Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Μπουκιές κοτόπουλο με πιπεριές και γλυκόξινη σάλτσα

Χαίρεται και από μένα! Σήμερα φτιάχνουμε μπουκιές από φιλετάκια κοτόπουλο με πολύχρωμες πιπεριές και μια υπέροχη γλυκόξινη σάλτσα. Αν συνειρμικά, σκέφτεστε κινέζικες συνταγές για γλυκόξινο κοτόπουλο θα σας απογοητεύσω, καθώς η σημερινή συνταγή παραπέμπει σε άλλες ιταλικές ή γαλλικές συνταγές για γλυκόξινη σάλτσα με πολύ πιο ήπια μεσογειακή γεύση, που μπορείτε να βρείτε με τον όρο agrodolce στα ιταλικά και aigre-doux στα γαλλικά. Μάλιστα σε πολλές συνταγές θα δείτε πως χρησιμοποιούν ζάχαρη αντί για μέλι. Όσο για τη δική μας συνταγή, αν και ακούγεται (και είναι) εντυπωσιακή φτιάχνεται πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα. Συνδυάζεται με σπυρωτό ρύζι ή με κουσκούς. 
Α! Και επιφυλάσσομαι να ανεβάσω σύντομα και συνταγή για κινέζικο γλυκόξινο κοτόπουλο! Ρίξτε και μια ματιά σε αυτό το παλιότερο post για Μεθυσμένο και πολύχρωμο κοτόπουλο.



Μπουκιές κοτόπουλο με πιπεριές και γλυκόξινη σάλτσα
Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος:30 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά 
Για 4 άτομα
3 μέτρια στήθη κοτόπουλο χωρίς πέτσα 
6 κ.σ. αλεύρι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πιπεριά πορτοκαλί
1 πιπεριά πράσινη
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πορτοκαλί
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης 
5-6 κ.σ. κόκκους μπαχάρι
4 κ.σ. μέλι
4 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
3/4 φλ. χυμό πορτοκάλι
6 κ.σ. χυμό λεμόνι
1 πρέζα πιπέρι Καγιέν
1/2 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ. αλάτι

Διαδικασία

Κόβουμε τα στήθη κοτόπουλο σε κυβάκια σαν τηγανιά, περίπου 2 επί 2 και όσο μπορούμε ισομεγέθη. Αν έχουμε πλύνει το κοτόπουλο, το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τοποθετούμε τα κομμάτια κοτόπουλο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε ώστε το αλεύρι να πάει παντού. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Αφού ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε τα κομματάκια κοτόπουλο, το μπαχάρι, τη δάφνη και τις σκελίδες σκόρδο. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και περιμένουμε μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. 
Στο μεταξύ, κόβουμε τις πιπεριές σε ισομεγέθη λεπτές λωρίδες. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τις πιπεριές για να τις σοτάρουμε. Μετά από 1-2 λεπτά, προσθέτουμε το ξύδι, το μέλι και το κρασί. Αφήνουμε τις πιπεριές να μαλακώσουν και να αποβάλλουν τα υγρά τους άλλα δέκα λεπτά. 
Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι αφού αφαιρέσουμε τις σκελίδες σκόρδο, τα μπαχάρια και τα φύλλα δάφνης. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά το κοτόπουλο με τις πιπεριές άλλα είκοσι λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Ανακατεύουμε πού και πού. Σερβίρουμε με ρύζι και πασπαλίζουμε με καγιέν. 

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2015

Τεμέτερον... πιροσκί!

Το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία σήμερα φιλοξενεί μια συνταγή από τον Πόντο. Τα γνήσια ποντιακά πιροσκί, τόσο ακαταμάχητα που δεν πρόκειται να σταματήσετε στο πρώτο! Παραδοσιακά φτιάχνονται με κιμά ή πατάτα και είναι τηγανητά αλλά μπορείτε κάλλιστα να τα ψήσετε στο φούρνο αν είστε της υγιεινής διατροφής. Παρακάτω θα βρείτε οδηγίες για πιροσκί και με κιμά και με πατάτα, απλά έχετε υπόψιν πως οι αναλογίες αναφέρονται σε 60 πιροσκί είτε με κιμά είτε με πατάτα. Αν θέλετε να τα κάνετε μισά μισά, μειώστε στη μέση τις αναλογίες που αναφέρονται σε κάθε γέμιση. 


Ποντιακά Πιροσκί
Xρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα Συνολικός Χρόνος:2 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά
Για 60 μικρά πιροσκί
1 κιλό αλεύρι
2 κούπες γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
Λάδι για τηγάνισμα
1 κρόκο και 2-3 κ.σ. γάλα αν τα ψήσουμε στο φούρνο
Για την γέμιση κιμά
500 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
1/2 κούπα κρασί λευκό
2 κ.σ. βούτυρο
1 πρέζα ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση με πατάτα
5-6 μεγάλες πατάτες
4 κ.σ. βούτυρο
1/2 κούπα γάλα
1/2  κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε μισή κούπα γάλα σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε λίγο (προσοχή να μην κάψει, απλά να γίνει χλιαρό). Διαλύουμε στο χλιαρό γάλα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να αφρίσει ή για περίπου 10 λεπτά. 
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα μαγιάς που έχουμε στο κατσαρολάκι. Σιγά σιγά βάζουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη που δεν κολλά στα χέρια και ταυτόχρονα είναι εύπλαστη. (Μπορεί να μην χρειαστεί όλο το αλεύρι.)
Καλύπτουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα που βρέξαμε ελαφρώς και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστεί η ζύμη. 
Όσο περιμένουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση με κιμά
Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και καβουρντίζουμε τον κιμά. Αφού πάρει χρώμα προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την πρέζα ζάχαρη. Μετά από 2-3 λεπτά σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να απορροφηθεί. Αλατίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε. 
Για τη γέμιση με πατάτα
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κομμάτια. Τις βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να τσιμπιούνται εύκολα με το πιρούνι. Έπειτα τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε είτε με το εργαλείο για τον πουρέ είτε με το πιρούνι. Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε το βούτυρο και το λιώνουμε. Βάζουμε και τις πολτοποιημένες πατάτες και το γάλα. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πριν την χρησιμοποιήσουμε. 

Αφού διπλασιαστεί η ζύμη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια και κόβουμε ένα κομμάτι ζύμης. Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια το ζυμάρι μας. Με ένα κουτάλι βάζουμε μικρή ποσότητα της γέμισης στο κέντρο του ζυμαριού και στη συνέχεια το διπλώνουμε. Το πιέζουμε λίγο με το χέρι μας για να το κάνουμε πιο πλατύ και με ένα πιρούνι ή με το χέρι πιέζουμε τις άκρες για να μην χυθεί η γέμιση στη διάρκεια του ψησίματος. 

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και τηγανίζουμε τα πιροσκί και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Εναλλακτικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς (αέρα). Σε ένα ταψί φούρνου τοποθετούμε μια λαδόκολλα, την οποία λαδώνουμε ελαφρά. Τοποθετούμε πάνω τα πιροσκί αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στη διάρκεια του ψησίματος. Τα αλείφουμε με 1 κρόκο αυγό που χτυπήσαμε με 2-3 κ.σ. γάλα. Ψήνουμε περίπου 20 λεπτά.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Αλευρόπιτα, η ευκολότερη πίτα από την Ήπειρο

Καλησπέρα και καλή σας βδομάδα! Σήμερα μαγειρεύουμε την ευκολότερη πίτα του κόσμου και για πολλούς και τη νοστιμότερη την ηπειρώτικη αλευρόπιτα. Η αλευρόπιτα για όσους δεν έτυχε να την δοκιμάσετε, δεν είναι τίποτα άλλο από μια λεπτή και τυρένια ζύμη που μετά το ψήσιμο γίνεται μια πεντανόστιμη τραγανή πιτούλα που τρώγεται σε όλη τη διάρκεια της μέρας και το κυριότερο φτιάχνεται με τα υλικά που λίγο πολύ όλοι έχουμε στην κουζίνα μας. 
Στη συγκεκριμένη συνταγή προσθέσαμε και λίγο άνηθο για το άρωμα, που μπορείτε να παραλείψετε αν θέλετε να κρατήσετε την παραδοσιακή συνταγή!


Αλευρόπιτα Ηπείρου
Xρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος:60 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
για ένα μέτριο ταψάκι φούρνου 
400 γραμ. αλεύρι
2 αυγά
300 γραμ. φέτα
1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
2-3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 ποτήρι γάλα (220 ml)
Νερό όσο χρειαστεί
4 κ.σ. βούτυρο
Για την επιφάνεια
1 αυγό
λίγη τριμμένη φέτα
λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι 


Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε το ταψάκι.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφριά.  Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το γάλα και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε μερικές κουταλιές νερό μέχρι το μείγμα μας να ανακατεύεται εύκολα. Προσθέτουμε τη φέτα αφού τη θρυμματίσουμε με τα χέρια μας και τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα μας στο ταψάκι. 
Στο μπολ που χρησιμοποιήσαμε για να ανακατέψουμε τα υλικά χτυπάμε το αυγό με τη φέτα και το κεφαλοτύρι.
Ψήνουμε για μισή ώρα με 45 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.



Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Μακαρόνια Alfredo

Καλημέρα, σήμερα μαγειρεύουμε μακαρόνια alfredo, τα οποία είναι μακαρόνια με μια εύκολη και μυρωδάτη άσπρη σάλτσα που φτιάχνεται πάρα πολύ γρήγορα και είναι πεντανόστιμη. Στην Αμερική μάλιστα είναι ένα από τα καθημερινά φαγητά επειδή φτιάχνεται τόσο γρήγορα. Αν τη δοκιμάσετε, δεν πρόκειται να την αλλάξετε! 


Μακαρόνια Alfredo
Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος:20 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
για 4 άτομα
1 συσκευασία μακαρόνια (εγώ προτιμώ fettuccine)
1/4 κούπας βούτυρο ή ελαιόλαδο
250 ml. κρέμα γάλακτος
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1.5 κούπα τριμμένο τυρί της αρεσκείας
1/4 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό


Διαδικασία

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι. Αφού ζεσταθεί καλά ρίχνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε για περίπου 30 δευτερόλεπτα για να αρωματίσουμε το λάδι. Μετά προσθέτουμε τη κρέμα γάλατος και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Τέλος σβήνουμε τη φωτιά προσθέτουμε το τυρί και το μαϊντανό και ανακατεύουμε με τα μακαρόνια. Σερβίρονται ζεστά. 

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Νικητές διαγωνισμού!

Καλησπέρα σας! Καταρχήν, να σας ευχαριστήσω για την μεγάλη συμμετοχή στο διαγωνισμό μας για τα τρίτα γενέθλια του Ελληνικού Χρέους στη Γαστρονομία και φυσικά και για τις πολύ γλυκιές ευχές σας! Αν και οφείλω να ομολογήσω πως οι οδηγίες μου λίγο σας μπέρδεψαν.... Άλλοι κάναν like, άλλοι share, άλλοι άφησαν comments, άλλοι δήλωσαν πως θα παραβρεθούν στην εκδήλωση... για αυτό χαμήλωσα λίγο τα standards και έβαλα στο διαγωνισμό όλους όσους έκαναν like και share!

Αλλά για να μην σας κρατάω άλλο σε αναμονή οι νικητές είναι οι εξής:


  1. Giannoula Valsamidou
  2. Σούλα Σαββίδου
  3. Emmanouela Karavioti
  4. Gorgia Manasi
  5. Athena Tiantsi
  6. Φωτούλα Ξανθοπούλου
  7. Αγγελική Παπαχαρίση
  8. Μαρία Κατσούπα
  9. Λία Παπαδοπούλου
  10. Androniki Konstanta 
  11. Δήμητρα Μαργαρίτη
  12. Κατερίνα Καραγιάννη
  13. Christina Perperidou
  14. Aναστασία Χατζηπαύλου
  15. Βαγγέλης Χατζής
  16. Δημήτρης Καραλής
  17. Ersa Georgiadou
  18. Ξανθή Μπαξεβάνη
  19. Melina Sar
  20. Φαιη-λέμε Και-κλαιμε
Oι νικητές παρακαλούνται να στείλουν τη ταχυδρομική τους διεύθυνση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του blog ή να αφήσουν τα στοιχεία τους ως σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση. (Δεν θα δημοσιευθούν τα προσωπικά σας στοιχεία). 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...