Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Σπανακόρυζο και σπανακοφιλοσοφίες

Καλημέρα! Σήμερα είναι μια υπέροχη μέρα! Kαι αυτό γιατί είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας όπως λέει και ένα τραγούδι! Που αρχικά μπορεί να ακούγεται λίγο χαζό... αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό και σημαίνει το εξής: Δεν σου αρέσει η ζωή σου; Σήμερα είναι η καινούρια αρχή της, άλλαξε την, ζήσε την όπως θες! Γιατί πρέπει να γίνει κάτι συγκλονιστικό για να κάνεις μια δραστική αλλαγή; Το γεγονός πως σήμερα είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου είναι αρκετό. Λοιπόν ξεκίνα!
Όχι αρκετά ταιριαστός πρόλογος για το σημερινό μενού, σπανακόρυζο παρακαλώ, αλλά μερικές φορές και αυτοί που βρίσκονται όλη την ημέρα μέσα στην κουζίνα και ανάμεσα από κατσαρόλες έχουν ανάγκη από λίγη έμπνευση.

Σπανακόρυζο
Υλικά
4 μερίδες

1 κιλό σπανάκι 
2/3 φλ. ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (και τα φύλλα τους και ο κορμός τους)
1-2 κ.σ. πελτε ντομάτας ή 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
3/4 φλ. ρύζι Καρολίνα
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1/2 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο ή λίγη σκόνη σκόρδου 
χυμό ενός λεμονιού
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Πλένουμε καλά το σπανάκι, κόβουμε τα κοτσάνια και ένα ένα τα φύλλα τα κόβουμε σε πλατιά κομμάτια.
Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι σε ένα μπολ. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τη ντομάτα.
Ζεσταίνουμε 2-3 κ.σ. λάδι σε μια φαρδιά κατσαρόλα και όταν ζεσταθεί σοτάρουμε τα κρεμμύδια που ψιλοκόψαμε και προσθέτουμε τη ντομάτα ή τον τοματοπελτέ αντίστοιχα. (Τα κρεμμύδια έχουν σοταριστεί όταν έχουν μαλακώσει και έχουν γίνει διάφανα. )
Πλένουμε το ρύζι και προσθέτουμε το ρύζι στην κατσαρόλα για 2-3 λεπτά ενώ ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και μετά από 1-2 λεπτά ρίχνουμε και το σπανάκι και τον άνηθο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 1-2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό (πρέπει οπωσδήποτε να είναι τουλάχιστον ζεστό) και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα αλατοπιπερώνουμε το σπανακόρυζο και νοστιμίζουμε με το σκόρδο. 

10 σχόλια:

  1. Πολύ αισιόδοξος πρόλογος!
    Πράγματι κάθε μέρα είναι μια καλή ευκαιρία για να αλλάζουμε ότι δεν μας αρέσει!

    Χτες είχε η μικρή σπανακόρυζο στον παιδικό σταθμό και το σκεφτόμουν κι εγώ να το φτιάξω!
    Ήρθε και έδεσε και η συνταγή σου!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Poso kairo exo na ftiaxo spanakoryzo!!!!!!
    Orea idea!!! Bravo!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ σωστά τα λες στις σπανακοφιλοσοφίες σου!!
    Επίσης αγαπάμε σπανακόρυζο!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα, καλημέρα!
    Έτσι ακριβώς αισθάνομαι κι εγώ σήμερα και μάλιστα θα φτιάξω το ίδιο νόστιμο φαγάκι!
    ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν θυμάμαι, σου είπα ότι έκανα το σπανακόρυζό σου; Ήταν πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...