Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Μια super σαλάτα με ένα super food! - Σαλάτα με φαγόπυρο

Θα έχετε παρατηρήσει πόσο γκουρμεδιάρικα και πόσο στη μόδα είναι τα τελευταία χρόνια τα παντοπωλεία; Και γιατί να μην είναι άλλωστε αφού μπορείς να βρεις παραδοσιακά προϊόντα από πολλές περιοχές που δεν μπορείς να βρεις σε σούπερ μάρκετς  και τις περισσότερες φορές σε καλές τιμές καθώς τα προμηθεύονται απευθείας από παραγωγούς. Σε μια λοιπόν από αυτές τις επισκέψεις μου στο παντοπωλείο της γειτονιάς, έπιασα κουβέντα με μια γυναίκα που αγόραζε  μερικά κιλά φαγόπυρο. Να σας πω την αλήθεια αν και το φαγόπυρο το είχα ακουστά, δεν είχε τύχει ποτέ να το χρησιμοποιήσω. Αυτή όμως επέμενε να δοκιμάσω καθώς ήταν ενθουσιασμένη με το πόσο την βοήθησε στις ευρυαγγείες που είχε. Αγόρασα λοιπόν ένα μικρό σακουλάκι από περιέργεια, λατρεύω άλλωστε να δοκιμάζω καινούριες γεύσεις και φυσικά γυρνώντας σπίτι το googl-αρα για να βρω τι τόσο καταπληκτικό έχει. 
Μετά από μερικές ιστοσελίδες βρήκα τα εξής: Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαυροσίταρο έχει καταγωγή από την Ασία και μπορεί να μας θυμίζει καταπληκτικά το πλιγούρι στην εμφάνιση και στη γεύση αλλά δεν ανήκει στην οικογένεια των δημητριακών αλλά των ψευτο-δημητριακών ή των σπόρων καθώς συλλέγεται από μικρούς θάμνους, στην ίδια οικογένεια ανήκει και το πιο γνωστό κινόα. 
Όσο γιατί να το εντάξουμε στη διατροφή μας, οι λόγοι είναι πραγματικά πολλοί! Καταρχήν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σύγκριση με τα δημητριακά, δεν περιέχει γλουτένη αλλά είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αμινοξέα. Επίσης πρακτικά έχει διαπιστωθεί πως μειώνει την υψηλή χοληστερίνη, βοηθά στην ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων και είναι φυσικό αντιοξειδωτικό! Οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν αντικαθιστώντας το ρύζι ή το πληγούρι αντίστοιχα. Εμείς σήμερα θα το δοκιμάσουμε σε μια σαλάτα, καθώς έχει αρκετά ουδέτερη γεύση και τα λαχανικά το νοστιμεύουν και του ταιριάζουν καταπληκτικά!

Σαλάτα με φαγόπυρο
Διάρκεια: 30 λεπτά
Δυσκολία: Πολύ εύκολο
Υλικά 
6 μερίδες
1/2 κούπα φαγόπυρο
1 κούπα νερό (γενικά χρησιμοποιείται με αναλογία 1 φαγόπυρο προς 2 νερό)
1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε λωρίδες
1 κούπα τοματίνια κομμένα στα δύο
5-6 μαύρες ελιές κομμένες σε φέτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γραμ. φέτα κομμένη σε κυβάκια
2 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
Αλάτι
Φρέσκια ρίγανη

Διαδικασία

Σε ένα κατσαρολάκι και δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί καλά προσθέτουμε το φαγόπυρο και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα προσέχοντας να μην μας μαυρίσει (περίπου μισό λεπτό). Έπειτα προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να βράσει με κλειστό καπάκι μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό. Όταν το φαγόπυρο μας έχει απορροφήσει σχεδόν το νερό, τότε βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει έχοντας το καπάκι κλειστό. Αφού κρυώσει καλά για να μην μαράνει τα λαχανικά μας, βάζουμε όλα τα υλικά μας εκτός από το τυρί σε μια σαλατιέρα. Αλατίζουμε, ρίχνουμε το ξύδι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Τέλος προσθέτουμε τη φέτα και τη ρίγανη (και αν θέλουμε προσθέτουμε και άλλο λάδι). Ανακατεύουμε ξανά και σερβίρουμε! 

Καλή σας όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...