Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015

Κριτσίνια Ολικής Άλεσης...από σπίτι

Έφτασε και ο Σεπτέμβριος και σιγά σιγά θα ανοίξουν και τα σχολεία και ο κάθε κατεργάρης θα πάει στον πάγκο του, όπως μου έλεγε η μαμά μου όταν ήμουν μικρή. Έτσι και εμείς, γυρίζουμε στις κουζίνες μας και φτιάχνουμε πεντανόστιμες και γρήγορες συνταγές για μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε! Το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία σας εύχεται "Καλό φθινόπωρο" με μια αγαπημένη συνταγή για σπιτικά κριτσίνια, λαχταριστά και τραγανά, ιδανικά για σνακ στη δουλειά και στο σχολείο.




Κριτσίνια Ολικής Αλέσεως 
Xρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 90 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά 
για 25-30 κριτσίνια 
Για τη ζύμη
250 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης 
75 γραμ. αλεύρι μαλακό 
1 κ.σ. γεμάτη ζάχαρη 
1 κ.γ. αλάτι 
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
25 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη μαλακωμένα σε θερμοκρασία δωματίου 
50 ml. ηλιέλαιο 
½ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί 
3 κ.σ. κονιάκ 
1/2 κ.γ. σόδα 
Για το εξωτερικό τους
200 γρ. ηλιόσποροι 
2 κούπες νερό 
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη 


Διαδικασία 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, με τη ζάχαρη, το αλάτι, το baking και τη σόδα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο, το κρασί, το κονιάκ και το ηλιέλαιο και τα ζυμώνουμε με το χέρι μας περίπου 10 λεπτά. Εναλλακτικά, τα ζυμώνουμε με τη βοήθεια του μίξερ χρησιμοποιώντας το ειδικό εξάρτημα για ζύμες. Αφού η ζύμη μας γίνει εύπλαστη και ενιαία, την πλάθουμε σαν μπάλα και την τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί περίπου 15 λεπτά. 
Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς και σε ένα μπολ διαλύουμε τη ζάχαρη στο νερό. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τους ηλιόσπορους. 


Παίρνουμε ένα ταψί φούρνου (ιδανικά με χαμηλά τοιχώματα για να ψηθούν τα κριτσίνια καλύτερα) και τοποθετούμε πάνω του μια λαδόκολλα. Αλείφουμε τη λαδόκολλα με λίγο λάδι για να μην κολλήσουν τα κριτσίνια.
Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο αφού περάσει ο χρόνος που χρειάζεται για να ξεκουραστεί και την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια περίπου στο μέγεθος του καρυδιού το καθένα. Πλάθουμε το κάθε μπαλάκι σε μπαστουνάκι προσπαθώντας να τα κάνουμε όλα ισομεγέθη και αρκετά λεπτά γιατί θα φουσκώσουν στη διάρκεια του ψησίματος και δεν θέλουμε να γίνουν σαν κουλούρια! 
Βουτάμε κάθε μπαστουνάκι πρώτα στο μπολ με το ζαχαρόνερο και έπειτα στο μπολ με τους ηλιόσπορους. 
Τοποθετούμε τα κριτσίνια στο ταψί με λίγη απόσταση μεταξύ τους και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.
Αποθηκεύστε τα σε βάζο ή μπολ που κλείνει αεροστεγώς εκτός ψυγείου. 

12 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία! Πολύ λαχταριστά!
    Καλό ΣΚ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είμαι ικανή να φάω ολόκληρη σακούλα...δυστυχώς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλό Φθινόπωρο να ευχηθώ κι' εγώ με την σειρά μου.
    Πραγματικά ενδιαφέρουσα η συνταγή σου ειδικά με την προσθήκη κονιάκ στην ζύμη, κάτι που μέχρι σήμερα έχω κάνει μόνον σε κάποιες ζύμες που προορίζονται για γλυκά.
    Την κρατώ για δοκιμή, μιας και τα σχολεία έρχονται και για εμάς...
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή βδομάδα! Η προσθήκη κονιάκ είναι μυστικό ενός επαγγελματία φούρναρη!

      Διαγραφή
  4. Τα κριτσίνια είναι ιδανικό σνακ για το σχολείο, το γραφείο και κάθε δύσκολη στιγμή λιγούρας. Το κονιάκ και το ζαχαρόνερο δεν τα κάνουν πιο γλυκά;
    Καλό φθινόπωρο και καλή επάνοδο στις κουζίνες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαχαρόνερο έχουν και τα κλασικά κουλούρια Θεσσαλονίκης και το κονιάκ δεν καταλαβαίνεται καθόλου! Δοκίμασέ τα Αγγελική μου, σε προκαλώ! Φιλιά!

      Διαγραφή
  5. Πόσο μου αρέσουν τα σνακ αυτού του είδους!
    Είναι όμορα & σίγουρα νόστιμα.
    Θα τα φτιάξω, αν κι όταν τα έχω μπροστά μου εξαφανίζονται ως δια μαγείας! :)

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζω και εγώ με τα κριτσίνια!

      Διαγραφή
  6. Τρελαίνομαι για κριτσίνια! Φαίνονται πολύ λαχταριστά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...