Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Caesar's Salad, τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Αν αποδώσουμε στον Καίσαρα αυτά που του ανήκουν... τότε πρέπει να αποδώσουμε και τη δημιουργία αυτής της πασίγνωστης σαλάτας που τη βρίσκουμε σε burgerάδικα, σε πιτσαρίες και σε εστιατόρια, στον δημιουργό της, τον Caesar Cardini. 

Ο Cardini ήταν ένας Ιταλός μετανάστης που δούλευε σε διάφορα εστιατόρια στις ΗΠΑ και κάποια στιγμή δημιούργησε τη διάσημη σαλάτα του που άφησε εποχή σε όλο τον κόσμο τα τελευταία περίπου 100 χρόνια! 

Η αυθεντική συνταγή λέγεται πως δεν περιείχε ψημένο κοτόπουλο και μαγιονέζα αλλά η σος της φτιαχνόταν από λάδι και κρόκους αυγών και δεν περιείχε κάποιο είδος κρέατος. Επίσης δεν περιείχε αντζούγιες, ενώ η σημερινή εκδοχή έχει αντζούγιες και έπαιρνε την ιδιαίτερη γεύση της από  Worcestershire sauce! (Και εγώ δυσκολεύτηκα να το πιστέψω πως η σημερινή εκδοχή έχει αντζούγιες την πρώτη φορά που το άκουσα, αλλά...ναι, είναι αλήθεια και ούτε να το σκεφτείτε να τις παραλείψετε!) 

Πάμε λοιπόν να ετοιμάσουμε μια σπιτική Ceasar's και δεν θα χρειαστεί να παραγγείλετε ποτέ ξανά!


Caesar's Salad
Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 40 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
Για 6 άτομα
Για τη sauce
5 φιλέτα αντζούγιας/γαύρου από κονσέρβα σε λάδι (χωρίς κόκκαλο) 
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένο ή 1 κ.γ. σκόρδο σκόνη
1 κ.γ. Worcestershire sauce (προαιρετικά)
1 κ.σ. λευκό ξίδι
1/4 κ.γ. αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού 
3 κ.σ. dijon μουστάρδα (όχι καυτερή)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κούπα μαγιονέζα
1/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα
Για τα κρουτόνς
2 φέτες του τοστ
2 κ.σ. λάδι ή λιωμένο βούτυρο
Αλάτι 
Πιπέρι
Σκόρδο σκόνη
Για το κοτόπουλο
1 φιλέτο κοτόπουλο χωρίς πέτσα
Αλάτι 
Πιπέρι 
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για το μαρούλι
1 romaine μαρούλι
Μερικές φλοίδες παρμεζάνας

Διαδικασία

Για το κοτόπουλο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο. Λαδώνουμε ένα ταψάκι και ψήνουμε το κοτόπουλο για 20 με 30 λεπτά. Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε το κοτόπουλο στο γκριλ για 7 λεπτά από κάθε πλευρά (σύνολο 14').
Για τα κρουτόνς
Κόβουμε τις φέτες του τοστ σε κυβάκια 1 εκατοστού. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, τα αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο και τα περιχύνουμε με λάδι. Τα απλώνουμε ώστε να μην είναι το ένα πάνω στο άλλο και τα ψήνουμε περίπου 15 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Ενδιάμεσα τα ανακατεύουμε. Τα αφαιρούμε αφού γίνουν τραγανά και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγή σακούλα ή σε βάζο για μελλοντική χρήση.
Για τη σος 
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνει μια λεπτόρρευστη σος. 
Για τη σαλάτα
Πλένουμε το μαρούλι και το αφήνουμε να στραγγίσει. Κόβουμε το μαρούλι με τα χέρια μας. Κόβουμε το κοτόπουλο σε φέτες και το προσθέτουμε. Χρησιμοποιώντας τον αποφλοιωτή κόβουμε μερικές φλοίδες παρμεζάνα πάνω στη σαλάτα μας. Προσθέτουμε τα κρουτόνς και τη σος και σερβίρουμε χωρίς να ανακατέψουμε.

Τips
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιονέζα με μαγιονέζα light. 
  • Για να μην μαραθεί το μαρούλι θα πρέπει να είναι όλα τα υλικά μας κρύα ή σε θερμοκρασία δωματίου και όχι ζεστά!


Καλή μας όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...