Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Pancakes - Τόσο ίδια αλλά και τόσο διαφορετικά!

Σήμερα μαγειρεύουμε pancakes ή σε ελεύθερη μετάφραση τηγανόψωμα, αν και προσωπικά όταν ακούω τη λέξη τηγανόψωμα σκέφτομαι κάτι υπέροχα τηγανητά τυρόψωμα που έκανε η γιαγιά μου... Τα pancakes λοιπόν τρώγονται για πρωινό, για σνακ αλλά και για επιδόρπιο (με σαντιγί, παγωτό, μερέντα, μαρμελάδες και σοκολάτα), είτε αλμυρά είτε γλυκά. 
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσουμε, και θα είμαι αυστηρή σε αυτό (!), πως τα pancakes δεν είναι κρέπες! Με τις κρέπες μοιάζουν αρκετά ως προς τα υλικά, την εμφάνιση και τη γεύση αλλά έχουν κάποιες βασικότατες διαφορές. 
Και για του λόγου το αληθές...

  1. Οι κρέπες είναι πολύ πιο λεπτές και φαρδιές, για αυτό ακριβώς είναι και πιο τραγανές. 
  2. Τα pancakes δεν τυλίγονται όπως οι κρέπες αλλά η γέμιση μπαίνει από πάνω. 
  3. Η ζύμη για τις κρέπες είναι πιο "νερουλή" και πιο βουτυράτη ενώ συνήθως δεν βάζουμε baking powder.
  4. Eπίσης αν και τα δυο συνδυάζονται είτε με αλμυρό είτε με γλυκό, τα pancakes συνήθως τρώγονται με σιρόπι μήλου.

Σας χρωστάω τη συνταγή για κρέπες... και ιδού η συνταγή για...


PANCAKES
Υλικά 
για 8 pancakes
2 αυγά
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. baking powder
1/4 κούπας καλαμποκέλαιο
1 κούπα αλεύρι για κάθε χρήση
1 κούπα γάλα
1 βανίλια σκόνη (μόνο για γλυκά pancakes)
ελάχιστη κανέλα (προαιρετικά και μόνο για γλυκά pancakes )
βούτυρο για το τηγάνι

Βήματα
  1. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να γίνουν μαρέγκα. 
  2. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών σε ένα μεγάλο μπολ με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και το γάλα και ανακατεύουμε πολύ καλά. 
  3. Μετά ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι στο οποίο αναμίξαμε το baking powder και ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει ομοιογενής. 
  4. Τέλος ρίχνουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε πολύ μαλακά. Οι κινήσεις μας θα πρέπει να είναι τόσο "αέρινες" στο ανακάτεμα που στο τέλος θα πρέπει να φαίνονται σε ορισμένα σημεία η μαρέγκα. 
  5. Αφήνουμε το μπολ μας στην άκρη περίπου 15 λεπτά να ξεκουραστεί. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε λίγο βούτυρο. 
  6. Όταν ζεσταθεί το τηγάνι μας χύνουμε με τη βοήθεια μιας μεταλλικής κουτάλας τη ζύμη στο τηγάνι. Θυμηθείτε πως αυτή η δοσολογία της ζύμης θα πρέπει να βγάλει περίπου 8 pancakes και τα pancakes είναι πολύ πιο χοντρά και μικρά από τις κρέπες. 
  7. Καταλαβαίνουμε πως έγινε ένα pancake όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, παίρνει χρυσαφί χρώμα όταν το ανασηκώσουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και οι άκρες ξεκολλούν εύκολα. Αναποδογυρίζουμε και από την άλλη πλευρά. Προσεγγιστικά κάθε πλευρά θέλει περίπου 2 λεπτά να γίνει αλλά πάντα εξαρτάται από το πάχος του pancake και το πόσο δυνατό είναι το μάτι της κουζίνας μας. Αν το πρώτο δεν σας πετύχει στο σχήμα, μην ανησυχείτε το επόμενο θα βγει πολύ καλύτερο! Προσθέτουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι για το επόμενο pancake και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε ζύμη για το επόμενο. 
  8. Σερβίρονται ζεστά και ιδανικά με μέλι ή μερέντα! 

2 σχόλια:

  1. Θέλω το πιατάκι έτσι όπως είναι.
    Και την παρακείμενη μερέντα φυσικά!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνε άλλη μια δόση!! Δε μου φτάνει μόνο ένα πιάτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...