Τα φασόλια είναι ένα φθηνό, κλασικό και πολύ υγιεινό φαγητό, δοκιμάστε την παρακάτω συνταγή και για να κάνετε ένα νοστιμότατο ουζομεζέ αλλά και ένα πολύ αγαπημένο καθημερινό φαγάκι! Προσπαθήστε να βρείτε Καστοριανούς και θα με θυμηθείτε!
Γίγαντες
Διάρκεια: 3 ώρες
Δυσκολία: Δύσκολο
Υλικά
4-6 μερίδες
500 γρ. φασόλια γίγαντες
1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές λωρίδες (προαιρετικά)
500 γραμ. συσκευασία ντοματοχυμό ή ντοματάκια κονσέρβας
1 κ.σ ζάχαρη
3 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. πάστα ντομάτας (προαιρετικά)
2 κ.σ. σέλινο
1 καρότα σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
¼ κούπα ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό
1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
Αλάτι
Πιπέρι
3-4 Λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
2-3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
Διαδικασία
Βάζουμε τους γίγαντες από το προηγούμενο βράδυ να μουλιάσουν σε άφθονο νερό.
Την επόμενη μέρα τους βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε ελαφρώς αλατισμένο νερό, τους σουρώνουμε και τους τοποθετούμε στο ταψί ή στη γάστρα που θα τους ψήσουμε.
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το κρεμμύδι για να μαλακώσει.
Μετά από 2-3 λεπτά προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τη φρυγανιά και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί πάνω από τους γίγαντες και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Τα τελευταία 15 λεπτά ρίχνουμε τη φρυγανιά πάνω στους γίγαντες για να κάνει μια λεπτή κρούστα το φαγητό μας.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν πιάσει μια κρούστα πάνω και μείνει μόνο με το ζουμάκι του.
Διευκρινίσεις
Σε περίπτωση που οι γίγαντες που χρησιμοποιείτε δεν βράσουν εύκολα, τότε πριν ρίξετε τη φρυγανιά προσθέστε μισό ποτήρι χλιαρό νερό και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη περίπου μισή ώρα.
Αυτό το φαγητό εκτός από μεζές μπορεί να καταναλωθεί και σαν κανονικό φαγητό, αν παραλείψετε τα υλικά που το κάνουν πιο βαρύ, όπως το μπούκοβο, τις λιαστές ντομάτες και τη φρυγανιά.
αγαπημενο φαι !!! τα καστοριανα φασολια ειναι φοβερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριμένω να κρυώσει λιγουλάκι ο καιρός να μαγειρέψω κι εγώ γίγαντες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατους τους έκανες!
Φιλιά, καλό απόγευμα!