Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Πετιμεζόπιτα, το κέικ της νηστείας

Καλημέρα και καλό μήνα! Ο Δεκέμβριος είναι ένας απαιτητικός μήνας με νηστεία και πολλές δουλειές και ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα, βάλτε μαζί και το κρύο των ημερών, χρειαζόμαστε κάτι νηστίσιμο για πρωινό που θα μας "κρατήσει" γεμάτους ενέργεια για όλη τη μέρα, για αυτό λοιπόν σήμερα θα ψήσουμε μια μυρωδάτη και πανεύκολη πετιμεζόπιτα.

Για όσους δεν γνωρίζετε η πετιμεζόπιτα είναι ένα νηστίσιμο και πολύ νόστιμο κέικ που γίνεται σε 10 λεπτάκια (μαζί με το ψήσιμο σε μία ωρίτσα), γευστικά προσεγγίζει πολύ τα μουστοκούλουρα αλλά η ζύμη του είναι πιο αφράτη και πιο ελαφριά. Όσο για το που θα βρείτε πετιμέζι, εκτός από μια εκδρομή στο χωριό, πετιμέζι θα προμηθευτείτε εύκολα με μια βόλτα σε κάποιο από τα μεγάλα σούπερ μάρκετς και σε μερικά παντοπωλεία.




Πετιμεζόπιτα

1 φόρμα κέικ 
Δυσκολία: Εύκολο
Διάρκεια: 60 λεπτά
Υλικά

1,5 κούπα ελαιόλαδο
1,5 κούπα πετιμέζι 
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού 
1 κούπα ζάχαρη 
1 κ.σ. κανέλα 
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο 
1 κ.σ. κακάο 
1 κ.γ. σόδα 
3 κ.γ. baking powder 
4.5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

Διαδικασία 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Διαλύουμε τη σόδα στο μισό χυμό πορτοκαλιού. 
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε στο μίξερ για περίπου 5 λεπτά.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ ή ένα ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε την πετιμεζόπιτα για περίπου 50 λεπτά. 
Για να διαπιστώσουμε αν έχει ψηθεί μπήγουμε ένα μυτερό μαχαίρι ή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τις πετιμεζόπιτας, αν βγουν στεγνά, χωρίς υπολείμματα από τη ζύμη, τότε η πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη. 
Βγάζουμε την πετιμεζόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει περίπου 5 λεπτά, έπειτα τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και όταν κρυώσει την κόβουμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...