Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Ψαρονέφρι για απαιτητικούς καλεσμένους

Επίσημο δείπνο και μας πιάνει πανικός... Τι να μαγειρέψουμε; Θα πετύχει; Θα τους αρέσει; Θα προλάβω; Μήπως είναι πολύ απλή συνταγή; Χιλιάδες βασανιστικά ερωτήματα...Αλλά αρκετά δεν θα κάτσουμε και να σκάσουμε... Έχω τη λύση για να εντυπωσιάσετε τον άντρα σας, την κοπέλα σας, τους συναδέρφους σας, την πεθερά σας. Γενικά για όλες τις δύσκολες καταστάσεις! Δεν σας κρατώ άλλο σε αγωνία!
Ψαρονέφρι με μελωμένη σάλτσα και σπυρωτό πιλάφι!



Υλικά

4 μερίδες

για το ψαρονέφρι


1 κιλό ψαρονέφρι κομμένο σε μεγάλα κομμάτια 
1 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί 
1/2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
4 κ.σ. μουστάρδα 
2 κ.σ. μέλι 
1 κ.σ. ρίγανη 
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο 
2-3 στήμονες κρόκου Κοζάνης (προαιρετικά)
Αλάτι 
Πιπέρι


για το πιλάφι

200 γρ. ρύζι μακρύκοκκο για πιλάφι
1 κρεμμύδι μικρό τριμμένο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
500 ml. ζωμός λαχανικών ή κότας ή κρέατος
1 κλωναράκι δεντρολίβανο
2 κ.σ. βούτυρο

Διαδικασία 

Με τη βοήθεια μιας κουτάλας πιέζουμε τα κομμάτια ψαρονέφρι για να "πλατιάσουν" λιγάκι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε τα κομμάτια ψαρονέφρι χωρίς να καλύπτει το ένα το άλλο. Αφού ροδίσει η μια πλευρά τα γυρίζουμε να ροδίσουν και από την άλλη, ουσιαστικά ψήνουμε 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. Προσθέτουμε το κρασί και αφού πάρει μια βράση προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν και να δέσει η σάλτσα άλλα 10 λεπτάκια. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά διατηρώντας το ψαρονέφρι ζεστό.
Βάζουμε το λάδι στη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι να μαλακώσει (αλλά προσοχή να μην μαυρίσει.) Προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα για δύο λεπτάκια ώστε να γυαλίσει, στο μεταξύ ανακατεύουμε συνεχώς. Ρίχνουμε το ζωμό και το κλωνάρι δεντρολίβανου. Αφού πάρει μια βράσει το ρύζι, βγάζουμε το κλωνάρι δεντρολίβανου και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε περίπου 20 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι το μεγαλύτερο μέρος του ζωμού και μαλακώσει το ρύζι. 
Αποσύρουμε το ρύζι από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά και σκεπάζουμε με το καπάκι να μην εξατμιστούν τα υγρά του. Σερβίρουμε το σπυρωτό ρύζι μαζί με το ψαρονέφρι όσο είναι ακόμη ζεστό! 

2 σχόλια:

  1. Ωστε κρόκος κοζάνης ε? Δεν τον έχω χρησιμοποιησει ποτε σε κρεατικα!
    Θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπέσιαλ φαγάκι, που σίγουρα δεν θα αφήσει κανέναν από τους καλεσμένους μας αδιάφορο!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...