Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Το carrot cake συναντά την κρέμα τυριού

Ποτέ ένα κέικ καρότου δεν μπόρεσε να είναι τόσο λαχταριστό και τόσο ιδιαίτερο! Και η επικάλυψη με την κρέμα απλά το απογειώνει! Για αυτό μην χάνετε καιρό, μπείτε γρήγορα στην κουζίνα και μετά σερβίρετέ το για πρωινό, συνοδευτικό για το καφεδάκι σας αλλά και σαν γλυκό μετά το γεύμα σας! Αν μάλιστα θέλετε να το σερβίρετε ως επιδόρπιο στους καλεσμένους σας και για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση απλά κόψτε το στη μέση και προσθέστε ακόμη μια στρώση κρέμας! Μην ξεχάσετε όμως αν έχετε σκοπό να βάλετε δεύτερη στρώση κρέμας να διπλασιάστε την ποσότητα των υλικών που έχει η συνταγή για την παρασκευή της.
ΚΕΪΚ ΚΑΡΟΤΟΥ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΟΥ


Διάρκεια: 2 ώρες

Ευκολία: Μέτριο
Υλικά για μια κλασσική στρογγυλή φόρμα για κέικ χωρίς σχέδια
Για το κέικ

4 αυγά
1 1/4 κούπα καλαμποκέλαιο
2 κούπες καστανή ζάχαρη
2 βανίλιες σκόνη
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. μαγειρική σόδα
2 κ.γ. baking powder
1 πρέζα αλάτι
2 κ.γ. κανέλα
4 - 5 μεγάλα καρότα 
1/2 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι 
1 κούπα καρύδια

Για την κρέμα
1/3 κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γραμ. ανάλατο τυρί κρέμα
400 γραμ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια σκόνη
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού

Μερικές κουταλιές τριμμένο καρύδι και μερικά καρύδια για γαρνίρισμα.

Βήματα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.

Με τη βοήθεια ενός πινέλου λαδώνουμε τη φόρμα μας για να μην κολλήσει το κέικ και αλευρώνουμε ελαφρώς.

Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα τρίβουμε είτε στον τρίφτη ή στο μπλέντερ, όταν τρίψουμε τα καρότα θα πρέπει να αντιστοιχούν περίπου σε 3 κούπες.

Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους σε δύο μπολ και χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τους κρόκους και το λάδι και τα χτυπάμε με το μίξερ περίπου 5 λεπτά να αφρατέψουν. 

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, τις βανίλιες και το baking powder και τα αναμειγνύουμε πολύ καλά ώστε το baking powder  να πάει παντού.

Στο ποτήρι με το χυμό βάζουμε τη σόδα (προσοχή μην σας χυθεί γιατί θα αφρίσει πολύ).

Στο μπολ με τη ζάχαρη και τα αυγά προσθέτουμε το χυμό με τη διαλυμένη σόδα και το μίγμα με το αλεύρι και τα χτυπάμε σε δυνατή φωτιά στο μίξερ για περίπου 5 λεπτά.

Έπειτα σβήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε τα τριμμένα καρύδια και τα τριμμένα καρότα  και ανακατεύουμε με τη βοήθεια μιας συρμάτινης κουτάλας.

Τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με ελαφριές κινήσεις.

Ρίχνουμε το υγρό μείγμα του κέικ μας μέσα στη λαδωμένη φόρμα και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά, ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας. Κλασικά για να δούμε αν ψήθηκε το κέικ μας το τσιμπάμε σε μερικά σημεία με οδοντογλυφίδα και αν η οδοντογλυφίδα βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμο. 

Το βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε ένα τεταρτάκι να κρυώσει, σε αυτό το σημείο μπορούμε να το βγάλουμε από τη φόρμα μας και να περιμένουμε να κρυώσει τελείως πριν το επικαλύψουμε με την κρέμα μας.

Για την κρέμα βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τη χτυπάμε με το μίξερ μας σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Βάζουμε μισή ώρα στο ψυγείο για να σφίξει και έπειτα επικαλύπτουμε το κέικ μας με αυτή. 

Προαιρετικά γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς και διατηρούμε το κέικ στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο για 4-5 μέρες!


2 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...