Η σημερινή γλυκιά σιροπιαστή πίτα, η πατσαβούρα, έρχεται από την Βόρεια Ελλάδα φτιάχνεται πανεύκολα, μυρίζει υπέροχα και θα την λατρέψετε!
Πατσαβούρα με πορτοκάλι
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
4 αυγά
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
1 ποτήρι σπορέλαιο/καλαμποκέλαιο
1 ποτήρι ζάχαρη
1 κ.σ. baking powder
1 γιαούρτι
1 βανίλια
χυμό και ξύσμα 1 πορτοκαλιού
για το σιρόπι
2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
1 πορτοκάλι
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά, το μισό σπορέλαιο , τη ζάχαρη, τη βανίλια, το baking powder, το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού και τα χτυπάμε καλά.
- Λαδώνουμε ένα ταψάκι φούρνου με μέγεθος μικρότερο από τις διαστάσεις του φύλλου.
- Στρώνουμε ένα φύλλο και το σουρώνουμε.
- Το ραντίζουμε με λίγο από το σπορέλαιο.
- Βάζουμε από πάνω και το επόμενο φύλλο και το σουρώνουμε.
- Ραντίζουμε και αυτό με λάδι.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
- Βάζουμε μερικά λεπτά το ταψάκι το φούρνο για να στεγνώσουν τα φύλλα περίπου 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά και αφού ροδοκοκκινίσει το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
- Όσο κρυώνει η πατσαβούρα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη για να πάρουν μια βράση και προσθέτουμε 1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση. Μετά από 5 λεπτά βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Κόβουμε τη πατσαβούρα σε κομμάτια.
- Σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι την πατσαβούρα ρίχνοντας σιγά σιγά με μια κουτάλα σιρόπι πάνω στο γλυκό.
- Καθώς το γλυκό θα απορροφά το σιρόπι θα φουσκώνει και θα διπλασιαστεί στον όγκο. Σταματάμε να ρίχνουμε σιρόπι όταν πλέον δεν μπορεί να απορροφήσει άλλο η πατσαβούρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου