Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Οι μακαρονάδες του καλοκαιριού

Με τόση ζέστη ποιος έχει όρεξη να κλειστεί με τις ώρες σε μια κουζίνα, όταν μπορεί να απολαύσει ένα μπανάκι στη θάλασσα, μια βόλτα στην κοντινή παραλία ή ένα παγωμένο καφεδάκι με φίλους; Για αυτό η σημερινή πρόταση του Ελληνικού Χρέους στη Γαστρονομία είναι δύο πολύ νόστιμες,  γρήγορες, ελαφριές και άκρως καλοκαιρινές μακαρονάδες μια με κόκκινη και μια με άσπρη σάλτσα για να διαλέξετε! Ξεκινάμε στα γρήγορα γιατί - είπαμε - βιαζόμαστε!

Υλικά
4 άτομα
400 γρ ζυμαρικά
αλάτι

1η σάλτσα
2  κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
2 ντομάτα κομμένη σε κύβους
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
1 κολοκυθάκι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε μικρά κομματάκια
1 μελιτζάνα ψιλοκομμένη και ξεφλουδισμένη
¼ κουτί μπύρα
4-5 μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι και κομμένες στη μέση
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Βήματα

  1. Βάζουμε τα κομματάκια μελιτζάνας σε αλατισμένο νερό για τριάντα λεπτά για να ξεπικρίσει.
  2. Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή τις προτιμήσεις σας.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο (προαιρετικά) και το αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
  4. Προσθέτουμε τη μελιτζάνα και ανακατεύουμε. Μετά από 3 λεπτά προσθέτουμε και το κολοκυθάκι και αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε τη ντομάτα και τις ελιές και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  6. Προσθέτουμε τη μπύρα και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί εντελώς.
  7. Αλατοιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη ρίγανη και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  8. Σερβίρουμε.


2η σάλτσα
100 γρ. κατσικίσιο τυρί
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 
2 κολοκυθάκια ψιλοκομμένα και αποφλοιωμένα
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Βήματα

  1. Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ή τις προτιμήσεις σας.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μαραίνουμε το κρεμμύδι.
  3. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να φύγουν τα υγρά τους.
  4. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  5. Προσθέτουμε το κατσικίσιο τυρί που έχουμε θρυμματίσει.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως.

14 σχόλια:

  1. ωραίες και οι δυο αλλά με την άδεια σου να αντικαταστήσω το κατσικίσιο τυρί με πρόβειο, με το κατσικίσιο έχω θέμα φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαχαχα! Εννοείται! Ευχαριστώ!Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η χαρά του μακαρονά, είναι αυτή σου η ανάρτηση! Λαχταριστές οι μακαρονάδες σου, χορταίνουν το μάτι και το στομάχι! Θα τιμήσω και τις δύο!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ!!! Νόμιζω (σχεδόν) όλοι λατρεύουν τα μακαρόνια!

      Διαγραφή
  4. Καλησπέρα! Πόσο συμφωνώ για τα εύκολα φαγητά το καλοκαίρι κι αυτές οι μακαρονάδες είναι ό,τι πρέπει για αυτή την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως εύκολα, γρήγορα και ελαφριά! Ο ιδανικός συνδιασμός! Σε ευχαριστώ για το σχόλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαι οι δύο δείχνουν πολύ νόστιμες, θα προτιμήσω αυτήν με την μελιτζάνα μιας και της έχω ιδιαίτερη αδυναμία, ως Τσακώνισσα που είμαι!
    Καλό απόγευμα!!!

    ΥΓ. Αν θέλεις, πρόσθεσε το γκατζετάκι με τους followers, για να μπορούμε να παρακολουθούμε πιο εύκολα το νόστιμο blog σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ πολύ και για τα δύο σχόλια σου!Θα ακολουθήσω τη συμβουλή σου...καταλαβαίνεις πόσο αρχάρια blogger είμαι!!! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπέροχες και οι δύο σαλτσούλες, καλώς σας βρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τις μακαρονάδες τις θεωρώ παντός καιρού! Ευχαρίστως την τρώω και στο καταχείμωνο της Αφρικής!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα να δω πως είναι το καταχείμωνο της Αφρικής! Καλημέρα!

      Διαγραφή
  10. Ενα πιατακι και για μενα με τη μελιτζανα παρακαλω!!!!!Καλως σε βρηκα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή