Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Banoffee, καραμέλα και μπανάνα

Καλησπέρα σας, το σημερινό post προέκυψε από την επιμονή μιας πολύς καλής μου φίλης να ανεβάσω μια συνταγή για banoffee που είναι ένα από τα αγαπημένα της γλυκά. Το banoffee είναι ένα υπέροχο και λαχταριστό γλυκό ψυγείου που μοιάζει λίγο με το cheesecake εξαιτίας της μπισκοτένιας βάσης άλλα σε συνδυασμό με μπανάνες και μιας καραμελένιας γέμισης, για αυτό λέγεται άλλωστε και banofee (banana + toffee, όπου toffee είναι η καραμέλα  βούτυρο.) 
Θεωρείται αγγλικής προέλευσης (!), τρανό παράδειγμα πως η αγγλική κουζίνα δεν είναι τόσο αδιάφορη όσο νομίζουμε... 
Στις συνταγές πάντως που κυκλοφορούν στο ίντερνετ θα βρείτε πως πολλές σας ζητούν να βράσετε ένα ζαχαρούχο γάλα στη συσκευασία του για πολλές ώρες ώστε να φτιάξετε την καραμέλα, προσωπικά δεν το προτείνω αφενός γιατί δεν θέλω να περιμένω τόσες ώρες για να κάνω ένα γλυκάκι και αφετέρου γιατί οι περισσότερες εταιρείες που παρασκευάζουν ζαχαρούχο γάλα δεν συστήνουν να βράζετε το ζαχαρούχο γάλα μέσα στη συσκευασία του εξαιτίας των ουσιών που εκκρίνει το τενεκαδάκι όταν ζεσταίνεται. 
Τέλος πριν πάμε στη συνταγή μας να ευχαριστήσω τη φίλη μου που επιμελήθηκε το food styling αλλά και τη φωτογράφιση! Φιλάκια!


BANOFFE
Χρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 3 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά 

Για τη βάση
400 γραμ. μπισκότα digestive
200 γραμ. βούτυρο
Για τη καραμέλα
400 γραμ. συμπυκνωμένο γάλα
100 γραμ . βούτυρο
100 γραμ. καστανή ζάχαρη
Για τη γέμιση
χυμό 1/2 λεμονιού
4 μπανάνες
500 ml κρέμα γάλακτος
1 κούπα ζάχαρη άχνη
Για το food styling
Σιρόπι καραμέλας
1 Μπανάνα

Διαδικασία
Βάζουμε λίγα λίγα τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν τρίμματα.
Λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε σε ένα μπολ το λιωμένο βούτυρο με τα μπισκότα.
Στρώνουμε το μείγμα σε μια βάση (σαν και αυτή που κάνουμε το cheesecake) και το βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσει.
Σε χαμηλή φωτιά βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το γάλα και το αφήνουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς. Η καραμέλα είναι έτοιμη όταν πάρει ένα ανοιχτό καστανό χρώμα και γίνει παχύρρευστη. Την αφήνουμε να κρυώσει μερικά λεπτά.
Κόβουμε τις μπανάνες σε λεπτές φέτες και τις ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. 
Χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος με την άχνη μέχρι να γίνει σαντιγί.
Στην βάση μπισκότου απλώνουμε την κρέμα καραμέλα και από πάνω απλώνουμε τις φέτες μπανάνας. Στρώνουμε από πάνω τη σαντιγί και αφήνουμε το γλυκό μας σκεπασμένο στο ψυγείο 2-3 ώρες για να παγώσει. 
Πριν σερβίρουμε μπορούμε να στολίσουμε το πιάτο μας με φετούλες μπανάνας, σιρόπι καραμέλας, τριμμένους ξηρούς καρπούς ή τριμμένη σοκολάτα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...