Σελίδες

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Φαλάφελ, ανατολίτικοι ρεβυθοκεφτέδες

Το φαλάφελ, ελληνιστί ρεβυθοκεφτέδες, είναι μια ανατολίτικη λιχουδιά που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλές και στη δύση γιατί τρώγεται και σαν ορεκτικό αλλά και ως γέμιση σε σάντουιτς, ιδανικό για περιόδους νηστείας αλλά και για χορτοφάγους.
Μάλιστα η συγκεκριμένη συνταγή αν και είναι ευρέως γνωστή σε πολλές ανατολικές χώρες  κυκλοφορεί με κάποιες παραλλαγές, καθώς αλλού βάζουν μόνο ρεβίθια αλλού βάζουν ένα μείγμα από κουκιά και ρεβίθια αλλού προσθέτουν και φάβα, οπότε μην διστάσετε να πειραματιστείτε με τα όσπρια που έχετε σπίτι.
Επίσης αν προτιμάτε τα πιο ελαφριά φαγητά δοκιμάστε να τους ψήσετε αντί να τους τηγανίσετε!

Φαλάφελ ή ρεβυθοκεφτέδες
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 30 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά
400 γρ. ρεβίθια 
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 σκελίδα σκόρδο τριμμένη ή 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1 κ.σ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 κ.γ.  ξερό κόλιανδρο τριμμένο (προαιρετικά)
1 κ.γ. σόδα
2 κ.σ. αλεύρι
1 πρέζα κόκκινη πιπέρι
1 κ.γ. κύμινο
Σησαμέλαιο ή καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Για τo dip ταχινιού
1/2 κούπα ταχίνι
Αλάτι
Σκόρδο σκόνη  (προαιρετικά)
1/2 κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι

Διαδικασία
Βάζουμε τα ρεβίθια σε ένα μεγάλο μπολ με άφθονο νερό να μουλιάσουν ένα βράδυ.
Τα στραγγίζουμε και τα περνάμε από το μπλέντερ λίγα λίγα για μερικά λεπτά μέχρι να γίνουν σαν τρίμματα φρυγανιάς. 
Αλέθουμε και το κρεμμύδι στο μπλέντερ.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το μαϊντανό.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τα φαλάφελ σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνουν μια πηχτή πάστα. 
Σε ένα τηγάνι βάζουμε να ζεστάνει το λάδι σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε λίγα λίγα τα φαλάφελ. 
Για το ντιπ απλά ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να ομοιογενοποιηθούν.
Σερβίρουμε τα φαλάφελ ζεστά μαζί με το ντιπ ταχινιού.

4 σχόλια: