Καλημέρα! Σήμερα που ακόμη μπορούμε να βρούμε μελιτζάνες και κολοκυθάκια, μαγειρεύουμε ένα φαγητό που μαγειρεύουν στην Τερπνή και στη Νιγριτά Σερρών τα Ξεροψηστά. Τα Ξεροψηστά είναι ένα πολύ οικονομικό και νόστιμο φαγητό από μελιτζάνες ή κολοκύθια κομμένα σε ροδέλες και ψημένα στο φούρνο με αλεύρι, ξίδι, καρύδια και κόκκινο γλυκό πιπέρι. Γίνονται ελαφρά τραγάνα και μπορείτε να το σερβίρετε είτε σαν σαλάτα είτε σαν κυρίως γεύμα. Αν προσθέσετε και ντομάτα και το πασπαλίσετε και με λίγο τυράκι όπως προτείνω, θα το απογειώσετε ακόμη παραπάνω!
Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος:2 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
Για 4 άτομα
2 μεγάλες μελιτζάνες
3 μέτρια κολοκυθάκια
3 μέτρια κολοκυθάκια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
8 κ.σ. αλεύρι
1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
1 σκελίδα σκόρδo ή 1/2 κ.γ. σκόρδο σκόνη
1/2 κούπα καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
2 ντομάτες
1 κούπα κασέρι τριμμένο ή γραβιέρα ή παρμεζάνα
2 ντομάτες
1 κούπα κασέρι τριμμένο ή γραβιέρα ή παρμεζάνα
2-3 κ.σ. λευκό ξύδι
Αλάτι
Διαδικασία
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού περίπου. Τις βάζουμε σε ένα μπολ γεμάτο νερό και 1 κ.σ. αλάτι για να ξεπικρίσουν περίπου για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες. Τις ντομάτες τις κόβουμε αρχικά σε ροδέλες και μετά κάθε ροδέλα την κόβουμε στη μέση. Αλατίζουμε όλα τα λαχανικά.
Λαδώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με το μισό αλεύρι. Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά στο ταψάκι σαν ντόμινο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το κόκκινο πιπέρι αφού στρώσουμε τα λαχανικά στο ταψί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο αλεύρι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Λαδώνουμε ένα ταψί και το πασπαλίζουμε με το μισό αλεύρι. Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά στο ταψάκι σαν ντόμινο. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το κόκκινο πιπέρι αφού στρώσουμε τα λαχανικά στο ταψί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο αλεύρι και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Στο μεταξύ, σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύδι με το σκόρδο, το τυρί και τα καρύδια και μετά τα 30 λεπτά, βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο και το περιχύνουμε με το περιεχόμενο του μπολ. Ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
Καλή επιτυχία!
Καλή επιτυχία!
Ενδιαφέρον μου φαίνεται, θα το δοκιμάσω!! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα το δοκιμάσεις και περιμένω τις εντυπώσεις σου!
ΔιαγραφήΦαίνεται πεντανόστιμο
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια ...
Σε ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΠολύ νόστιμη η συνταγή σου, θα δοκιμαστεί πάραυτα!! Την καλησπέρα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά Αθηνά μου!
ΔιαγραφήΕίμαι στο χωριό και μαζεύω καρύδια, ωραία ιδέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά το μάζεμα γρήγορα στην κουζίνα!
Διαγραφή5νόστιμο θα είναι σίγουρα!!! Τέλεια υλικά, ό,τι πρέπει για την εποχή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία τα ξεροψηστά λαχανικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μου άρεσε και η προσθήκη καρυδιού
Καλό βράδυ