Τώρα που ο υδράργυρος χτυπά κόκκινο, ένα παγωτάκι θα μας δροσίσει! Πριν επισκεφτείτε το πιο κοντινό ζαχαροπλαστείο ή περίπτερο, να σας θυμίσω πως το ΦΠΑ στα παγωτά είναι... 23%! Aν δεν κάνω λάθος, γιατί το νέο σύστημα είναι λίγο πολύπλοκο! Αλλά μην στεναχωριέστε.... μπορείτε κάλλιστα να κάνετε το δικό σας εύκολα και οικονομικά! Η παρακάτω συνταγή είναι η βασική συνταγή που μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για όποια γεύση και αν θέλετε να φτιάξετε απλά με το να προσθέσετε λιωμένη σοκολάτα, τριμμένο μπισκότο, γλυκό του κουταλιού σε κομμάτια ή σιρόπι καραμέλας! Και ρίξτε μια ματιά και στο Παγωτό σάντουιτς και στο Γιαουρτοπαγωτό με μέλι!
Παγωτό
Xρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 8 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο
Υλικά
για 6 μερίδες
1 κούπα γάλα πλήρες
2 κούπες κρέμα γάλακτος 35% λιπαρών
4 κρόκους βιολογικών αυγών
2 βανίλιες σκόνη
1/2 κ.γ. αλάτι
2/3 κούπας ζάχαρη
Διαδικασία
Σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι. Όταν η ζάχαρη λιώσει και προτού βράσει το γάλα, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Χτυπάμε τους κρόκους ελαφρά και τους προσθέτουμε στο ζεστό γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μην γίνει ομελέτα. Αφού προσθέσουμε όλο το μείγμα των αυγών ξαναβάζουμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να αρχίσει να πήζει ελαφρώς ανακατεύοντας συνεχώς. Θα καταλάβουμε πως είναι έτοιμο όταν θα είναι πιο παχύρρευστο αλλά δεν θα πρέπει να σχηματίζει κρούστα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει 2-3 ώρες. Στο μεταξύ χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος 2-3 λεπτά στο μίξερ για να αφρατέψει.
Τέλος ανακατεύουμε το γάλα με τα αυγά από το κατσαρολάκι με τη κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή. Αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και το τοποθετούμε σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη στην κατάψυξη. Ανά 30 λεπτά για 4-5 ώρες βγάζουμε το μπολ και το χτυπάμε με το μίξερ για να εγκλωβίσουμε αέρα μέσα στο μείγμα του παγωτού και να μην κρυσταλλιάσει και γίνει σαν τούβλο!
Φαινεται πολυ νοστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΩραίο, δροσιστικό και πανεύκολο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή τα αυγά δεν ενδείκνυται να τα χρησιμοποιούμε ωμά, γιατί ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης από σαλμονέλα, καλό θα είναι να τα παστεριώνουμε. Κι έτσι όπως τα προτείνεις -γύρω στους 60° για λίγα λεπτά- θα πρέπει να είναι εντάξει.
Καλημέρα!
Ζ.
Ναι, έχεις απόλυτο δίκιο, και εγώ δεν χρησιμοποιώ ποτέ ωμά αυγά!
ΔιαγραφήΛατρεύω τα παγωτά, εννοείται τα σπιτικά και ακόμα και εκείνα που είναι "έκτακτης ανάγκης"!! Είναι τέλειο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πάρα πολύ!
ΔιαγραφήΚαλημέρα πρέπει να είναι πεντανόστιμο το παγωτό και ό,τι καλύτερο γι αυτόν τον καύσωνα!!! Εξάλλου, τα σπιτικά παγωτά είναι πάντα τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήKαλημέρα! Σε ευαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΑκριβώς ;) ποιος ο λόγος να αγοράζουμε παγωτό ενώ μπορούμε να το φτιάξουμε μόνοι μας ;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα σπιτικά έχουν άλλη νοστιμιά και είμαστε σίγουροι για τα υγιεινά υλικά!
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο παγωτό! Ότι πρέπει για να δροσιστουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΔεν έχω φτιάξει παγωτό με αυγά, αλλά νομίζω ότι πρέπει να το τολμήσω ε΄τσι απλά και κατατοπιστικά που μας το περιγράφεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο το παγωτό σου!
Να το τολμήσεις! Τα αυγά και το πήζουν και το αφρατεύουν!
ΔιαγραφήΠολύ ωραίο το παγωτάκι! Δεν έχω παγωτομηχανή και δεν το αποφασίζω να φτιάξω. Ευκαιρία να δοκιμάσω :)
ΑπάντησηΔιαγραφήSe efxaristo poly!Kakos einai poly efkolo!
Διαγραφή