Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

Γεμιστά γεμάτα με φαγόπυρο χωρίς γλουτένη!

Σήμερα αντικαθιστούμε το ρύζι των γεμιστών με φαγόπυρο και μαγειρεύουμε τα πιο υγιεινά γεμιστά που έχετε φάει ποτέ! Ιδανικά για όσους αποφεύγουν τη γλουτένη. Αν θέλετε να τα κάνετε λίγο πιο δελεαστικά για τα παιδάκια σας, απλά αντικαταστήστε το νεράκι με ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου και προσθέστε και λίγη φετούλα! 
Και ρίξτε και μια ματιά σε αυτές τις συνταγές για φαγόπυρο με μανιτάρια και σαλάτα με φαγόπυρο.

Γεμιστά με φαγόπυρο
Xρόνος Μαγειρέματος: 30 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά 
για 4 άτομα
12 μεγάλες πιπεριές ή ντομάτες για γέμισμα
1 κούπα ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κούπα νερό ή ζωμό κότας ή λαχανικών
1 κ. σ. πελτέ 
1 κούπα φαγόπυρο
1 τριμμένη ντομάτα (αν επιλέξουμε μόνο πιπεριές για γέμισμα)
1 κ. γ. ζάχαρη
1 ματσάκι μαϊντανό
250 γρ. φέτα (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Κόβουμε το πάνω μέρος από τις πιπεριές και τις ντομάτες για να φτιάξουμε ένα καπάκι για κάθε γεμιστό. Ανοίγουμε τις πιπεριές και αφαιρούμε τα σποράκια τους. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού βγάζουμε το εσωτερικό της ντομάτας και το ψιλοκόβουμε ή το βάζουμε στο μπλέντερ. 
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το μαϊντανό. Κόβουμε τη φέτα σε κυβάκια.
Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το μισό λάδι και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμύδια με μια πρέζα αλάτι και μια ζάχαρη.
Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε το φυγόπυρο και το ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για να καβουρντιστεί καλά (περίπου ένα λεπτό). Προσθέτουμε το εσωτερικό από τις ντομάτες που ψιλοκόψαμε, τον πελτέ, το ζωμό, τη ζάχαρη και το αλατοπιπερώνουμε. Το αφήνουμε να πάρει μια βράσει και όταν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των υγρών του προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και τη φέτα και αποσύρουμε από τη φωτιά το τηγάνι.
Όσο αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λιγάκι, τοποθετούμε τις πιπεριές και τις ντομάτες σε ένα ταψάκι ώστε να εφάπτονται η μια την άλλη και να μην αφήνουν κενά στο ταψί. (Ενδιάμεσα μπορούμε να προσθέσουμε μερικές πατάτες κομμένες κυδωνάτες.) Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες, τις καπακώνουμε και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο λαδί. 
Ψήνουμε για περίπου 1,5 ώρα. 

Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Λικέρ με blueberries/μύρτιλλα

Τα τελευταία χρόνια γίνεται χαμός με τα φρούτα του δάσους. Blueberries, rasberries, blackberries γενικά ό,τι είναι με κατάληξη berry θεωρείται super food εξαιτίας των ιδιοτήτων τους. Καθώς έρευνες αποδεικνύουν πως είναι αντιοξειδωτικά, αντιγηραντικά και αντικαρκινικά. Δεν ξέρω αν όλα αυτά ισχύουν (αν και φαντάζομαι πως ισχύουν) αλλά εμένα δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα...Τα βρίσκω αρκετά ξινά για τα γούστα μου, για αυτό όταν πέφτουν στα χέρια μου, τα καμουφλάρω σε ωραίες συνταγές. Κάπως έτσι έγινε και αυτό το λικέρ με μύρτιλλα όταν μου έφεραν 1 τεράστιο βάζο με μύρτιλλα και παραήταν ξινά για να φάω ωμά παραπάνω από ένα. Ενώ το λικέρ που έκανα ήταν πραγματικά όνειρο....
Όσο για τη συνταγή μπορείτε να την ακολουθήσετε για οποιοδήποτε παρόμοιο φρούτο έχετε όπως βατόμουρα ή σμέουρα. Ρίξτε και μια ματιά σε μια παλιότερη συνταγή για λικέρ με κράνα!

Λικέρ με μύρτιλλα
Υλικά
Για 1.5 λίτρο λικέρ
3 κούπες μύρτιλλα
3 κούπες βότκα
3 κούπες νερό
4 κούπες ζάχαρη

Διαδικασία

Χωρίζουμε τα μύρτιλλα σε δύο βάζα. Ρίχνουμε και τη βότκα και στα 2 βάζα.
Κλείνουμε πολύ καλά τα βάζα με τα καπάκια τους.
Τα αφήνουμε 2-3 βδομάδες σε μέρος που δεν τα χτυπά άμεσα το ηλιακό φως ανακατεύοντας 1-2 φορές τη βδομάδα.
Περνάμε το μείγμα από πλαστικό στραγγιστήρι ή αν δεν έχουμε από τούλι για να διαχωρίσουμε το αλκοόλ από τα μύρτιλλα. 
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη και όταν αρχίζει να μυρίζει σαν καραμέλα και πριν γίνει καφετιά προσθέτουμε το νερό. Αφού διαλυθεί η ζάχαρη αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι μέσα στο αλκοόλ ανακατεύοντας συνεχώς. Μπορούμε να προσαρμόσουμε την αναλογία σιροπιού-αλκοόλ ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το λικέρ μας. 


Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015

Γαρίδες σαγανάκι, ένα μεσογειακό πιάτο

Αυτή η κλασική πεντανόστιμη συνταγή με γαρίδες γίνεται τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα που θα την κάνετε ξανά και ξανά. Συνοδεύστε την με φρέσκο ψωμάκι και μπίρες ή κρασί και θα εντυπωσιάστε τους πάντες! Όσο για τι γαρίδες δεν έχει σημασία τι θα διαλέξετε, αν είναι φρέσκες ή κατεψυγμένες, μερικοί μάλιστα καθαρίζουν μόνο το εντεράκι και τις βάζουν ολόκληρες με τα κεφάλια.  

Γαρίδες σαγανάκι
Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 20 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά 
Για 4 άτομα
500 γραμ. γαρίδες καθαρισμένες
1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε ροδέλες
500 γραμ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας ή 700 γραμ. ντομάτες αποφλοιωμένες και τριμμένες στο μπλέντερ
1 κ.γ. ζάχαρη
2-3 κ.σ. μαϊντανό
1/3 κούπας λευκό κρασί 
6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο στο μπλέντερ
200 γραμ. φέτα κομμένη σε μεγάλα κυβάκια
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία

Αφού έχουμε ετοιμάσει όλα μας τα υλικά. Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι και σε μέτρια φωτιά το λάδι.

Βάζουμε στο τηγάνι ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδο για να αρωματίσουμε το λάδι. Βγάζουμε το σκόρδο μετά από λίγο και πριν σκουρύνει το χρώμα του.

Στο αρωματισμένο λάδι σοτάρουμε για 1-2 λεπτά τις γαρίδες μέχρι να κοκκινίσουν και από τις 2 πλευρές.Τις σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί τις βγάζουμε σε ένα πιάτο με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας.

Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι με μια πρέζα ζάχαρη και λίγο αλάτι. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και τον αφήνουμε να βράσει περίπου 5 λεπτά. 

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις γαρίδες, την κομμένη πιπεριά, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε να βράσουν και να δέσει η σάλτσα για άλλα περίπου 5 λεπτά. 

Πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τα κομμάτια φέτας και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

Φανουρόπιτα από τα παλιά


Τώρα που πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Φανουρίου, το Ελληνικό Χρέος στη Γαστρονομία σας υπενθυμίζει μια παλιά και αγαπημένη συνταγή για Φανουρόπιτα, που θα τη βρείτε εδώ!

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015

Κολοκυθοκεφτέδες, οι καλοκαιρινοί

Καλοκαιρινή και η σημερινή συνταγή αν και το καλοκαίρι έστω ημερολογιακά φτάνει σιγά σιγά στο τέλος του. Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι ένα τέλειο μεζεδάκι αλλά και συνοδευτικό σε ένα καλοκαιρινό τραπέζι ακόμη και στο σάντουιτς σας μαζί με φέτα και ντοματούλα! Και αν θέλετε και άλλους καλοκαιρινούς κεφτέδες, ρίξτε μια ματιά στους ντοματοκεφτέδες και στους κρεμμυδοκεφτέδες μας!

Κολοκυθοκεφτέδες
Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 15 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά
Για 20 περίπου 
1 κιλό κολοκυθάκια
200 γρ. φέτα
6 κ.σ. αλεύρι
1 ξερό κρεμμύδι 
1 ματσάκι μυρωδικά της αρεσκείας σας όπως δυόσμο, μαϊντανό, άνηθο (ιδανικά συνδυάστε και τα τρία)
2 αυγά
Αλάτι (λίγο γιατί η φέτα τους κάνει αλμυρούς)
Πιπέρι
Λάδι για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό τρίφτη, τα βάζουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε για 30 λεπτά για να στραγγίξουν. Αφού περάσουν 30 λεπτά τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας για να φύγουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. 

Αλέθουμε στο μπλέντερ το κρεμμύδι, ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά αφού βγάλουμε τα κοτσάνια τους και θρυμματίζουμε τη φέτα.

Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπολ και τα ανακατεύουμε αφήνουμε το μείγμα 30 λεπτά στο ψυγείο για να σφίξει. 

Σε μέτρια φωτιά βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι για να τηγανίσουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μας. Μόλις ζεστάνει το λάδι και πριν κάψει τηγανίζουμε λίγους λίγους τους κολοκυθοκεφτέδες περίπου 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά. 

Όταν πάρουν χρυσαφί (ελαφρά καφετί) χρώμα και από τις 2 πλευρές τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το πολύ λάδι και τους σερβίρουμε ζεστούς. 

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015

Υπέροχο frozen yogurt με ροδάκινο

Πάλι εδώ είμαστε μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μας και τον Δεκαπενταύγουστο! Λίγο πολύ όπως τα ξέρατε, εκλογές, συζητήσεις για το ελληνικό χρέος (όχι της γαστρονομίας...το άλλο), γενικά, σαν να ζούμε τη μέρα της μαρμότας τα τελευταία χρόνια.... (Η μέρα της μαρμότας ήταν μια πολύ αγαπημένη μου ταινία στα 80's όπου ο πρωταγωνιστής κάθε μέρα ξυπνούσε στην ίδια μέρα και τίποτα δεν άλλαζε...) Κάπως έτσι και εμείς ζούμε τα ίδια σχεδόν κάθε μέρα, ακούμε τα ίδια στις ειδήσεις σχεδόν κάθε μέρα, φοβόμαστε τα ίδια! 
Ευτυχώς, που έχει ακόμη καλό καιρό και κάνουμε καμιά βουτιά, τρώμε κανένα παγωτάκι και έτσι παρατείνουμε το καλοκαίρι. 
Για αυτό λοιπόν η σημερινή συνταγή είναι για ονειρεμένο αλλά και light, frozen yogurt με ροδάκινα ή νεκταρίνια.
Και ρίξτε και μια ματιά σε μια παλιότερη συνταγή για Γιαουρτοπαγωτό με μέλι.


Παγωτό γιαούρτι με ροδάκινο
Υλικά 

500 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
200 ml. κρέμα γάλακτος χαμηλή σε λιπαρά
500 γραμ. ροδάκινα ώριμα ή νεκταρίνια (τα ζυγίσουμε αφού τους αφαιρέσουμε το κουκούτσι και τη φλόυδα)
1 κούπα άχνη ή 2/3 στέβια ή άλλο γλυκαντικό

Διαδικασία

Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα ροδάκινα. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά μαγαζί προσαρμόζοντας τη γλυκαντική ουσία ανάλογα με τη επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε, γιατί π.χ. η στέβια είναι πιο γλυκιά από την ασπαρτάμη ή τη φρουκτόζη και φυσικά και το πόσο ώριμα είναι τα ροδάκινα. Χτυπάμε με το μίξερ όλα τα υλικά για να ενοποιήθούν και τα βάζουμε στην παγωτομηχανή ή αν δεν έχουμε παγωτομηχανή, ρίχνουμε το μείγμα σε μεταλλικό μπολ και το τοποθετούμε σκεπασμένο με πλαστική μεμβράνη στην κατάψυξη. Ανά 30 λεπτά για 4-5 ώρες βγάζουμε το μπολ και το χτυπάμε με το μίξερ για να εγκλωβίσουμε αέρα μέσα στο μείγμα του παγωτού. 

Δευτέρα, 10 Αυγούστου 2015

Μελόπιτα Σίφνου

Καλημέρα και καλή βδομάδα! Στην πανέμορφη Σίφνο ταξιδεύουμε απόψε για την παραδοσιακή της μελόπιτα αλλά και για μια παραλλαγή της. 
Η "κανονική" μελόπιτα Σίφνου φτιάχνεται με τη συνταγή που βλέπετε παρακάτω, ενώ η δική μας παραλλαγή μοιάζει πιο πολύ με κέικ. Οπότε κρατάμε την πρώτη για επιδόρπιο και τη δεύτερη για πρωινό! Και μια και πήγαμε ως Σίφνο, ας ρίξουμε και μια ματιά στην άλλη σπεσιαλιτέ του νησιού, τη Ρεβιθάδα!

Παραδοσιακή Μελόπιτα Σίφνου
Xρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Υλικά 
Για μία στρογγυλή φόρμα

500 γραμ. ανθότυρο
1/2 κούπα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
4 αυγά
1/2 κούπα μέλι 
Κανέλα για το πασπάλισμα
Αλεύρι και λάδι για να αλείψουμε το ταψί
Μελο-κεικ-ό-πιτα Σίφνου!
Xρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
Για μία μακρόστενη φόρμα 
250 γραμ. ανθότυρο 
1/2 κούπα ζάχαρη 
1 πρέζα αλάτι
2 αυγά 
1/2 κούπα μέλι 
2 βανίλιες 
1/2 κούπα σπορέλαιο
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Αλεύρι και λάδι για να αλείψουμε το ταψί

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς (αέρα). Τρίβουμε με τα χέρια μας το ανθότυρο σε ένα μπολ μέχρι να γίνει όλο πολύ μικρά ψίχουλα. 
Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μπολ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα. Ψήνουμε περίπου για 40 με 50 λεπτά στους 200 βαθμούς. Σερβίρουμε αφού πασπαλίσουμε με κανέλα. 



Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2015

Πένες με σολωμό και βότκα

Δεν ξέρω τι να πω για το σημερινό φαγητό... Τη συνταγή αυτή την πήρα αυτούσια από ένα ιταλικό εστιατόριο πριν μερικά χρόνια και από τότε δεν την αλλάζω με τίποτα. Την κάνω κάθε φορά κατά γράμμα από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να παραλείψω τίποτα (ούτε τον παπαρονόσπορο) και κάθε φορά εντυπωσιάζει! Ελπίζω να την λατρέψετε όσο εγώ!



Πένες με σολομό και βότκα

Xρόνος Μαγειρέματος: 20 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 20 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά 

Για 4 άτομα
1 πακέτο πένες (400 γραμ.)
4 κ.σ. βούτυρο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
200 γραμ. καπνιστός σολωμός
2 σφηνοπότηρα βότκα
200 ml. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κ.σ. παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ.σ. χυμός λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι


Διαδικασία

Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας αλλά να είναι al dente. Καθώς βράζουν τα μακαρόνια ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.

Kαθαρίζουμε και τρίβουμε το κρεμμύδι. 

Σε μια άλλη κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και αφού λιώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε μια πρέζα αλάτι και μία ζάχαρη. Ψιλοκόβουμε το σολωμό. Αφού το κρεμμύδι μαλακώσει (και πριν αρχίζει να μαυρίζει) προσθέτουμε το σολωμό και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Μετά από 1-2 λεπτά σβήνουμε το σολωμό με το χυμό λεμονιού και τη βότκα. Περιμένουμε μέχρι να απορροφηθεί/εξατμιστεί η βότκα και έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε. Προσοχή, με το αλάτι γιατί και ο σολωμός είναι αλμυρός και οι πένες μας είναι ήδη αλατισμένες. 

Στο μεταξύ σουρώνουμε τις πένες,τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν. 

Αφού η σάλτσα μας πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις πένες στην κατσαρόλα με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως αφού πασπαλίσουμε με το μαϊντανό και τον παπαρουνόσπορο. 

Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015

Εύκολα "ταρτάκια" με μελιτζάνα και λουκάνικο

Τα σημερινά "ταρτάκια" φτιάχνονται πολύ γρήγορα και φαίνονται εντυπωσιακά, ιδανικά δηλαδή για ένα απόγευμα με φίλους. Για να είμαι ειλικρινής όμως, δεν είναι ταρτάκια με την κλασική έννοια του όρου.... γιατί δεν έχουν ζύμη τάρτας αλλά σφολιάτας και μάλιστα εμπορίου για να γλυτώσουμε χρόνο! Οπότε ξεπαγώστε τα έτοιμα σφολιατάκια και ξεκινάμε...Λοιπόν θα χρειαστούμε λιγότερο από τριάντα λεπτά και για την ετοιμασία και για το ψήσιμο. Όσο για τη γεύση, αν σας μείνουν έστω μερικά, να θεωρήσετε τον εαυτό σας τυχερό!

Σφολιατάκια με μελιτζάνα και λουκάνικο

Xρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 30 λεπτά Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ Εύκολο


Υλικά
για 10 ταρτάκια
10 σφολιατάκια εμπορίου (αποψυγμένα) (ουσιαστικά, μισή συσκευασία)
2 λουκάνικα Φρανκφούρτης ή γαλοπούλας
1 μελιτζάνα
1 αυγό
200 γραμ. κασέρι ή γραβιέρα τριμμένο
2 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρωδικά της αρεσκείας σας (όπως θρούμπι, ρίγανη, βασιλικό)
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρέζα κάρυ (προαιρετικά)
Λάδι για το τηγάνισμα και το άλειμμα του ταψιού

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα). Βάζουμε νερό να βράσουμε τα λουκάνικα και ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα τηγανάκι για να τηγανίσουμε τη μελιτζάνα. 
Στο μεταξύ πλένουμε τη μελιτζάνα και την κόβουμε σε μικρά καρέ. Αφού ζεσταθεί το λάδι τηγανίζουμε τη μελιτζάνα για μερικά λεπτά ανακατεύοντας που και που για να ψηθεί από όλες τις μεριές.
Βράζουμε τα λουκάνικα για 2-3 λεπτά και έπειτα τα κόβουμε σε φετάκια.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε τα λουκάνικα, το τριμμένο κασέρι και τα τηγανισμένα καρέ της μελιτζάνας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κάρυ. Ανακατεύουμε τη γέμιση.
Σε ένα ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα και την αλείφουμε με λάδι. Τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα τα σφολιατάκια και βάζουμε σε κάθε σφολιατάκι μερικές κουταλιές από τη γέμιση.
Τα ψήνουμε περίπου 10 με 15 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και αφού τα βγάλουμε από το φούρνο τα πασπαλίζουμε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. 

Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2015

Μπριάμ.... το καλοκαιρινό

Το σημερινό φαγητάκι μας φτιάχνεται με τα καλοκαιρινά υλικά που έχουν περισσέψει στο ψυγείο, είναι πολύ υγιεινό και όταν σερβίρεται με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμάκι, απλά απογειώνεται.
Μπριάμ
Xρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 1.45 ώρα Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά
Για 4 άτομα
3 μελιτζάνες 
3 κολοκύθια 
2 κρεμμύδια ξερά 
3 πατάτες
2 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
3 ντομάτες ώριμες
2 πράσινες πιπεριές 
μερικά φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη
1/2 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
1 κούπα ελαιόλαδο 
1 πρέζα ζάχαρη 
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
3 ντομάτες
Αλάτι 
Πιπέρι


Διαδικασία
Ανάβουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Πλένουμε όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Κόβουμε σε φέτες τις πατάτες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια αρχικά και στη συνέχεια κόβουμε κάθε φέτα στα δύο. Τις πιπεριές τις κόβουμε σε μεγαλύτερα κομμάτια, ενώ το σκόρδο σε πολύ μικρά φετάκια και ψιλοκόβουμε το μαϊντανό.
Αφού ετοιμάσουμε όλα τα λαχανικά μας, ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός της ρίγανης σε ένα ταψάκι. 
Βάζουμε το ταψάκι στο φούρνο και ψήνουμε συνολικά περίπου 1.5 ώρα, στο Αενδιάμεσο αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό. Αν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί γιατί τα λαχανικά βγάζουν πολλά υγρά. Επίσης στη διάρκεια του ψησίματος ανακατευτούμε τα λαχανικά μας 2-3 φορές με μια κουτάλα για να μην ξεροψηθούν αυτά που βρίσκονται πάνω.
Πριν σερβίρουμε προσθέτουμε τα φρέσκα φύλλα ρίγανης. 

Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Jelly shots! Κοκτέιλς να τα... φας στο ποτήρι!

Καλημέρα και Καλό μήνα να έχουμε!
Δοκίμασα πρώτη φορά jelly shot (ζελέ με αλκοόλ σαν σφηνάκι) σε ένα κλαμπ στην Αμερική πριν από μερικά χρόνια. Το σέρβιραν σε πλαστικά σφηνοπότηρα μαζί με πλαστικά κουταλάκια και κόστιζε 3-4 δολάρια, αν θυμάμαι καλά... Τα Jelly shots είναι πολύ συνηθισμένα σε νεανικά πάρτυ στην Αμερική ή σε κλαμπ κυρίως για το γυναικείο πληθυσμό που δεν είναι πολύ φαν του αλκοόλ. Συνήθως περιέχουν τζιν, ρούμι ή βότκα αλλά μπορείτε να κάνετε και με γεύση από το αγαπημένο σας κοκτέιλ. Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή για daiquiri φράουλα και για mai tai αλλά αν πιάσετε τον τρόπο σκέψης εύκολα μπορείτε να πειραματιστείτε και με τα δικά σας αγαπημένα κοκτέιλς. Δοκιμάστε τα είναι νόστιμα, δροσερά και πρωτότυπα. Και προσοχή! Επειδή τρώγονται εύκολα χτυπάνε στο κεφάλι πολύ γρήγορα! 



Jelly Shots Daiquiri φράουλα
Xρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 8 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ Εύκολο
Yλικά
Για 8-10 σφηνάκια
1 συσκευασία για ζελέ φράουλα
1 κούπα καυτό νερό
1/2 κούπα παγωμένο νερό
1/2 κούπα κρύο ρούμι
4 κ.σ. ζάχαρη
χυμός από 1 λάιμ

Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε το βραστό νερό και μέσα διαλύουμε πολύ καλά τη ζάχαρη και τη συσκευασία ζελέ. Έπειτα προσθέτουμε το νερό, το ρούμι και το λάιμ και ρίχνουμε το μείγμα σε σφηνοπότηρα. Βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 8 ώρες. (Επειδή το αλκοόλ πήζει δυσκολότερα θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο ζελέ. Σερβίρουμε με κουταλάκια! Στην υγεία μας!

Jelly Shots Mai Tai
Xρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά Συνολικός Χρόνος: 8 ώρες Βαθμός Δυσκολίας: Πολύ Εύκολο
Yλικά
Για 8-10 σφηνάκια
1 συσκευασία για ζελέ ανάνα
1 κούπα καυτό νερό
1/2 κούπα κρύο χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπα κρύο ρούμι
4 κ.σ. ζάχαρη
χυμός από 1 λάιμ

Διαδικασία
Κάνουμε τα ακριβώς ίδια βήματα με πάνω, απλά αντί για κρύο νερό προσθέτουμε τον κρύο χυμό. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...