Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Σοκολατένια ή Κλασικά; - Σεκέρ Παρέ


Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου και ενώ όλη η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον Πολιούχο Άγιο της φτιάχνουμε ένα ανατολίτικο γλυκό, τα Σεκέρ Παρέ, ένα λαχταριστό αλλά όχι ιδιαίτερα βαρύ σιροπιαστό ιδανικό για κέρασμα. Όσο για τους λάτρεις των σοκολατένιων απολαύσεων δοκιμάστε την παραλλαγή του Ελληνικού Χρέους στη Γαστρονομία με κακάο, θα σας μαγέψει!

Σεκέρ Παρέ 
περίπου 40 κομμάτια 
Δυσκολία: Μέτριο
Διάρκεια: 1 ώρα και 2 για το σιρόπιασμα
Υλικά
1/2 κιλό αλεύρι
20 γραμ. baking powder (1 φακελάκι)
100 γραμ. ψιλό σιμιγδάλι
1/2 κούπα ζάχαρη άχνη
2 αυγά
2 βανίλιες σκόνη
250 γραμ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
1 λεμόνι
100 γραμ. αμύγδαλα ωμά (περίπου 40 κομμάτια)
Για το σιρόπι
500 γραμ. ζάχαρη
500 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Για τα σοκολατένια
3 κ.σ. κακάο
3 κ.σ. άχνη
1/4 κούπα σπορέλαιο

Διαδικασία

Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και το αναμειγνύουμε με το baking powder. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το 1 αυγό, την άχνη, τις βανίλιες και το λιωμένο βούτυρο. Ξύνουμε το μισό λεμόνι και βάζουμε το ξύσμα στο μείγμα για έξτρα άρωμα. 

Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια εύπλαστη βουτυρένια ζύμη, θα χρειαστούμε περίπου 5 με 10 λεπτά.  

Χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση και βάζουμε τη μισή ζύμη σε ένα άλλο μπολ. Σε αυτό το μπολ βάζουμε τα υλικά για τα σοκολατένια Σεκέρ Παρέ και τα ζυμώνουμε για πολύ ώρα μέχρι αποκτήσει η ζύμη μας ένα ενιαίο σοκολατένιο χρώμα.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί περίπου 30 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώνουμε ένα ταψί. 

Για να φτιάξουμε τα  Σεκέρ Παρέ, κόβουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια στο μέγεθος ενός καρυδιού και τα πλάθουμε σαν μπαλάκια. Τοποθετούμε το κάθε μπαλάκι στο ταψί και με το δάχτυλο μας το πιέζουμε στο κέντρο για να τοποθετήσουμε πάνω ένα αμύγδαλο. Προσοχή πρέπει να πιέσετε πολύ καλά το αμύγδαλο για να μην ξεκολλήσει στη διάρκεια του ψησίματος. 

Χτυπάμε το άλλο αβγό και αλείφουμε με το αυγό την επιφάνεια των Σεκέρ Παρέ μας. 

Ψήνουμε για περίπου 20 με 25 λεπτά αν τα Σεκέρ Παρέ μας έχουν το μέγεθος ενός καρυδιού, αν είναι μεγαλύτερα θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο. Θα καταλάβουμε όταν ψηθούν από το ροδοκόκκινο χρώμα που θα πάρουν. 

Στη διάρκεια του ψησίματος ετοιμάζουμε το σιρόπι μας βάζοντας να βράσει τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας και τη λεμονόφλουδα του μισού λεμονιού που μας περίσσεψε. Το σιρόπι μας θα χρειαστεί περίπου για 10 λεπτά βρασίματος μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι τα ζεστά Σεκέρ Παρέ. Για περίπου 2 ώρες θα τα αφήσουμε στο σιρόπι τους πριν τα τοποθετήσουμε σε μια πιατέλα, αναποδογυρίζοντας τα στη διάρκεια μια φορά για να σιροπιαστούν και από την πάνω τους πλευρά.  

Μπορείτε να τα διατηρήσετε εκτός ψυγείου για περίπου 10 μέρες.

4 σχόλια:

  1. Ωραίο με απλά υλικά !!!!! Θα κρατήσω τη συνταγή σου !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα σεκέρ παρέ είναι από τα αγαπημένα μου σιροπιαστά!
    Σοκολατένια δεν έχω δοκιμάσει, όμως κι αυτά το ίδιο νόστιμα δείχνουν!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπου σιροπιαστό, αγαπημένο! Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψηφίζω κι εγώ Σεκέρ Παρέ με κακάο. Παίρνω ένα, δύο, τρία κομμάτια και φεύγω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...