Σελίδες

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Η κολοκυθόπιτα του Halloween

Λίγες μέρες πριν το  περίφημο Halloween (31 Οκτωβρίου) το ελληνικό χρέος στη γαστρονομία φτιάχνει κολοκυθόπιτα ξεσκέπαστη χρησιμοποιώντας το εσωτερικό μιας κολοκύθας που σκαλίστηκε ώστε να μοιάζει με τρομακτική φιγούρα. Με ένα σμπάρο 2 τρυγόνια ή αλλιώς both trick and treat! (Την κολοκύθα δεν θα σας τη δείξω δεν τα κατάφερα ιδιαίτερα καλά με το σχεδιάκι...)



Υλικά 

για ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών

4-5 φύλλα κρούστας ή Βηρυττού
4 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο
500 γραμ. κίτρινη κολοκύθα 
2 κ.σ. κόρν φλάουρ (corn flower)
ξύσμα πορτοκάλι
2 αυγά
άχνη για το πασπάλισμα
τριμμένη κανέλα

Διαδικασία


Κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια και τη βράζουμε σε άφθονο νερό ώστε να μαλακώσει και να τρυπιέται εύκολα με το πιρούνι. Τη στραγγίζουμε και αλέθουμε στο μπλέντερ. 

Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο γάλα και αφού διαλυθεί καλά το ρίχνουμε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Όταν το γάλα ζεσταθεί αρκετά αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη να βράζει προσθέτουμε τα ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε την κολοκύθα, το βούτυρο και το ξύσμα πορτοκάλι. Αφήνουμε να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πήξει αρκετά αλλά όχι τελειώς σκεπάζουμε με το καπάκι και αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.  
Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι και το βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε ένα ένα τα φύλλα ώστε να καλύπτουν και τα τοιχώματα του ταψιού βουτυρώνοντάς τα ένα ένα. Αν χρειάζεται κόβουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν από το ταψάκι. Ρίχνουμε τη γέμιση και γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά ώσπου να ροδίσουν τα φύλλα. Βγάζουμε την κολοκυθόπιτα από το φούρνο και όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα και σερβίρουμε!

6 σχόλια:

  1. Δεν έχω δοκιμάσει να φτιάξω κάτι με κίτρινη κολοκύθα!!!
    Τώρα που είδα τη γλυκιά πίτα σου με ξεμυάλισες και θα τη βάλω στα άμεσα σχέδια!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πίτα φαίνεται πολύ όμορφη και εύκολη! Μου αρέσει που έχει πολύ κρέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κίτρινη κολοκύθα μου αρέσει πολύ! Η πίτα σου πρέπει να έγινε τέλεια!!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τί ωραία πίτα! Δεν έχω φτιάξει ποτέ κάτι παρόμοιο. Γειά στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εψαχνα συνταγή για κολοκυθοπιτα...........αυτή είναι ότι πρεπει...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή