Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Φολέγανδρος (Μέρος 1ο) Καλασούνα


Καλημέρα από την πανέμορφη Φολέγανδρο! Καιρό έχουμε να τα πούμε αλλά που να βρεις χρόνο σε ένα νησί σαν αυτό! Πριν σας δώσω τη συνταγή από την πεντανόστιμη τοπική πίτα, καλασούνα, θα προσπαθήσω να σας ταξιδέψω νοερά στο κυκλαδίτικο νησί με δυο αναρτήσεις, η μια θα αφορά την καλασούνα και τη χώρα της Φολεγάνδρου και η άλλη τις παραλίες, τις περιπατητικές διαδρομές και το παραδοσιακό πιάτο, ματσάτα!



Καταρχήν, η Φολέγανδρος δεν είναι ένα νησί για όλους, αλλά για λίγους και φανατικούς θαυμαστές! Προσωπικά ανήκω στη δεύτερη κατηγορία, αλλά για να σας εξηγήσω τι εννοώ... Πρώτα από όλα να σας πω ότι στη Φολέγανδρο τον Αύγουστο κυριαρχούν τα μελτέμια για αυτό πάρτε οπωσδήποτε ένα ζακετάκι και ένα μακρύ παντελόνι για το βραδάκι. Βέβαια από τον καύσωνα τής εννοείται ότι είναι προτιμότερος ο αέρας καθώς η Φολέγανδρος έχει ελάχιστα δέντρα, το τοπίο της θυμίζει κάτι από Σελήνη ή από την έρημο τουΤέξας. Μάλιστα θα δείτε ότι οι παλιοί κάτοικοι είχαν φτιάξει πέτρινα κυκλικά κτίσματα για να φυτέψουν δέντρα όπως συκιές ή λεμονιές για να μην τα παρασύρει ο αέρας! Και ενώ σχεδόν όλο το νησί είναι πετρώδες και ο ταξιδιώτης από τον Καραβοστάση, το λιμάνι της Φολεγάνδρου, κατευθυνθείτε στη Χώρα βλέποντας πέτρες και βουνά φτάνει στην όαση της Χώρας. Ότι και να σας πω για τη Χώρα είναι λίγο, είναι πανέμορφη και γραφική, γεμάτη μικρά μαγαζάκια που βρίσκονται γύρω από τις πλατείες της και είναι όλα πανέμορφα και προσεγμένα. Οι πλατείες της είναι καταπράσινες με ανθισμένες βουκαμβίλιες και κληματαριές και όλα τα κτίρια κάτασπρα με τις παραδοσιακές ξύλινες καρέκλες σε ταξιδεύουν σε άλλη εποχή... Είναι δύσκολο να διακρίνεις που τελειώνει το ένα μαγαζί και που αρχίζει το άλλο, που αρχίζει η μια ταβέρνα και που η άλλη, στα περισσότερα όμως θα βρείτε καλό φαγητό, ρακόμελο, ψημένη ρακί και κρασί που το προμηθεύονται από άλλα νησιά. Όσο για νυχτερινή διασκέδαση αν ονειρεύεστε κοκτέιλς και ξένα hits να ακούγονται δυνατά θα απογοητευτείτε! Όχι πως δεν υπάρχουν καθόλου αλλά κατά κύριο λόγο η νυχτερινή ζωή βρίσκεται σε μαγαζάκια που σερβίρουν ρακόμελα, με χαλαρή μουσική και καλή διάθεση. Τα πάντα στη Φολέγανδρο κινούνται χαλαρά φανταστείτε ότι σχεδόν όλα τα μαγαζιά το μεσημέρι κλείνουν από τα παντοπωλεία μέχρι και τις ταβέρνες! 

Επίσης αν βρεθείτε στη χώρα ευκαιρία να προχωρήσετε στο Κάστρο και στην Πούντα. Μιλώντας για Κάστρο δεν εννοούμε τίποτα άλλο από τα παλιά σπίτια της Χώρας, ένα μέρος ιδανικό για μια απογευματινή βόλτα και μερικές φωτογραφίες. Ενώ στην Πούντα θα μπορέσετε να καταλάβετε ιδίοις όμμασι ότι η Χώρα είναι κυριολεκτικά χτισμένη στο χείλος του γκρεμού...Η θέα θα σας κόψει την ανάσα!
Πριν αρχίσουμε όμως τη μαγειρική μας να σας πω ότι αν πάτε αρχές Ιουλίου με μέσα Αυγούστου φροντίστε να ενημερωθείτε για τις γιορτές Φολεγάνδρου, που γίνονται κάθε χρόνο και κερδίζουν το κοινό κάθε φορά!
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ποιος θα το φανταζόταν άλλοτε πως ένα νησί που αποτελούσε από τα χρόνια ακόμη της Ενετοκρατίας τόπο εξορίας κρύβει τόσες ομορφιές ώστε να ζηλεύεις τους κατοίκους της που ζουν εκεί.

Σήμερα λοιπόν μαγειρεύει μια ντόπια Φολεγανδρίτισσα για μας την παραδοσιακή πίτα, καλασούνα. Η καλασούνα φτιάχνεται από το παραδοσιακό φολεγανδρίτικο τυρί, σουρωτό που έχει μια υπόξινη γεύση και από κρεμμύδια που το γλυκαίνουν υπέροχα. Αν είστε από τους τυχερούς που θα επισκεφτούν το νησί δοκιμάστε την για πρωινό αλλά και για ορεκτικό, καθώς είναι μια σίγουρη επιλογή! 




Υλικά 

2-3 κρεμμύδια
χοντρό αλάτι
1/2 κιλό σουρωτό ή ξινομυζηθρα
Πιπέρι (προαιρετικά)
1/2 κιλό αλεύρι για πίτες
1/3 ποτήρι ελαιόλαδο
1 μαγιά
1/2 ποτήρι χλιαρό νερό (ανάλογα με το αλεύρι μας)
λάδι για το ταψί



Διαδικασία

Πρώτα από όλα καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα τρίβουμε ή τα κόβουμε σε λεπτές φέτες ανάλογα με το αν θέλουμε να νιώθουμε το κρεμμύδι ή όχι, προσθέτουμε 1 κουταλιά αλάτι και τα ανακατεύουμε σε ένα μπολ για να μαραθούν τα κρεμμύδια μας. Αφήνουμε για μισή ώρα και μετά τα ξεπλένουμε. Αφού τα ξεπλύνουμε τα στραγγίζουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το σουρωτό (επειδή ενδέχεται να μην βρίσκουμε σουρωτό μπορούμε να βάλουμε ξινομυζήθρα) και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Για το φύλλο μας σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Πρώτα στη λακουβίτσα ρίχνουμε τη μισή ποσότητα νερού και προσθέτουμε τη μαγιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά κρατώντας το μισό νερό και με τα δάχτυλά μας αναμειγνύουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη, εύκολη στο πλάσιμο. Ενδέχεται να χρειαστούμε λιγότερο ή περισσότερο νερό ανάλογα με το αλεύρι που χρησιμοποιήσαμε. 

Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί 
στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών 
και ανοίγουμε 2 μεγάλα χοντρά φύλλα. Αν θέλουμε να κάνουμε ατομικές καλασούνες όπως της φωτογραφίας κόβουμε και τα δύο φύλλα σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα, τοποθετούμε στο κέντρο τη γέμιση και καλύπτουμε ώστε να σχηματίσουμε πακετάκια. Αν κάνουμε μια πίτα τοποθετούμε το ένα από τα δύο φύλλα στο ταψάκι, ώστε να καλύπτει και μέρος από τα τοιχώματα του ταψιού. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση από πάνω και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Τέλος με ένα μαχαίρι χαράσσουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της πίτας για να κοπεί ευκολότερα και να ψηθεί ομοιόμορφα. 

Και στις δυο περιπτώσεις αλείφουμε με λάδι την επιφάνεια της πίτας μας ή των ατομικών καλασούνων και ψήνουμε περίπου μια ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς ή μέχρι να ροδίσει ομοιόμορφα.



2 σχόλια:

  1. Θέλω πάρα πολύ να επισκεφτώ τη Φολέγανδρο, αλλά με 2 μικρές κυρίες ένα τόσο πολύωρο ταξίδι είναι δύσκολο :(
    Πρέπει να είναι πανέμορφη, έχω ακούσει τα καλύτερα από όλους όσους την έχουν επισκεφτεί!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι όντως όνειρο! Προτείνω για τις δυο μικρές κυρίες ολιγοήμερη επίσκεψη στη γιαγιά και για εσάς ένα ταξιδάκι στη Φολέγανδρο!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...