Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Εμένα με λένε...ΦΑΚΗ!


Ο ΦΑΚΗΣ

Στίχοι: Βασίλη Ρώτα
Μουσική: Κ. Τσιλίκη

Εμπρός ένα – δυο προσοχή,
εμένα με λένε Φακή.
Κορμί κορδωμένο, μουστάκι στριμμένο,
γαλόνια χρυσά και σπαθί.
Η σάλπιγγα τα ρα τα τα!
Σπαθί και ντουφέκι χτυπά.
Μπαμ, μπουμ το τρομπόνι
ποιος βγαίνει σε μένα μπροστά.
Γυρεύω παντού τον εχθρό,
κι ας είν’ αντρειωμένοι σωρό,
γιγάντοι και δράκοι, θεριά με φαρμάκι
καπνός μόλις προβάλω εγώ.
Μονάχα ξαφνιάζομ’ οχού,
τρομάζω απ’ τους ίσκιους χου, χου.
Ένα φύσημα τ’ αγέρα και ας είναι και μέρα
μου παίρνει κι αντρεία και νου.

Ναι, φυσικά μιλάμε για φακή! Και αυτό το τραγουδάκι πάει περίφημα με το σημερινό μενού, πως αλλιώς θα πείσουμε τα παιδάκια μας για το πόσα γενναία και ατρόμητα θα γίνουν με ένα πιάτο από θρεπτικές φακές; 
Σε παιδάκια άνω των 8 χρόνων σερβίρεται τις φακές χωρίς το τραγουδάκι αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος να σας το φέρουν καπέλο!

ΦΑΚΕΣ ΣΟΥΠΑ

Υλικά
4 άτομα

1/2 κιλό φακές 

1 κρεμμύδι ξερό μέτριο
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο ξεφλουδισμένο ολόκληρο (προαιρετικά)
4 κουταλιές ντοματοπελτέ ή 2 ντομάτες μέτριες ξεφλουδισμένες και τριμμένες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι 
Πιπέρι
2-3 κ.σ. αλεύρι (προαιρετικά)
4 κ.σ. ξύδι

Διαδικασία



Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και το βράζουμε. Μέχρι να βράσει το νερό καθαρίζουμε τις φακές, που σημαίνει τις βάζουμε σε ένα δίσκο και βγάζουμε τυχόν πετρούλες και σκουπιδάκια, έπειτα τις βάζουμε σε ένα μπολ και τις ξεπλένουμε με λίγο νεράκι. Στο νερό που βράζει ρίχνουμε τις φακές για δέκα λεπτά να πάρουν 1-2 βράσεις. Μετά τις στραγγίζουμε και τις ξεπλένουμε με κρύο νερό. Ξαναγεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα (περίπου 6-7 ποτήρια) και βάζουμε τις φακές να βράσουν σε μέτρια φωτιά. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι,το καρότο και τις σκελίδες σκόρδου και τα προσθέτουμε ολόκληρα. Έπειτα ρίχνουμε το ντοματοπελτέ ή τις τριμμένες ντομάτες και τα φύλλα δάφνης. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν περίπου μισή ώρα. Μετά αφαιρούμε το καρότο και κρεμμύδι που έχουν μαλακώσει λόγω βρασίματος και τα βάζουμε με λίγο ζουμάκι στο μπλέντερ για να τα πολτοποιήσουμε. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε 2-3 κουταλιές τις σούπας λάδι και όταν κάψει βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε συνεχώς, ρίχνουμε και μερικές κουταλιές από τις φακές και ανακατεύουμε πολύ καλά για να μην μείνουν σβόλοι από το αλεύρι. Προσθέτουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά, το αλεύρι με το ζουμί στη κατσαρόλα με τις φακές, το υπόλοιπο λάδι και το ξύδι. Αυξάνουμε τη φωτιά από μέτρια σε δυνατή και βράζουμε για ακόμη 15 λεπτά. Σερβίρουμε με παστά όπως σκουμπρί, σαρδέλες ή ελιές!  


Mικρά Μυστικά

  • Το αλεύρι και το καρότο βοηθούν στον να χυλώσει η σούπα μας.
  • Αν μας τελειώσει πολύ γρήγορα το νερό που βράζουν οι φακές μάλλον οφείλεται στη δυνατή φωτιά, μπορείτε εύκολα να το διορθώσετε προσθέτοντας βραστό νερό. Προσοχή μόνο Βραστό!!!

2 σχόλια:

  1. Δε μπορείς να φανταστείς πόσες φορές το έχω τραγουδήσει με τα ζουζούνια μου!!!!!!! Πολύ με συγκίνησες!!!!
    Φοβερή σύμπτωση κι εμείς σήμερα τις απολαύσαμε!!!!!! Δε βάζω αλευράκι αλλά τις σιγοψήνω σε χαμηλή φωτιά και κάνει δεμένη σαλτσούλα σα τις δικές σου!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι η σιγανή φωτιά είναι ένα σίγουρο κόλπο! Αλλά και το αλεύρι και η πατάτα κάνουν θαύματα!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...