Αυτό το έθιμο έχει τις ρίζες του πίσω στους αιώνες και επιβιώνει από γενιά σε γενιά, πάντως ανεξάρτητα, αν κάποιος πιστεύει ή όχι σε αυτή την παράδοση της ορθοδοξίας αξίζει τον κόπο να κάνετε μια Φανουρόπιτα καθώς είναι πολύ νόστιμη. Μπορείτε να βρείτε συνταγή για φανουρόπιτα με πολλές παραλλαγές, αλλά υπάρχουν κάποια στάνταρντ για παράδειγμα, τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι 7 ή 9 και θα πρέπει να είναι νηστίσιμη. Η πρόταση του Ελληνικού Χρέους στη γαστρονομία ακολουθεί με μια μυρωδάτη φανουρόπιτα της γιαγιάς!
Συστατικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες καθαρισμένες από τα κοτσανάκια τους
1 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
λίγη ζάχαρη άχνη
Βήματα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς C. Λαδώνουμε και πασπαλίζουμε ελαφριά με αλεύρι τη φόρμα που θα ψήσουμε τη φανουρόπιτά μας. Διαλέξτε μια απλή φόρμα για κέικ στρογγυλή χωρίς σχήματα. Σε ένα μπολ, χτυπήστε καλά όλα τα υλικά , εκτός από το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις σταφίδες. Τοποθετήστε το αλεύρι σε ένα άλλο μπολ και προσθέστε το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύετε καλά. Προσθέστε τις σταφίδες στο μείγμα του αλευριού (αυτό είναι ένα παλιό κόλπο,που το κάνουμε γιατί το αλεύρι θα εμποδίσει τις σταφίδες από την πτώση στο κάτω μέρος της πίτας σας).
Στο τέλος προσθέτουμε το μείγμα αλευριού στο άλλο μείγμα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές.
Ρίχνουμε το μείγμα σας στο ταψί και ψήνουμε από 45 λεπτά έως μία ώρα, ανάλογα με πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας. Μπορούμε να κάνουμε το τεστ της οδοντογλυφίδας για να καταλάβουμε αν ψήθηκε.
Περιμένετε μέχρι να κρυώσει ενώ το έχουμε σκεπάσει με μια καθαρή πετσέτα. Όταν κρυώσει ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Καλά τυχερά και του χρόνου με υγεία!!!
(Όπως λέει και η γιαγιά μου!)