Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Λιαστές ντομάτες, γεύση καλοκαιριού στο βάζο

Αγαπώ το καλοκαίρι! Όχι μόνο για τον ήλιο, τη θάλασσα και τις παραλίες αλλά και για το φαγητό ... Υπάρχουν τόσα πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα που είναι δύσκολο να επιλέξετε! Ένα από τα αγαπημένα λαχανικά μου, όπως θα καταλάβετε είναι η ντομάτα. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι τρώω ντομάτες κάθε μέρα το καλοκαίρι. Τις υπόλοιπες εποχές οι ντομάτες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν έχουν ούτε την ίδια γεύση ούτε το ίδιο άρωμα, αυτό δεν θα πρέπει να είναι ένα πρόβλημα δεδομένου ότι η λύση έρχεται από τα βάζα! Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, στο τέλος του καλοκαιριού αγοράζω μια μεγάλη ποσότητα ντοματών και φτιάχνω σάλτσα ντομάτας και λιαστές ντομάτες που διατηρώ σε βάζα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αν αγαπάτε και εσείς τις ντομάτες (ή τη λιαστή ντομάτα) ή πολύ απλά θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω συνταγή για λιαστές ντομάτες.

Συστατικά

Ντομάτες
Κοινό αλάτι
Χοντρό αλάτι
Βάζα


Διαδικασία

Το πρώτο βήμα είναι και το πιο σημαντικό- το διάλεγμα των ντοματών! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τύπο ντομάτες, αλλά προσπαθήστε να βρείτε κόκκινες, ώριμες (αλλά όχι υπερβολικά ώριμες), με έντονο άρωμα και όταν τις πιέζετε λιγάκι να είναι αρκετά σφικτές. Εάν θέλετε να διαθέσετε περισσότερα λεφτά αγοράστε βιολογικές ντομάτες και η διαφορά θα είναι αισθητή.
Κόψτε τις ντομάτες στη μέση, πασπαλίστε με το χοντρό αλάτι και τοποθετήστε τις ντομάτες σε ένα σουρωτήρι για μισή ώρα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τις ντομάτες σε ένα ταψί και πασπαλίστε με το ψιλό αλάτι και προαιρετικά με μυρωδικά (όπως θυμάρι, βασιλικό και ρίγανη). Καλύψτε τα ταψιά με τούλι με τρόπο ώστε να μην ακουμπάει τις ντομάτες, αλλά και να μην μπορούν να τις προσεγγίσουν έντομα.  Περιμένε μέχρι ο ήλιος να αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος της περιεκτικότητάς τους σε  νερό. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 ημέρες, αλλά αυτό εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Φέρτε τα ταψιά κατά τη διάρκεια της βροχής ή όταν υπάρχει πάρα πολλή υγρασία στην ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Όταν έχουν στεγνώσει εντελώς τοποθετήστε τις σε βραστό νερό για ένα λεπτό. Στη συνέχεια, στραγγίξετε τις και πασπαλίστε πάλι με αλάτι. Τώρα είναι έτοιμες να τις τοποθετήσετε σε βάζα με ελαιόλαδο.

Αποστολή εξετελέσθη!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...