Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Γεμίστε τα γεμιστά!

Πολυαγαπημένο και άκρως Ελληνικό!  Διαβάστε την κλασική συνταγή με μερικά μικρά μυστικά για να σας γίνουν πολύ ζουμερά και καλοψημένα!




ΓΕΜΙΣΤΑ

Υλικά 

6 άτομα

20 λαχανικά για γέμισμα (πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια) 

750 γρ. κιμά (μοσχάρι, λάπα χρησιμοποιώ και ζητάω στον κρεοπώλη να το αλέσει μόνο μία φορά) 

2 κρεμμύδια μέτρια ξερά τριμμένα

1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι καρολίνα


Αλάτι

Πιπέρι

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

1/2 φλιτζανάκι του καφέ κρασί

2 κ.σ. ζάχαρη 

1 κ.γ. ρίγανη


Διαδικασία

Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα αφήνουμε να στραγγίσουν. Έπειτα παίρνουμε ένα ένα τα λαχανικά και κόβουμε μια φέτα από το καθένα, προσέχοντας να μείνει η φέτα ενωμένη στην άκρη με το υπόλοιπα λαχανικό. Αρχικά παίρνουμε τις ντομάτες και με ένα κουταλάκι αδειάζουμε την ψίχα από κάθε ντομάτα σε ένα μπολ προσπαθώντας να κρατήσουμε χοντρά τα τοιχώματα της ντομάτας για να μην ανοίξει στο ψήσιμο. Μετά πασπαλίζουμε κάθε ντομάτα στο εσωτερικό της με λίγη από τη ζάχαρη και αλάτι. Στη συνέχεια αφαιρούμε με τη βοήθεια του κουταλιού και τα σποράκια από τις πιπεριές. Τέλος αφαιρούμε και το εσωτερικό μέρος από τα κολοκυθάκια (δεν τα ξεφλουδίζουμε). Πετάμε τα σποράκια από τις πιπεριές και κρατάμε σε ένα μπολ το εσωτερικό που αφαιρέσαμε από τα κολοκυθάκια και από τις ντομάτες.


Αφήνουμε τα λαχανικά σε ένα βαθύ ταψί για να ετοιμάσουμε τη γέμιση. 
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι και προσθέτουμε τον κιμά και τα τριμμένα κρεμμύδια μέχρι ο κιμάς να πάρει χρώμα.  Μετά σβήνουμε με το κρασί τον κιμά, το κρασί θα νοστιμεύσει τον κιμά (μην παραλείψετε αυτό το βήμα!)

Βάζουμε το εσωτερικό από τα κολοκύθια και από τις ντομάτες στο μπλέντερ για να τα πολτοποιήσουμε. 
Αφού απορροφηθεί το κρασί από τον κιμά,
 προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα πολτοποιημένα λαχανικά κρατώντας στη άκρη περίπου μισή κούπα (για να τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα.) Μ
ετά από 3-4 λεπτά προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε πάνω στη φωτιά για 2-3 λεπτά, έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. 

Σε αυτό το σημείο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Έπειτα γεμίζουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού κάθε λαχανικό ώστε η γέμιση να είναι περίπου 1 εκατοστό κάτω από το καπάκι των λαχανικών. Κλείνουμε τα γεμιστά με τα καπάκια τους και τοποθετούμε τα γεμιστά στο ταψί ώστε να είναι όρθια και να ακουμπά στο άλλο. Περιχύνουμε τα γεμιστά με το υπόλοιπο λάδι, τη μισή κούπα από τα πολτοποιημένα λαχανικά που κρατήσαμε και με ένα φλιτζάνι του καφέ νερό. Τέλος πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. 

Σκεπάζουμε το ταψί με ένα αντικολλητικό χαρτί που βρέξαμε καλά και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για περίπου 10 με 15 λεπτά. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε άλλη μισή ώρα. 

Τέλος αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και γυρίζουμε τα γεμιστά στο πλάι και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα. Το συνολικό ψήσιμο πρέπει να κυμαίνεται από 1 ώρα ως και 1 ώρα και 15 λεπτά. 
Σερβίρονται με τυρί φέτα!

4 σχόλια:

  1. Ένα από τα φαγάκια ορόσημα της κουζίνας μας!
    Αγαπημένο και αρωματικό, φέρνει στο μυαλό μας το υπέροχο ελληνικό καλοκαίρι!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πόσο δίκιο έχεις! Αν και να σου πω, προσωπικά καταψύχω ντομάτες και πιπεριές που έχω αδειάσει και τρώμε γεμιστά όλο το χειμώνα!

      Διαγραφή
  2. Αν και περιορισμένης εμπειρίας στην κουζίνα, τα έφτιαξα με λιγότερα υλικά και χωρίς το κρασί στο σβήσιμο (υγιεινή πολιτική), ψήνεται τώρα, θα σας πω πώς βγήκε! Για να μην καίγεται βάζω αλουμινόχαρτο (αυτό εννοείτε αντικολλητικό χαρτί;), όμως δε ξέρω κατά πόσο είναι υγιεινό και αυτό. Έχετε καμιά γνώση περί του θέματος; Για τη χρήση του αλουμινόχαρτου εννοώ βεβαίως βεβαίως. Ευχαριστώ για τη βοήθεια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aνυπομονώ να ακούσω πως πήγαν τα γεμιστά σου! Αντικολλητικό χαρτί, εννοώ την κοινή λαδόκολλα. Σχετικά με το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα, αν και τα δυο χρησιμοποιούνται ευρέως στο μαγείρεμα προσωπική μου άποψη είναι πως η λαδόκολλα είναι λιγότερο πιθανή σε μεγάλες θερμοκρασίες να εκλύει επικίνδυνες ουσίες...Αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη, δεν είμαι ειδικός. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σου! Καλά να περνάς!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...