Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι


Mετά την συνταγή για αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα είναι η δεύτερη συνταγή για μελιτζανοσαλάτα από το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία. Η σημερινή εκδοχή έχει πιο ιδιαίτερη γεύση με υλικά όπως το ταχίνι και το σκόρδο που την κάνουν πιο πικάντικη και οριεντάλ και ταυτόχρονα με γιαούρτι που της δίνει ένα δροσιστικό τόνο. Για την ιστορία η συνταγή αυτή βασίζεται σε μια αραβική συνταγή που λέγεται Baba Ghanoush ή σε απλά ελληνικά ο πατέρας του γουδοχεριού. Αυτό το αστείο όνομα προέρχεται από τον τρόπο που πολτοποιούσαν τις μελιτζάνες για να κάνουν αυτή τη συνταγή και στη συνέχεια για να τις αναμείξουν με εποχικά μυρωδικά, ελαιόλαδο, ταχίνι και σκόρδο. Η σημερινή εκδοχή περιλαμβάνει και το ελληνικό γιαουρτάκι αφενός για να κρατήσουμε το ύφος του blog (!!!) και αφετέρου για να κάνουμε ελάχιστα πιο ουδέτερη την έντονη γεύση της αυθεντικής συνταγής.
Όσο για πρόταση σερβιρίσματος... δοκιμάστε την με κριτσίνια ή με ψωμί που έχετε ζεστάνει στο φούρνο ή στο μπάρμπεκιου, δεν θα χορταίνετε!

Υλικά
4 άτομα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο ή σκόνη 
1 κ.σ ταχίνι (προαιρετικά)
1/4 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κιλό φλάσκες μελιτζάνες (3-4 μεγάλες) 
Χυμό ενός λεμονιού
Μισό κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι (περίπου 100 γραμ.)

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο σε μέτρια φωτιά. (Aν μπορέσετε να ψήσετε τις μελιτζάνες στο μπάρμπεκιου, το πιάτο σας θα απογειωθεί από τη γεύση της καπνιστής μελιτζάνας.) Τοποθετούμε σε ένα ταψάκι τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε με το πιρούνι σε μερικά σημεία. Τις ψήνουμε περίπου για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Όταν κρυώσουν πολύ καλά, παίρνουμε μια-μια μελιτζάνα και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού μαζεύουμε τη σάρκα τους, αφαιρώντας τα σποράκια. Τοποθετούμε τη σάρκα της μελιτζάνας στο μπλέντερ για να την πολτοποιήσουμε (ή στο γουδοχέρι!) και μετά σε ένα βαθύ μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Διατηρείται στο ψυγείο σε καλά κλεισμένο βάζο για 2-3 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...