Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Χιονούλες, για χιονισμένα Χριστούγεννα

Καλημέρα, καλημέρα! Συνεχίζουμε με τις εορταστικές συνταγές και σήμερα φτιάχνουμε χιονούλες. Για όσους δεν γνωρίζετε τις χιονούλες να σας πω πως είναι παστάκια με κρέμα και πασπαλισμένα με ινδοκάρυδο που τα κάνει να φαίνονται σαν μικρές χιονόμπαλες. Μερικοί πάλι λένε χιονούλες κάποια φοντάν με  κύρια βάση το ινδοκάρυδο, τα οποία επιφυλάσσομαι ναι μαγειρέψω σύντομα!  
Τις χιονούλες λοιπόν τις θυμάμαι που τις έκανα παιδάκι μαζί με τη μαμά μου στις γιορτές των Χριστουγέννων τότε που τα σχολεία ήταν κλειστά και τις λάτρευα γιατί έμοιαζαν με χιονόμπαλες και κάθε φορά έλεγα "Μακάρι να χιονίσει φέτος τα Χριστούγεννα!"  

Xιονούλες ή παστάκια με ινδοκάρυδο




Υλικά 
Για το παντεσπάνι
4 αυγά
1 1/2 κούπα ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1/4 κούπας γάλα
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
125 γραμ. βούτυρο

Για το σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό

Για την κρέμα
1/2 κούπα βούτυρο
1/2 κούπα ινδοκάρυδο
250 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
4 κ.σ. λικέρ

Για επικάλυψη
200 γραμμάρια καρύδα τριμμένη

Διαδικασία

Για το παντεσπάνι

Ζεσταίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς Κελσίου. 
Λιώνουμε το βούτυρο.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για να αφρατέψουν σε ένα μεγάλο μπολ. 
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 18 εκατοστών και ρίχνουμε μέσα τη ζύμη μας.
Ψήνουμε το παντεσπάνι περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα. 
Βγάζουμε το παντεσπάνι αφού ροδοκοκκινίσει και το αφήνουμε να κρυώσει.
Με το στόμιο ενός φλιτζανιού καφέ ή χρησιμοποιώντας ένα καλούπι για στρογγυλά μπισκότα, κόβουμε το παντεσπάνι σε κυκλάκια. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ταψάκι για μάφινς και απλά θα ρίξετε μερικές κουταλιές από τη ζύμη σε κάθε θήκη. Έπειτα παίρνουμε ένα ένα τα παντεσπανάκια που φτιάξαμε και τα κόβουμε στη μέση με τη βοήθεια ενός αιχμηρού μαχαιριού ώστε να σχηματίσουμε  2 πιο λεπτά κυκλικά παντεσπανάκια.
Βάζουμε τα μικρά παντεσπάνια που δημιουργήσαμε σε  μια μεγάλη πιατέλα και τα ραντίζουμε με το σιρόπι ελαφρά και μόνο από τη μία πλευρά για να μην γίνουν υπερβολικά μαλακά.


Για την κρέμα
Λιώνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με τη ζάχαρη. 
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη και το λικέρ μέχρι να γίνει μια αφράτη σαντιγί.
Τέλος αναμειγνύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη σαντιγί, το λικέρ και το ινδοκάρυδο και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές.

Για το στρώσιμο
Παίρνουμε δυο δυο τα παντεσπάνια και βάζουμε το ένα κάτω, ενδιάμεσα κρέμα και με το άλλο σκεπάζουμε την κρέμα, σαν σαντουϊτσάκια. Κρατάμε λίγο κρέμα για να την χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Τα βάζουμε δύο-τρεις ώρες στο ψυγείο για να στέκονται. 
Στη συνέχεια καλύπτουμε  τα πλαϊνά τους με μια ελαφριά στρώση κρέμας και τα κυλάμε στην καρύδα. Αλείφουμε και την πάνω τους επιφάνεια με κρέμα και ρίχνουμε από πάνω ινδοκάρυδο.  Τέλος τις βάζουμε πάλι στο ψυγείο. 

Σημειώσεις
Οι άκρες από το παντεσπάνι που περίσσεψαν και δεν γίνονται παντεσπανάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουμε μια χιονούλα σε μορφή triffle! Απλά βάλτε τα παντεσπάνια σε μπολάκια, ραντίστε με το σιρόπι που περίσσεψε και προσθέστε την κρέμα που δεν χρησιμοποιήσαμε. Γενικά συνδυάστε τα υλικά που περίσσεψαν και θα έχετε ένα πεντανόστιμο εύκολο trifle!

Μην ανησυχείτε για το σχήμα που μπορεί να πάρουν τα παντεσπανάκια σας καθώς τα κόβετε αλλά ούτε και για το αν θα τρέξει έξω από κάθε "σαντουϊτσάκι" λίγη κρέμα,γιατί όταν το καλύψουμε με το ινδοκάρυδο δεν θα φαίνεται τίποτα απολύτως.

Είναι πολύ σημαντικό όταν κάνουμε την κρέμα να χτυπήσουμε σε διαφορετικό μπολ την κρέμα γάλακτος με την άχνη για να κάνουμε τη σαντιγί και σε διαφορετικό το βούτυρο με τη ζάχαρη διαφορετικά η κρέμα μας δεν θα γίνει αρκετά παχύρρευστη.

4 σχόλια:

  1. Καλησπέρα ! Πολύ χριστουγεννιάτικα σε κάνουν και ονειρεύεσαι χιονισμένες πλαγιές! Μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ωραία συνταγή !!!! Λατρεύω τα γλυκά με ινδοκάρυδο !!!! θα κρατήσω το link της συνταγής σου !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτα τα γλυκα θα κανω για τα χριστουγεννα γιατι σε αλλους δεν αρεσουν οι κουραμπιεδες σε αλλους τα μελομακαρονα αυτα θα τα φανε ολοι.με βοηθησες πολυ και σε ευχαριστω.αν και δεν νομιζω να μεινουν ποσες μερες κρατανε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έχω κρατήσει ως 7 μέρες (όταν έκανα διπλή δόση). Καλή επιτυχία!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...