Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Σπετσοφάι αλά... Πηλιορείτα!


Τώρα που χάλασε ο καιρός και άρχισαν πάλι τα κρύα και οι κρασοσυγκεντρώσεις, τι καλύτερο από ένα μεζέ για να συνδυάσετε το κόκκινο κρασί σας; Η πρόταση λοιπόν του Ελληνικού Χρέους στη Γαστρονομία είναι ένα παραδοσιακό Πηλιορείτικο Σπετσοφάι! Συνδυάστε το με χωριάτικο ψωμάκι για αμέτρητες βουτιές στο ζουμάκι του!!!

Σπετσοφάι Πηλιορείτικο
Διάρκεια: 20 λεπτά
Δυσκολία:  Πολύ Εύκολο
Θερμίδες ανά μερίδα: 650
Υλικά
4 μερίδες

2 ντομάτες
½ ποτήρι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή 3 κ.σ. πάστα ντομάτας
5 πράσινες πιπεριές κέρατο (για τηγάνι)
¼ κούπας λάδι
½ κιλό λουκάνικο χωριάτικο (της αρεσκείας μας)
1 πρέζα πάπρικα καυτερή (προαιρετικά)
½ κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγα φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη


Διαδικασία

Πρώτα αρχίζουμε με τα λουκάνικα κόβοντάς τα σε κομμάτια των 3 εκατοστών το καθένα. Έπειτα σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε 2-3 κουταλιές από το λάδι και περιμένουμε μέχρι να ζεσταθεί πολύ. Το λάδι θα σας φανεί λίγο αλλά έχετε υπόψιν πως τα χωριάτικα λουκάνικα όταν μαγειρεύονται βγάζουν αρκετό λίπος. Στη συνέχεια βάζουμε τα λουκάνικα στο τηγάνι και τα ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ καφετί χρώμα από όλες τις πλευρές. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και βγάζουμε τα λουκάνικα μας σε ένα καθαρό πιάτο με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας για να μην πάρουμε και το λάδι μαζί. 
Τώρα θα ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά μας κόβοντας τα κοτσάνια από τις πιπεριές και βγάζοντας τα σπόρια από το εσωτερικό τους. Σε ένα καθαρό τηγάνι βάζουμε το λάδι μας να κάψει σε δυνατή φωτιά και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε τις πιπεριές μας. Προσοχή! Τις πιπεριές θα πρέπει να τις έχουμε στεγνώσει καλά από το πλύσιμο σκουπίζοντας τις με χαρτί κουζίνας, αλλιώς θα πιτσιλάει τρομακτικά (!) το λάδι. Αφήνουμε τις πιπεριές μερικά λεπτά να τηγανιστούν ελαφρά αλλάζοντας τις πλευρά για να είναι το ψήσιμο ομοιόμορφο. 
Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε της ντομάτες και αφού τηγανιστούν οι πιπεριές τις προσθέτουμε στο τηγάνι μας μαζί με το ντοματοχυμό (ή την πάστα ντομάτας), τη ζάχαρη και την πάπρικα. Αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά ώστε να είναι μέτρια και όχι δυνατή και προσθέτουμε τα λουκάνικα. Αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 15 λεπτά μέχρι να χυλώσει η κόκκινη σαλτσούλα μας. Τέλος πριν σερβίρουμε νοστιμεύουμε με μερικά φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης!

Διευκρίνηση

Πολλοί με ρωτάνε αν μπορούν στο ίδιο τηγάνι που τηγάνισαν τα λουκάνικα να τηγανίσουν και τις πιπεριές, η απάντηση είναι ΝΑΙ! Αλλά έχετε κατά νου πως από το λίπος που βγάζουν τα λουκάνικα θα γίνει αρκετά βαρύ το φαγητό μας, αν παρόλο αυτά είστε μερακλήδες και υποστηρικτές του «Μια ζωή την έχουμε» δοκιμάστε το! Διαφορετικά μπορείτε απλά να μειώσετε στο μισό το λάδι από αυτό που αναγράφει η συνταγή και να χρησιμοποιήσετε το ίδιο τηγάνι. Η επιλογή είναι δική σας! 

Καλή μας όρεξη! 

2 σχόλια:

  1. Υπέροχο, κλασσικό κ αγαπημένο, ενα καρβέλι ψωμί, μπόλικο κρασί και Βούτες! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτέ δεν θα πω όχι σε ένα καλομαγειρεμένο σαν το δικό σου σπετζοφάϊ!!
    Και φυσικά θα το προτιμήσω καυτερούτσικο!
    Καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...