Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Κιφτέδες με ζμί ή ουδέτσ';


Σήμερα το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία φοράει μια κατσιούλα (μάλλινο σκουφί) γιατί εκεί πάνω έχει πολύ κρύο και ζ΄γόνει (φτάνει) στην όμορφη και γραφική Κοζάνη! 
Μην ξεχνάτε το τραγούδι "Τι Κοζάνη, τι Λωζάνη!!". 

Αφού γκιζιρνίσαμε (μετά από μια βολτίτσα) στην κεντρική πλατεία, καθόμαστε να πιούμε ένα ζεστό καφεδάκι με θέα το Μαμάτσειο (ρολόι) και να πούμε κανένα κασμέρι (αστείο). Έπειτα χαλέψαμε (ψάξαμε) μια παλιά Σούρδα (έτσι λένε στην Κοζάνη τους ντόπιους Κοζανίτες) για να φτιάξουμε Κιφτέδές με ζμί ή αν δεν σας αρέσει το ζμί, τότε κιφτεδές αδέτσ'! Αν δεν καταλαβαίνετε τι διαβάζεται να σας πω πως η Κοζάνη πέρα από τις Απόκριες, είναι διάσημη και για τις μονοσύλλαβες λέξεις που προκύπτουν από την αφαίρεση των φωνηέντων, όπως το Ζμί από το Ζουμί, το Σκλί από το σκυλί και πάει λέγοντας! Για να μην μακρηγορώ (αν και το απολαμβάνω) σήμερα μαγειρέψαμε Παραδοσιακούς Κοζανίτικους Κεφτέδες με σάλτσα ή χωρίς! 
Και οι καλεσμένοι μας απόμνιν ούδι έτσ’ !!(εντυπωσιάστηκαν)


Υλικά
για 5 άτομα

Για τους κεφτέδες
1 κιλό κιμά (μισό χοιρινό – μισό μοσχαρίσιο) αλεσμένο μια φορά
1 αυγό 
2 μέτρια κρεμμύδια περασμένο από τον τρίφτη 
3 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού, καθαρισμένο από την κόρα, βουτηγμένο σε κόκκινο κρασί, στραγγισμένο και τριμμένο 
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη ξερή 
1 κ.γ. δυόσμο ξερό
1/2 κ.γ. κύμινο
Πιπέρι 
Αλάτι 
Αλεύρι και λάδι για το τηγάνισμα


Για το ζουμί
3 – 4 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες ολόκληρες 
2 κ.σ. ντοματοπελτέ διαλυμένες σε 1 ποτήρι νερό ή 1 ποτήρι ντοματοχυμό
4-5 κ.σ. αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι




Βήματα



Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε καλά το μείγμα, έπειτα βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για μία ώρα. Μετά πλάθουμε στρογγυλά και σφιχτά κεφτεδάκια και τα περνάμε στο αλεύρι από όλες τις πλευρές. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε λάδι για να κάψει και όταν ζεσταθεί αρκετά βάζουμε τους κεφτέδες αφού τους τινάξουμε ελαφρά να φύγει το περιττό αλεύρι. Αφού πάρουν χρώμα από τη μια μεριά τους γυρίζουμε να ψηθούν από όλες τις πλευρές και ομοιόμορφα.


Αφού τηγανίσουμε τους κεφτέδες ρίχνουμε στο καυτό λάδι που τους τηγανίσαμε το αλεύρι και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην σβολιάσει. Όταν το αλεύρι πάρει χρώμα προσθέτουμε το ντοματοχυμό, τις σκελίδες σκόρδου και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το ζουμί μας να πήξει και να βράσει ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίσει να πήζει προσθέτουμε μερικούς κεφτέδες.
Σερβίρονται ζεστοί με ζουμί ή χωρίς! 






10 σχόλια:

  1. Πολύ νόστιμοι και αρωματικοί οι κεφτέδες και ιδιαίτερα απολαυστική η περιήγησή σου!!!!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τέλειοι να τους δοκιμάσεις! Σε ευχαριστώ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  2. Ωραία εκδοχή οι κεφτέδες με το ζουμάκι! Πρέπει να γίνονται πολύ νόστιμοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι κλασικό Κοζανίτικο φαγητό και το κάνω πολύ συχνά!

      Διαγραφή
  3. Στην αρχή διαβάζοντας τα υλικά, νόμιζα ότι ήταν συνταγή για κοκκινιστούς κεφτέδες, αλλά βλέποντας την φωτό βλέπω ότι το έχουν το ζουμάκι τους.
    Ωραίοι και νόστιμοι δείχνουν οι διαφορετικοί κεφτέδες!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, οχι δεν είναι κοκκινιστοί το αλεύρι δίνει άλλη γεύση και με το σκορδάκι είναι πολύ νόστιμο!

      Διαγραφή
  4. Ωραίοι οι κεφτέδες με το ζμί!! Ωραία και η Κζανη!!
    Θα δοκιμάσω να βάλω και κύμινο, συνήθως μόνο δυόσμο βάζω..
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνονται πιο μυρωδάτοι με κύμινο αλλά είναι προαιρετικό!

      Διαγραφή
  5. Απολαυστική η ανάρτησή σου και η συνταγή πολύ ενδιαφέρουσα !!!! Θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...