Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Λικεράκια της γιαγιάς και cocktails!

Τα σπιτικά λικέρακια είναι όντως λίγο γιαγιαδίστικα αλλά μπορούν πάντα να χρησιμοποιηθούν για τα πιο φευγάτα cocktails! Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα για πως να τα χρησιμοποιήσετε για cocktails αφού φτιάξουμε τα παραδοσιακά λικεράκια μας!
Τα λικέρ που θα φτιάξουμε σήμερα είναι με δυόσμο, το χωνευτικό λικεράκι, το λικέρ με κράνα, το αντιοξειδωτικό και το λικέρ φράουλας, το δημοφιλές!



Για το λικέρ δυόσμου

2 ματσάκια φρέσκου δυόσμου
1/2 κιλό ζάχαρη 
1 λίτρο αλκοόλ όπως τσίπουρο, κονιάκ, βότκα και τζίν (Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κονιάκ βάζουμε τη μισή ζάχαρη)

Πλένουμε το δυόσμο και τον αφήνουμε να στραγγίσει για λίγο, βάζουμε σε ένα μεγάλο βάζο που κλείνει αεροστεγώς όλα τα υλικά και το αφήνουμε για περίπου σαράντα μέρες στον ήλιο μέχρι να βγάλει ο δυόσμος όλο το άρωμα του και να λιώσει η ζάχαρη.  Κάθε 4-5 μέρες ανακινούμε το βάζο να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά τις σαράντα μέρες το σουρώνουμε σε μια κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα τούλι για να μην μείνουν κομματάκια δυόσμου και ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά το λικεράκι μας να διαλυθεί αν έχει μείνει λίγη ζάχαρη αδιάλυτη. Τοποθετούμε σε μπουκάλια και το σερβίρουμε σαν χωνευτικό παγωμένο.


Για το λικέρ με κράνα


1 κιλό κράνα 
1/2 κιλό ζάχαρη 
1 λίτρο αλκοόλ όπως τσίπουρο, κονιάκ, βότκα και τζιν (Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κονιάκ βάζουμε τη μισή ζάχαρη)

Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία με το λικέρ δυόσμου.

Για το λικέρ φράουλας

500 γραμ. φράουλες ώριμες και σφιχτές χωρίς χτυπήματα
1 ποτήρι ζάχαρη 
1 λίτρο αλκοόλ όπως τσίπουρο, κονιάκ, βότκα και τζιν (Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κονιάκ βάζουμε τη μισή ζάχαρη)

Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μια βδομάδα. Μετά από μια βδομάδα στραγγίζουμε το μείγμα και το ζεσταίνουμε ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσοχή δεν θέλουμε να βράσει. Τοποθετούμε σε μπουκάλια σε δροσερό μέρος. Δεν χρειάζεται ψυγείο.

Cocktails με λικέρ

Εναλλακτικές επιλογές σερβιρίσματος για το λικέρ δυόσμου, είναι να τρίψουμε πάγο και να σερβίρουμε το λικέρ μας σε χαμηλό ποτήρι με λίγες φέτες λάιμ ή να το αναμείξουμε με σαμπάνια σε αναλογία 3 μέρη σαμπάνια 1 λικέρ, τέλος μπορείτε να αναμίξετε ένα μέρος λικέρ με ένα μέρος ρούμι και να προσθέσετε ένα μέρος γρεναδίνη - για εντυπωσιακό αποτέλεσμα σερβίρετε σε κολονάτο ποτήρι!
Τα λικέρ φρούτων όπως το λικέρ κράνων και το λικέρ φράουλας συνδυάζονται εύκολα με ρούμι και τεκίλα γιατί είναι αρκετά γλυκά και φρουτώδη, ιδανική επιλογή για δροσιστικά ποτάκια!

4 σχόλια:

  1. Δεν ξέρω αν τα λικεράκια θεωρούνται γιαγιαδίστικα, αλλά εγώ κάθε χρόνο θα φτιάξω 4-5 λικεράκια.
    Ειδικά το καλοκαίρι σερβρισμένα με 1-2 παγάκια, γίνονται ανάρπαστα!
    Πολύ ωραίες οι προτάσεις σου και για τα κοκτέιλς!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ναι και εγώ φτιάχνω αλλά οι παρέες μου λένε πως είναι γιαγιαδίστικα για αυτό και τους ξεγελώ με κοκτέιλς!

      Διαγραφή
  2. Προς το παρόν έχω σε διαδικασία βερίκοκο, βύσσινα, κράνα και σε λίγο δυόσμο, τσάπουρνα, σαμπούκο και μετά δυόσμο!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο! Αυτό σημαίνει ποικιλία! Καλό μήνα!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...