Καλησπέρα σας,
το σημερινό φαγητό έχει γεύση από τα παιδικά μας χρόνια. Ξέρετε, εκείνες τις Κυριακές που μαζεύεται όλη η οικογένεια για να φάει μαζί και όλο το σπίτι μυρίζει υπέροχα από το φαγητό που έχει φτιάξει η μαμά. Κάτι παρόμοιο θα έχετε και εσείς κατά νου, ειδικά παλιότερα που το μοσχάρι στην κατσαρόλα ήταν το κατά κόρον κυριακάτικο φαγητό που όλες οι μαμάδες έμαθαν να φτιάχνουν από τις συνταγές των δικών τους μαμάδων και φυσικά με τη διακριτική βοήθεια του Τσελεμεντέ. Συνεχίζουμε λοιπόν την παράδοση με το ριγανάτο μοσχάρι στην κατσαρόλα, εύκολα και γρήγορα! Συνδυάστε το με πουρέ ή ρύζι.
Ριγανάτο μοσχάρι κατσαρόλας
Υλικά
για 4 άτομα
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε κομμάτια (νουα ή βασιλοπούλα)
1/4 κούπας ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο ολόκληρη
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλο καρότο
1 κούπα ζεστό νερό
1/2 νεροπότηρο λευκό κρασί
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. αλεύρι
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το λάδι.
Αφού ζεσταθεί το λάδι προσθέτουμε το κρέας για να ροδίσει από όλες τις πλευρές και να "θωρακιστεί" καλά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι και το καρότο (ολόκληρα) και τα αφήνουμε μέχρι να ξανθίσει ελαφρώς το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Σβήνουμε το φαγητό μας με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο το κρασί ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
Αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό, μέσα στο οποίο διαλύουμε τη μουστάρδα σκόνη. Περιμένουμε να βράσει το φαγητό μας με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσει το κρέας, περίπου 1.5 ώρα.
Έπειτα βγάζουμε το σκόρδο, το καρότο και το κρεμμύδι και τα περνάμε στο μπλέντερ (μούλτι) με λίγο ζουμάκι για να πολτοποιηθούν πιο εύκολα.
Σε ένα κατσαρολάκι προσθέτουμε 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.σ αλεύρι και ανακατεύουμε καλά για να μην σβολιάσει.
Ρίχνουμε το μείγμα από το κατσαρολάκι στην κατσαρόλα για να δέσουμε τη σάλτσα μας και προσθέτουμε τη ρίγανη.
Ξαναρίχνουμε τα πολτοποιημένα λαχανικά στην κατσαρόλα και βράζουμε για άλλα 15 λεπτά.
Τέλος έχουμε μια υπέροχη μυρωδάτη και δεμένη σάλτσα που τη σερβίρουμε μαζί με το κρέας.
Σημειώσεις
Αν δεν έχει ψηθεί το κρέας αλλά το ζουμί έχει απορροφηθεί, τότε προσθέτουμε ακόμη λίγο ζεστό νερό. Αν έχει όμως υπερβολικό ζουμάκι και δεν θέλουμε να κάνουμε το κόλπο με το αλεύρι για να δέσουμε τη σάλτσα μας, τότε τα τελευταία 15 λεπτά αυξάνουμε τη θερμοκρασία της κατσαρόλας και ανοίγουμε και το καπάκι.
Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβουμε πώς είναι έτοιμο το κρέας μας είναι να το τσιμπήσουμε με ένα πιρούνι και αν τσιμπιέται εύκολα σημαίνει πως έχει ψηθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου