Σελίδες

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ραβανί... εκ Βεροίας ορμώμενο

Αν επισκεφτείτε τη Βέροια μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το παραδοσιακό γλύκισμα της περιοχής, το Ραβανί. Βέβαια με τόσες πινακίδες σε όλη την πόλη μάλλον είναι αδύνατο να το αμελήσετε. Μπορείτε όμως και οι ίδιοι να κάνετε πανεύκολα ραβανί σπίτι σας, αφράτο και μυρωδάτο! Φυσικά συνδυάστε το με κρέμα παγωτό και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας! Τρώγεται χειμώνα - καλοκαίρι!



Ραβανί 

Δυσκολία: Μέτριο
Διάρκεια: 1 ώρα 
Για ένα ταψί φούρνου 

Υλικά
6 αυγά
2 κούπες σιμιγδάλι
1 κούπα αλεύρι

1 συσκευασία baking powder (20 γραμ.)
1 κούπα γιαούρτι αγελαδινό (2 κεσεδάκια)
1 κούπα βούτυρο
1 1/2 κούπα ζάχαρη
Ξύσμα 1 λεμονιού
1/2 κ.γ. αλάτι
Για το σιρόπι
1000 γραμ. ζάχαρη
1000 ml. νερό
2 κ.σ. γλυκόζη (προαιρετικά)
Λεμονόφλουδα ενός λεμονιού




Διαδικασία



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι, με το baking powder με το σιμιγδάλι και το αλάτι.
Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τα σπορέλαιο, το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα αλευριού με το σιμιγδάλι στο δεύτερο μείγμα ανακατεύοντας για να ενοποιηθούν τα υλικά μας.
Με καθαρό μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με τη μισή ζάχαρη που περίσσεψε μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο κύριο μείγμα μας ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα και όχι με το μίξερ.
Αδειάζουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένη και ελαφρώς αλευρωμένη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
Το τελευταίο τέταρτο βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι μας για περίπου 5 λεπτά από το σημείο που άρχισε να βράζει. Η γλυκόζη είναι προαιρετική αλλά συντελεί στο να μην κρυσταλώσει το σιρόπι μας μετά από μερικές μέρες.
Βγάζουμε το ρεβανί από το φούρνο και ενώ ακόμη καίει το χαράζουμε σε κομμάτια (ρόμβους, σαν τον μπακλαβά).
Με τη βοήθεια μιας κουτάλας και σταδιακά σιροπιάζουμε με το σιρόπι ενώ είναι ακόμη ζεστό το ραβανί μας και το σιρόπι.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί γιατί αν το ρίξουμε απότομα θα κομματιάσουμε την επιφάνεια του γλυκού μας και πρέπει να το περιχύσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να πάει παντού για να σιροπιαστεί όλο το γλυκό μας και όχι μόνο συγκεκριμένα σημεία.
Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει και να φουσκώσει καθώς θα απορροφήσει το σιρόπι του. Δεν το κόβουμε πριν κρυώσει τελείως, δηλαδή τουλάχιστον μετά από 2-3 ώρες.
Το σερβίρουμε με παγωτό ή ξηρούς καρπούς τριμμένους ή ινδοκάρυδο (όπως αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια Αιγίνης).

6 σχόλια:

  1. Το εκανα και ειναι φανταστικο.μπραβο.παντα τετοιες νοστιμες συνταγες να μας δινεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα θα ήθελα να κάνω την συνταγη αλλα νομιζω ότι η μια κουπα γιαουρτι αν εννοεις την δοσομετρικη κουπα και οχι του νες καφε δεν ισουται με δυο κεσεδακια .ευχαριστω για τον χρονο σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Εννοούμε μια μεγάλη κούπα του νες καφέ, που βγαίνει περίπου 2 κεσεδάκια γιαούρτι ή για την ακρίβεια 2 κεσεδάκια παρά 1 ή 2 κουταλιές. Καλή επιτυχία από μας!

      Διαγραφή