Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Γιατί έξω έχει κρύο... (και μέσα καρυδόπιτα)!

Χειμωνιάτικα γλυκάκια σαν το σημερινό, είναι το τέλειο συνοδευτικού ενός ωραίου γεύματος, σε εκείνο ακριβώς το σημείο που η παρέα κάθεται γύρω από το τραπέζι και συζητά περί ανέμων και υδάτων και κάποιοι ψιλοβαριούνται... και τότε έρχεται το γλυκάκι με το σιροπάκι του, την κρεμούλα του και τα καρύδια του και το κέφι αναζωπυρώνεται... και βλέπεις έξω από το τζάμι το μουντό καιρό και σκέφτεσαι τι τυχερός που είσαι μέσα στη ζεστούλα και ξαναγεμίζεις το ποτήρι σου με το κρασί και ψάχνεις από ποιον θα κλέψεις ένα δεύτερο κομμάτι γλυκό... Τελικά και ο χειμώνας μπορεί να γίνει γλυκός με μια καρυδόπιτα με κρέμα ή πουτίγκα!





Καρυδόπιτα με κρέμα ή πουτίγκα


για τη βάση
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
4 αυγά
250 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ
1 φλ. τσαγιού καρύδια
2 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1 κ.γ. κοφτό αμμωνία
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. κανέλα

για την κρέμα
2 λίτρα γάλα πλήρες
4 βανίλιες
4 κρόκους
6 κ.σ. κάστερ πάουντερ
2 κ.σ. αλεύρι
2 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη

για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 1/2 ποτήρια ζάχαρη
1 βανίλια

Βήματα

Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά. Όταν αφρατέψουν ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αλείφουμε ένα ταψί κουζίνας με λάδι ρίχνουμε μέσα τη ζύμη μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μια περίπου ώρα.

Παίρνουμε ένα φλιτζάνι από το κρύο γάλα και ρίχνουμε μέσα το κάστερ, το αλεύρι και τους κρόκους και ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα. Όταν αρχίσει να βράσει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το άλλο μείγμα με το γάλα και τη ζάχαρη και τις βανίλιες. Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν πήξει πολύ.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μέχρι να δέσει.

Σιροπιάζουμε το γλυκό που έχει κρυώσει με χλιαρό σιρόπι και τοποθετούμε στο ψυγείο. Προσοχή το σιρόπι το ρίχνουμε λίγο λίγο. Την επόμενη μέρα τοποθετούμε από πάνω την κρέμα που έχει σφίξει.
Γαρνίρουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα!

18 σχόλια:

  1. Λατρεύω τις καρυδόπιτες !!!! Κι αν έχουν και κρέμα .....δεν θέλω τίποτε άλλο !!!!
    Θα κρατήσω οπωσδήποτε την ωραία συνταγή σου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και εδώ έχουμε ακόμα ζέστη.....δε θα έλεγα όχι σε μια καρυδόπιτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα! Τί μου θύμισες! Εκδρομή κάπου στην Πελ/σο με τον αντρούλη μου, μπολικο φαγητό (τότε ακόμα έτρωγα...lol ) μέσα στο δάσος σε ωραίο μαγαζί και μας κέρασαν αυτη την υπερκαρυδόπιτα! Ακόμα την θυμάμαι! Σούπερ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάνω παρόμοια με πιο ρευστή κρέμα. Κόλαση γεύσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι τέλειο που φαίνεται! Θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βοήθεια...... Σκέφτομαι να κάνω σε λίγες μέρες το γλυκό σου και θα ήθελα να σε ρωτήσω αν οι αναλογίεςπου γράφεις είναι για πολύ μεγάλο ταψί.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρησιμοποιώ το κλασικό μεγάλο ταψί της κουζίνας, το ορθογώνιο! Να τρώμε καμιά βδομάδα, να κεράσω τη γειτονιά, να μην γίνει ψήλη υπερβολικά και για να βάλω και μια γενναία δόση κρέμας! Καλή επιτυχία!!! Περιμένω σχόλια!!!

      Διαγραφή
    2. χα χα χα
      Σε ευχαριστώ. Εννοείται ότι θα ενημερώσω.

      Διαγραφή
    3. Έκανα το γλυκό σου !!!!!
      Τέλειο! Θα το αφιερώσω και ανάρτηση στην mafia σε λίγο.

      Διαγραφή
    4. Το γλυκό σου το φάγαμε και το διαφημίσαμε στην Mafia!

      Διαγραφή
  7. Μέσα τότε... που ειναι η καρυδοποτα, γιατι δεν βλέπω τιποτα πανω στο τραπέζι μου?

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...