Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015

Πατσαβούρα με πορτοκάλι... και καθαρίσατε!

Η σημερινή γλυκιά σιροπιαστή πίτα, η πατσαβούρα, έρχεται από την Βόρεια Ελλάδα φτιάχνεται πανεύκολα, μυρίζει υπέροχα και θα την λατρέψετε!
Πατσαβούρα με πορτοκάλι


Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
4 αυγά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 ποτήρι σπορέλαιο/καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.σ. baking powder
1 γιαούρτι
1 βανίλια
χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό 
1 πορτοκάλι

Διαδικασία
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  2. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το μισό σπορέλαιο , τη ζάχαρη, τη βανίλια, το baking powder, το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε καλά.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψάκι φούρνου με μέγεθος μικρότερο από τις διαστάσεις του φύλλου.
  4. Στρώνουμε ένα φύλλο και το σουρώνουμε. 
  5. Το ραντίζουμε με λίγο από το σπορέλαιο.
  6. Βάζουμε από πάνω και το επόμενο φύλλο και το σουρώνουμε.
  7. Ραντίζουμε και αυτό με λάδι.
  8. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. 
  9. Βάζουμε μερικά λεπτά το ταψάκι το φούρνο για να στεγνώσουν τα φύλλα περίπου 5 λεπτά.
  10. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά και αφού ροδοκοκκινίσει το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
  11. Όσο κρυώνει η πατσαβούρα ετοιμάζουμε το σιρόπι. 
  12. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη για να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση. Μετά από 5 λεπτά βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά.
  13. Κόβουμε τη πατσαβούρα σε κομμάτια.
  14. Σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι την πατσαβούρα ρίχνοντας σιγά σιγά με μια κουτάλα σιρόπι πάνω στο γλυκό. 
  15. Καθώς το γλυκό θα απορροφά το σιρόπι θα φουσκώνει και θα διπλασιαστεί στον όγκο. Σταματάμε να ρίχνουμε σιρόπι όταν πλέον δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο η πατσαβούρα μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...