Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Ρυζόγαλο το γιαγιαδίστικο!!!

Ναι, επιστροφή στην παράδοση και σήμερα με ένα μυρωδάτο και λαχταριστό ρυζόγαλο!!! Για το ρυζόγαλο παραλλαγές θα βρείτε πολλές, το Ελληνικό Χρέος όμως επιμένει στην παραδοσιακή γιαγιαδίστικη συνταγή γιατί έκαστος στο είδος του και οι γιαγιάδες στα παραδοσιακά γλυκά τους!


Υλικά
8 άτομα
1,250 λίτρο γάλα (ή 5 κούπες γάλα)
250 γρ. ρύζι γλασέ (1 κούπα ρύζι)
250 γρ. ζάχαρη (1 κούπα ζάχαρη)
Σκόνη κανέλα 
1 βανίλια σκόνη
Μια φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Πλένουμε το ρύζι και το βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο με νερό βρύσης. Το νεράκι πρέπει ίσα ίσα που να σκεπάζει το ρύζι. Αφήνουμε το ρύζι περίπου 15 λεπτά για να μαλακώσει. Έπειτα αδειάζουμε το νερό και τρίβουμε δυνατά με τα χέρια μας το ρύζι για "σπάσει και να μαλακώσει".

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα μόλις αρχίσει να φουσκώνει προσθέτουμε το ρύζι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε περιοδικά με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει ο πάτος της κατσαρόλας και αν μας σβολιάσει ανακατεύουμε με το σύρμα. 

Όταν αρχίσει να πήζει και μετά από περίπου 40 λεπτά προσθέτουμε τη βανίλια και τη φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού και τη ζάχαρη. (Αφού ανακατέψουμε δοκιμάζουμε να δούμε αν είναι τόσο γλυκό όσο θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε ακόμη λίγη ζάχαρη αν θέλουμε...)

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου άλλα είκοσι λεπτά  (Είναι της υπομονής η συνταγή..) και όταν δέσει αρκετά και γίνει παχύρρευστο, αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε τη φλούδα και ρίχνουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια και το αφήνουμε να κρυώσει έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο και το σερβίρουμε με κανελίτσα!  

Για τους πολυάσχολους

Αν στην ιδέα πως θα είστε μια ώρα πάνω από τη κατσαρόλα για να ανακατεύετε το ρυζόγαλο, πανικοβάλλεστε τότε απλώς προσθέστε στην κατσαρόλα σας μαζί με το ρύζι 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ που έχετε διαλύσει σε μισή κούπα γάλα πριν το ζεστάνετε. Με αυτό τον τρόπο το ρυζόγαλο θα δέσει πολύ πιο γρήγορα! Αν από την άλλη είστε φανατικός της παράδοσης (όπως εγώ) τότε κάντε λίγη υπομονή και ακολουθήστε την κλασική συνταγή, σκεφτείτε θετικά γυμνάζεστε δικέφαλους έτσι...


22 σχόλια:

  1. Λαχταριστό!!!
    Και μ αρέσει η φέτα πορτοκαλιού!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιαγιαδίστικο και μαμαδίστικο το ρυζογαλάκι, πάντα το τρώω με μεγάλη ευχαρίστηση! Συνήθως το αρωματίζω με φλούδα λεμονιού. Απίθανο! Καλοφάγωτο το ρυζόγαλο!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πόσο γλυκά νοσταλγικό... Το κάνω κι εγώ συνέχεια (της τεμπέλας, βέβαια....)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σημασία έχει το κάνεις, τι και αν κάνεις τη γρήγορη τι αν κάνεις την κλασική παραλλαγή!

      Διαγραφή
  4. Το εχουν λατρεψει γενιες και γενιες!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το καλυτερο γλυκο!!! το προτιμώ με ξυσμα λεμονιού! και αν εισαι λατρης σοκολάτας βαλε και λιγο κακαο μέσα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ μου αρέσει το ρυζόγαλο! Κι είναι κι εύκολο γλυκό! Ενδιαφέρον αυτό που αφήνεις το ρύζι να μαλακώσει πρώτα στο νερό... Εγώ το βράζω λίγο σκέτο πρώτα και μετά βάζω το γάλα... Θα δοκιμάσω τη δική σου μέθοδο την επόμενη φορά. Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστεύω κι εγώ ότι η παλιά κλασσική συνταγή, δίνει το πιο νόστιμο ρυζόγαλο!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η παραδοσιακή είναι και η καλύτερη!!!
    Αγαπάμε ρυζόγαλο.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρελαίνομαι για ρυζόγαλο! Ψηφίζω γιαγιαδίστικη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπημένο κλασικό γλυκάκι! Πολύ νόστιμο! Το τσακίζω και ζεστό και κρύο!
    Αυτό με τη γυμναστική για τους δικέφαλους δεν το είχα σκεφτεί... ;-)
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...