Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Τα πιο cool παγάκια μοχίτο!

Το καλοκαίρι απαιτεί χαλαρότητα, καλή διάθεση και παγωμένα ποτά! Για τα πρώτα δύο λίγα πράγματα μπορεί το Ελληνικό Χρέος της Γαστρονομίας να κάνει για σας, για το τελευταίο όμως έχω να σας δώσω την κλασική συνταγή για μοχίτο αλλά και για παγάκια μοχίτο! Δεν θα σας πω τίποτα για το μοχίτο γιατί το γνωρίζουν ακόμη και ....οι πέτρες και είναι από τα πιο αγαπητά κοκτέιλς, όσο για τα παγάκια μοχίτο φτιάχνονται πανεύκολα και είναι πραγματικά έργα τέχνης καθώς παγώνουν τα φύλλα μέντας και το λάιμ. Φυσικά μπορείτε να τα βάλετε παντού για να παγώσετε και να δώσετε γεύση στο ποτό σας, στο νερό σας ακόμη και στο αναψυκτικό σας! Στην υγεία μας!

Μοχίτο Κοκτέιλ
Υλικά 
για 1 κοκτέιλ
10 φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου 
1/2 λάιμ κομμένο στα τέσσερα
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα πάγο ή τριμμένο πάγο
50 ml. λευκό ρούμι (περίπου το 1/4 της κούπας) 
1/2 κούπα σόδα

Διαδικασία

Σε ένα νεροπότηρο βάζουμε τη ζάχαρη, τα μισά φύλλα μέντας και τα 2 από τα 4 κομμάτια λάιμ.
Με το ειδικό εργαλείο (που μοιάζει σαν γουδοχέρι) ή την πίσω πλευρά μια ξύλινης κουτάλας προσπαθούμε να λιώσουμε τη μέντα, τη ζάχαρη για να απελευθερώσουν όλα τα αρώματά τους και τους χυμούς τους. 
Μετά προσθέτουμε τα άλλα δύο κομμάτια λάιμ, την υπόλοιπη μέντα και τον πάγο. (Αν θέλετε ντε και καλά τριμμένο πάγο, βάλτε τα παγάκια σε μια πλαστική σακούλα για τρόφιμα κλείστε την πολύ καλά και χτυπήστε με τη κουτάλα για να σπάσετε τα παγάκια ή βάλτε τον πάγο στο μπλέντερ για μερικά δευτερόλεπτα.)
Αφού προσθέσουμε τον πάγο ρίχνουμε το ρούμι πρώτα και μετά τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα καλαμάκι.


Τα παγάκια μοχίτο φτιάχνονται επίσης πανεύκολα αλλά λίγο διαφορετικά. Μπορεί να σκεφτείτε γιατί δεν βάζω το μείγμα για το παραπάνω κοκτέιλ στις παγοθήκες μου για να κάνω παγάκια μοχίτο, αλλά αυτό δυστυχώς δεν γίνεται γιατί το οινόπνευμα παγώνει σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από το νερό (κοντά στους -170!) για αυτό δεν μπορούμε να το παγώσουμε στην κοινή κατάψυξη των ψυγείων, για αυτό στην παρακάτω συνταγή χρησιμοποιούμε ελάχιστο αλκοόλ. Και για να σας το πω και "επιστημόνικα" όσο λιγότερο αλκοόλ τόσο ανεβάζουμε το σημείο πήξης κοντά στο μηδέν... Αν μάλιστα θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το ρούμι και να τα φτιάξετε απλά με χυμό λάιμ και νερό και να τα προσθέσετε μετά σε σκέτο ρούμι. 

Παγάκια μοχίτο

Υλικά
Για 4 άτομα
30 φρέσκα φύλλα μέντας ή δυόσμου 
2 λάιμς
2 κ.σ. λευκή ζάχαρη
χυμό 2 λάιμ 
1 κούπα νερό
1 σφηνάκι ρούμι

Διαδικασία

Κόβετε τα φύλλα μέντας στα 2 αν είναι πολύ μεγάλα και σε πολύ μικρά κομμάτια τα λάιμς ώστε να χωρούν στις παγοθήκες σας και να μην καλύπτουν όλο την παγοθήκη. Τα μοιράζετε στις παγοθήκες. Ανακατεύετε τα υπόλοιπα υλικά σε ένα ποτήρι πολύ καλά για να λιώσει η ζάχαρη. Ρίχνετε το μείγμα στις παγοθήκες και περιμένετε να παγώσει. Έχετε υπόψιν πως χρειάζεται περισσότερο χρόνο να παγώσει εξαιτίας του αλκοόλ, υπολογίστε περίπου 12 ώρες. 

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Brownies με κακάο και βρώμη

Αυτά τα brownies θα τα λατρέψετε, χωρίς καμία αμφιβολία! Γιατί από έξω είναι τραγανά και το εσωτερικό τους είναι υγρό και σοκολατένιο, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες γιατί περιέχουν βρώμη. Βέβαια, αν δεν μαρτυρήσετε εσείς πως έχουν βρώμη, κάνεις δεν πρόκειται να το καταλάβει γιατί αρχικά μουλιάζουμε τη βρώμη οπότε ενσωματώνεται πλήρως στο μείγμα!
















Σοκολατένια brownies με βρώμη
Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο


Υλικά 
Για μια φόρμα 20 εκ.*20 εκ. 
1 κούπα βρώμη (κουάκερ)
1.5 κούπα βραστό νερό
1.5 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
1 κούπα αλεύρι 
1 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. σόδα
1/2 κούπα βούτυρο ή σπορέλαιο
1/2 κούπα κακάο άγλυκο
1 βανίλια σκόνη

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το καυτό νερό με τη βρώμη και αφήνουμε τη βρώμη να μουλιάσει και να απορροφήσει το νερό. Θα τη χρησιμοποιήσουμε όταν κρυώσει, περίπου μετά από 20 λεπτά. 
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο (αέρα) στους 180 βαθμούς. 
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ για να αφρατέψουν. Έπειτα προσθέτουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα. 
Ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι, το baking, τη σόδα, το αλάτι, το κακάο και τη βανίλια και τα χτυπάμε για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τη βρώμη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας. 
Αλείφουμε με λάδι  μια τετράγωνη φόρμα περίπου 20 εκατοστών και ρίχνουμε το μείγμα μας. 
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά και κόβουμε τα brownies αφού κρυώσουν λίγο. 

Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015

Πουτανέσκα.... νόστιμη σαν αμαρτία!

Η πουτανέσκα είναι μια μακαρονάδα που έρχεται από τη Νάπολη και φτιάχνεται από μια κόκκινη σάλτσα με μαύρες ελιές, σκόρδο, αντζούγιες και κάπαρη. Μην σας προβληματίζει ο συνδυασμός αντζούγιας με τα μακαρόνια, η καλοκαιρινή της και ελαφρώς πικάντικη γεύση θα σας ενθουσιάσει!

Όσο για τη "πικάντικη" ονομασία της υπάρχουν πολλές εκδοχές. Κάποιοι λένε πως ονομάστηκε έτσι επειδή φτιάχνεται με περισσεύματα και έχει πολύ έντονο άρωμα. Άλλοι λένε πως προέρχεται γιατί μαγειρευόταν στους οίκους ανοχής για τους πελάτες που περίμεναν ή ακόμη και για τις γυναίκες που δούλευαν εκεί και ήθελαν ένα γρήγορο και νόστιμο πιάτο μεταξύ των πονηρών ραντεβού.

Πουτανέσκα
Xρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
Για 4 μερίδες
1 πακέτο μακαρόνια μακριά
5-6 μαύρες ελιές
2 κ.σ. κάπαρη
4-5 αντζούγιες (γαύρο μαριναρισμένο)
1 σκελίδα σκόρδου
400 γραμ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία
Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ώστε να είναι al dente.
Όσο βράζουν τα μακαρόνια, φιλετάρουμε τις ελιές και τις αντζούγιες, βγάζοντας τα κουκούτσια και τη ραχοκοκαλιά τους αντίστοιχα. Κόβουμε τα φιλέτα αντζούγιας σε μικρά κομμάτια.
Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο για να αρωματίσουμε το λάδι. Πριν μαυρίσει το αφαιρούμε και προσθέτουμε τις αντζούγιες. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός της κάπαρης και των ελιών. Αφού πήξει η σάλτσα μας και πάρει μια-δυο βράσεις αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτουμε τις ελιές και την κάπαρη. Ανακατεύουμε τη σάλτσα με τα μακαρόνια και σερβίρουμε.

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015

Παγωτό... εκτάκτης ανάγκης!

Τώρα που ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο, ένα παγωτάκι θα μας δροσίσει! Πριν επισκεφτείτε το πιο κοντινό ζαχαροπλαστείο ή περίπτερο, να σας θυμίσω πως το ΦΠΑ στα παγωτά είναι... 23%! Aν δεν κάνω λάθος, γιατί το νέο σύστημα είναι λίγο πολύπλοκο! Αλλά μην στεναχωριέστε.... μπορείτε κάλλιστα να κάνετε το δικό σας εύκολα και οικονομικά! Η παρακάτω συνταγή είναι η βασική συνταγή που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για όποια γεύση και αν θέλετε να φτιάξετε απλά με το να προσθέσετε λιωμένη σοκολάτα, τριμμένο μπισκότο, γλυκό του κουταλιού σε κομμάτια ή σιρόπι καραμέλας! Και ρίξτε μια ματιά και στο Παγωτό σάντουιτς και στο Γιαουρτοπαγωτό με μέλι!


Παγωτό
Xρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 8 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Υλικά
για 6 μερίδες
1 κούπα γάλα πλήρες
2 κούπες κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών
4 κρόκους βιολογικών αυγών
2 βανίλιες σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
2/3 κούπας ζάχαρη

Διαδικασία

Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι. Όταν η ζάχαρη λιώσει και προτού βράσει το γάλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τους κρόκους ελαφρά και τους προσθέτουμε στο ζεστό γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην γίνει ομελέτα. Αφού προσθέσουμε όλο το μείγμα των αυγών ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να αρχίσει να πήζει ελαφρώς ανακατεύοντας συνεχώς. Θα καταλάβουμε πως είναι έτοιμο όταν θα είναι πιο παχύρρευστο αλλά δεν θα πρέπει να σχηματίζει κρούστα. 
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει 2-3 ώρες. Στο μεταξύ χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος 2-3 λεπτά στο μίξερ για να αφρατέψει. 
Τέλος ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά από το κατσαρολάκι με τη κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και το τοποθετούμε σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη στην κατάψυξη. Ανά 30 λεπτά για 4-5 ώρες βγάζουμε το μπολ και το χτυπάμε με το μίξερ για να εγκλωβίσουμε αέρα μέσα στο μείγμα του παγωτού και να μην κρυσταλλιάσει και γίνει σαν τούβλο! 

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015

Κριθαράκι με ντομάτα, για πολυάσχολους!


Σήμερα ποστάρουμε μια πολύ γρήγορη συνταγή, που γίνεται στο Πι και Φι και συνοδεύει τέλεια το κρέας που περίσσεψε από το χθεσινό φαγητό και δεν ξέρουμε τι να το κάνουμε! Αλλά και αν δεν περίσσεψε... με λίγη φέτα τριμμένη έχουμε ένα πλήρες γεύμα!
Κριθαράκι με ντομάτα και μυρωδικά
Xρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 30 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
Για 4 άτομα
500 γραμ. κριθαράκι μέτριο 
1 ξερό κρεμμύδι 
3 μεγάλες ντομάτες ή 3 κ.σ. τοματοπελτέ ή 250 γραμ. σάλτσα ντομάτας
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ (προαιρετικά)
4 κ.σ. ελαιόλαδο 
1 λίτρο νερό ή ζωμό ζεστό
 Μερικά φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη
Αλάτι 
Πιπέρι
1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)


Διαδικασία

Αν χρησιμοποιήσουμε ντομάτες θα πρέπει αρχικά να τις ξεφλουδίσουμε, για να τις ξεφλουδίσουμε θα πρέπει να τις βουτήξουμε για μερικά λεπτά σε βραστό νερό, έτσι ώστε να μπορούμε εύκολα με τη βοήθεια ενός μαχαιριού να αφαιρέσουμε το "δέρμα" τους. Αφού τις ξεφλουδίσουμε τις τρίβουμε χρησιμοποιώντας τον κλασσικό τρίφτη ή τις περνάμε για μερικά δευτερόλεπτα από το μπλέντερ. 

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. 
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι σε μέτρια φωτιά. Αφού κάψει προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με τη ζάχαρη και μία πρέζα αλάτι. Μόλις μαραθεί το κρεμμύδι ρίχνουμε και τη ψιλοκομμένη πιπεριά και το κριθαράκι. 

Μετά από 1-2 λεπτά και ενώ ανακατεύουμε το κριθαράκι με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τις ντομάτες και μόλις αρχίζει να βράζει προσθέτουμε και το βραστό νερό. Συνολικά βράζουμε το κριθαράκι 15 λεπτά. 

Τέλος αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε με το καπάκι της 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό με μερικά φύλλα ρίγανης και τυρί φέτα. 

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015

Σιφναϊκή Ρεβιθάδα

Σήμερα μαγειρεύουμε σε μια σιφναϊκή κουζίνα και φτιάχνουμε την πασίγνωστη σιφναϊκή ρεβιθάδα. Απλή αλλά πεντανόστιμη με ελάχιστα υλικά, συνήθιζαν να την ετοιμάζουν οι νοικοκυρές του νησιού από το Σάββατο για να είναι έτοιμη την Κυριακή μεσημέρι για όλη την οικογένεια και την έψηναν ώρες ολόκληρες σε φούρνο ζεστό αλλά σχεδόν σβησμένο. Μάλιστα σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή το νερό που χρησιμοποιούνταν για τη ρεβιθάδα έπρεπε να είναι βρόχινο ώστε να είναι πιο μαλακό. Όσο για το ψήσιμο χρησιμοποιούσαν πυρίμαχα πήλινα σκεύη, στα οποία το νησί έχει μεγάλη παράδοση, κάτι που θα το καταλάβετε πολύ εύκολα αν επισκεφτείτε το νησί από τα υπέροχα μικρά μαγαζάκια αγγειοπλαστικής και τις περίτεχνες πήλινες καμινάδες των σπιτιών, γνωστές και ως φλάροι. Από τη Σίφνο μάλιστα προέρχεται και η έκφραση "τον κακό σου τον καιρό και το μαύρο σου το φλάρο".

Σιφναϊκή Ρεβιθάδα
Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 15 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Υλικά
4 άτομα
500 γρ. ρεβίθια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
Νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Για το ζυμαρένιο κορδόνι
1 κούπα αλεύρι
3/4-1 κούπα νερό

Διαδικασία

Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ με άφθονο νερό ώστε να καλύπτει τα ρεβίθια. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν, για όλο το βράδυ, δηλαδή τουλάχιστον για 8 ώρες. Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο πυρίμαχο πήλινο σκεύος με καπάκι προσθέτουμε τα ρεβίθια, τα φύλλα δάφνης το νερό (περίπου 1 ½ λίτρο νερό ή τόσο ώστε να τα σκεπάζει περίπου 2-3 εκατοστά) και τα κρεμμύδια και αλατοπιπερώνουμε.

Αναμειγνύουμε μαζί το αλεύρι και το νερό για το ζυμάρι για να φτιάξουμε μια ελαστική ζύμη. Πλάθουμε τη ζύμη σε ένα λεπτό κορδόνι με μήκος όσο η περίμετρος από το καπάκι του σκεύους.

Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και πιέζουμε το ζυμαρένιο κορδόνι που φτιάξαμε γύρω από το χείλος του πήλινου σκεύους με τα δάχτυλά μας για να σφραγίσει το καπάκι με το σκεύος. 

Ανάβουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και βάζουμε τα ρεβίθια (δεν χρειάζεται να προθερμάνουμε το φούρνο). Τα ρεβίθια χρειάζονται για να γίνουν περίπου 4 ώρες. 

Βγάζουμε το σκεύος από το φούρνο, σπάμε το ζυμάρι που έχει ψηθεί με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και σερβίρουμε τη ρεβιθάδα ζεστή. 

Τετάρτη, 8 Ιουλίου 2015

Sorbet (γρανίτα) ανανα

Η πιο πετυχημένη συνταγή (με βάση την επισκεψιμότητα) του Ελληνικού Χρέους στη Γαστρονομία μέχρι σήμερα, δηλαδή τα τελευταία 3 χρόνια είναι η γρανίτα καρπούζι, σήμερα θα φτιάξουμε μια υπέροχη γρανίτα ανανά και θυμηθείτε... ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο!


Σορμπέ/Γρανίτα Ανανά
Xρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 3 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
για 4 άτομα
1 μικρός ανανάς
2-3 κ.σ. χυμό lime ή λεμόνι
1/2 με 1 κούπα άχνη 
προαιρετικά 2-3 κ.σ. γιαούρτι για να γίνει πιο κρεμώδες

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τον ανανά και κρατάμε μόνο τη σάρκα και τον κόβουμε σε κομμάτια.
Βάζουμε στο μπλέντερ λίγα λίγα τα κομμάτια του ανανά και λίγη από τη ζάχαρη άχνη. Συνεχίζουμε όλη τη διαδικασία για όλο τον ανανά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα δοκιμάζουμε και ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλουμε προσθέτουμε και άλλη ζάχαρη. Τέλος σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το πολτοποιημένο ανανά με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού.

Για να παγώσουμε το γλυκό μας υπάρχουν 2 τρόποι αν δεν έχουμε παγωτομηχανή. 
Ο πρώτος και ο πιο απαιτητικός είναι να βάλουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ και να το σκεπάσουμε με πλαστική μεμβράνη και τέλος να το βάλουμε στην κατάψυξη. Ανά μισή ώρα το βγάζουμε και το ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ώστε να εγκλωβίσουμε αέρα και να μην γίνει σαν τούβλο. Ο δεύτερος τρόπος είναι να το παγώσουμε απευθείας και μετά από 2-3 ώρες όταν παγώσει να το βγάλουμε από την κατάψυξη και να το βάλουμε στο μπλέντερ για μερικά δευτερόλεπτα για να το τρίψουμε και να σερβίρουμε κατευθείαν. 

Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

Caesar's Salad, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Αν αποδώσουμε στον Καίσαρα αυτά που του ανήκουν... τότε πρέπει να αποδώσουμε και τη δημιουργία αυτής της πασίγνωστης σαλάτας που τη βρίσκουμε σε burgerάδικα, σε πιτσαρίες και σε εστιατόρια, στον δημιουργό της, τον Caesar Cardini. 

Ο Cardini ήταν ένας Ιταλός μετανάστης που δούλευε σε διάφορα εστιατόρια στις ΗΠΑ και κάποια στιγμή δημιούργησε τη διάσημη σαλάτα του που άφησε εποχή σε όλο τον κόσμο τα τελευταία περίπου 100 χρόνια! 

Η αυθεντική συνταγή λέγεται πως δεν περιείχε ψημένο κοτόπουλο και μαγιονέζα αλλά η σος της φτιαχνόταν από λάδι και κρόκους αυγών και δεν περιείχε κάποιο είδος κρέατος. Επίσης δεν περιείχε αντζούγιες, ενώ η σημερινή εκδοχή έχει αντζούγιες και έπαιρνε την ιδιαίτερη γεύση της από  Worcestershire sauce! (Και εγώ δυσκολεύτηκα να το πιστέψω πως η σημερινή εκδοχή έχει αντζούγιες την πρώτη φορά που το άκουσα, αλλά...ναι, είναι αλήθεια και ούτε να το σκεφτείτε να τις παραλείψετε!) 

Πάμε λοιπόν να ετοιμάσουμε μια σπιτική Ceasar's και δεν θα χρειαστεί να παραγγείλετε ποτέ ξανά!


Caesar's Salad
Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
Για 6 άτομα
Για τη sauce
5 φιλέτα αντζούγιας/γαύρου από κονσέρβα σε λάδι (χωρίς κόκκαλο) 
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο ή 1 κ.γ. σκόρδο σκόνη
1 κ.γ. Worcestershire sauce (προαιρετικά)
1 κ.σ. λευκό ξίδι
1/4 κ.γ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού 
3 κ.σ. dijon μουστάρδα (όχι καυτερή)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κούπα μαγιονέζα
1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
Για τα κρουτόνς
2 φέτες του τοστ
2 κ.σ. λάδι ή λιωμένο βούτυρο
Αλάτι 
Πιπέρι
Σκόρδο σκόνη
Για το κοτόπουλο
1 φιλέτο κοτόπουλο χωρίς πέτσα
Αλάτι 
Πιπέρι 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το μαρούλι
1 romaine μαρούλι
Μερικές φλοίδες παρμεζάνας

Διαδικασία

Για το κοτόπουλο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και ψήνουμε το κοτόπουλο για 20 με 30 λεπτά. Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε το κοτόπουλο στο γκριλ για 7 λεπτά από κάθε πλευρά (σύνολο 14').
Για τα κρουτόνς
Κόβουμε τις φέτες του τοστ σε κυβάκια 1 εκατοστού. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και τα περιχύνουμε με λάδι. Τα απλώνουμε ώστε να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο και τα ψήνουμε περίπου 15 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Ενδιάμεσα τα ανακατεύουμε. Τα αφαιρούμε αφού γίνουν τραγανά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγή σακούλα ή σε βάζο για μελλοντική χρήση.
Για τη σος 
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνει μια λεπτόρρευστη σος. 
Για τη σαλάτα
Πλένουμε το μαρούλι και το αφήνουμε να στραγγίσει. Κόβουμε το μαρούλι με τα χέρια μας. Κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες και το προσθέτουμε. Χρησιμοποιώντας τον αποφλοιωτή κόβουμε μερικές φλοίδες παρμεζάνα πάνω στη σαλάτα μας. Προσθέτουμε τα κρουτόνς και τη σος και σερβίρουμε χωρίς να ανακατέψουμε.

Τips
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιονέζα με μαγιονέζα light. 
  • Για να μην μαραθεί το μαρούλι θα πρέπει να είναι όλα τα υλικά μας κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και όχι ζεστά!


Καλή μας όρεξη!

Σάββατο, 4 Ιουλίου 2015

Ομελέτα φούρνου με πατάτες και λουκάνικα

Σήμερα μαγειρεύουμε πανεύκολη και γρήγορη ομελέτα φούρνου εμπνευσμένη από την ανδριώτικη φρουτάλια, την οποία δεσμεύομαι να ανεβάσω κάποια στιγμή. Και ρίξτε και μια ματιά στις παλιότερες ομελέτες μας. Ομελέτα με μπρόκολοΟμελέτα φούρνου με μελιτζάνες και Στραπατσάδα



Ομελέτα φούρνου με πατάτες και λουκάνικα

Xρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ Εύκολο

Υλικά
για 4 μερίδες
4 λουκάνικα κομμένα σε μικρά κομμάτια
4 μέτριες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες λεπτές ροδέλες
2/3 κούπα τυρί τριμμένο
1/2 κούπα γάλα
8 αυγά
μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
Αλάτι 
Πιπέρι
6 κ.σ. λάδι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βάζουμε τις πατάτες αλατοπιπερωμένες σε ένα μικρό βαθύ ταψάκι και προσθέτουμε το λάδι. Ανακατεύουμε τις πατάτες με το λάδι και τις ψήνουμε περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας μια-δύο φορές. 
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και έπειτα προσθέτουμε το γάλα, τη ρίγανη και το τυρί. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. 
Περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε μέχρι να σταθεροποιηθούν τα αυγά. 

Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2015

ΝΑΙ ή ΟΧΙ

Όταν άρχισα να γράφω αυτό το blog πριν από μερικά χρόνια ήταν τα πρώτα χρόνια που το ελληνικό χρέος σαν όρος είχε αρχίσει να γίνεται μόδα και θέμα για συζήτηση, τότε το βρήκα χιουμοριστικό να ονομάσω ένα blog μαγειρικής έτσι, σήμερα είναι η πρώτη φορά που νιώθω την ανάγκη να μην ποστάρω μια συνταγή ως συνήθως αλλά να γράψω μια ανάρτηση τελείως εκτός του concept αυτού του blog. 

Όπως εσείς έτσι και εγώ, από το πρωί έως και την ώρα που θα κοιμηθώ τις τελευταίες μέρες ακούω φίλους, γνωστούς και αγνώστους, Έλληνες και ξένους να υποστηρίζουν με πάθος τις απόψεις τους για το δημοψήφισμα, άλλες ακραίες άλλες μετριοπαθείς, άλλοι να τις στηρίζουν σε επιχειρήματα άλλοι κοιτώντας το προσωπικό τους συμφέρον και άλλοι τελείως αναποφάσιστοι να κοιτούν σκεπτικοί. 

Η μοναδική κουβέντα, το δημοψήφισμα και τι θα γίνει μετά. 
Πρωί-Μεσημέρι-Βράδυ. Στα λεωφορεία, στη δουλειά, στους δρόμους, στα σπίτια.
Συζητήσεις, διαφωνίες, καβγάδες 

Ακόμη και αν έχεις αποφασίσει τι θα ψηφίσεις, μπορείς να κατηγορείς κάποιον από αυτούς; Τους "ναι" ή τους "όχι"; Εγώ σίγουρα, δεν μπορώ. Είναι μεγάλο το ζόρι που είχε μπει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια και όλοι είναι κουρασμένοι, απογοητευμένοι και τρομαγμένοι....Μακάρι να υπήρχε η χρυσή τομή, μακάρι να υπήρχε η ιδανική λύση αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι τα πράγματα, μακάρι κάποιος να ήξερε με σιγουριά το μέλλον και να μας έλεγε αν κάνεις αυτό θα είναι καλύτερα, αν κάνεις το άλλο θα γίνει αυτό, αλλά προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί κανείς δεν ξέρει!

Η ιστορία όμως δείχνει πως οι Έλληνες είμαστε γερό σκαρί και όσες φορές και αν βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού, ακόμη και όταν πέσαμε στο τέλος επιβιώσαμε. Όχι επειδή μας βοήθησε ένας από μηχανής θεός (είτε από την Ανατολή είτε από τη Δύση) αλλά επειδή στο τέλος λειτουργήσαμε με ομοψυχία. 

Για αυτό για μένα το σημαντικότερο δεν είναι το αν θα ψηφίσει ο κόσμος ναι ή όχι, αλλά η επόμενη μέρα να μας βρει μαζί σαν αδέρφια και όχι σαν εχθρούς.

Ελπίζω να μην σας ζάλισα.... 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...