Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Επιστροφή στην παράδοση με φανορούροπιτα

Πλησιάζει η μέρα που γιορτάζεται ο Άγιος Φανούριος και αναβιώνει το έθιμο της φανουρόπιτας. Γυναίκες από όλη την Ελλάδα κάνουν φανουρόπιτες και τις πηγαίνουν στις εκκλησίες του Αγίου Φανουρίου για να τους "φανερώσει" ο Άγιος αυτό που επιθυμούν να βρουν.
Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του πίσω στους αιώνες και επιβιώνει από γενιά σε γενιά, πάντως ανεξάρτητα, αν κάποιος πιστεύει ή όχι σε αυτή την παράδοση της ορθοδοξίας  αξίζει τον κόπο να κάνετε μια Φανουρόπιτα  καθώς είναι πολύ νόστιμη. Μπορείτε να βρείτε συνταγή για φανουρόπιτα με πολλές παραλλαγές, αλλά υπάρχουν κάποια στάνταρντ  για παράδειγμα, τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι 7 ή 9 και θα πρέπει να είναι νηστίσιμη. Η πρόταση του Ελληνικού Χρέους στη γαστρονομία ακολουθεί με μια μυρωδάτη φανουρόπιτα της γιαγιάς!

Συστατικά

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες καθαρισμένες από τα κοτσανάκια τους
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1 φλιτζάνι ζάχαρη 
1 φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
λίγη ζάχαρη άχνη


Βήματα


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε ελαφριά με αλεύρι τη φόρμα που θα ψήσουμε τη φανουρόπιτά μας. Διαλέξτε μια απλή φόρμα για κέικ στρογγυλή χωρίς σχήματα. Σε ένα μπολ, χτυπήστε καλά όλα τα υλικά , εκτός από το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις σταφίδες. Τοποθετήστε το αλεύρι σε ένα άλλο μπολ και προσθέστε το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύετε καλά. Προσθέστε τις σταφίδες στο μείγμα του αλευριού (αυτό είναι ένα παλιό κόλπο,που το κάνουμε γιατί το αλεύρι θα εμποδίσει τις σταφίδες από την πτώση στο κάτω μέρος της πίτας σας).
Στο τέλος προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στο άλλο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές.
Ρίχνουμε το μείγμα σας στο ταψί και ψήνουμε από 45 λεπτά έως μία ώρα, ανάλογα με πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας. Μπορούμε να κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας για να καταλάβουμε αν ψήθηκε.
Περιμένετε μέχρι να κρυώσει ενώ το έχουμε σκεπάσει με μια καθαρή πετσέτα. Όταν κρυώσει ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


Καλά τυχερά και του χρόνου με υγεία!!! 
(Όπως λέει και η γιαγιά μου!)


Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Σουπιές με σπανάκι

Σουπιές με σπανάκι, το φαγητό που μισούσα και εγώ όπως φαντάζομαι και πολλά άλλα παιδιά! Όποια προσπάθεια και αν έκανε η μαμά μου για να με πείσει να φάω ήταν μάταιο... Τι και αν ο Ποπάυ έτρωγε σπανάκι για να γίνει δυνατός... Μάταια! Και ποιος θα μου το έλεγε τότε πως κάποτε θα το έβρισκα τόσο νόστιμο...
Υλικά

6 άτομα
1 κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
1/2 φλιτζάνι λάδι 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό (περίπου 3 κουταλιές)
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη 
Χυμό 1 λεμονιού


Βήματα


Πρώτα πλένουμε τις σουπιές κάτω από τρεχούμενο νερό. Αν θέλουν καθάρισμα, βγάζουμε το κόκκαλο, πετάμε τα εντόσθια και τις θήκες με το μελάνι. Αφαιρούμε τα μάτια με τη βοήθεια ενός μαχαιριού και το δέρμα από τις κουκούλες ώστε να μείνει λευκές. Κόβετε τα πλοκάμια σε κομμάτια και τις σουπιές σε ροδέλες πλάτους περίπου 2-3 εκατοστών. 

Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Κόβουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να στραγγίσει. Σε μέτρια φωτιά βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα, όταν το λάδι ζεσταθεί ρίχνουμε τις σουπιές και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για να σοταριστούν. Μετά από μερικά λεπτά προσθέστε πρώτα το χυμό λεμονιού και μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας περίπου μια ώρα. Σε περίπτωση που χρειαστεί προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Στο τέλος το φαγητό μας θα απορροφήσει όλα υγρά και θα μείνει μόνο με το λάδι του.

Καλή μας όρεξη! 

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Μαρμελάδες, μακάρι σαν τον Αύγουστο να ‘ταν οι μήνες όλοι!

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των σύκων και των βατόμουρων! Αφού φάμε όσα αντέχουμε ας κάνουμε τα υπόλοιπα μαρμελάδα, άλλωστε μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στο πρωινό ή στα γεμιστά μπισκότα, στις τούρτες...Φαντασία και όρεξη να υπάρχει!

Υλικά

Για τη μαρμελάδα Σύκο
1.500 γραμ. σύκα 
750 γραμ. ζάχαρη
1 κ.σ. χυμό λεμόνι
Για τη μαρμελάδα Βατόμουρο
1.000 γραμ. βατόμουρα
750 γραμ. ζάχαρη
1 κ.γ. λεμόνι

Διαδικασία
Διαλέγουμε ώριμα σύκα χωρίς χτυπήματα και σφικτά. Πλένουμε τα φρούτα και τα καθαρίζουμε. Τα αφήνουμε να στραγγίσουν λιγάκι σε ένα σουρωτήρι. Τοποθετούμε τα φρούτα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μαζί με τη ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.Αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται περιοδικά. Μετά από κανένα εικοσάλεπτο προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού.
Καταλαβαίνουμε πότε είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας όταν πλέον βγάζει πολλές φουσκάλες, πιτσιλάει έντονα και είναι αρκετά πηκτή (περίπου 30-45 λεπτά). Ένα άλλο κόλπο για να καταλάβουμε πότε είναι έτοιμη είναι να πάρουμε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα με τη ξύλινη κουτάλα και να τη χύσουμε σε ένα πιάτο που είχαμε βάλει για λίγο στο ψυγείο για να είναι κρύο, όταν η ροή της μαρμελάδας είναι συνεχόμενη σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμη ακόμη, αντίθετα όταν πέφτει σε κομμάτια σημαίνει ότι είναι έτοιμη. 
Μόλις πήξει η μαρμελάδα μας σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα με το καπάκι ανοιχτό μέχρι να σταματήσει να βράζει ανακατεύοντας που και που. Σε αποστειρωμένα και ζεστά βάζα ρίχνουμε μέχρι πάνω μαρμελάδα ώστε να γεμίσουν ερμητικά. Για να αποστειρώσετε τα βάζα και τα καπάκια, τα πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι και στη συνέχεια, τα βράζετε σε μια κατσαρόλα για περίπου ένα τέταρτο. Όταν κρυώσει η μαρμελάδα κλείνουμε με τα καπάκια και γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα για να μην συσσωρευτεί αέρας και χαλάσει τις μαρμελάδες μας. Μπορούμε να τσεκάρουμε αν όντως κλείσαμε καλά τα βάζα μας, χτυπώντας με τα δάχτυλά μας το καπάκι αν ακουστεί έντονος  μεταλλικός θόρυβος σημαίνει ότι έχει αέρα οπότε πρέπει να τοποθετήσουμε τα βαζάκια μας στο ψυγείο για να μην χαλάσει η μαρμελάδα ή να ξαναδοκιμάσουμε να τα σφραγίσουμε με την ίδια διαδικασία. Αν τα βάζα μας κλείσουν ερμητικά διατηρούνται και εκτός ψυγείου μέχρι να ανοιχτούν. 

Χρήσιμα

Λάβετε υπόψη ότι η πυκνότητα της μαρμελάδας φαίνεται μόνο όταν κρυώσει. Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με το πόσο έπηξε όταν κρυώσει, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νερό και να την ξαναβράσετε σε χαμηλή φωτιά. 

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Κρέμα καραμελέ κερασιών, γλυκιά σαν καραμέλα

Έχω μια αντιπάθεια για τα έτοιμα μείγματα γλυκών είτε για κέικ είτε για κρέμες. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε αλλά πιστεύω πως είναι γεμάτα συντηρητικά και σου στερούν όλη τη χαρά της δημιουργίας! Στο κάτω κάτω δεν είναι και τόσο δύσκολο να κάνουμε ένα κέικ ή μια κρέμα καραμέλε.
Σήμερα λοιπόν μαγειρεύουμε πανεύκολη και πεντανόστιμη Κρέμ καραμελέ κερασιών, που είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή της κανονικής κρεμ καραμελέ αλλά λίγο πιο φρουτένια! 
Είχα, που λέτε, καιρό ξεχάσει αυτή τη συνταγή οπότε πέρασε σιγά σιγά η εποχή των κερασιών...Παρόλο αυτά αξίζει να τη δοκιμάσετε χρησιμοποιώντας έστω και γλυκό κεράσι αντί για φρέσκα κεράσια, απλά σε αυτή την περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε καθόλου ζάχαρη για την καραμέλα κερασιών καθώς το σιρόπι του γλυκού κουταλιού είναι ήδη πολύ γλυκό!


Υλικά 
για 6 μερίδες
4 αυγά
2 βανίλιες
500 ml γάλα πλήρες
100 γρ. ζάχαρη

Για την κρέμα

  • Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το γάλα και προσθέτουμε τις βανίλιες. (Προσοχή δεν θέλουμε να βράσει.)
  • Χτυπάμε πολύ καλά τη ζάχαρη με τα αβγά.
  • Ρίχνουμε στο μπολ με τα αβγά το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.
  • Σουρώνουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα για να έχει ωραία υφή.
  • Παίρνουμε μερικά φορμάκια ή μια μεγάλη φόρμα και τα γεμίζουμε με την κρέμα μας. 
  • Βάζουμε τα φορμάκια ή αντίστοιχα τη φόρμα σε ένα βαθύ ταψάκι με νερό και το βάζουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά στους 160 βαθμούς. 
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά. 
  • Ξεφορμάρουμε σε ένα πιάτο τις φόρμες χρησιμοποιώντας ένα μαχαιράκι. (Προσοχή με το μαχαιράκι ξεκολλάμε τη φόρμα μόνο επιφανειακά γιατί αλλιώς η κρέμα μας θα έχει βαθουλώματα και χαραγματιές!)

Για τη καραμέλα κερασιών

1/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. λικέρ της προτίμησης σου
250 γρ. κεράσια, χωρίς κουκούτσια
1/4 φλιτζάνι νερό

Διαδικασία

Σε μικρή κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να γίνει καραμέλα. Προσθέτουμε τα κεράσια και χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνουμε να πάρουν 1-2 βράσεις. Όταν κρυώσει ρίχνουμε από πάνω από τις ξεφορμαρισμένες κρέμες μας!

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Νηστίσιμη πίτσα, αυτό είναι πρόκληση

Νηστίσιμη πίτσα χωρίς αλλαντικά, γαλακτοκομικά και λάδι αλλά και νόστιμη και αφράτη! Αυτό και αν είναι πρόκληση! Για να είμαι ειλικρινής η φωτογραφία και η συνταγή δεν είναι δική μου αλλά ενός πολύ καλού μου φίλου, παρόλο αυτά την συνιστώ ανεπιφύλακτα γιατί είναι ιδανική επιλογή για περιόδους νηστείας, για χορτοφάγους αλλά και για όσους θέλουν να φάνε πίτσα αλλά το αποφεύγουν γιατί σκέφτονται τα λιπαρά και τις θερμίδες!!!


Υλικά
2 οικογενειακές πίτσες
Για τη ζύμη
4 φλ. αλεύρι 
1 κ.γ. αλάτι
1 φλ. νερό χλιαρό
2 κ.σ. κορν φλάουερ
2 κ.γ. ζάχαρη
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.γ. baking powder
Μισό κουτάκι μπίρα 

Για τη σάλτσα
1 κούπα τοματοχυμό
2 τριμμένες ντομάτες
1 κ.γ. ζάχαρη 
Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση 
μερικές φέτες νηστίσιμο κασέρι
7-8 ελιές 
2 ντομάτες
3-4 πιπεριές
250 γρ. μανιτάρια λευκά

Βήματα 

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το αλεύρι ανακατεμένο με τo baking powder και το κορν φλάουερ. Σταδιακά προσθέτουμε και τη μπίρα μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι ζυμώνοντας περιοδικά ώστε να γίνει μια ζύμη ελαστική και λεία. Αφήνουμε τη ζύμη σε ένα μπολ και σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια καθαρή και υγρή πετσέτα ώσπου να διπλασιαστεί  περίπου 2 ώρες. Μέχρι να διπλασιαστεί η ζύμη, φτιάχνουμε τη σάλτσα μας ανακατεύοντας τον τοματοχυμό με τη ζάχαρη και τις τριμμένες ντομάτες. Κόβουμε τις ελιές σε φετάκια, και τις ντομάτες και τις πιπεριές και τις ντομάτες σε ροδέλες. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια σκουπίζοντας τα με μια βρεγμένη πετσέτα και κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε 2 φύλλα. Βάζουμε σε δύο ταψιά αντικολλητικό χαρτί και το λαδώνουμε/αλευρώνουμε ελαφρά. Ρίχνουμε τη σάλτσα και τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 25 με 30 λεπτά. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...