Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Κοτόπουλο με χυλοπίτες

Ο χειμώνας έχει έρθει για τα καλά και ένα άκρως εποχικό και παραδοσιακό φαγητό είναι οι χυλοπίτες με κοτόπουλο. Υπάρχουν πολλές συνταγές για αυτό το πιάτο. Παρακάτω σας παραθέτω μια παραλλαγή που έκανα την προηγούμενη βδομάδα με πολύ μεγάλη επιτυχία και σίγουρα θα επαναλάβω!


Υλικά
4 μερίδες

1/2 κιλό χυλοπίτες χωριάτικες 
4 μπουτάκια κοτόπουλου ολόκληρα
1/2 φλιτζάνι κόκκινο λιαστό κρασί 
1 φύλλο δάφνης
3-4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα 
2 πιπεριές
1 κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
5 ώριμες ντομάτες 
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Κανέλα
Ρίγανη


Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου για να ψηθούν ένα δεκάλεπτο. Τα γυρίζουμε για να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε τα καρότα στην κατσαρόλα. Αφήνουμε  λίγα λεπτά να τσιγαριστούν ανακατεύοντας περιοδικά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει ο πάτος. Σβήνουμε με  το λιαστό κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί. 

Τοποθετούμε τις ντομάτες μέσα σε βραστό νερό για μισό λεπτό μετά τις βγάζουμε από το ζεστό νερό και τις ξεπλένουμε με κρύο. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία για να τις ξεφλουδίσουμε εύκολα. Αφού ξεφλουδίσουμε λοιπόν τις ντομάτες τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το φύλλο ρίγανης και νοστιμεύουμε με λίγη ξερή ρίγανη και κανέλα (Προσέξτε τις ποσότητες από τη ρίγανη και την κανέλα γιατί μπορεί να πικραίνουν το φαγητό.) Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2 κούπες ζεστό νερό, καλύπτουμε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε τα μπουτάκια μέχρι να βράσουν περίπου δηλαδή μια ώρα σε μέτρια φωτιά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα όταν τσιμπήσετε με το πιρούνι τα μπουτάκια και φαίνονται έτοιμα. 

Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό. Όταν βράσουν τα στραγγίζουμε και προαιρετικά ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. 
Τοποθετούμε σε μια πιατέλα τις χυλοπίτες και τα μπουτάκια κοτόπουλου. Ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα από την κατσαρόλα και γαρνίρουμε με ένα φρέσκο κλαδάκι ρίγανης. 

Μικρά μυστικά
  • Σε περίπτωση που το νερό έχει εξατμιστεί αλλά τα μπουτάκια δεν έχουν γίνει προσθέστε ακόμη λίγο ζεστό νερό.
  • Αν δεν έχετε λιαστό κόκκινο κρασί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο είδος κόκκινου κρασιού αλλά συστήνω σίγουρα το λιαστό!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...