάρια

Καλησπέρα σας, καιρό έχουμε να τα πούμε...
Σήμερα θα φτιάξουμε λαχαναντολμάδες (γιαπράκια) όπως δεν τους έχετε ξαναδεί! Η διαφορετικότητα τους βρίσκεται στη διαφορετική γέμιση, καθώς αντί για κιμά μοσχαρίσιο και βοδινό, θα χρησιμοποιήσουμε κιμά κοτόπουλο, επίσης θα αντικαταστήσουμε το ρύζι με πλιγούρι και θα προσθέσουμε μανιτάρια και κουκουνάρι.
Αν σας φαίνεται αρκετά τολμηρή η συνταγή, να σας πω πως το κοτόπουλο με το πλιγούρι δίνει μια πιο ήπια γεύση στην ήδη έντονη γεύση του ξινού λάχανου, ενώ τα μανιτάρια κάνουν ελαφρύτερη μια κατά κύριο λόγο βαριά συνταγή. Όσο για αυτούς που προτιμούν τα παραδοσιακά γιαπράκια, τη παραδοσιακή κοζανίτικη συνταγή θα τα βρείτε εδώ


Γιαπράκια (Λαχανοντολμάδες) με κοτόπουλο, πλιγούρι και μανιτάρια

Υλικά
500 γρ κιμάς από μπούτι κοτόπουλο 
3 φλιτζανάκια καφέ πλιγούρι χοντρό
250 γραμ. μανιτάρια Porto bello
4 κ.σ. κουκουνάρια 
1 κ.σ. σκόνη μουστάρδα
1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
1/2 κ.γ. μπούκοβο
3 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 ποτήρι νερό ή 1 ποτήρι ζουμί από αρμιά
1 κούπα λάδι
1 φλιτζανάκι καφέ κόκκινο κρασί 
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο στον τρίφτη
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό από 3 λεμόνια 
1 μέτριο λάχανο 

Εκτέλεση

Για το λάχανο
Υπάρχουν δύο τρόποι να φτιάξουμε το λάχανο. 
Ο πρώτος και ο ευκολότερος είναι να βάλουμε να βράζει άφθονο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 2-3 κ.σ. χοντρό αλάτι και το χυμό δύο λεμονιών και όταν το νερό αρχίσει να βράζει, βάζουμε το λάχανο για περίπου 15 λεπτά με το σκληρό μέρος (κοτσάνι) από την κάτω πλευρά της κατσαρόλας. Έπειτα στραγγίζουμε το νερό και αφήνουμε λίγο το λάχανο σε ένα σουρωτήρι να κρυώσει ενώ φτιάχνουμε τη γέμιση.
Ο παραδοσιακός τρόπος και ο πιο μπελαλίδικος είναι μια διαδικασία που κρατά περίπου 40 μέρες, μέχρι δηλαδή να γίνει το λάχανο αρμιά. Αρχικά κόβουμε με ένα μαχαίρι το σκληρό κομμάτι από το κοτσάνι του και το πετάμε. Στη συνέχεια χαράζουμε τη βάση του λάχανου φτάνοντας μέχρι τη μέση περίπου του λάχανου κάνοντας ένα σταυρό. Βάζουμε 4-5 κ.σ. χοντρό αλάτι στην τρύπα που κάναμε στο λάχανο και βάζουμε το λάχανο σε ένα μπολ ή τάπερ με καπάκι που το χωράει ολόκληρο. Προσθέτουμε το χυμό 2 λεμονιών. Τέλος προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάσουμε το λάχανο. Το αφήνουμε εκεί για 40 ημέρες, ενώ κάθε 3-4 μέρες συμπληρώνουμε αν χρειαστεί νερό για να είναι πάντα σκεπασμένο και κουνάμε το τάπερ για να ανακατευτεί το ζουμί του. Μετά από σαράντα μέρες θα έχει γίνει σχεδόν σαν τουρσί δηλαδή θα έχει μια ελαφριά υπόξινη γεύση και έντονο άρωμα.
Άσχετα με το αν διαλέξαμε να κάνουμε αρμιά ή να ζεματίσουμε το λάχανο η παρακάτω διαδικασία ετοιμασίας της γέμισης είναι ίδια.

Για τη γέμιση
Τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη. 
Με μια βρεγμένη πετσέτα καθαρίζουμε τα μανιτάρια και έπειτα τα ψιλοκόβουμε.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ¼ από το λάδι και προσθέτουμε τον κιμά και το κρεμμύδι. 
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει ο κιμάς.
Όταν ο κιμάς πάρει χρώμα προσθέτουμε τα μανιτάρια. 
Μαγειρεύουμε τα μανιτάρια για 2-3 λεπτά μέχρι να αποβάλλουν τα υγρά τους και τέλος προσθέτουμε το κουκουνάρι. 
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά τους αποσύρουμε από τη φωτιά. 
Βάζουμε τη γέμιση σε ένα μπολ για να κρυώσει μαζί με το πλιγούρι, 1 κ.σ. πελτέ, το κόκκινο πιπέρι, τη μουστάρδα και το μπούκοβο και αλατοπιπερώνουμε. 

Για να τα τυλίξουμε
Βγάζουμε τα πρώτα σκληρά φύλλα από το λάχανο και τα βάζουμε στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας. Έπειτα παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο και βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε το φύλλο σφιχτά και το σφίγγουμε στη χούφτα μας. Βάζουμε ταγιαπράκια σφιχτά το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζοντας στρώσεις στην κατσαρόλα την μια πάνω στην άλλη.
Διαλύουμε στο νερό (ή το ζουμί από τα αρμιά που φτιάξαμε) τον πελτέ ντομάτας που περίσσεψε, το χυμό ενός λεμονιού και το λάδι και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Όσα φύλλα από το λάχανο έχουν περισσέψει τα βάζουμε πάνω στα γιαπράκια μας. Τα βράζουμε σε αρχικά ψηλή φωτιά και όταν αρχίσει να βράζει το ζουμί τους τη χαμηλώνουμε. 

Χρειάζονται περίπου 1 ώρα βράσιμο.
Τρώγονται κρύα ή ζεστά με καλό κρασάκι.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...