Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Προορισμός:... Φαβοκεφτέδες Σαντορίνης

Το δεύτερο ταξιδάκι του Ελληνικού Χρέους στη γαστρονομία για αυτό το καλοκαίρι μετά την επίσκεψη που κάναμε την προηγούμενη βδομάδα στη Κέρκυρα, για τη περίφημη παστιτσάδα της, είναι η Σαντορίνη για μια δοκιμή των διάσημων Σαντορινιών Φαβοκεφτέδων. 

Οι φαβοκεφτέδες είναι ένα υπέροχο, παραδοσιακό καλοκαιρινό μεζεδάκι για 4-6 άτομα, που μπορείτε να τους κάνετε εύκολα και εσείς ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή. Αν οι ποσότητες σας φαίνονται πολύ μεγάλες για την παρέα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μισή δοσολογία.

Και μιας και φτάσαμε Σαντορίνη, ρίξτε και μια ματιά στην κλασική φάβα.



Φαβοκεφτέδες
Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα Συνολικός Χρόνος: 3 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά

500 γρ. φάβα ωμή
2 λίτρα νερό
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
1/2 φλιτζάνι τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
2 αβγά
1/2 ματσάκι δυόσμο ή μαϊντανό
1 φλιτζάνι τσαγιού κρητική μυζήθρα ή φέτα (προαιρετικά)
1 κ.σ. ξερό βασιλικό (προαιρετικά)
Aλάτι
Πιπέρι

Για το πανάρισμα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
Λάδι για το τηγάνισμα


Διαδικασία

Αρχικά πρέπει να ετοιμάσουμε τη φάβα. Βάζουμε λοιπόν τη φάβα σε μια κατσαρόλα με το νερό και με το ένα από τα 2 κρεμμύδια καθαρισμένο και κομμένο στη μέση και την αφήνουμε να σιγοβράσει. Την ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει με τη βοήθεια μιας ξύλινης κουτάλας και αφού απορροφήσει όλα τα υγρά της και σφίξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει. Το κρεμμύδι που χρησιμοποιήσαμε για το βράσιμο, το πετάμε. 

Όσο περιμένουμε να κρυώσει μπορούμε να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά.
Ψιλοκόβουμε το δεύτερο κρεμμύδι και το δυόσμο ή το μαϊντανό, τρίβουμε τη φέτα και χτυπάμε ελαφριά τα αυγά.

Αφού κρυώσει τελείως η φάβα στην κατσαρόλα που τη βράσαμε προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα αυγά, το δυόσμο και τη φέτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Τη φρυγανιά την προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά μέχρι να σφίξει το μείγμα και ανακατεύοντας συνεχώς. Αφού ετοιμάσουμε το μείγμα για τους κεφτέδες σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα για να σφίξει.

Έπειτα πλάθουμε κεφτέδες (όχι σαν μπαλάκια αλλά πλακουτσωτούς για να ψηθούν καλύτερα).

Ζεσταίνουμε λάδι (τουλάχιστον ένα δάχτυλο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Στο μεταξύ σε ένα μεγάλο πιάτο ρίχνουμε αλεύρι και με αυτό αλευρώνουμε τους φαβοκεφτέδες μας και από τις 2 πλευρές.

Αφού κάψει το λάδι τηγανίζουμε λίγους λίγους τους κεφτέδες μας μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και από τις δυο πλευρές.

Τους ακουμπάμε σε ένα πιάτο που απλώσαμε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά πριν τους σερβίρουμε και σερβίρουμε με ένα ντιπ ντομάτας και μερικά φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...