Σελίδες

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Εκμέκ Κανταΐφι, πολίτικο και αγαπημένο

Καλησπέρα σας και καλό μήνα, έστω και λίγο καθυστερημένα!

Μπήκαμε στο Φεβρουάριο, τον μήνα των Αποκριών και της νηστείας. Το ελληνικό χρέος στη γαστρονομία αφιερώνει αυτό το μήνα στα παραδοσιακά γλυκά, για αυτό μείνετε συντονισμένοι! 

Η πρώτη μάλιστα ανάρτηση θα είναι το εκμέκ κανταΐφι, ένα λαχταριστό και αγαπημένο πολίτικο γλυκό που θα το φτιάξουμε με μια υπέροχη κρέμα πατισερί που μπορείτε να τη βάλετε και σε άλλα γλυκά ή ακόμη και να τη σερβίρετε και σκέτη με φρούτα ή σαντιγί.

Εκμέκ Κανταΐφι

Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 4 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Mέτριο
Υλικά 
για ένα μέτριο ταψί φούρνου
Για την κρέμα
3 κούπες γάλα
3/4 κούπα ζάχαρη
1/3 κορν φλάουρ 
3 κρόκοι αυγού
1 μεγάλο αυγό
3 κ.σ. βούτυρο
2 βανίλιες
ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη βάση
500 γρ. φύλλο κανταΐφι
125 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
Για το σιρόπι
3 1/2 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
1 φλούδα λεμονιού΄
Για τη σαντιγί
600 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών
4 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας (ιδανικά λικέρ λεμόνι ή μαστίχα)
Για γαρνίρισμα
200 γραμ. αμύγδαλα ωμά

Διαδικασία
Για τη σαντιγί
Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μαζί μέχρι να σχηματιστεί μια αφράτη και πηχτή σαντιγί. Την αφήνουμε στο ψυγείο για να κρυώσει.
Για την κρέμα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τη μισή ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση σε μέτρια φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ στο μεταξύ χτυπάμε τους κρόκους με το αυγό, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και τα χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν. 
Αφού το γάλα αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το βραστό γάλα στο μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν τα αυγά αλλά να ανεβάσουν σιγά σιγά θερμοκρασία.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα με τη γάλα και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς κυρίως τον πάτο της κατσαρόλας για να μην κολλήσει.
Όταν το μείγμα μας αρχίσει να γίνεται παχύρρευστο αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε πολύ καλά για να λιώσει το βούτυρο και μεταφέρουμε τη κρέμα σε ένα μπολ. 
Για να την χρησιμοποιήσουμε την κρέμα μας θα πρέπει να έχει κρυώσει και να πήξει λίγο ακόμη για αυτό την αφήνουμε στο μπολ μας. Ένα χρήσιμο κόλπο για να μην πιάσει κρούστα καθώς κρυώνει είναι να απλώσουμε πάνω στην επιφάνεια της μια διάφανη μεμβράνη τροφίμων ώστε να ακουμπά την κρέμα μας. 
Για τη βάση
Ζεσταίνουμε το φούρνο μας στον αέρα και στους 170 βαθμούς.
Στο ταψί "ξεμαλλιάζουμε" το κανταΐφι ώστε να απλώσει όσο πιο καλά γίνεται. 
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι και το ρίχνουμε στο κανταΐφι ώστε να πάει παντού. 
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά ή ώσπου να πάρει καφετί χρώμα.
Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Για το σιρόπι 
Βράζουμε για 5 λεπτά τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φλούδα λεμονιού για περίπου 5 λεπτά ώστε να πάρει άρωμα το σιρόπι και έπειτα αφαιρούμε.
Περιχύνουμε το χλιαρό σιρόπι στο κρύο κανταΐφι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για τα αμύγδαλα
Βράζουμε τα αμύγδαλα σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά για ένα πεντάλεπτο και μετά τα ξεπλένουμε με κρύο νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα ξεφλουδίζονται εύκολα. Αφού τα ξεφλουδίσουμε τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος που πάνω του τοποθετήσαμε μια λαδόκολλα. Ψήνουμε στο φούρνο στου 60 βαθμούς ανακατεύοντας που και που μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν και να απελευθερώνουν τα αρώματα τους αλλά πριν κοκκινίσουν.
Για τη συναρμολόγηση
Παίρνουμε το σιροπιασμένο κανταΐφι και βάζουμε πάνω την κρέμα με τη βοήθεια μιας κουτάλας λειαίνουμε λίγο την επιφάνεια. Βάζουμε λίγο στο ψυγείο το γλυκό μας για να σφίξει (περίπου 20 λεπτά) και έπειτα στρώνουμε την σαντιγί και πασπαλίζουμε από πάνω με τα αμύγδαλα. 
Πριν το κόψουμε πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο για να σφίξει πάντα σκεπασμένο ερμητικά με διαφανή μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να μην απορροφήσει τις μυρωδιές του ψυγείου.

Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου