Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Θεσσαλία Εμπιστευτικό - Μπατζίνα

Καλημέρα! Η σημερινή συνταγή προέρχεται από τη Θεσσαλία και είναι η πασίγνωστη πίτα με κολοκύθια και φέτα, η μπατζίνα. Όσοι την ξέρετε από τις γιαγιάδες ή τη μαμά σας ή από κάποια εκδρομή καταλαβαίνετε για ποιους λόγους τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Αν πάλι αναρωτιέστε για ποιο λόγο να κάνει κανείς μπατζίνα, η απάντηση είναι εύκολη. Η μπατζίνα φτιάχνεται πανεύκολα, είναι πολύ νόστιμη και πολύ οικονομική καθώς χρησιμοποιεί υλικά που πάνω κάτω βρίσκονται σε όλα τα ψυγεία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Να μην ξεχάσω να σας πω πως στην κλασσική εκδοχή προσθέτω άνηθο και πράσινες πιπεριές για έξτρα άρωμα αλλά αυτό σας το εμπιστεύομαι αποκλειστικά! Δοκιμάστε την θα είναι η πιο γρήγορη πίτα που φτιάξατε ποτέ!



Μπατζίνα ή κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο



Διάρκεια: 60 λεπτά
Δυσκολία: Εύκολο
Υλικά 

1 κιλό κολοκυθάκια
3 αυγά
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 πιπεριές πράσινες (προαιρετικά)
1 φλιτζάνι γάλα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
500 γραμ. φέτα
1 - 1.5 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κ.σ. βούτυρο παγωμένο
2 κ.γ. φρυγανιά
Αλάτι
Πιπέρι



Βήματα

Τρίβουμε τα κολοκύθια στον τρίφτη και τα βάζουμε σε τρυπητό. Ρίχνουμε λίγο αλάτι και τα αφήνουμε περίπου μισή ώρα να στραγγίσουν έπειτα τα στίβουμε με τα χέρια μας να βγάλει τα υγρά τους και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στον αέρα. 
Συνεχίζουμε με την προετοιμασία των υλικών μας. 
Θρυμματίζουμε τη φέτα. 
Χτυπάμε τα 2 αυγά, το τρίτο θα το χρησιμοποιήσουμε αργότερα, και κόβουμε σε ροδέλες τις πιπεριές μας. 
Τοποθετούμε στο μπολ με το κολοκύθι το γάλα, τα 2 χτυπημένα αυγά, τα 2/3 της θρυμματισμένης φέτας, τον άνηθο και το ελαιόλαδο. 
Προσθέτουμε και τη μια κούπα αλευριού. 
Aν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λίγο την άλλη μισή κούπα αλεύρι μέχρι να γίνει η υφή της πίτας μας σαν κέικ, να είναι δηλαδή παχύρρευστη. 
Ανακατεύουμε πολύ καλά και αλατοπιπερώνουμε. 
Προσοχή με το αλάτι γιατί η φέτα είναι αλμυρή και έχουμε ήδη αλατίσει τα κολοκυθάκια μας. 
Λαδώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι και ρίχνουμε τη φρυγανιά. 
Το μέγεθος του ταψιού εξαρτάται από το πόσο μεγάλο φούρνο έχετε, αλλά καλό θα ήταν να είναι αρκετά λεπτή η πίτα μας στο ταψί για να ψηθεί καλύτερα (περίπου 2-3 εκατοστά) για αυτό διαλέξτε ένα μεγαλούτσικο ταψί. 
Προσθέτουμε το χυλό μας. 
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα που κρατήσαμε και το ένα αυγό που δεν χρησιμοποιήσαμε και ανακατεύουμε ελαφρά. 
Ρίχνουμε πάνω στην πίτα το μείγμα μας και το βούτυρο αφού το κόψουμε σε κομματάκια για να πιάσει μια ωραία τραγανή κρούστα. 
Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς) για περίπου 40 λεπτά.

Καλή επιτυχία!

6 σχόλια:

  1. Στη Φθιώτιδα έχει παραλλαγή αυτή η πίτα με προσθήκη τραχανά και τη λέμε ταρκάσι.
    Αυτές τις μέρες βρίσκομαι Λονδίνο στα παιδιά μου και την έφτιαξα.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία! Καλά να περάσετε στο Λονδίνο!

      Διαγραφή
  2. Πασίγνωστη και πολυαγαπημένη πίτα!!
    Μ΄αρέσει που έβαλες και πιπερίτσες, συνήθως με κολοκυθάκια μόνο την φτιάχνω, έδωσες στην πίτα έξτρα νοστιμιά!
    Φιλιά, καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ εύκολη και πολύ νόστιμη όμως φαίνεται η μπατζίνα, αν κρίνω από τα υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...