Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Γαλακτομπούρεκο, το αγαπημένο

Καλημέρα σας, σήμερα φτιάχνουμε ένα παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο, γρήγορα στην κουζίνα έχουμε πολύ δουλειά!




Γαλακτομπούρεκο

Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 3 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Mέτριο

Υλικά
Για την κρέμα

1 λίτρα γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
3 κ.σ. βούτυρο
2 βανίλιες σκόνη
Ξύσμα 1 λεμονιού ή πορτοκαλιού (προαιρετικά)
Για το φύλλο
10 φύλλα κρούστας
1/2 κούπα βούτυρο
Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 λεμονόφλουδα 

1 ξυλάκι κανέλας

Διαδικασία 


  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε όλα τα υλικά για την κρέμα εκτός από το βούτυρο και τα αυγά σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να πάρει μια βράση. 
  2. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέτουμε μερικές κουταλιές από το μείγμα γάλακτος που βράζει ανακατεύοντας συνεχώς για να μην ψηθούν τα αυγά. 
  3. Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα προσέχοντας να μην κολλήσει ο πάτος. 
  4. Όταν η κρέμα μας γίνει παχύρευστη αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύοντας για να λιώσει. 
  5. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για να κρυώσει. 
  6. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι. Από τη στιγμή που αρχίζει να βράζει αφήνουμε το σιρόπι μας 5 λεπτά να δέσει και έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει. 
  7. Ανοίγουμε τα φύλλα κρούστας που έχουμε ξεπαγώσει σε μια επιφάνεια. 
  8. Λιώνουμε τη μισή κούπα βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι. 
  9. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς. 
  10. Βουτυρώνουμε καλά με τη βοήθεια ενός πινέλου σιλικόνης το ταψί μας και τον πάτο του και τα πλαϊνά του. 
  11. Στρώνουμε το πρώτο φύλλο του και το βουτυρώνουμε. Τοποθετούμε πάνω του το επόμενο φύλλο και το βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Κάνουμε το ίδιο για τα πρώτα 5 φύλλα. 
  12. Αρχίζουμε να στρώνουμε 5 μόλις φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων. 
  13. Ρίχνουμε από πάνω την κρέμα. 
  14. Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα μας. 
  15. Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα και τα βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και τα 5 πρώτα. 
  16. Κόβουμε τα πλαϊνά των φύλλων που προεξέχουν από το ταψί και αυτά που έχουν μείνει τα διπλώνουμε από κάτω. 
  17. Χαράσουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού το γαλακτομπούρεκο προσέχοντας να μην φτάσουμε το μαχαίρι ως τη γέμιση. 
  18. Περιχύνουμε με το βούτυρο την επιφάνεια που έχει περισσέψει και το ραντίζουμε με λίγο νεράκι για να μην φουσκώσουν τα φύλλα. 
  19. Ψήνουμε περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει ένα ροδοκόκκινο χρώμα. 
  20. Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας που έχει κρυώσει και με ένα κουτάλι της σούπας αρχίζουμε να το ρίχνουμε σιγά σιγά επάνω στα φύλλα. 
  21. Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας εκτός ψυγείου και ξεσκέπαστο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...